![Cocoon-shrug-by-BautaWitch1]()
Den här koftan är nog den av mina designer som jag lagt ned mest arbete på! Jösses, vad jag har repat och varit petig för att få den precis så som jag önskade!
![Cocoon-shrug-in-Catania-by-BautaWitch]()
Koftan passar både mig och min yngsta dotter Danijela perfekt. På fotona ser ni min vackra Danijela 😍. Hon är 1.64 lång och har storlek 36. Hon är ganska bystig, strlk 75D och hon har litet större/mer muskulös rumpa än vad jag har. Vi kan dock båda klämma ner den i storlek 36. Jag är 1.68, har storlek 34-36, liten byst 75B och oftast storlek 34 i byxor. Danijela har litet kortare armar än vad jag har och hade kunnat korta av sina ärmar på kortan ca 2 varv.
![Cocoon-kofta-by-BautaWitch-fram]()
Modellen är en sk cocoon kofta, (en one size kofta virkad av en enda stor fyrkant) som den här sommaren har blivit en stor hype i alla virkgrupper på Facebook. Jag tycker dock (förlåt!) att de är litet tråkiga när de bara består av en gigantisk mormorsruta och ville därför designa min egen – i ”BautaWitch-anda”, dvs litet mer romantisk.
![Cocoon-granny-shrug-by-BautaWitch]()
Dessutom var ett måste att den fula bubblan över rumpan som det lätt blir när man syr ihop en kvadrat med exakt lika långa sidor till en kofta skulle vara ett minne blott. Och så ville jag även ha långa ärmar (vilket en cocoon egentligen inte har) på min kofta, då jag är frusen av mig och vill kunna använda den året om.
![Cocoon-shrug-by-BautaWitch-front]()
Men det är inte bara virkandet som tagit tid. Jag har säkert lagt ner 40 timmar på att skriva och fota för att kunna publicera detta mönster på min kofta! Jag delar det gratis med dig och i utbyte ber jag dig därför att respekterar min copyright och de regler som gäller för ett ©BautaWitch-mönster! Dessa är: Virkar du efter ett ©BautaWitch-mönster och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.
Jag blir självklart även väldigt glad om du väljer att köpa ditt garn av mig, när du virkar efter mina mönster! Nog om detta… 😊
![Cocoon-kofta-by-BautaWitch-bak]()
Innan vi börjar så vill jag även varna litet för att detta INTE är ett mönster för nybörjare! Det är inte själva koftan som är svår utan det som kan tyckas litet komplicerat är främst steg 2 – dvs när man virkar själva blomman till en ruta.
Viktigt! Läs igenom hela mönstret och ta till dig mina TIPS innan du börjar!
TIPS 1! Är du nybörjare föreslår jag därför att du skippar blomman och istället virkar en enklare ruta eller kör mormorsränder hela vägen, fast använder mitt mönster, så du får långa ärmar och slipper bubblan över rumpan. 😃
![Cocoon-kofta-by-BautaWitch-sidan]()
Mitt mönster passar dig med storlek small/medium.
TIPS 2! Är du längre än 1.70 cm eller har en väldigt stor byst så är det enkelt att anpassa mönstret till en större storlek. Du virkar bara flera varv av mormorsränder runt rutan och lägger till några extra välplacerade ökningar över rumpan samt eventuellt förlänger dina ärmar med några extra varv. Glöm dock inte att beställa ytterligare ett nystan av varje färg samtidigt med resten av garnet så att du får samma färgbad!
![BautaWitch-cocoon-fram]()
Som vanligt har jag använt mig av det härliga bomullsgarnet Catania och virknål 3,5 mm. Det finns i ca 60 olika färger att välja mellan i min webbshop!
Färgerna har jag valt för att de ska smälta samman och ge koftan ett dovt intryck, Cream 130, Linen 248, Flesh 257 och Apricot 263. Det går åt 18 nystan och om du önskar finns det en garnpack att köpa till en fördelaktigt pris i webbshoppen!
TIPS 3! Om du istället är en ”blå tjej” så byt Apricot 263 mot Light Blue 173, så får du samma effekt. Andra fina mer lila alternativ är att byta Apricot 263 mot Lilac 399 eller Lavender 226.
Cocoon kofta by BautaWitch
Storlek: Small/Medium
Garnåtgång: ca 18 nystan Catania.
Färger: Cream 130 (4 nystan), Linen 248 (5 nystan), Flesh 257 (4 nystan) och Apricot 263 (5 nystan).
Virknål: 3,5
Tycker du att de förklarande fotona är för små så klicka på dem, så zoomar de ut!
STEG 1: Du börjar med att virka dig en stor utökad japansk blomma.
Möntret hittar du här!
När du är färdig med steg 1, så ser ditt resultat ut så här:
![Romantisk-duk-by-BautaWitch-2]()
TIPS 4! Blocka eller pressa ditt arbete litet försiktigt med ett ångstrykjärn på baksidan. efter varje steg så att ditt arbete rätar ut sig och ligger platt.
STEG 2: Dags att göra din blomma till en ruta!
Hur du gör, ser du av mönstret här!
När du är färdig med steg 2, så är din ruta 31×31 cm och ditt resultat ser ut så här:
![Stor-virkad-romantisk-ruta-by-BautaWitch]()
STEG 3: Nu ska rutan bli till en jättestor mormorsruta.
Varv 1. Fortsätt med Flesh 257. Virka 2 fm i varje lm-båge förutom i hörnen där du virkar 4 fm i lm-bågarna.
Varv 2. Byt till Linen 248. 1 fm i varje m förutom i hörnen där du virkar 3 lm mellan den 2:a o 3:e fm som du gjorde i lm-bågarna med 4 fm.
Varv 3. Byt till Cream 130. 1 st i varje m förutom i hörnen där du virkar 3 st, 3lm och 3 st i samma m.
Nu är det dags för vanliga mormorsränder! Du kommer virka 2 v med varje färg. Du virkar stolpgrupper om 3 st i var 4:e maska. Mellan varje st-grupp virkas en lm utom i hörnen då du virkar 3 lm mellan st-grupperna.
Varv 4. Byt till Apricot 263. Börja i ett hörn. Få inte panik om du saknar eller har en st för mycket på någon av dina 4 kanter på varvet innan utan anpassa litet snyggt. Gör dock inte det vid ett hörn för då kan din ruta bli litet sned. På varje kant av din ruta ska du ha 20 st-grupper, dvs totalt 80 st-grupper på varvet. Räkna dem noga så du får en liksidig kvadrat!
TIPS 5! Om du har en litet större rumpa så kan du börja med dina ökningar redan på varv 6 på det som jag kallar ”rumpskörtet” 😂 för annars kanske du får en bubbla i alla fall. Mina börjar på varv 13.
Både jag och min dotter klämmer ner våra rumpor i storlek 36 så de är inte så stora… Hur du gör ökningar ser du på varv 13.
TIPS 6! Mormorsränder i olika färger: När jag byter färg gör jag det aldrig på samma ställe på min ruta. Då slipper man den randeffekt det kan bli av att första st består av 1 sm och 2 lm. Jag virkar alltid in mina ändar och för att de inte ska synas så trär jag dem först i den bakre maskbågen på ca 8-9 maskor, på tidigare varv. Har varvet en annan färg gör jag det istället på nästkommande varv. På de varv jag inte byter färg vandrar jag med sm till nästa lm-båge och den första st gör jag av 3 lm. Jag vänder aldrig!
Varv 5-12. Mormorsränder.
Byt till Linen 248 inför varv 6 och 7.
Byt till Flesh 258 inför varv 8 och 9.
Byt till Apricot 263 inför varv 10 och 11.
Byt till Cream 130 inför varv 12.
Efter varv 12 ska din ha 28 st-grupper på varje kant.
![BautaWitch-cocoon-ökning1]()
Varv 13. Nu är det dags för första ökningen över rumpan – det som jag kallar ”rumpskört”.
Studera din ruta noga och välj vilken av kanterna som du virkat snyggast. Den ska du ha mellan dina axlar då det är det partiet som kommer att synas mest!
Så här ökar du: En ökning gör du genom att du virkar 2 st-grupper med 1 lm mellan i samma lm-båge.
Viktigt att komma ihåg! Alla dina ökningar kommer BARA att ske i nederkanten av din ruta, INTE på någon av de andra kanterna!
Hela varv 13 virkas som ett vanligt mormorsrandsvarv MEN mitt bak (dvs i nederkanten på din ruta) gör du en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15.
Varv 14. Byt till Flesh 257. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 15. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 17 och 18.
Varv 16. Byt till Apricot 263. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 17. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 21 och 22.
Varv 18. Byt till Flesh 267. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 19. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15 samt en ökning mellan st-grupp 25 och 26.
Varv 20. Byt till Linen 248. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 21 och 22, dvs mitt bak.
Varv 21. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 22. Byt till Cream 130. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 23. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 23 och 24, dvs mitt bak.
Varv 24. Byt till Apricot 263. Virka ett vanligt mormorsrandsvarv utan ökning.
Varv 25. Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 16 och 17 samt 33 och 34.
Varv 26-37. Mormorsränder utan ökningar.
Byt till Flesh 257 inför varv 26 och 27.
Byt till Linen 248 inför varv 28 och 29.
Byt till Apricot 263 inför varv 30-31.
Byt till Cream 130 inför varv 32-33.
Byt till Linen 248 inför varv 34-35.
Byt till Flesh 257 inför varv 36-37.
Blocka eller pressa ditt arbete lätt med ett ångstrykjärn så att du får en slät och fin ruta som mäter 90 cm tvärs över.
OBS! Vill du göra din kofta större än storlek small/medium fortsätter du här med valfritt antal extra varv innan du börjar med varv 38 i mitt mönster! Kom ihåg att byta färg vart annat varv!
STEG 4: Ärmhål.
Varv 38. Byt till Apricot 263 och börja i hörnet längst ner på den högra kanten med 1 st-grupp.
Virka totalt 30 st-grupper med 1 lm mellan (inkl den i hörnet).
Vik ditt arbete dubbelt. Fortsätt nu längs den högra kanten men virka samtidigt ihop den med de st-grupper du nyss virkat i början av varvet. Du virkar ihop dem genom att istället för att göra 1 lm mellan dina st-grupper, virka 1 fm i lm-bågen mellan st-grupperna på de du virkat i början av varvet. Du kommer få 15 par av ihopvirkade st-grupper.
Fortsätt sedan som vanligt (mormorsrand) längs överkanten på din ruta.
På den vänstra kanten virkas totalt 30 st-grupper med 1 lm mellan (inkl den i hörnet).
Vik ditt arbete dubbelt. Fortsätt nu längs den högra kanten men virka samtidigt ihop den med de st-grupper du nyss virkat i början av varvet. Du virkar ihop dem genom att istället för att göra 1 lm mellan dina st-grupper, virka 1 fm i lm-bågen mellan st-grupperna på de du virkat i början av varvet. Du kommer få 15 par av ihopvirkade st-grupper.
Längs den nedre kanten av rutan: Mormorsrand med en ökning i lm-bågen mellan st-grupp 14 och 15, mellan st-grupp 20 och 21, mellan stolpgrupp 26 och 27, mellan st-grupp 32 och 33 (mitt bak), mellan st-grupp 38 och 39, mellan st-grupp 44 och 45 samt mellan st-grupp 50 och 51.
Varv 39. Mormorsrand utan ökning runt hela öppningen på din kofta.
Sätt på dig din ärmlösa kofta och prova att den känns tillräckligt stor. Tänk på att den kommer att bli ca 3 cm längre och bredare när du virkat den slutliga kanten samt uddkanten!
STEG 5: Avslutande kant runt öppningen på koftan.
Varv 40. Byt till Linen 248. Börja varvet på den vänstra kanten, i lm-bågen mitt över ”sömmen”/ihopvirkningen med 3 hst. Virka så 1 hst i varje st (ingen i lm-bågen) tills du kommer till motsvarande lm-båge på den högra sidan. I den virkas 3 hst. Detta snörper till kragen på koftan något. Skörtet på koftan vill du dock fortfarande ha vidd i så börja med 1 lm och fortsätt med mormorsrand. När du gjort 18 st-grupper är det dags för en ökning i nästa lm-båge. = 20 st-grupper.
Ökning görs även efter totalt 26 st-grupper, 48 st-grupper och 56 st-grupper = 76 st-grupper. Avsluta med 1 lm och 1 sm i den första hst.
Varv 41. 1 fm i varje hst runt kragen. 3 hst i första lm-bågen, 1 lm och fortsätt med mormorsrand utan ökningar tills du kommer till den sista lm-bågen. Virka 3 hst i den. Avsluta med 1 sm i den första fm på varvet.
Uddkanten virkas som steg 8. Först ska du nu virka dina långa ärmar på koftan.
![Ärmkil-BautaWitch-cocoon]()
STEG 6: Långa ärmar.
Byt till Apricot 263. Börja med valfri ärm. Vi börjar med en liten kil under armhålan för att få en så rak ärm som möjligt Kika på de förklarande bilderna så ser du var du börjar med ärmen!
Varv 1. Börja med 1 sm i lm-bågen precis innan din ihopvirkning av ärmhålet. 1 lm, 3 st i lm-bågen närmast fm i din ihopvirkning, 1 lm, 3 st i lm-bågen närmast efter fm i din ihopvirkning, 1 lm, 1 fm i nästa lm-båge, 2 lm och 2 st i samma lm-båge. Virka så ”mormorsrand” runt hela ärmhålet. Detta varv är något längre än ett traditionellt. Du fortsätter även i den första lm-bågen du gjorde på detta varv, i lm-bågen mellan de 2 första st-grupperna på varvet samt i lm-bågen efter. Avsluta med 1 lm och 1 sm i den andra lm på den första st. (Bilden förklarar bättre än denna kryptiska text! 😜). Du ska ha 26 st-grupper när ditt varv är färdigt!
Varv 2-3. Byt till Linen 248 och virka 2 varv med mormorsränder.
Nu är det dags att lära dig göra minskningar!
Så här minskar du: En minskning görs över 2 varv. På varv 1 förbereder du för minskning genom att strunta i lm mellan 2 st-grupper. På varv 2 hoppar du över de 2 st-grupper som inte har någon lm mellan sig. Även dessa 2 st-grupper virkas utan lm mellan sig.
Viktigt att komma ihåg! ALLA minskningar på ärmarna görs på insidan av ärmen, mitt över där du virkat ihop din ruta.
Varv 4. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen enligt ovan.
Varv 5. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen enligt ovan.
Varv 6-7. Byt till Apricot 263. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 8. Byt till Flesh 257. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 9. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 10. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 11. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 12-13. Byt till Apricot 263. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 14. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 15. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 16-17. Byt till Flesh 257. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 18. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 19. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 20: Byt till Apricot 263. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 21. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 22-23. Byt till Flesh 257. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 24. Byt till Cream 130. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 25. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 26-27. Byt till Linen 248. Virka mormorsränder utan minskning.
Varv 28. Byt till Apricot 263. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 29. Virka mormorsrand men förbered för en minskning på insidan av ärmen.
Varv 30. Byt till Flesh 257. Virka mormorsrand men gör en minskning på insidan av ärmen.
Varv 31. Byt till Linen 248. Virka mormorsrand utan minskning.
Varv 32. Virka dina stolpgrupper utan lm mellan dem. Detta för att snörpa åt ärmen litet. Du ska nu ha 20 st-grupper.
![BautaWitch-cocoon-lång-ärm]()
Virka så din andra ärm på samma sätt!
STEG 7. Uddkant på ärmarna.
Varv 1. Byt till Cream 130. Börja i valfri m men se till att börja i exakt samma på den andra ärmen så att solfjädrarna placeras lika. Virka 1 fm i varje st.
Varv 2. 1 sm, *hoppa över 1 m, 3 st i nästa m, 3 st i nästa m, hoppa över 1m, 1 sm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och om du inte får ett jämnt antal maskor så trolla bort det genom att hoppa över en m någon stans under varvet. Du ska ha 12 solfjädrar runt ditt armslut.
STEG 8. Uddkant runt öppningen på koftan.
Dessa solfjädrar är litet större än de runt armslutet.
Varv 1. Fortsätt med Cream 130. Börja i valfri m. (Jag började mitt för ihoptagningen av rutan.) 1 fm i varje m (även en i lm-bågarna).
Varv 2. 1 sm, *hoppa över 1 m, 3 st i nästa m, 2 dst i nästa m, 3 st i nästa m, hoppa över 1 m, 1 sm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och om du inte får ett jämnt antal maskor så trolla bort det genom att hoppa över en m någon stans under varvet.
- Fäst ev garnändar som du inte har virkat in.
- Klipp av dina garnändar.
- Pressa din kofta försiktigt med ett ångstrykjärn.
![Chrocheted-Cocoon-by-BautaWitch]()
Du är färdig! 😃
Var stolt! Du har lagt ner oerhört mycket tid och kärlek på din kofta!
Om du hittar felaktigheter i mitt mönster, är jag tacksam om du mailar mig till asa@bautawitch.se så att jag kan korrigera dem!
Mys nu i din nya kofta!
VIKTIGT! Detta är ett ©BautaWitch-mönster! Det innebär att om du virkar efter det och lägger upp foto av ditt arbete så ska du ange källan, dvs BautaWitch och helst även länka till min blogg, BautaWitch.se.
![Virkad-cocoon-kofta-by-BautaWitch]()
✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿