Quantcast
Channel: mönster – BautaWitch
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

DIY – Virkad rosa väska i Catania

$
0
0

Rosa-väska-i-Catania-by-BautaWitch
Som alla ni vet som följer mig och mitt virkande, så är rosa min allra absoluta favoritfärg nummer 1! Jag klär mig i rosa, jag inreder i rosa och jag virkar i rosa. Mina vänner kallar mig ofta för rosa Åsa och ett tag var jag faktiskt inne på att byta namn till just Råsa. Vore inte det litet kul?! 🤓

Rosa-virkad-väska-by-BautaWitch-i-Catania-
Bland Catanias 96 stycken färger, finns det en otroligt vacker varmt rosa som jag ännu inte använt så mycket, Pink Tulip 408. Så när vi startade ett samarbete med en dansk tillverkare av väsktillbehör, och jag började planera en ny väska, var valet av färg enkelt.

väsktillbehör-i-konjak-hos-BautaWitch
Det är alltid så roligt när vi får hem nya produkter som man inte jobbat med tidigare. Min kreativa del av hjärnan börjar gå på högvarv och jag måste lägga alla andra virkprojekt åt sidan för att starta en nytt. Det innebär att jag aldrig är sysslolös utan alltid har 5-6 parallella virkningar på gång! 😁

Denna gången blev jag genast förälskad i dessa konjaksfärgade väsktillbehör. Och de matchar den rosa Catanian jag valt, perfekt!

Virkad-väska-by-BautaWitch-Blomsterlandet
Om jag får säga det själv så blev den här väskan helt underbar! Och oj, så användbar! Den passar utmärkt som din dagliga handväska och fungerar lika bra, när du behöver ha med dig litet mer saker. En hyfsat stor necessär får t ex plats. Väskans mått är 31x31x10 cm. Väskhandtaget jag valde, är precis lagom långt för att antingen ha över ena axeln eller för att bära väskan i handen.

BautaWitchväska-i-Catania
Nu börjar vi!

Mått: 31x31x10 cm exkl väskhandtag. Väskhandtaget är 44 cm långt.

Du behöver:
– Virknål 3 för en tät väska (virkar du löst så kan du även testa med 2,5)
– 4 markörer
– garnnål

– 5 nystan Catania i färgen Tulip 408.
– 1 väskhandtag 44 cm långt med hakar i antikguld. Konjaksfärgat konstläder.
– 1 väskbotten 31×10 cm i konjaksfärgat konstläder.
– 1 magnetlås i antikguld.

Alla delarna finns i ett komplett i materialkit som du hittar i webbshoppen. Det finns även ett motsvarande materialkit med svarta väsktillbehör.

Svarta-väsktillbehör-hos-BautaWitch
Vill du ha en annan färg på väskan kan du självklart även köpa alla delarna som separata produkter. Du har flera modeller av både bottnar, väskhandtag och lås att välja mellan i min webbshop.

Konjaksfärgade-väsktillbehör-hos-BautaWitch
Denna väskbotten är fantastisk! Den är inte bara ursnygg utan även av en mycket bra kvalitet. Den går t o m att tvätta i maskin på låg temperatur. Materialet i botten och tillverkarens väskhandtag, är sk ”bounce back”, dvs lättare märken rätar ut/lagar sig själva. Magi! 🤩

Ringarna till väskhandtagen bör dock inte tvättas. Så om du tror att du kommer vilja tvätta din väska, håll reda på dina garnrester så du kan repa upp de sista varven och virka fast handtagets ringar igen efter tvätt. Eller välj en modell av väskhandtag som inte har några metalldetaljer. Vi har sådana också – så klart! 😉

Pink-bag-by-BautaWitch

Rosa väska i Catania

Rosa-väska-by-BautaWitch-väskbotten

Varv 1: Börja i hål 5 längs ena långsidan (som på bilden med den svarta botten). Då hamnar varvbytet på ett bra ställe då det är dags att virka fast väskhandtaget. (För mig hamnade det litet tokigt då jag började i hål 2.)

Du ska virka 3 fm i alla hålen förutom i det första och sista hålet på kortsidorna (hörnen) där du virkar 6 fm. Avsluta detta och alla övriga varv med 1 sm.

Rosa-väska-by-BautaWitch-väskbotten-del2
Varv 2: Börja v med 1 lm = varvets första fm. 1 fm i varje m.

Varv 3:
 Börja v med 3 lm = varvets första st. 1 st i varje m med undantag för hörnen. Dina hörn består av 6 m. I m nr 2, 3, 4 och 5 virkar du på detta varv 2 st, dvs 4 st ökning/hörn. Detta för att dina hörn inte ska bli för snäva. Du kommer ändå tycka att din botten buktar litet i detta skede. Det är helt normalt och kommer att rätta till sig. No worries!

*Varv 4: Börja v med 1 lm = varvets första fm. 1 fm i varje m.

Varv 5:
Börja v med 3 lm = varvets första st. 1 st i varje m.*

Övriga varv: Upprepa varv 4 och 5 tills du har 30 v med st.

Rosa-väska-väskhandtag
Avslutande kant och väskhandtag

– Virka 1 v med fm.
– Sätt markörer i mitten av kortsidorna på väskan (för placering av väskhandtag) samt i mitten av långsidorna (för placering av magnetlåset).
– Virka ytterligare 1 v med fm men när du kommer till markörena i kortsidorna ska ringarna till väskhandtagen virkas fast med fm.
– Ringen virkas fast över de 11 mittersta m. I m nr 1 och m nr 11 virkar du 2 fm. Det krävs så pass många m för att inte ringen ska hänga snett när du sedan hakar fast själva väskhandtaget och bär saker i din väska.

Rosa-väska-by-BautaWitch-magnetlås
Lås
Sy fast ditt magnetlås. Jag tycker våra pärlnålar fungera utmärkt för detta ändamål!
Jag är inget vidare på att sy så jag fick repa ett par gånger innan jag fick till det snyggt även på framsidan av väskan… 🙃 Så ha litet tålamod och gör om tills du är nöjd!

Önskar du lägga ner litet mer möda på din väska, så varför inte fodra den med något vackert tyg och kanske sy i en dragkedja?!

Annars har du bara det roligaste kvar! Att visa upp din fina väska och berätta för alla att du faktiskt har gjort den själv!

Virkad-rosa-väska-by-BautaWitch-m-sv-detaljer
Du som valt att virka denna väska i någon annan färg av Catania, maila mig gärna ett foto när du är klar! Det är så roligt att se mina mönster i andra färgställningar!
Min mail: asa@bautawitch.se.

Fortsatt glad virksommar!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

 


DIY – Romantisk sjal med volang, Romantic Holiday

$
0
0

Collage-Romantic-Holiday-Shawl-by-BautaWitch
Den här sjalen började jag virka på när vi i slutet av maj var på semester i Kroatien, för att umgås med min äldsta dotter och hennes pojkvän en vecka.

Volangsjal-by-BautaWitch-knuten

Me-and-my-girlMin dotter, Nikolina har bott, pluggat och jobbat i Zagreb under 2 år (men flyttar hem nu i september! HURRA! 😍) och där träffat sin stora kärlek, Maroje.

Vi hyrde en bil och en lägenhet i Opatija, vid kusten och hann med både några dygn i storstaden och vid det vackra Adriatiska havet tillsammans. Det var såå mysigt! ❤

Kroatien 2018 AKroatien-2018

Sjalen är oerhört romantisk med sin volangkant och jag har döpt den till ”Romantic Holiday”. Garnet jag använt är vårt mjuka och svala linnegarn, DMC Natura Linen. Det gör att den är perfekt att ha över axlarna när man är ute och äter en sommarkväll efter en dag på stranden.

Volangsjal-by-BautaWitch-1
En annan fördel med detta garn är att man inte behöver vara världens duktigaste på att virka jämnt. I och med garnets oregelbundna struktur slätar det över alla ens små misstag. Perfekt garn för nybörjaren alltså!

Romantisk-sjal-by-BautaWitch
Volangen gör sjalen så skir och vacker att den faktiskt kan användas som en inredningsdetalj. Varför inte låta den ligga framme så här som jag gjort här ovan på min sittpall.

Turkos-virkad-sjal-by-BautaWitch

Denna romantiska sjal är till största del virkad efter exakt samma mönster som min senaste vårsjal. Visst är det fascinerande hur en volangkant och byte av garn, kan göra så stor skillnad, utseendemässigt!?

Tygetikett-på-volangsjal-by-BautaWitch
Innan jag berättar hur jag virkat min volangsjal vill jag dela med dig hur komiskt och rörigt det kan vara när jag fotar till mina mönster och blogginlägg.

Sjalen-Holiday-Romance-by-BautaWitch
Hur jag står och vinglar på en stol för att fånga motivet ovanifrån och hur mina hundkompisar ALLTID tror att det jag placerar på golvet/marken/altanen är deras egendom och något skönt att lägga sig på… 😂

 

Volangsjalen Romantic Holiday

Mått: 180×90 cm

Close-up-Holiday-Romance-shawl-by-BautaWitch
Du behöver:
🎀 6 st nystan DMC Natura Linen i svart
🎀 3 st nystan DMC Natura Linen i ljusrosa
🎀 Virknål 3,5 (om du virkar löst använd istället 3)

Ett komplett garnkit i dessa färger finns att köpa i min webbshop till 10% rabatt!
Vill du använda andra färger köpes nystanen separat.

The-romantic-holiday-shawl-by-BautaWitch
Nu börjar vi!

Börja med det svarta garnet och virka enligt mönstret på min senaste vårsjal. Det hittar du här!

Sjal-innan-volang-by-BautaWitch

Du virkar på enligt mönstret tills du gjort 23 rapporter (till vårsjalen är det 25). Ta så av garnet.

Innan du börjar med volangen så var noga med att blocka eller pressa din sjal försiktigt med ett ångstrykjärn.

Sjal-skissLåt oss döpa sjalens olika kanter till bokstäver. Överkanten kallar vi A, så kommer hörn 1, kant B, spetsen, kant C och hörn 2.

Volang-på-sjal-by-Bautawitch-varv1

VOLANG:
Varv 1:
Ta fram det rosa garnet och börja i den mittersta m på kant A:
Kant A: Virka 3 lm = 1:a st + 3 st i samma m, *1 fm runt nästa lmb, 1 fm runt nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs kant A tills du kommer till de tre sista lmb: 1 fm runt nästa lmb, 1 fm runt nästa lmb.
Hörn 1: Runt den yttersta lmb virkas 11 st.
Kant B: *1 fm runt nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs kant B tills du kommer till de tre sista lmb: 1 fm runt nästa lmb.
Spets: 5 st runt nästa lmb, 7 st längst ut på spetsen, 5 st runt nästa lmb.
Kant C: som kant B tills du kommer till de 2 sista lmb: 1 fm runt nästa lmb.
Hörn 2: Runt den yttersta lmb virkas 11 st.
Avsluta varvet med att färdigställa kant A och i den sista m där du startade ditt varv virkar du 3 st och 1 sm.

Volang-steg-2-sjal-by-BautaWitch

Första st på varje varv = 3 lm. Alla v avslutas med 1 sm.

Varv 2:
*1 st, 1lm, dvs 1 st i varje st med 1 lm mellan st. Hoppa över alla m som inte är st. Obs! Mellan bågarna virkas ingen lm mellan st.*
Upprepa mellan *:orna runt hela sjalen.

Volang-på-sjal-by-Bautawitch-varv3

Låt oss kalla volangbågarna för solfjädrar.

Varv 3:
Alla m på detta v virkas i lm mellan st på v 2.
Kant A, B och C: Varje solfjäder består av 1 hst, 4 V:n (ett V = 1 st, 1 lm och 1 st i samma lm) och 1 hst.
Hörn 1 och 2: 1 hst, 8 V:n, 1 hst
Spets: 1 hst, 14 V:n, 1 hst

Volang-på-sjal-by-Bautawitch-varv4

Varv 4:
Detta v består av stgr med 3 st utan någon lm mellan stgr.
Kant A, B och C: Varje solfjäder består av 4 stgr samt att det mellan varje solfjäder virkas en stgr.
Hörn 1 och 2: 8 stgr
Spets: 14 stgr.

Volang-på-sjal-by-Bautawitch-varv5

Varv 5 – uddar:
En udd: 1 fm mellan 2 stgr, *3 lm, 1 st i den första lm, 1 fm mellan nästa 2 stgr*.

Virka en udd per stgr med undantag för stgr mellan solfjädrarna. Den hoppas över och istället virkas 1 fm innan och 1 fm efter stgr. Fortsätt på samma sätt runt hela sjalen.

– Ta av garnet.
– Fäst ev ändar.
– Blocka eller pressa hela sjalen försiktigt med ett ångstrykjärn.
– Svep din sjal om axlarna.

Nu är du redo för en romantisk sommar/höst!

Volangsjal-by-BautaWitch-bakifrån

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

IMG_2797

DIY – Snabb- och lättvirkad väska med tuffa detaljer

$
0
0

Virkad-nybörjarväska-av-Pernilla
En helg i juli var vi bjudna till en av mina käraste barndomsvänner, Pernilla och hennes man, Håkan. 😍

Istället för blommor tog jag med mig en väskbotten, ett väskhandtag, 2 nystan av det snabbvirkade återvinningsgarnet Hoooked Ribbon XL ♻, ett magnetlås och så satte jag virknål 9 i handen på vår värdinna, som inte virkat sedan högstadiet.

IMG_1555
Om man inte är en så van virkerska är det smart att välja ett garn som växer snabbt och enklast möjliga maskor. Så denna väska är virkad enbart med fasta maskor och runt, runt. Utan varvbyten som komplicerar.

Virka är som att cykla. Man plockar lätt fram gamla kunskaper från syslöjden i skolan.

Jag visade Pernilla hur man använder en tunnare virknål för att få garnet genom hålen på väskbotten och guidade henne under de första varven av fm.

3 dagar senare hade Pernilla själv virkat denna fina väska! 😃 Så även om du är nybörjare på virkning eller litet ringrostig, varför inte prova du med? 😉

Pernillas-väska-i-Ribbon-XL-1
Det var så roligt att se hur stolt och lycklig Pernilla blev över sin väska! Och hur smittsamt det var. Många av hennes vänner, kollegor och körkompisar i barbershopkören Alba Show Chorus, ville plötsligt också virka sig en väska. Så pass många faktiskt att de svarta väskbottnarna tog slut för oss…

Men nu har vi fyllt på vårt lager! Så nu kan även du köpa materialkittet till Pernillas nybörjarväska.

Du kan självklart även plocka ihop din egen väska genom att välja någon annan
✔ väskbotten,
✔ ett eller två väskhandtag,
✔ magnetlås och
✔ 2 nystan Hoooked Ribbon XL ♻.

Vi säljer nästan alla våra väskhandtag styckevis så du slipper få ett över att lägga i en låda… Du hittar alla våra väsktillbehör här!

Den söta etiketten med texten ”Virkad med kärlek” finns att köpa i 3-pack i min webbshop!

Och om du vill ha en annan struktur på din väska utan att komplicera saker och ting allt för mycket, så varför inte virka den med halvstolpar (som min ljusblå väska) eller med stolpar (som min volangväska).
Vaskor-med-rosett-by-BautaWitch2
Du kan även välja att virka den exakt som Pernillas med fasta maskor men ”pimpa den” med en stor rosett (som min rosettväska). Alla dessa väskor är virkade med 2 nystan Hoooked Ribbon XL ♻. Detaljer som volanger och rosett är virkade i Catania.

Pernillas-nybörjarväska-i-Ribbon-XL
Pernillas nybörjarväska

Storlek:
Längd:
31 cm
Bredd: 10 cm
Höjd: 30 cm

Du behöver:

✔ 1 st svart väskbotten 31×10 cm
✔ 1 st svart väskhandtag med hakar i antikguld (44 cm)
✔ 1 st magnetlås i antikguld
✔ 2 st nystan Hoooked Ribbon XL i Sandy Ecru ♻
✔ Virknål 4
✔ Virknål 9

Svarta-tillbehör-Pernillas-väska
Så här gör du:

Börja i något av hålen på ena långsidan med virknål 4.

Om du valt samma rektangulära väskbotten med ”raka hörn” som Pernillas virkar du 1 fm i varje hål. Förutom i hörnen som är placerade på kortsidan. Där virkas 3 fm. Det blir litet trångt men det går! Och det behövs för att hörnen på väskan ska bli snygga och inte böja sig uppåt.

Om du valt en modell av väskbotten med rundade hörn, kika på mönstret på min ljusblå väska. Där ser du i vilka hål du behöver göra fler maskor.

Byt till virknål 9. Virka fm runt, runt till väskan mäter ca 30 cm eller garnet börjar ta slut. På sista varvet virkar du i kortändarna på din väska, fast ringarna till ditt väskhandtag med 5 fm.

Detaljbild-Pernillas-väska
Sy i magnetlåset mitt på långsidorna, på insidan av väskan.

Din väska är klar. Visst var det enkelt!?! Nu återstår det bara att fylla den med allt det där du alltid behöver ha med dig! 😉

IMG_1494

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Stor sittpuff i återvinningsgarn ♻️

$
0
0


Våra hundar och även vår katt älskar sittpuffar! Jag har tidigare virkat 2 stycken i Hoooked Zpagetti men vi slutade att sälja det garnet för 2 år sedan i höst så nu är det dags att visa att det går minst lika bra att virka en sittpuff i det återvinningsgarn vi säljer idag – Hoooked Ribbon XL ♻. Det är faktiskt originalet till alla de bandgarn som idag florerar på marknaden och det håller bästa kvalitet.

Vår katt är en vanlig röd bondkatt fast extra rund och go. Han heter Findus Zlatan men kallas Firre. Hundarna är av rasen Coton de Tuleár och de heter Woofie och Happy. Mina pälsklingars puff är rejäl då jag vill att de ska kunna ligga flera på den. Den är 65 cm i diameter och 27 cm hög. Den är stoppad med 3 billiga bulliga täcken som jag köpt på REA hos Jysk.

Vill du ha ett annat mått på din puff än vad jag gjort så maila mig på info@bautawitch.se så hjälper Göran dig att räkna ut garnåtgång. Det är litet bökigt eftersom det handlar om cirklar (det där med pi och sådant) men han har stenkoll. Tur för mig som inte är något matematiskt geni. 😅


Den här gången fick jag virkhjälp av Diana Ritzén med de 2 rundlarna, dvs botten och ovansida. Detta pga att jag ibland har det tufft med inflammerad artros i fingrarna. Så det var oerhört mycket värt för mig! Tack underbara omtänksamma Diana! 😘 Men kanten har jag allt virkat själv.


Mitt färgval denna gång är lila, grått och silverglitter. Höstliga färger med en litet festlig känsla. Snygg nog att ha i vardagsrummet även om man inte bor på landet som vi gör. Färgerna jag använt är Scarlet Purple (7 nystan), Stone Grey (2) och Lurex Silver Glitter (2). Som vanligt finns det ett garnkit i min webbshop som innehåller exakt dessa färger.


Vill du istället göra min puff enfärgad så behöver du 2,4 kg Hoooked Ribbon XL ♻, dvs 10 nystan. Du kan även välja att t ex sy bottenplattan i gallon eller något annat slitstarkt material. Du behöver i så fall bara 7 nystan.


Sittpuff till pälsklingar

Mått: 65 cm i diameter X 27 cm

Du behöver:
Hoooked Ribbon XL i färgerna:
♻ Scarlet Purple (7 nystan)
♻ Stone Grey (2)
♻ Lurex Silver Glitter (2)
– Virknål 9
– Monteringsnål

Fyllning: Jag har använt 3 billiga bulliga täcken som jag köpt på REA hos Jysk.

Mitt mönster är enkelt men det kräver att du har virkat förut och kan öka maskor (virka flera stolpar i en och samma maska) snyggt samt att du har litet blick för hur många maskor du behöver öka på varje varv för att få virkade runda cirklar platta.

Så här gör du:
Virka 2 cirklar med stolpar som är 65 cm i diameter.

Börja med Scarlet Purple och en magisk ring med 12 st. För att det ska bli enklare att förstå ökningsprincipen så räknar jag den magiska cirkel som varv 0 (noll).

VIKTIGT! Om du tycker att din cirkel buktar (för få maskor) eller blir vågig (för många maskor) så måste du själv anpassa ökningarna. Resultatet blir inte bra och du kommer inte bli nöjd om dina cirklar inte är helt platta!

En bra tumregel är att virka enligt följande:
Varv 1.
Öka 1 st i varje m.
Varv 2. Öka 1 st i varannan m.
Varv 3. Öka 1 st i var 3:e m
Varv 4. Öka 1 st i var 4:e m. Osv tills du virkat 16 varv (inkl din magiska ring) och din cirkel mäter 65 cm i diameter.


Jag älskar att sitta ute och virka! Jag brukar lyssna på en Pod eller litet skön musik. Har du lyssnat på min Spotifylista? BautaWitch, heter den. Om du liksom jag gillar pop, soul och r’n’b kanske den blir en ny favorit. Den innehåller 100 låtar och vi byter ut den äldsta mot den nyaste så snart vi hittar någon ny som vi faller för. Det är gratis, så det är bara att hålla till godo! 🎧

Så till kanten på vår puff! 

Byt till Stone Grey.
Varv 1-3. En st i varje m.
Varv 4. *2 st, 2 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet runt.


Byt till Silver Lurex:
Varv 5. *2 st mellan 2 stgr, 2 lm*. Se till att lm hamnar framför stgr på v 4.
Varv 6. *2 st i st på v 5, 2 st runt lmb och med nedtag i st på v 3*. Kolla på bilderna ovan om du tycker texten är svår att förstå.


Du kommer att virka 3 dekorationssömmar med sm runt kanten på din puff. Enklast är at göra dem allt eftersom du passerat de varv där de ska placeras. Ju mer kant du har, desto bökigare blir det att få dem snygga. Därför väljer jag att förklara med bilder redan här ovan, hur du virkar dem.

Dekorationssöm 1.
Den första placeras mellan det lila och grå fältet mellan ovansidan på puffen och kanten. (Du kommer montera din botten sist.)
Nr 2. Mellan v 6 och 7.
Nr 3. Mellan v 9 och 10.


Byt till Scarlet Purple:
Varv 7-9. En st i varje m.

Byt till Silver Lurex:
Varv 10. En st i varje m.
Varv 11. Som varv 4.

Byt till Stone Grey:
Varv 12. Som varv 5.
Varv 14. Som varv 6.
Varv 15-16. En st i varje m.

Se så fint killarna sitter i min omonterade puff! Bild 2 förklarar varför. 😂


Montering:
– Sätt markörer på minst 4 ställen med samma mellanrum på bottencirkeln samt på kanterna. Då har du litet bättre koll om du behöver justera med en extra maska någonstans.
– Använd Silver Lurex och virka ihop delarna med sm med bottenplattan närmast dig.
– Lämna en öppning och fyll din puff.
– När du är nöjd med dess utseende virkar du även ihop öppningen.
– Knyt ihop dina ändar och lämna dem ca 3 dm långa.
– Trä in dem på insidan av din puff. Då är de enkla att hitta och du kan öppna din puff och ta ut fyllningen när det blir dags för tvätt.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad handväska med snygga detaljer

$
0
0

Crochet-handbags-in-Catania-by-BautaWitch
Kommer du ihåg min necessär jag virkade för flera år sedan i återvinningsgarnet Hoooked Ribbon XL ♻? Den har varit väldigt populär som materialkit i min webbshop!

Crocheted vanity bags by BautaWitch
Den här väskmodellen är inspirerad utav den och faktiskt virkad på samma sätt men med ett litet annat avslut eftersom jag inte ville ha något spetsband upptill.

Väskan är virkad i dubbel Catania då jag ville ha ett litet smäckrare resultat. Jag fattar inte att jag inte har virkat mer med dubbel tråd av Catania tidigare!? Resultatet blir så sjukt snyggt! Och väskan blir ändå lätt och enkel att bära. Så himla kul också att ha nästan 100 färger att välja mellan också! Jag är eld och lågor! Det kommer garanterat bli många fler väskmodeller fram över virkade i just dubbel Catania.

Crochet-handbags-by-bautawitch
De snygga väskhandtagen/axelremmarna jag använt och tryckknappslåset, ett sk ”flap lock” är verkligen pricken över i på denna väska!

Jag kan faktiskt inte bestämma mig för om jag tycker de är snyggast i svart eller i konjak. Så ”lucky me” som nu har 2 väskor att alternera mellan! 😉

Annons-beige-virkad-handväska-by-BautaWitch
Annons-grå-virkad-handväska-by-BautaWitch
Båda väskorna finns som materialkit i min webbshop och de kostar 299 kr oktober ut. Billigt eller hur?! Det är inte många snygga väskor där ute som kostar under 300 kr. Och tillfredsställelsen att ha gjort den själv är dessutom värd ännu mer!

Det är min äldsta dotter, Nikolina som agerar modell på bilderna här ovan. 😍

Necessär-i-Catania-by-BautaWitch
Vill du virka din väska i en annan färg så köper du garn, väskhandtag och lås som separata produkter. Och vill du istället göra en necessär men i dubbel Catania? Håll ut, för mönster kommer här i bloggen inom ett par dagar.

Virkade-handväskor-i-Catania-by-BautaWitch

Virkad handväska

Mått: 28×19 cm (axelrem 102 cm lång)

Du behöver:
🍁 3 nystan Catania (mina väskor är virkade i Mud 406 och Anthracite 429
🍄 1 lång axelrem
🍂 1 väsklås
🍃 Virknål 5 och 6
🌾Stopnål (våra minsta nålar med nylonöga är perfekta för detta!)

Gör så här:
Du kommer att virka i dubbelt garn med virknål 6. När du kommer till det tredje nystanet kan du använda båda ändarna ur det samtidigt, alternativt nysta ett 25 gr nystan, så du får 2 separata nystan att jobba med.


Virka 57 lösa lm (varav en är vändmaska) med virknål 6.
Varv 1-56: 56 fm i den bmb. Att du bara virkar i den bmb, ger den snygga ribbade strukturen.


Varv 1: Vänd inte utan fortsätt nu längs nästa kant (dvs ena kortsidan på ditt arbete som så småningom kommer att bli öppningen på din väska) med 1 lm och 1 fm i varje ”ribba” så osynligt som möjligt. Även detta v virkas med virknål 6 (annars är risken att det blir för hårt/knögligt och öppningen för tajt).
På bilden ovan visar jag med nålar i vilken m du bör virka för att resultatet ska bli bäst. Virkar du i en mer ”obvious” m så blir det lätt litet stora hål som sedan inte blir snygga att ha på ett så synligt ställe.
– Du bör ha 27 fm när du virkat längs hela kanten.


Vik nu ditt arbete dubbelt så att du fortsätter längs den andra kortsidan på samma sätt. Även här visar jag med nålar på bilden ovan, var det blir snyggast att placera sina m.
– Du bör ha 28 fm när du virkat längs hela kanten.

Avsluta v med 1 sm i den första lm på den första kortsidan. Du har nu en öppning på din väska.

Byt till virknål 5 och virka gärna nästa v litet hårt.
Varv 2-4: Börja v med 1 lm och 1 fm i samma lm som sm.
– Virka så fm genom båda mb (en i varje m) runt väskans öppning och avsluta v med 1 sm i den första lm på v.
– Upprepa detta ytterligare 2 v. = 4 v med fm runt din öppning.
(Bild 4 ovan visar hur kanten kommer att se ut i sin helhet när väskan är färdig.)

Varv 5: Som varv 2-4 men plocka fram D-ringarna till väskhandtaget och placera den upp och ned framför ditt arbete. De virkas fast med fm.
– Den första ringen virkar du fast med de 2 första fm i början av v och med de 2 sista fm på v.
– Den andra D-ringen virkas fast på motsatt kortsida av väskan med 4 fm.
– Avsluta v med 1 sm i den första m på v.
– Lämna en lång ände för att sy ihop väskans ena kortsida och ta av garnet.


Montering:

Sy ihop kortsidorna på väskan med dubbeltråd, uppifrån och ned. Vik gärna in hörnen litet nedtill på väskan när du syr så att de sedan inte står ut utan istället ger väskan en mer ”bullig” form. På bilderna ovan ser du hur jag placerat stygnen om du vill ha litet hjälp med hur du får det snyggast. (Sidorna på väskan ser ju litet olika ut, vilket kan kännas litet förvirrande för en nybörjare.)

Haka fast ditt väskhandtag i D-ringarna.

Virkad-handväska-by-BautaWitch-steg7Lås:
Mät så att ditt lås hamnar mitt på din väska. Sy med enkelt garn.
Den långa flärpen sys fast på baksidan. Nederkanten på flärpen placeras ca 4 cm från överkanten.
Den mindre tryckknappen sys fast på framsidan. Nederkanten på den placeras ca 6 cm från överkanten på väskan.

Din väska är färdig att användas! 😃

Handväska-beige-by-BautaWitchGrå-virkad-handväska-by-BautaWitch

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY- Stor gosig virkad halsduk i pälsgarn

$
0
0

Pälshalsduk
Jag älskar allt som är mjukt, gosigt och ser ut som päls. Du som följer mig vet att jag typ varje vinter kommer med något nytt mönster som jag gjort i pälsgarn. Det har varit pälstofflor som ser ut som UGGs, en trekantssjal som avslutas med pälstofsar, en poncho med pälsdetaljer och t o m en bröllopsväska för en vinterbrud.

Det pälsgarn jag tidigare har använt är ett traditionellt pälsgarn. Vi har Schachenmayrs Brazilia och även några färger av Sirdars Funky Fur i vårt sortiment.
💡TIPS för traditionellt pälsgarn!  Virka alltid tillsammans med ett annat garn (dvs med en tråd av varje) som t ex Catania. Då är det väldigt lätt att virka i och det går även att repa utan problem. Men det behöver verkligen ”en kompis” för att man inte ska bli galen när man virkar i det. Detta är bra att veta för dig som nu kanske blev sugen på att virka något av mina tidigare mönster. Du kommer inte ha några som helst problem!💡

Alpine-triss-hos-BautaWitch
Den här halsduken som jag virkat mig i år är dock virkad i en helt annan typ av pälsgarn. En modernare och betydligt lyxigare variant. Och resultatet blir ännu mer naturtroget. Det både ser ut och känns som en gosig nallebjörn. Garnet heter Alpine och kommer från Sirdar. Det är helt fantastiskt och måste verkligen upplevas för att man ska förstå hur helt otroligt underbart det är!

Jag kom först i kontakt med det på en mässa i Göteborg i våras och jag gick tillbaka till montern där det fanns hur många gånger som helst bara för att få känna på det. Jag var och är helt såld! 😍

Effektgarn-BautaWitch-päls
Det är dock svårt att virka i ett garn som är så lurvigt eftersom maskorna kan vara svåra att hitta. Alla mönster som tillverkaren gjort, är därför stickmönster.

Det är även för grovt och annorlunda för att ”virkas tillsammans med en kompis” så som jag gjort med de mer traditionella pälsgarnerna. Så snacka om utmaning! Kär i ett garn som jag då inte visste hur jag ska hantera! 🙄

Jag har dock haft tid på mig att klura på detta! Och lösningen är enkel. Min halsduk som jag har på mig både ute och inne för annars saknar jag den, är virkad med luftmaskebågar.

Pälshalsduk-by-BautaWitch
Lmb är lättare än fm eller st att hitta. Man behöver inte träffa en liten yta utan man virkar runt en lmb. Då garnet består av 1000-tals små pälsstrån så fylls alla små utrymmen ut och täcks av mjukt fluff. Perfekt!

Virkar man fel syns det inte! Och vill man ändå repa så är det inga som helst problem. Det löper på som vilket annat garn som helst.

Stor-pälshalsduk-by-BautaWitch
Och fort går det att virka sig detta gosiga plagg! Min halsduk är 25 cm bred och 1.75 lång och den virkade jag på 2 kvällar.

I detta blogginlägg delar jag mönstret på min virkade halsduk. Men kanske du även stickar? I så fall, så håll utkik för jag kommer under nästa vecka, dela mönster på 2 stickade gosedjur (en nalle och en katt) i detta fantastiskt mjuka garn samt några stickade plagg som Sirdars duktiga designers har skapat.

Pälshalsduk-på-g-by-BautaWitch
Virkad halsduk i lyxigt pälsgarn

Mått: 25 cm x 175 cm
När du virkar med lmb enligt mönstret så räcker 1 nystan till en yta av 25 x 25 cm. Så vill du t ex ha din halsduk 2 m lång, så köper du till ett extra nystan.

Du behöver: 
– 7 nystan Sirdar Alpine
– virknål 12
Halsduken finns som garnkit i vitt med 10% rabatt i min webbshop.

OBS!
Jag visar i bild hur du virkar denna sjal i ett helt annat garn utan päls, så att du lätt ska se hur jag placerat mina maskor.

Pälshalsduk-by-BautaWitch-steg1
Halsduken är virkad med lmb om *1 fm, 2 lm*. Du vänder alltid med 3 lm.

❄ Gör en kedja med 19 lm.
❄ Varv 1: Virka 1 fm i den 16:e lm, 2 lm, *1 fm runt lm-kedjan, 2 lm*, upprepa så mellan *:orna x7, 1 fm i den första lm = 9 lmb.

Pälshalsduk-by-BautaWitch-steg2
Varv 2:
3 lm, 1 fm i den första lmb, *2 lm, 1 fm i nästa lmb*, upprepa så mellan *:orna x7 = 9 lmb.
❄ Upprepa varv 2 tills din halsduk är så lång som du önskar.

Halsduk-i-pälsgarn-by-BautaWitch


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY- Stickade gosedjur, pläd & kudde i pälsgarn

$
0
0

Stickad-kudde-o-pläd-hos-BautaWitch
De flesta av oss älskar sådant som är mjukt och gosigt! Och fanns det något bättre när man var liten, än ett kärt gosedjur att krama på när man skulle sova eller var ledsen?!

Sirdar som tillverkar vårt nya underbart mjuka och lyxiga pälsgarn, Alpine har med hjälp av sina designers tagit fram mönster på dessa fantastiskt fina, stickade gosedjur!

Stickar man, behöver man inte ”leta maskor” så garnet lämpar sig extra bra för just stickning! Är du nybörjare på att sticka eller litet ringrostig så är det  ingen som ser dina misstag då de göms i den lurviga och mjuka pälsen… 😂

Pälshalsduk-på-g-by-BautaWitch
Det är litet tråkigt, kan jag tycka, att de bara gjort stickmönster. Men som jag nämnde när jag delade mönstret på min virkade halsduk så krävs det att man virkar med luftmaskebågar för att kunna hitta maskorna med virknålen och den tekniken hittar ni ju här hos mig, så därför kan ni ändå virka halsdukar, plädar eller vad ni nu önskar. 😉

PSSST! Jag har här i inlägget tagit med Sirdars mönster på en snygg stickad pläd och kudde i Alpine men dessa virkar ni precis lika gärna med ”min lmb-teknik” och virknål 12!

Klicka på bilderna här nedan så kommer du till respektive mönster. Det är PDF:er som du kan skriva ut om du önskar!

Tack till generösa Sirdar som delar dessa mönster gratis med oss! 😍

Stickad-kudde-o-filt-i-Alpine
Mönster på pläd och kudde i Alpine!

Stickad-katt-i-Alpine
Mönster på gosiga katter i Alpine!

Stickad-nallebjörn-i-AlpineMönster på nallebjörnar i Alpine!

Sirdar Alpine hittar du i färgerna vitt, svart och grått bland effektgarnerna i min webbshop.

Jag är själv fullständigt förälskad i det! Just nu håller jag på med en liten söt babypläd i som jag kantar med Sirdar Alpine. Mina W.I.P. = work in progress, finns det bilder på, på min Instagram (som alltid)!

Alpine-triss-hos-BautaWitch

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Söt babyfilt i filetvirkning med rosor

$
0
0

Babyfilt-by-BautaWitch-close-up

Sammet och naturtrogen fuskpäls är höstens och vinterns stora materialtrender både inom mode och inredning. Båda är favoriter hos mig, så självklart har vi utökat vårt garnsortiment med både det underbart mjuka pälsgarnet Alpine från Sirdar (3 färger) och ett vackert sammetsgarn, DMC Velvet (9 färger).

Du hittar fler mönster för Alpine (både för virkning och stickning) i tidigare inlägg här i min blogg. Vill du kika på hela min mönsterskatt hittar du samtliga mönster samlade på en och samma sida underfliken DIY alternativt, klicka här!

Babyfilt-by-BautaWitch-3

Sammetsgarnet kommer i stora härliga 100 gr nystan. Till denna pläd behöver du bara 3 nystan (eg 250 gr, så vill du göra filten några m bredare eller något v längre, räcker nystanen till det med).

De första nystanen av DMC Velvet som vi fick leverans av, kom i en ljuvligt söt babyrosa, så det föll sig liksom naturligt att de skulle bli en liten babyfilt.

FILETVIRKNING = ett rutnät av stolpar där motivet skapas genom att stolparna placeras tätt eller med en luftmaska emellan.

Jag har tidigare fuskat litet med filetvirkning men inte gjort något större arbete i tekniken. Då experimenterade jag med hjärtan och använde mig av Görans sudokutidningar för att ha rutor att rita motiv. Man tager vad man haver. 😂

Babyfilt-i-filetvirkning-by-BautaWitch-3
Vi har så otroligt fina rosa rosbuskar på tomten som vi planterade förra året – Wisley 2008 från David Austin. De har blommat hela sommaren (och gör det faktiskt fortfarande idag, den 18 november!) med mängder av vackra blommor som doftar underbart. Vi har njutit av dem något kolossalt! Både på buskarna och i vas. Jag har dessutom använt dem flitigt vid fotografering av mina virkade alster i sommar. Därför var valet av motiv till ”sommarens sista virkmönster”, lätt.

Motiv-ros-filetvirkning

Rosen hittade jag på Pinterest där det finns 100-tals att välja mellan. Även korsstygnsmotiv går utmärkt att använda till detta. Källan till mitt motiv är ett foto av en japanskt tidingssida och den är ”pinnad” så många gånger att ursprungskällan tyvärr inte längre går att hitta eller länka till men ”arigatou” ありがとう (tack!) för den fina inspirationen!

Jag började med att rita upp rosen på rutat papper. Ros nummer 2 är samma ros fast jag spegelvände den. Svårare behöver man inte göra det.

Babyfilt-filetvirkning-by-BautaWitch
När man virkar med nål 6 och sammetsgarn motsvarar varje ruta antingen 2 st eller 1 st och 1 lm. Man eftersträvar att hålen ska bli så kvadratiska som möjligt.

Nu börjar vi!

Babyfilt-by-BautaWitch-2
Babyfilt i filetvirkning med rosor

Storlek: 60 cm x 75 cm
Garn:
🌹 DMC Velvet (3 st 100 gr nystan) i ljusrosa
🌹 Sirdar Alpine (2 st 50 gr nystan) i vitt
I min webbshop hittar du ett garnkit i dessa färger till 10% rabatt! 
Virknål:
6 mm

Rosmotiv-till-babyfilt-by-BautaWitch1

SÅ HÄR GÖR DU:
Virka en lös lm-kedja med 62 lm med virknål 6. De 2 sista m = din första st på nästa v.
Varv 1:  61 st, 2 lm. (Första X-raden på diagrammet.)
Varv 2: 61 st, 2 lm. (Andra X-raden på diagrammet.)
Varv 3: Virka motiv enligt diagrammet. (Tredje raden på diagrammet.) Varje X motsvarar 2 st. Tomma rutor motsvarar 1 st och 1 lm.
Övriga varv: Fortsätt virka enligt diagrammet.

Obs! I början av varje v kommer du att ha 5 st och i slutet 4 st. Skulle det bli annorlunda för dig så spelar det ingen roll. Huvudsaken är att kanterna är raka och lika breda.

Babyfilt-i-filetvirkning-innan-kant-by-BautaWitchPälskant-på-babyfilt-by-bautawitch
PÄLSKANTEN:
🌹 Byt till virknål 10.
På bilderna ser du var (i vilken del av m) som det blir snyggast om du placerar din virknål.
🌹 Längs kanterna virkar du *2 halvfärdiga st som virkas samman till 1 st* (dvs du minskar antalet m med hälften längs dina kanter) med virknål 10.
🌹 Undantag är hörnen som består av 4 vanliga st.
🌹 Ta av garnet och fäst dina ändar.

Babyfilt-by-BautaWitch-1

Alla babyfoton i collagen är royaltyfria bilder från appen Unsplash.

Babyfilt-rosor-by-BautaWitch

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkat lapptäcke eller huller-om-buller-pläd

$
0
0


Den här pläden är bland det roligaste jag har virkat! Det beror på att det händer något hela tiden. Man byter både färg OCH håll för varje ruta. Samtidigt är det lättvirkat framför TV:n då det bara är helt vanliga stolpar.


Inspirationen till denna pläd fick jag pga att jag snöat in på de otroligt vackra men litet ruffa persiska patchwork mattorna som är så populära. Stora mattor som sytts av bitar av äkta persika mattor. De har mycket vintage över sig med sliten look och lugna akvarellfärger.

Om du blir nyfiken på vilka mattor jag menar, så googla på ”patchwork matta” så får du upp massor av bilder! Men du gör det på egen risk! Man blir väldigt, väldigt köpsugen! 😉


Den virkteknik och jag har valt tillåter inte den jämnhet och perfektion som jag annars alltid eftersträvar men resultatet blev över all förväntan. Just detta litet ”ruffa” utseendet på maskorna vid byte av färg, matchar perfekt de litet osymmetriska rutorna och många färgerna.


Pläden ser ut att höra hemma i Pippis Villa Villerkulla. Någon skrev till mig och kallade den för min ”huller-om-buller-pläd”. Ett underbart namn! 🙃 Vem blir inte glad av Pippi eller något som är huller-om-buller?!


Som vanligt har jag virkat i Catania. Du kan använda dina restgarner av Catania MEN håll dig till färger som passar ihop. Du vill ju inte att din pläd ska att uppfattas rörig och vara jobbig att titta på för ögat. I alla fall inte om du vill mysa under din pläd och eftersträva ett lugn. Inte ett kaos.

 

Jag har själv använt mig av färger som vi redan har i vårt vardagsrum. Vi har där en enormt stor soffa full med massor av kuddar, i alla de färger som jag plockat upp i min pläd. Den går i en skala från beige, brunt och rosa via lila till blått och silver.


Självklart finns det ett garnpaket med färgschema för dig som vill göra en exakt lika dan som min. Passar du eller din Tomte på innan Jul får ni 15% rabatt! 🎅 Det innehåller 29 nystan i 22 olika färger. Du hittar det här, i min webbshop!

Det är väldigt sällan som jag känner för att virka efter samma mönster flera gånger. Jag tröttnar och har huvudet fullt av nya idéer som jag vill förverkliga. Men med denna pläd är det annorlunda. Den var vansinnigt rolig att virka! Jag hoppas du kommer att tycka det samma! Nu kör vi igång!

Virkat lapptäcke eller Huller-om-buller-pläd

Storlek: ca 100 x 145 cm (eg 98 x 143 cm)
Garn: Catania i 22 färger (29 nystan)

Virknål: 4 till pläden och 3,5 till ramen
Antal rutor: 10 x 15 = 150 st
Ruta: 9 x 9 cm (7 gr Catania)
Eg garnmängd: 150 rutor x 7 gr = 1.050 gr + ramen 140 gr. Totalt 1.190 gr, dvs 24 nystan.

FÖR BABY?
Vill du istället virka för baby så rekommenderar jag:
Storlek: ca 90 x 100 cm (eg 88 x 98 cm)
Antal rutor: 8 x 10 = 80 st.
Garnmängd: 560 gr + ram ca 90 gr. Totalt 650 gr, dvs 13 nystan.

Jag har använt 22 olika färger av Catania till pläden och till den stora pläden går det 29 nystan.

VIKTIGT! Mät din första ruta. Den ska mäta 9 x 9 cm. Virkar du löst så använd istället virknål 3.5 till pläden och 3 till ramen. Annars kommer inte garnåtgången ovan att stämma. 

FÖRSTA RUTAN
En ruta består av 20 st och 10 v. Den ska mäta 9 x 9 cm.
OBS! Det spelar ingen roll vilken ruta i filten du börjar med. 

Start: Gör en kedja av 21 lm.
Varv 1. Vänd (det blir snyggast kant om du även vänder upp och ner på din lm-kedja) och virka 1 st i maska nr 19. Virka så 1 st i varje lm = 20 st.
Varv 2. Vänd. Jag vänder med 3 lm = första st men om du hellre virkar 2 litet lösare lm går det precis lika bra. Se bara till att göra likadant på alla dina rutor. 19 st. = 20 st.
Varv 3-10. Vänd. 3 lm. 19 st. = 20 st.

Ta av garnet. Lämna ändar som är ca 20 cm långa så du har litet att fästa med.

När du virkar vidare kommer du alltid att börja en ny ruta från ena sidokanten på en tidigare ruta. Detta ger ”huller-om-buller-effekten”.

ANDRA RUTAN
Snurra din ruta så att du virkar längst en av dess sidokanter.
Varv 1. 3 lm och 19 st = 20 st.
Varv 2-10. Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st.
Ta av garnet!

TIPS! Sätt en markör så du ser vilken sida som kommer vara din rätsida på pläden. Om du virkar in dina garnändar vill du att de alla hamnar på avigsidan. Virka in den ände som har samma färg som rutan för att den ska synas så litet som möjligt. Du kommer att ha drygt 300 garnändar att fästa så virka in så många du kan! Jag virkade in de som gick men fäste dem även med nål. Jag virkade alltså först över dem men trädde så tillbaka dem med nål. Jag visar litet senare i mönstret, hur.


TREDJE RUTAN

Snurra ditt arbete igen så att du virkar längs en av rutornas sidokant.
Varv 1. 3 lm och 19 st = 20 st.
Varv 2-10. Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st.
Ta av garnet.


FJÄRDE RUTAN

Snurra ditt arbete så att du virkar längs en rutas sidokant och har två andra rutorna till vänster.
När du ska virka ihop 2 rutor så kommer du alltid att börja i ytterkant och virka in mot en rutas neder- eller ovankant. Det låter kryptiskt men om du tittar på bilderna så kommer du förstå vad jag menar!
Varv 1. 3 lm och 19 st = 20 st. 1 sm i den 2:a m på ruta 3, 2 lm, 1 fm i den 4:e m på ruta 3.


Varv 2.
Vänd. Se till så att du har garnet bakom din virknål. 19 st = 20 st.
Varv 3. Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st. 1 sm i den 6:a m på ruta 3, 2 lm, 1 fm i den 8:e m på ruta 3.
Varv 4. Vänd. Se till så att du har garnet bakom din virknål. 19 st = 20 st.
Varv 5. Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st. 1 sm i den 10:e m på ruta 3, 2 lm, 1 fm i den 12:e m på ruta 3.
Varv 6. Vänd. Se till så att du har garnet bakom din virknål. 19 st = 20 st.


Varv 7.
Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st. 1 sm i den 14:e m på ruta 3, 2 lm, 1 fm i den 16:e m på ruta 3.
Varv 8. Vänd. Se till så att du har garnet bakom din virknål. 19 st = 20 st.
Varv 9. Vänd. 3 lm och 19 st = 20 st. 1 sm i den 18:e m på ruta 3, 2 lm, 1 fm i den sista m på ruta 3.
Varv 10. Vänd. Se till så att du har garnet bakom din virknål. 19 st = 20 st.


Nu kan du tekniken! Bygg nu vidare åt det håll du känner för (du kan börja en ny ruta både från rät- eller avigsidan), tills du har den storlek på pläd som du önskar!

Innan du sedan börjar med ramen, blocka eller stryk på avigsidan med ett ångstrykjärn. Dra litet lätt i ditt arbete så att dina rutor blir så kvadratiska som möjligt.


RAM

Då pläden är så färgglad framhävs mönstret bäst med en enkel enfärgad ram. Jag använde mig av färgen 269, Grey Blue och det gick 3 nystan.

Varv 1. Med rätsidan upp på din pläd. Hst (detta för att fm inte blir snygga på avigsidan vid byte av färg). 19-20 hst/ruta. I hörnen virkar du 3 hst.
Byt till virknål 3,5.
Varv 2-5: St (en i varje m). Hörn: 2 st, 2 lm, 2 st.
Varv 6: Hst (en i varje m). Hörn: 1 hst, 2 lm, 1 hst.


TIPS FÖR ATT FÄSTA ÄNDAR
– Placera alla dina garnändar på avigsidan och fäst dem där. 
– Se till att ändarna har samma färg som rutan där du fäster dem så de syns så litet som möjligt.  
– Du kommer att ha drygt 300 garnändar att fästa så virka in så många du kan! 

På bilderna här ovan visar jag en ände som inte är invirkad. Använd en nål med stort öga så du inte ödslar tid på att försöka pricka en litet öga. Dessa med nylonöga är de bästa jag provat! Du hittar dem i min webbshop!

Trä garnet under maskorna som har avvikande färg, ca 1/2 av rutan. Dra lätt i garnet för att ”korrigera” rutan så att kanten blir rak och symmetrisk  Vänd tillbaka men se först till att ha trätt garnet runt 1 m så att garnet fastnar och inte åker med tillbaka.

De jag virkade in fäste jag även med nål. Jag virkade alltså först över dem, ”korrigerade” enl ovan och trädde så tillbaka dem med nål.


TVÄTT

Bomullsgarn ska tvättas varmt för att inte blöda. Skölj aldrig upp något du virkat i bomull med många färger i kallt vatten! På Cataniabanderollerna står det 40 grader fintvätt men garnet klarar 60 grader utan problem. Lägg även en färgcatcher i maskinen. De hittar du på tvättmedelshyllan i din livsmedelsbutik.


ÖNSKEMÅL

Om du virkar min pläd i annan färgställning, var en ängel 👼 och maila mig ett foto på ditt färdiga arbete! Det är så roligt att se det ni virkar efter mina mönster!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad mössa i mjukaste merinoull

$
0
0

I 2-års tid har jag varit på jakt efter ett garn i merinoull att utöka vårt sortiment med väl utvalda garner. Jag har saknat ett garn som är varmt och mjukt om vintern, svalt om sommaren samt lättare till vikten än bomull.

Jag har fått hem provnystan och testat och testat! Innan jag blev helt nöjd, har säkert ett 20-tal märken och varianter av merinoull glidit runt min virknål! Mina kriterier har varit:

  • Djurvänligt – fåren måste garanterats ha klippts ”mulesing-fritt”
  • 100% merinoull – mjukt och följsamt, helt utan att stickas
  • Superwash – tvättas i maskin
  • Hårt tvinat – undvika att garnet delar sig
  • Stort färgspektra – finnas i många färger och i synnerhet i vackra rosa nyanser 😉
  • Bra prisnivå – hög kvalitet men till ett köpvänligt pris

Garnet som jag till slut valt och har förälskat mig i, är DMC Woolly. Det har nu flyttat in i webbshoppen i 35 vackra färger.

Virknål: 4 – 5 mm 
Stickor: 3,5 – 4 mm
Masktäthet: 23 m och 25 varv = 10 cm på stickor nr 3,5
Meterlängd: 125m/50g
Material: 100% merinoull
Tillverkas: I EU för DMC
Tvättråd: Superwash = tvättas i maskin, fintvätt 40 grader och torkas på plan yta i skuggan.

Du kan använda detta garn till de flesta av mina mönster för Catania men får då lov att virka med en litet grövre virknål. Det innebär att det du virkar kommer bli litet större än måtten säger i mönstret. Om en sjal eller pläd blir något större spelar ingen roll men klädesplagg som ska passa en speciell storlek, är värre. Då måste du göra anpassningar.

Den här mössan är mitt första mönster jag gjort speciellt för vårt nya garn, DMC Woolly. Jag köpte mig en marinblå dunjacka innan Jul och ville ha en snygg mössa att matcha med. Mössan (och jackan) visas här upp av min äldsta dotter Nikolina som var så go och ställde upp som modell.

Mössan är virkad med ett virksätt som kallas mossvirkning och ränderna är inspirerade av den tröja Pippi Långstrump ofta bar vintertid i den första TV-serien som gjordes när jag var barn. På 70-talet hade var och varannan unge en tröja med detta mönster. Även jag själv, så mössan är virkad med nostalgi. Det ska bli roligt att se om någon av er virkar den i de traditionella ”Pippi-färgerna”! Oavsett färgställning, så glöm inte tagga era foton på sociala media med #bautawitch så de kommer upp i mitt flöde! 

Nu börjar vi!

Mössa med Pippi-nostalgi i DMC Woolly

SVÅRIGHETSGRAD: Nybörjare men med några projekt bakom sig med färgbyten och minskningar.

Tips!
Om du är nybörjare så välj en mörk grundfärg där maskorna inte framträder så ”trollar det bort litet” av de minskningar som du inte är nöjd med.

MÅTT:
Omkrets: 45 cm
Längd: 24 cm exkl tofs
Du bestämmer själv hur stor omkrets din mössa ska ha genom att mäta resåren runt ditt huvud och sluta virka varv med resår då du tycker att den sluter runt och sitter lagom tajt.

DU BEHÖVER:
80 gr, dvs 2 nystan DMC Woolly av grundfärgen (i mitt fall marinblått)
30 gr, dvs 1 nystan DMC Woolly till ränder (i mitt fall använde jag 2 färger: rosa och dimmlila)
1 fuskpälstofs (jag valde en ljusrosa tofs)
Virknål 4 och 5

I min webbshop finns även ett materialkit till mössan i exakt samma färger som jag använt.

RESÅR:
Resåren virkas som en lång smal remsa av fm i den bmb. Den virkas så slutligen ihop till en ring med sm. 
För mig var 45 cm lagom (mät runt ditt huvud).

Start: 15 lm
Varv 1-131: 14 fm i den bmb. Du vänder varje v med 1 lm.

Ihopvirkning: 1 lm, vik remsan dubbel och virka ihop ändarna med sm på avigsidan.

MÖSSAN:
Mössan virkas med lmb som består av 1 fm och 1 lm. De fm placeras i lm på varvet innan. Detta virksätt kallas ”mossvirkning”.

45 cm = 131 v med resår. Det första och det sista v är nu ihopvirkade så ditt varv kommer att bestå av 130 m. Det är inte hela världen om du har litet fler eller färre m (det beror på mössans omkrets), så länge du har ett jämnt antal m.

Vänd arbetet så att du virkar från rätsidan. Byt till virknål 5 eller om du har svårt att få igenom m, fortsätt med virknål 4 men virka v 1 löst.
Varv 1. 1 lm, *1 fm i den närmaste delen av resårkanten som buktar utåt, 1 lm, hoppa över 1 m, dvs den delen av resåren som buktar inåt.* Upprepa mellan *:orna varvet runt. Avsluta v med 1 sm i den första lmb.
Du har nu ett varv som består av ca 65 fm och 65 lmb. Har du inte bytt till virknål 5 på v 1 så gör det nu!
Varv 2. 2 lm, *1 fm i nästa lmb, 1 lm, hoppa över den fm*. Upprepa mellan *:orna varvet runt. Avsluta v med 1 sm i den första lmb.

BYTE AV FÄRG:
Jag lät det marinblå garnet löpa vidare på insidan av min mössa under hela arbetet. Övriga ändar tog jag av och virkade in vid färgbyte.
Varv 3. Byt färg (till rosa). Börja med att virka 1 sm runt valfri lmb, 2 lm, hoppa över fm, 1 fm runt nästa lmb, 1 lm. Fortsätt som v 1.
Varv 4. Som v 2. Ta av garnet.
Varv 5. Byt tillbaka till mössans grundfärg (marin). Jag virkade 2 lm på insidan av mössan och började så mitt v med 1 fm. Fortsätt som v 1.
Varv 6-8. Som v 2.
Varv 9. Byt färg (till dimmlila). Som v 3.
Varv 10. Som v 2.
Nu vet du hur du gör dina färgbyten så jag skriver fortsättningsvis endast ut på vilka v du har ett färgbyte och till vilken färg.
Varv 11-14. Marinblå
Varv 15-16. Rosa
Varv 17-20. Marinblå
Varv 21-22. Dimmlila
Varv 23-26. Marinblå
Varv 28-30. Rosa
Varv 31-34. Marinblå
Varv 35-36. Dimmlila

MINSKNINGAR:
Dessa görs på 2:a varvet i de marinblå fälten. Övriga marinblå varv i fältet virkas som vanligt. Kom ihåg på det 3:e varvet att du ska virka 1 fm i vart annan m med 1 lm mellan!
Minskning = *1 lm, ett nedtag i närmsta lmb, ett nedtag i nästa lmb, vilket innebär att du har 3 maskor på nålen. Dra då igenom alla på en och samma gång så att de bildar 1 fm*.

Varv 37-40. Marinblå
OBS! Minskningar på v 38. Virka mossvirkning som tidigare: *4 lmb, minskning enl ovan*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 sm som vanligt. Går m inte jämnt upp? Ingen fara. Tänk inte på det.
Varv 41-42. Rosa
Varv 43-46. Marinblå
OBS! Minskningar på v 44. Virka mossvirkning som tidigare: *2 lmb, minskning enl ovan*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 sm som vanligt.
Varv 47-48. Dimmlila
Varv 49-52. Marinblå
OBS! Minskningar på v 50. Virka mossvirkning som tidigare: *1 lmb, minskning enl ovan*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 sm som vanligt.
Varv 53-54. Rosa
Varv 55-58. Marinblå
OBS! Minskningar på v 56. Virka bara minskningar varvet ut, enl ovan. Avsluta v med 1 sm som vanligt.

För att få så små hål som möjligt, byter du efter v 58 till virknål 4.
Varv 59-60. Dimmlila
OBS! Minskningar på v 60. (Ja, även fast det är ett lila fält ☺). Virka mossvirkning, dvs *1 lmb, minskning enl ovan*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 sm som vanligt.
Varv 61. Marinblå. Virka 1 fm i varje lmb, dvs INTE mossvirkning.
Ta av garnet. Lämna en ände tillräckligt lång för att sy ihop det lilla hålet samt sy fast en tofs.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

 

DIY – Söt virkad necessär

$
0
0


Med 3 nystan Catania, ett satin- eller spetsband och ett magnetlås virkar du snabbt (ca 2 kvällar) denna fina necessär. Det är den perfekta presenten att virka och ge bort. Billig materialkostnad och snabbvirkad! Det kan knappast bli bättre! 😉


Den första necessären jag virkade var mörkt grå (antracit 429) med ett ljusrosa satinband. Så lanserade Schachenmayr, Catania Glamour med en glittrig silvertråd i, och då var jag ju bara tvungen att virka mig en till. För vem kan motstå rosa med glitter? Till den har jag istället valt ett grått satinband.

Necessärerna är virkade i dubbel Catania med fm i den bmb. Precis som de handväskor jag lanserade mönster på i höstas. Jag älskar strukturen! 

Necessären virkas efter samma mönster som väskan. Det är först när man kommer till kanten som de skiljer sig åt något. Så blir du istället sugen på en väska under arbetets gång är det bara att köpa till en väskrem och ett ”flap lock”. 


Med 100 färger av Catania och 6 nyanser av Catania Glamour så har du möjlighet att välja din absoluta favoritfärg på din necessär (eller väska). Du hittar dem alla i min webbshop!


Den rosa matchar inte helt otippat det mesta här hemma hos oss. Och det gör faktiskt den grå också.

Necessär-i-Catania-by-BautaWitch

Virkad necessär

Mått: 28×19 cm 

Du behöver:
🌸 3 nystan Catania (mina är virkade i Anthracite 429 och Catania Glamour rosa)
🎀 1 satinband 10 mm, ca 1.20 cm långt eller spetsband
🔐 1 magnetlås (mitt är i silver) eller ev blixtlås som passar en öppning på ca 19 cm 
🥢 Virknål 5 och 6
✂ Stopnål (våra minsta nålar med nylonöga är perfekta för att sy ihop väskan!)

Du kan köpa mina 2 färgvarianter som kompletta materialkit med magnetlås i min webbshop!

Gör så här:
Du kommer att virka i dubbelt garn med virknål 6. När du kommer till det tredje nystanet kan du använda båda ändarna ur det samtidigt, alternativt nysta ett 25 gr nystan, så du får 2 separata nystan att jobba med.


Virka 57 lösa lm (varav en är vändmaska) med virknål 6.
Varv 1-56: 56 fm i den bmb. Att du bara virkar i den bmb, ger den snygga ribbade strukturen.


Varv 1: Vänd inte utan fortsätt nu längs nästa kant (dvs ena kortsidan på ditt arbete som så småningom kommer att bli öppningen på din necessär) med 1 lm. Nu ska du virka 1 fm i varje ”ribba” så osynligt som möjligt.
På bilden ovan visar jag med nålar i vilken m du bör virka för att resultatet ska bli bäst. Virkar du i en mer ”obvious” m så blir det lätt litet stora hål som sedan inte blir snygga att ha på ett så synligt ställe.
Även detta v virkas med virknål 6 (annars är risken att det blir för hårt/knögligt och öppningen för tajt).
– Du bör ha 27 fm när du virkat längs den första kanten.


Vik nu ditt arbete dubbelt och fortsätter längs den andra kanten på samma sätt. Kom ihåg att placera m så att de syns så litet som möjligt (nålarna på bilden ovan visar var)!

– Du bör ha 28 fm när du virkat längs den andra kanten.

Avsluta v med 1 sm i den första lm på den första kortsidan. Du har nu en öppning på din necessär.

Byt till virknål 5. 
Varv 2-3. Börja v med 1 lm och 1 fm i samma lm som sm.
– Virka så fm genom båda mb (en i varje m) runt väskans öppning och avsluta v med 1 sm i den första lm på v.
Du har nu 3 v med fm runt din öppning

Varv 4. 1 st i varje m.
Varv 5-6. 1 fm i varje m.
– Avsluta v med 1 sm i den första m på v.
– Lämna en lång ände för att sy ihop väskans ena kortsida och ta av garnet.


Band.

Trä ett vackert band mellan st och avsluta med en stor rosett på framsidan. Jag har trätt mitt så att 1 st syns och 5 st ligger bakom bandet. Och det gör ingenting om st inte går jämnt upp. Det gömmer du bakom rosetten.

Montering:
Sy ihop kortsidorna på necessären med dubbeltråd, uppifrån och ned. 

Vik gärna in hörnen litet nedtill på den när du syr så att de sedan inte står ut utan istället ger necessären en mer ”bullig” form. 

På bilderna ovan ser du hur jag placerat stygnen om du vill ha litet hjälp med hur du får det snyggast. (Sidorna på necessären ser litet olika ut, vilket kan verka litet förvirrande för en nybörjare.)

Lås:

Mät så att ditt magnetlås hamnar mitt på din väska. Sy med enkelt garn.

Fyll din nya necessär! 😃


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Stor virkad kramgo nalle och kanin

$
0
0


Jag har inte virkat så mycket amigurumis, dvs virkade leksaker tidigare. De få gånger de skett har jag utgått från andras mönster. Som den söta ”studentmusen” som jag virkade till min yngsta dotter när hon tog studenten. Den är virkad efter ett engelskt mönster på balettmus som Lilleliis har gjort.

Sedan har jag gjort ett festligt och stort dörrstop i Ribbon XL med inspiration av Oekomokies mönster på Giraffen Ziggy.


Jag har sett några så fina virkade gosedjur i sammetsgarn på Pinterest. De ser så otroligt mjuka och underbara ut! De var virkade av de allra duktigaste ryskor. Tyvärr delar de inte sina mönster annat än på ryska eller så säljer de färdigvirkade leksaker.


Så det fanns inget annat alternativ än att sätta sig ner och virka på fri hand och ev göra ett eget, svenskt mönster. Ibland är det roligt att utmana sig själv!

Det gick inte alls så bra till en början! Jag lyckades inte ens få till ett lagom stort huvud. Det blev kolosalt. Men att repa hör till när man hittar på nya designer så det är jag inte alls främmande för.

Sammetsgarn måste repas upp försiktigt, ett par maskor åt gången, så ja, det tog tid. Sedan hade jag inga ögon hemma och eftersom jag behövde sätta dit dem innan jag stoppade huvudet och stängde igen det, så fick jag ta några läderknappar som jag hade hemma. De var dock konjaksfärgade så de syntes knappt med de beige garnet som bakgrund. Sagt och gjort, jag målade dem svarta med märkpenna.

Tur att jag skrev ner varv för varv hur jag gjorde för annars hade min nalle aldrig haft 2 lika stora öron eller 2 lika långa armar… Benen var nog den största utmaningen. Att få till fötterna så att han kunde stå på dem. Jag virkade 5 stycken ben innan jag nöjde mig!

Inte hade jag någon vadd hemma heller. Så han är faktiskt stoppad med garnrester. Det går precis lika bra att använda som vanlig vadd eller kuddstopp. Han är bara litet tyngre än sin kompis.

Till slut blev jag i alla fall väldigt nöjd med min nalle! Han är mjuk och kramgo. Sen ser han så snäll ut! Det var viktigt för mig! En snäll, glad och kärleksfull nalle med sin hjärtformade nos.

Jag har döpt honom till Love pga formen på hans nos.


När Love var klar hade jag ingen aning om hur mycket garn som gått åt. Så jag fick lov att virka mig en till (vilket även var en väldigt bra test av mönstret).

När alla delar var klara bestämde jag mig för att prova om jag med bara några små förändringar, skulle kunna göra nalle nummer 2 till en kanin. Litet annorlunda nos, långa öron och voila, kaninflickan Lovenina blev till!


Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…! 😉


Till nallen Love och kaninen Lovenina har jag plockat ihop färdiga materialkit att köpa i min webbshop. De innehåller allt garn du behöver (även restgarn av mjukaste DMC Woolly till de hjärtformade nosarna) samt stora vackra (16 mm) svarta ögon i glas. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast.

Du kan välja mellan att köpa nallen och kaninen var för sig eller tillsammans. Köper du dem båda blir det litet billigare, då du eg bara behöver 1/2 ljusrosa nystan till trampdynor och nosar per djur.


Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.


Om du undrar över den rosa och mjuka pläden jag bäddat med i den söta trävagnen, så är även den mitt mönster: Babypläd i filetvirkning med rosor. Den är virkad i samma sammetsgarn som gosedjuren och är kantad med vårt lyxiga pälsgarn, Alpine. Vagnen kommer från Kalikå och den köpte jag begagnad på Blocket för 200 kr. Ett riktigt fynd!


DU BEHÖVER:

– 3 st 100 gr nystan beige DMC Velvet (nalle) eller grå DMV Velvet (kanin)
– 1 st 100 gr nystan ljusrosa DMC Velvet (det går ca 50 gr till ett djur)
– 1 par ögon eller 2 knappar
– ca 4 gr restgarn av DMC Woolly till nos och sydda detaljer
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!

samt
– ca 200 gr vadd
– virknål 5
– stopnål
– markörer
– ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.

DU BEHÖVER VETA:
När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.

Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().

Nu börjar vi!


Nallen Love och Kaninen Lovenina

HUVUD:
Nallen Love: beige garn
Kaninen Lovenina: grått garn


Varv 1.
2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-18. 1 fm i varje m = 49 fm

Dags att fästa ögonen på huvudet.
OBS! Om nallen/kaninen ska bo hos en väldigt litet barn bör du använda säkerhetsögon och inte de som medföljer i mitt materialkit.

Nalle: Placera dem på varv 11 med ca 6 m mellanrum.
Kanin: Placera dem på varv 13 med ca 6 m mellanrum. 
v 19. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 20. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 21. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm

Dags att stoppa huvudet hårt med vadd men inte som en rund boll utan mer som en rund tjock tallrik, dvs plattare vid ansikte och bakhuvud. 
v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 23. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 24. (2 fm tills) x7 = 7 fm
v 25. (2 fm tills) x3, 1 fm = 4 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).


NALLEÖRON:
Virka 2 stycken i det beige garnet.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4-6. 1 fm i varje m = 18 fm
v 7. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x6 = 12 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).

KANINÖRON:
Virka 2 stycken i det grå garnet.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 1 fm i varje m = 6 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x3 = 9 fm
v 4. 1 fm i varje m = 9 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 2 m) x3 = 12 fm
v 6-7. 1 fm i varje m = 12 fm
v 8. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 5 m) x2 = 14 fm
v 9. 1 fm i varje m = 14 fm
v 10. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 6 m) x2 = 16 fm
v 11-12. 1 fm i varje m = 16 fm
v 13. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 7 m) x2 = 18 fm
v 14-27. 1 fm i varje m = 18 fm
v 28. (1 fm i de första 4, 2 fm tills) x3 = 15 fm
v 29-41. 1 fm i varje m = 15 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Vik örat dubbelt i nedkant och sy ihop kanterna.

NALLENOS:
Virkas med ljusrosa garn.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. 1 fm i varje m = 30 fm
v 7. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm
Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast nosen med.

KANINNOS:
Virkas med ljusrosa garn.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
Den här nosen ska bli litet elipsformad.
v 3.
1 fm i första m, (2 fm i nästa m) x3, 1 fm i de nästa 3 m, (2 fm i nästa m) x3, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm
v 4. 1 fm i varje m = 18 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 6. 1 fm i varje m = 24 fm
Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast nosen med.

HJÄRTNOS:
Nalle: svart DMC Woolly
Kanin: gammelrosa DMC Woolly
DMC Woolly är perfekt för dessa hjärtan då det enkelt går att dra ihop den magiska ringen och du får inget hål i mitten av hjärtat alls.
Jag virkade med dubbelt garn och virknål 5, för att få hjärtat i rätt storlek.
Hjärtat är mitt mönster: 5 minuters hjärta”.
Lämna långa garnändar. Dessa ska du sy fast hjärtat med samt brodera gosedjurets mun med.

KROPP:
Nalle: beige garn
Kanin: grått garn
Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm
v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm
v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 17. 1 fm i varje m = 35 fm
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm

Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt.
v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm
v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 27. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

ARMAR:
Nalle: beige garn
Kanin: grått garn
Virka 2 stycken.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x3 = 21 fm
v 5-7.
1 fm i varje m = 21 fm
v 8. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 9. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm

Stoppa handen ganska hårt med vadd.

v 10-24. 1 fm i varje m = 12 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy fast armarna med).
Fyll armen med bara litet vadd. Den ska kännas slapp. Sy ihop öppningen rakt.

BEN:

Nalle: ljusrosa fotsulor och sedan beige garn
Kanin: ljusrosa fotsulor och sedan grått garn
Virka 2 stycken.


Börja med det ljusrosa garnet = fotsulor.

Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm

Ta av garnet och byt till beige eller grått garn.

v 7. 1 fm i varje m = 36 fm
v 8. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm
v 9. 1 fm i varje m = 28 fm

Tips! Om du önskar och vill ”gömma” den litet sick-sack-aktiga färgbytet så ta nu en ny garnände och antingen virka lm eller sy kedjestygn längs färgbyteskanten.
v 10. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 8 m = 24 fm
v 11. 1 fm i varje m = 24 fm
v 12. 1 fm i de första 8 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 5 m = 20 fm
v 13. 1 fm i varje m = 20 fm

Stoppa foten löst med vadd. Fotsulan ska inte bukta.
v 14. 1 fm i de första 5 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm
v 15-20. 1 fm i varje m = 18 fm
v 21. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm
v 22-25. 1 fm i varje m = 15 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll benen löst med vadd. Foten ska kännas fast medan benet ska kännas sladdrigt (som armarna). Sy ihop öppningen rakt. Sömmen ska gå lodrät om du har hälen mot dig och tån ifrån dig.

SVANS:
Nalle: beige garn
Kanin: grått eller ljusrosa garn
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. 1 fm i varje m = 18 fm
v 5. (2 fm tills) x9 = 9 fm i första
Fyll svansen något med vadd.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).

Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

MONTERING:
Nosen är den del som det är svårast att få till. Du vill att hjärtat ska hamna perfekt och att stygnen ska synas i sammetsfluffet. Dessutom ska de placeras så att din nalle eller kanin får en sådan där härligt glad och snäll uppsyn. Så vi börjar med nosen!
OBS! Kaninens nos är litet elipsformad. Den ska placeras vågrätt, dvs den är bredare än den är hög.


NOSEN:

Jag använde fortsatt dubbelt garn av DMC Woolly när jag sydde fast hjärtat. Använd de ändar som blev över när du virkade det.
♥︎ Placera hjärtspetsen i mitten på nosen och sy fast hjärtat på de övre delen av nosen med små osynliga stygn längs kanten.
OBS! Se till att forma hjärtat så att hjärtbågarna inte hamnar för tätt ihop (då ser man inte att det är ett hjärta).

♥︎ Eftersom du har virkat nosen runt, runt har du som årsringar att följa när det blir dags för att brodera munnen. Jag tycker kedjestygn fungerade bäst då de blir breda och inte sjunker ner i sammeten.
TIPS! Jag fäste inga garnändar utan knöt bara ihop dem på insidan av arbetet.

♥︎ Sy fast nosen på huvudet strax under ögonen med det ljusrosa sammetsgarnet.
♥︎ Fyll med vadd innan du syr de sista stygnen.

Att sy ihop övriga delar av nallen/kaninen är enkelt! Använd dig av de garnändar som du lämnat.


ÖRONEN:

♥︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats på huvudet.


ARMARNA:

♥︎ Sy fast armarna på var sin sida av öppningen på kroppen.

HUVUDET:
♥︎ Fyll kroppen med litet mer vadd och sy sedan fast huvudet ovan öppningen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet.


BENEN:

♥︎ Benen sys fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen.

SVANSEN:
♥︎ Svansen sys fast på rumpestumpe.

Nu är du klar! Säg hej till ditt nya gosedjur! Behåller du det för egen räkning eller kommer det att kramas av ett litet barn? Hoppas ditt gosedjur hittar en kärleksfull famn att bo i!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Ett virkmysterium i 6 spännande delar

$
0
0

Har du någonsin varit med om ett virkmysterium? Jag ställde frågan i min Instagram Story här om dagen och det visade sig att endast 34% av de ca 1.500 virkerskor som svarade, har provat! Det måste vi ändra på!

Jag tycker du genast ska gå med i Facebook-gruppen, ”Mysterievirkning med Diana Ritzén” så du får se med egna ögon så mycket roligt och spännande vi håller på med där, med virkningen som gemensam nämnare! Att gå med i gruppen kostar ingenting.

Dianas mysterievirkning är en mycket populär sysselsättning och en grupp med väldigt många deltagare på Facebook. Gå med i gruppen här!

Virkmysterium kan gå till och se ut på olika sätt. Vårens virkmysterium är en väska som Diana har bett mig plocka ihop färgkombinationer till. Hon har även utsett mig att sälja materialet till hennes underbara väskmönster. Jag är så glad för det! 😃


Vi har tillsammans satt ihop 6 olika väskpaket som alla innehåller väskbotten, kort axelrem, flap lock (= som är ett speciellt tryckknappslås) samt 7 färgkoordinerade nystan Catania.


NYA VÄSKPAKET!
2019-03-14. Efter ett dygn har vi redan sålt 120 väskpaket! Helt otroligt vilket gensvar! WOW! Detta har gjort att vissa färger av Catania har tagit slut eller kommer att ta slut för oss. Vi gör allt vi kan för att få hem mer i tid så att vi kan fortsätta sälja de första 6 paketen. Ni som hittills har beställt kommer få dem som ni beställt men jag har även skapat 3 nya väskpaket med helt andra färger. 

Mönstret till mysteriet kommer att mailas ut till deltagarna av Diana vid 6 olika tillfällen då hon bara avslöjar en del åt gången för att skapa spänning och mysteriekänsla. Mönstret innehåller många förklarande foton så även en ”textmönsteranalfabeter” som jag själv, förstår. Jag lyckades virka mig en otroligt vacker väska när jag fick glädjen att testvirka mönstret! ❤


Ingen av deltagarna vet hur väskan kommer att se ut förrän den allra sista bildtråden skapas av Diana (dvs efter att hon mailat ut del 6 av mysteriet). I gruppen ordnar Diana med både supporttrådar och bildtrådar men ingen kan virka i förväg mer än ett ”mönstermailsutskick” i taget. Stämningen är hjälpsam och hjärtlig. Vi som virkat litet längre och mer än nybörjarna försöker alla stödja och svara på frågor.

Köper du ett av våra väskmysteriepaket ingår mönsterutskicken (värde 100 kr) så var noga med att lämna rätt mailadress! Materialpaketen hittar du i min webbshop!

Vill du bara köpa mysteriemönstret i 6 delar, gör du det direkt av Diana via mail: madebydee@outlook.com.

Mysteriet drar igång den 7 april och vi börjar leverera väskpaketen efter den 20/3. Det går bra att lägga en beställning redan nu.
PS. Beställer du även annat samtidigt kommer dock allt att levereras samtidigt, efter den 20/3. Vi har tyvärr inte möjlighet att delleverera!

Mer information om mysterievirkningen får du i Dianas Facebookgrupp. Klicka bara här!

Välkommen att vara med om vårens stora virkhändelse!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – min virkade romantiska volangsjal i merinoull

$
0
0



Ett av mina mycket populära sjalmönster är ”Romantic Holiday” – en volangsjal i linnegarn som jag virkade i somras under en semester i Kroatien. Den finns även i en enklare variant, virkad i Catania, utan volang och det mönstret kallar jag Vårsjal. Dessa båda sjalar ser du här nedan.

Den här sjalen är en litet varmare variant av volangsjalen, virkad i vår nya underbart mjuka 100% merinoull, DMC Woolly och jag kallar den för ”Romantic Spring Holiday”. Självklart kan du virka den även utan volang med den enklare uddkanten. Jag nämner som hastigast hur du lämpligast gör.



Sjalen blir något större än de båda andra varianterna, trots att antalet varv är det samma som till Romantic Holiday. Det beror på att du virkar med en grövre virknål. Du använder 4,5 mm. Obs! Måtten som anges för sjalen är EFTER blockning.


Blockning är ett måste när du virkar med merinoull då garnet annars ”drar ihop sig”.

Vårsjal i merinoull

Dvs sjalen med enkel uddkant.
Mått: 208 x 102 cm (efter blockning)

Du behöver:
DMC Woolly i följande färger:
2 nystan vit (ca 95 gr)
1 nystan ljusrosa (ca 50 gr)
1 nystan ljuslila (ca 40 gr)
2 nystan dimmlila (ca 90 gr)
2 nystan rosa (ca 85 gr)
samt
1 nystan silver (ca 30 gr) till uddkant
Totalt 9 nystan.
🌷🌷🌷
Det finns ett färdigt garnkit i min webbshop med de färger som jag har använt.
Totalt 390 gr DMC Woolly, dvs 8 nystan vid enfärgad sjal.

MÖNSTER
Samma som till Vårsjal i Catania men med annan randning.

Randning:
Färgbyten görs mellan varv 2 och 3 i rapporterna.
En rapport = 1 v med stgr och 2 v med lmb.
– Börja virka med vitt enligt mönstret. Första färgbyte sker i den 13:e rapporten.
– Byt till ljusrosa och virka 3 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 16:e rapporten.
– Byt till ljuslila och virka 2 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 18:e rapporten.
– Byt till dimmlila och virka 4 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 22.a rapporten
– Byt till rosa och virka 3 rapporter. Virka hela den 3:e rapporten i rosa så du har 2 v med lmb innan uddkanten.

Uddkant:
Byt till silver och virka enligt mönstret.


Sjalen Romantic Spring Holiday

Dvs sjalen med romantisk volang.
Mått: 220 x 108 cm (efter blockning)
Du behöver: DMC Woolly i följande färger:

2 nystan vit (ca 95 gr)
1 nystan ljusrosa (ca 50 gr)
1 nystan ljuslila (ca 40 gr)
2 nystan dimmlila (ca 90 gr)
2 nystan rosa (ca 85 gr)
samt
4 nystan silver (ca 165 gr) till uddkant
Totalt 12 nystan
🌷🌷🌷
Det finns ett färdigt garnkit i min webbshop med de färger som jag har använt.
Totalt 525 gr DMC Woolly, dvs 11 nystan vid enfärgad sjal.


MÖNSTER
Samma som till sjalen Romantic Holiday men med randning. Sjalen är faktiskt virkad identiskt med modellen Romantic Holiday, med undantag för det näst sista varvet på volangen. Anpassningen är gjord för att volangen inte ska kännas kompakt. Det, tillsammans med en noggrann blockning ger volangen i merinoull, rätt känsla!

Randning:
Färgbyten görs mellan varv 2 och 3 i rapporterna.
En rapport = 1 v med stgr och 2 v med lmb.
– Börja virka med vitt enligt mönstret. Första färgbyte sker i den 13:e rapporten.
– Byt till ljusrosa och virka 3 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 16:e rapporten.
– Byt till ljuslila och virka 2 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 18:e rapporten.
– Byt till dimmlila och virka 4 rapporter så att nästa färgbyte sker i den 22.a rapporten
– Byt till rosa och virka 3 rapporter. Virka hela den 3:e rapporten i rosa så du har 2 v med lmb innan uddkanten.

Volang:
Byt till silver.
Varv 1-3: enligt mönstret.


Varv 4: Virkas som varv 4 i mönstret men istället för 3 st i stgr virkas här 2 st. Annars blir volangen för kompakt.
Varv 5: Uddarna virkas enl mönstret.

BLOCKA!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad, kramgo dansmus

$
0
0


Mina kramgoa virkade gosedjur, Nallen Love och Kaninflickan Lovenina är oerhört populära och jag är så himla glad och tacksam för det! 😍


Det är så roligt att se era bilder på Instagram och FB där ni taggat mig #bautawitch! Det bästa av allt är att de blir så olika, trots ett och samt mönster. Vissa är långa och smala. Andra korta och runda. Precis som vi människor är de olika och jag gillar olika!

Vi har faktiskt sålt drygt 500 materialkit till nalle och kanin sedan jag släppte mönstret i mars! Nallen Love är litet mer populär än sin flickvän och han har faktiskt varit min personliga favorit också. Att ni varit så gulliga och inte bara använt mitt mönster utan även köpt garnet av mig, gör att jag kan dela även detta mönster gratis med er!

Garnet är så härligt mjukt och det man virkar i det, växer snabbt.


Så nu vill jag presentera ännu en medlem i min gosedjursfamilj, Dansmusen Love-li för er! Hon har inte hjärtformad nos som de andra men hennes hjärta är garanterat på rätta stället.

Jag var så sugen på att virka hennes klänning i rosa (som alltid) men stålsatte mig och valde istället denna ursöta ljusblå pastell. Det ska bli roligt att se vilken färg ni väljer på era!


Det finns som vanligt, ett färdigt materialkit att köpa i min webbshop i de färger som jag använt. Det innehåller allt garn du behöver: 4 st 100 gr nystan av DMC Velvet och litet extra garn (av ljusrosa Velvet) till nos. De stora vackra (16 mm) ögonen i svart glas ingår också. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast.


Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.


Vill du byta färg på klänningen eller mus går det bra, så länge vi har den i lager. Skriv då en kommentar på din order, i kassan vilken färg du vill byta ut och till vilken.


Nu börjar vi!

Dansmusen Love-li

MÅTT:
Love-Li blir ca 45 cm hög precis som sina vänner.

DU BEHÖVER:
– 2 st 100 gr nystan vit DMC Velvet
– 2 st 100 gr nystan ljusblå DMC Velvet
– 1 par ögon eller 2 knappar
– ca 10 gr ljusrosa DMC Velvet till nos
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!

samt
– ca 200 gr vadd
– virknål 5
– stopnål
– markörer
– ev blompinne/ståltråd, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.


DU BEHÖVER VETA:
När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Är du nybörjare så kanske du virkar litet väl löst!? Amigurumi kräver att man virkar ganska hårt så inte fyllningen tittar fram mellan maskorna. Så tänk på att virka litet hårdare än du brukar eller byt till virknål 4,5.


Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.

Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().

HUVUD:
Med vitt garn börjar du med bakhuvudet och avslutar vid nosen.
TIPS! Om du tycker att ditt huvudet känns väldigt stort (virkar man litet löst blir det lätt det) så hoppa över varv 9-11.

Varv 1.
2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. 1 fm i varje m = 35 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 8. 1 fm i varje m = 42 fm
v 9. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 10. 1 fm i varje m = 49 fm
v 11. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 12. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v.13-15. 1 fm i varje m = 35 fm
v 16. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 17. 1 fm i varje m = 28 fm
v 18. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x4 = 24 fm
v. 19. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x4 = 20 fm
v. 20. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x4 = 16 fm

OBS! Om ett mycket litet barn ska leka med musen bör du använda säkerhetsögon istället för de ögon som medföljer i vårt materialkit. Säkerhetsögon fäster du i så fall innan du fyller huvudet med vadd. Ögonen som följde med i materialkittet syr vi fast litet senare i mönstret.

Dags att böja stoppa huvudet hårt med vadd. 
v 21. 1 fm i varje m = 16 fm
v 22.
(1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x4 = 12 fm
v 23-24. 1 fm i varje m = 12 fm
v 25. (1 fm, 2 fm tills) = 8 fm

Stoppa nosen med vadd.
v 26. (2 fm tills) x4 = 4 fm
Ta av garnet och sy ihop nosen så osynligt som möjligt.


ÖRON:
Virka 2 stycken i det vita garnet.
TIPS! Virka båda vid samma tillfälle så är chansen störst att du virkar exakt lika hårt och de blir lika stora. Detta gäller även andra kroppsdelar som du behöver virka 2 stycken av.

Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 5 m) x6 = 42 fm
v 8-12. 1 fm i varje m = 42 fm
v 13. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x14 = 28 fm
v 14. 1 fm i varje m = 28 fm
v.15. (1 fm i de första 2, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 16. 1 fm i varje m = 21 fm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Vik örat dubbelt i nedkant och sy ihop kanterna.


NOS:

Virkas med ljusrosa garn.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x3 = 9 fm
v 3-5. 1 fm i varje m = 9 fm
v 6.
(1 fm, 2 fm tills) x3 = 6 fm
Fyll nosen hårt med vadd. 
Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast nosen med.


KROPP:
Börja med det vita garnet.
Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8. 1 fm i varje m = 49 fm
Avsluta och ta av garnet så slipper du en ful skarv vid färgbyte.
Fortsätt med ljusblått garn.
v 9. 1 fm i varje m = 49 fm
v 10. 1 fm den bmb i varje m = 49 fm
v 11. 1 fm i varje m = 49 fm
v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm
v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 17. 1 fm i varje m = 35 fm
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm

Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt.
v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm
v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 27. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

Volangkjolen:
Med den ljusblå delen mot dig (dvs närmast dig) ska du nu virka med ljusblått garn i de fmb på v 10.
v 10.
*2 st i första m, 3 st i nästa m*. Upprepa mellan *:orna varvet runt. = ca 122 st
Det gör inget om det skulle råka bli någon st mer eller mindre.
v 11. 1 st i varje m = ca 122 st


ARMAR:

Virka 2 stycken.
Börja med det vita garnet.

Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x3 = 21 fm
v 5-7.
1 fm i varje m = 21 fm
v 8. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 9. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm

Stoppa handen ganska hårt med vadd.

v 10-16. 1 fm i varje m = 12 fm
Avsluta och ta av garnet så slipper du en ful skarv vid färgbyte.
Fortsätt med ljusblått garn.
v 17. 1 fm i varje m = 12 fm
v 18. 1 fm i varje m i bmb = 12 fm
v 19-23. 1 fm i varje m = 12 fm
Ta av garnet och lämna en ände lång nog att sedan sy ihop armen med.
Fyll armen med bara litet vadd. Den ska kännas slapp. Sy ihop öppningen rakt.

Volang på ärm:

Med den ljusblå delen mot dig (dvs närmast dig) ska du nu virka med ljusblått garn i de fmb på v 18.
v 18.
(1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm, 1 fm) x12


FÖTTER MED SKOR & BEN:

Virka 2 stycken skosulor med skofärgen (ljusblått).
TIPS! Skorna är litet överkurs för dig som är nybörjare. Om det blir övermäktigt, virka helt enkelt hela foten blå och strunta i att virka det vita. Byt till vitt först där du tycker att det är logom att din blå sko slutar och benet tar över. Du kan om du tycker det är enklare, även använda dig av mönstret för ben till nallen och kaninen. Det hittar du här!

Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm

Ta inte av garnet men byt till vitt garn. Du ska nu virka själva foten i skon.

v 7a. 1 fm i den bmb i varje m = 36 fm
v 8a. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm
v 9a. 1 fm i varje m = 28 fm
v 10a. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 8 m = 24 fm
v 11a. 1 fm i varje m = 24 fm
v 12. 1 fm i de första 8 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 5 m = 20 fm
v 13. 1 fm i varje m = 20 fm

Ta inte av garnet men byt till ljusblått garn. Du ska nu fortsätta virka på skon.
v 7b. 1 fm i den fmb i varje m = 36 fm
v 8b. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm
v 9b. 1 fm i varje m = 28 fm
v 10b. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 7 m. = 23 fm
Den m du nu ännu inte har virkat på v10, (maska nr 24) ska du virka tills med den första på v11.
v 11b. Den första m virkas tills med den sista på förra v, 1 fm i de nästa 5 m, 12 lm, hoppa över 12 m, 1 fm i de näst m, 2 fm tills, 1 sm. Detta varvet blir alltså litet längre än ett vanligt v pga att du vill att skon ska bli litet högre baktill.
Ta av garnet. Fäst änden i skon baktill.


Ta sedan garnet och trä det genom foten och skon så att din nål kommer ut mitt på sulan. Sy ett stygn så att nålen kommer ut ovanpå foten bakom det blå bandet på skon. Dra litet försiktigt i garnet så att sulan buktar litet inåt. Fäst garnet så osynligt som möjligt i det ljusblå bandet.

Stoppa foten med vadd och fortsätt så virka med det vita garnet på själva benet.
v 14. 1 fm i de första 5 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm
v 15-20. 1 fm i varje m = 18 fm
v 21. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm
v 22-28. 1 fm i varje m = 15 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll benen med vadd. Foten ska kännas mest fast. Vill du att hon ska kunna stå måste benen ha mer stoppning. Sy ihop öppningen rakt. Sömmen ska gå lodrät om du har hälen mot dig och tån ifrån dig.


SVANS:
Virkas med vitt garn.
v 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. (2 fm i första m, 3 fm i nästa m) x2 = 8 fm
v 3-X. 1 fm i varje m = 18 fm
Jag räknade inte varven då det hade blivit ett evigt flyttande av markören utan virkade bara runt, runt. Du avgör själv hur lång du vill ha din svans men min mäter ca 45 cm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).


SVANSROSETT:

Virkas med ljusblått garn.
🎀 Del 1:
31 lm
v 1-8. 30 fm
Vik dubbel och virka ihop kortsidorna med fm. Ta av garnet.
Vänd rosetten ut och in. Lägg den så sömmen hamnar mitt på baksidan. Använd garnänden och snurra den hårt runt mitten på rosetten ett par varv så att den snörps samman. Fäst genom att knyta ihop dina 2 garnändar.

🎀 Del 2 och 3:
13 lm
v 1-2. 12 fm
Ta av garnet och lämna garnändar att sy med.

Den ena delen sys fast runt svansen ca 10 cm från slutet på svansen. Vänd sömmen så att den sedan täcks av rosetten.
Den andra delen sys fast runt själva rosetten för att täcka över mitten där du just snörpt ihop den.


Alla delar till Love-Li är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar att bomba med ❤!

MONTERING:

NOS:
♥︎ Den runda rosa nosen sys fast litet på ovansidan av nosdelen på huvudet.
(För bild se vid virkbeskrivningen för nos.)


ÖGON:

♥De svarta glasögonen sys helst fast med ett garn/tråd som du kan dra litet i utan att den går av. Placera ut markörer där du vill placera dem. Låt öglan på ögonen sjunka in mellan 2 m. Placera garnändarna bakom öronen och dra så att ögonen sjunker in något i själva huvudet. Knyt och fäst garnet.

OBS! Om ett mycket litet barn ska leka med musen bör du använda säkerhetsögon istället för de ögon som medföljer i vårt materialkit.

ÖRONEN:
♥︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats på huvudet.



ARMARNA:

♥︎ Sy fast armarna på var sin sida av öppningen på kroppen.

BENEN:
♥︎ Benen sys fast på sidorna av kroppen precis under kjolkanten. Sy längs kanten på benen.

SVANSEN:
♥︎ Svansen sys fast på rumpestumpe precis under kjolkanten.
(För bild se vid virkbeskrivningen för svans.)

HUVUDET:
♥︎ Sy fast huvudet ovan öppningen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig ståltråd eller smal blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet. Detta är litet knepigare på musfröken än de andra djuren då huvudet inte är öppet i nederkant. Det du använder som ryggrad måste därför gå att föra in mellan maskorna.


Nu är hon färdig! Säg hej till ditt Love-Li! Hoppas hon får bo i en kärleksfull famn hos liten eller stor!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad Magnoliapläd för baby

$
0
0


Den här pläden är inspirerad av Magnoliaträd i blom. När jag valde färgerna till den såg jag framför mig dess vackra blommor. Jag tycker jag lyckades ganska bra om jag får säga det själv. Jag älskar hur färgerna liksom flyter ihop och smälter samman.


Som vanligt har jag virkat i världens bästa virkgarn, bomullsgarnet Catania (så du enkelt kan tvätta den genom att kasta den i maskin om din lilla har en olycka) i färgerna: Pink Tulip 408, Rosé Gold 433, Apricot 263, Flesh 257 och Cream 130.

Jag har valt att göra den kvadratisk för jag tycker det är ett så trevligt format på en mindre pläd. Innan uddkant mäter den 90 x 90 cm, så den är tänkt för baby. När jag lade ut bilder på den på min Instagram och Facebook förstod jag dock snart att många av er önskar göra den i normalstort plädformat. Mönster till en pläd ca 135 x 180 cm hittar du här!

Alla gosedjur du ser på bilderna (bortsett från våra (p)älsklingar, Woofie och Happy) är min egen design och du hittar mönster på dem alla här i bloggen. Kika bakom fliken DIY!

Den vita vackra spetsmönstrade pläden på min gamla kökssoffa är dock ett loppisfynd och virkad av någon okänd otroligt duktig virkerska.


Pläden är nybörjarvänlig men för att få den kvadratisk är det viktigt att du har samma masktäthet som jag har i mitt mönster. Jag har virkat med virknål 3,5 och då motsvarar 24 m och 13 varv st = 10 x 10 cm.


Pläden består av 60 ränder (+ första varvet med st) och är virkad enbart med st och lm. Varje rand består av 2 v.
Varv 1. *1 st, 1 lm*
Varv 2. 2 st i varje lmb


Eftersom pläden är randad går det mer garn än vad som är den egentliga garnmängden är, om man skulle virka den enfärgad eller med färre färger. Till en enfärgad pläd klarar du dig på 13 nystan men vill du ha samma randning som jag har, behöver vi öppna 16 nystan. Ett nystan Catania räcker nästan till 5 ränder (= v 1 och 2 x5).


Många har hört av sig och vill ha alternativa färgförslag. Så jag har tagit fram alternativ i de flesta färgställningar (2019-06-07). Det viktigaste för att uppnå det mål jag hade med min pläd (att färgerna liksom smälter in i varandra) är att inte välja för starka färger och att de harmoniserar med varandra. På bilderna har jag placerat färgerna så du enkelt ser vilken färg jag tänkt mig ska ersätta vilken.

Nu börjar vi!


Magnoliapläd

Mått: 92×92 cm

Du behöver
Färg 1 = Catania Pink Tulip 408 (3 nystan). Du kommer få ca 30 gr över.
Färg 2 = Catania Rosé Gold 433 (5 nystan). Du kommer få ca 40 gr över.
Färg 3 = Catania Apricot 263 (4 nystan)
Färg 4 = Catania Flesh 257 (2 nystan)
Färg 5 = Catania Cream 130 (2 nystan)
TIPS! Köp ett komplett garnpaket till Magnoliapläd där allt garn du behöver ingår. Även det hittar du i min webbshop.

Virknål 3,5 och 3.
Garnnål med stort öga

GÖR SÅ HÄR
Virka en lm-kedja med 215 m (färg 4)
Varv 1. 1 st i den 4:e lm, 1 st i varje m = 213 st

För färger se färgschema.
Varv 2. 3 lm (=1:a st), 1 st, *1 lm, hoppa över 2 st, 1 st mellan st*. Upprepa mellan *:orna, 1 st.
Varv 3. 3 lm (= 1:a st), 1 st i nästa m, 2 st runt varje lmb. Avsluta v med 1 st i den sista m. Ta av ditt garn.
Övriga varv. Upprepa v 2-3 enligt färgschema tills du virkat alla ränder.

Det kommer bli en väldig massa garnändar och eftersom första v efter varje färgbyte är st med lmb blir det tyvärr inte varken snyggt eller bra att försöka gömma dem genom att virka över dem. Så det är bara att skaffa en bra garnnål och fästa dem så osynligt det bara går på avigsidan.

FÄRGSCHEMA

När du virkat alla fälten ska din pläd mäta 90×90 cm. Blockning kan här hjälpa till litet om måtten inte stämmer till 100%.


Nu till det tråkiga med denna filt. Att fästa alla ändar.


KANTER OCH HÖRN
Varv 1. Med färg 4 och virknål 3, virkas stolpar längs långsidorna på pläden. 2 st i varje liggande st med undantag för hörnen. Hörn: 2 st, 2 lm, 2 st.
Varv 2. *1 fm, 1 lm, hoppa över 2 st*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm, 1 fm. Ta av garnet.
Byt till färg 5.
Varv 3. *1 fm i lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm i första lmb, 3 lm, 1 fm i andra lmb.
Varv 4. *1 fm i lmb, 3 lm*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm 4 lm, 1 fm. Ta av garnet och fäst de sista ändarna.


Din Magnoliapläd är färdig! Är du sugen på att virka fler babyplädar? I så fall matchar denna väldigt fint min Prinsesspläd i bobble stitch! Mönster på den hittar du här!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad Magnoliapläd 135×180 cm

$
0
0


Den här är den stora versionen av min Magnoliapläd. Jag virkade pläden i babystorlek, ca 90×90 cm men förstod snart att många gärna vill virka den i ”full size”. Denna är ca 1.80 lång (dvs 2 babyplädar lång) och ca 1.35 cm bred (dvs 1,5 babyplädar bred). Om det är mönstret på babypläden som du letade efter, hittar du det här!

Färgerna är inspirerad av Magnoliaträd i blom. När jag valde färgerna till den såg jag framför mig dess vackra blommor. Jag tycker jag lyckades ganska bra om jag får säga det själv. Jag älskar hur färgerna liksom flyter ihop och smälter samman.


Som vanligt har jag virkat i världens bästa virkgarn, bomullsgarnet Catania i färgerna: Pink Tulip 408, Rosé Gold 433, Apricot 263, Flesh 257 och Cream 130. Jag har även satt ihop några alternativa färgförslag som du ser av bilden här nedan. Jag har lagt färgerna så att du ser vilken färg som jag tänkt ska ersätta vilken i mönstret.


Pläden är nybörjarvänlig. Jag har virkat med virknål 3,5 och då motsvarar 24 m och 13 varv st = 10 x 10 cm.

Pläden består av 120 ränder (+ första varvet med st) och är virkad enbart med st och lm. Varje rand består av 2 v.
Varv 1. *1 st, 1 lm*
Varv 2. 2 st i varje lmb

Eftersom pläden är randad går det mer garn än vad som är den egentliga garnmängden är, om man skulle virka den enfärgad eller med färre färger. Till en enfärgad pläd klarar du dig på 39 nystan men vill du ha samma randning som jag har, behöver vi öppna 44 nystan.

Nu börjar vi!


Magnoliapläd

Mått: ca 137x 182 cm

Du behöver
Färg 1 = Catania Pink Tulip 408 (8 nystan).
Färg 2 = Catania Rosé Gold 433 (13 nystan).
Färg 3 = Catania Apricot 263 (12 nystan)
Färg 4 = Catania Flesh 257 (6 nystan)
Färg 5 = Catania Cream 130 (5 nystan)
TIPS! Köp ett komplett garnpaket till Magnoliapläd där allt garn du behöver ingår. Även det hittar du i min webbshop.

Virknål 3,5 och 3.
Garnnål med stort öga


GÖR SÅ HÄR

Virka en lm-kedja med 320 m (färg 4)
Varv 1. 1 st i den 4:e lm, 1 st i varje m = 317 st

För färger se färgschema.
Varv 2. 3 lm (=1:a st), 1 st, *1 lm, hoppa över 2 st, 1 st mellan st*. Upprepa mellan *:orna, 1 st.
Varv 3. 3 lm (= 1:a st), 1 st i nästa m, 2 st runt varje lmb. Avsluta v med 1 st i den sista m. Ta av ditt garn.
Övriga varv. Upprepa v 2-3 enligt färgschema tills du virkat alla ränder.

Det kommer bli en väldig massa garnändar och eftersom första v efter varje färgbyte är st med lmb blir det tyvärr inte varken snyggt eller bra att försöka gömma dem genom att virka över dem. Så det är bara att skaffa en bra garnnål och fästa dem så osynligt det bara går på avigsidan.

FÄRGSCHEMA

När du virkat fält A, B, A, A, B och A börjar du om och virkar dem i samma ordning en gång till. När du virkat alla fälten ska din pläd mäta 135×180 cm. Blockning kan här hjälpa till litet om måtten inte stämmer till 100%.

Nu till det tråkiga med denna filt. Att fästa alla ändar.


KANTER OCH HÖRN
Varv 1. Med färg 4 och virknål 3, virkas stolpar längs långsidorna på pläden. 2 st i varje liggande st med undantag för hörnen. Hörn: 2 st, 2 lm, 2 st.
Varv 2. *1 fm, 1 lm, hoppa över 2 st*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm, 1 fm. Ta av garnet.
Byt till färg 5.
Varv 3. *1 fm i lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm i första lmb, 3 lm, 1 fm i andra lmb.
Varv 4. *1 fm i lmb, 3 lm*. Upprepa mellan *:orna med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm 4 lm, 1 fm. Ta av garnet och fäst de sista ändarna.

Njut nu av din vackra pläd!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad topp med aldrig vissnande blommor i linnegarn

$
0
0


Den här toppen är virkad i vårt vackra linnegarn, DMC Natura Linen! Jag har tidigare virkat en romantisk sjal i samma garn som är en stor succé, ”The romantic holiday shawl”. Jag älskar garnets ojämna struktur och hur underbart mjukt och svalt det är att bära.


Jag bad er hjälpa mig med ett passande namn till min topp och jag tycker att vi tillsammans har varit riktigt fyndiga. Ett linne av linne med blommor ska så klart heta ”Linne-a”. Tack till er alla underbaringar som kommit med förslag! ❤


Min topp är av enkelt snitt men de söta blommorna som virkas sk ”built in”, dvs virkas in under arbetets gång, gör att den får det där ”lilla extra”. Den har även slits i sidorna, vilket är en snygg detalj.


De raka styckena virkas med stolpar så du virkar allt utom just blommorna med enkelhet framför TV:n.


Som nybörjare ha du inga problem att virka basen på denna topp men då rekommenderar jag dit att istället för att virka in blommorna under arbetets gång, virka lösa blommor och sedan sy fast dem. De blommor som är mest lika de på min topp är dessa!


Gillar du inte blommor så kan du ändå virka toppen men strunta i dem helt. Den är underbart skön att bära pga garnkvaliteten men även modellen är väldigt klädsam och bekväm. Den är tänkt att vara litet oversized så den passar dig med storlek small till large om du inte är väldigt kort. Då får du helt enkelt virka den några varv kortare bara.


På bilderna visar jag den på mig själv som är 1.68 lång och har storlek 36/38 (mest 38 nu för tiden) och på min dotter, Nikolina som är 1.78 och har storlek 38/40. Den passar oss lika bra!


Jag är ingen kläddesigner och har varken ambition att bli det eller utge mig vara en. Jag har nämligen tyvärr varken tålamod eller tid att virka mina alster mer än en gång. Mitt mönster är gratis så du får ha överseende med att jag inte har provvirkat min topp i en större storlek än small/large.

Jag har dock försökt räkna ut vad som krävs om du t ex vill göra den 10 cm bredare och längre. Jag vill inte att du ska bli ledsen på mig, så var snäll och läs noga igenom mönstret innan du beställer garn till en större topp! Du måste nämligen själv klura ut var du placerar dina extra maskor när du kommer till halsringning o ärmhål…


Om du virkar toppen i en större storlek och känner att wow, det här blev riktigt bra så tar jag tacksamt emot all information om maskantal/varv/ökningar/minskningar som du använt! Det skulle vara till glädje för många! 🙏


Toppen Linne-a

Mått i storlek S/L:
Vidd: 104 cm
Längd från axel: 68 cm på högsta stället
Längd från u-ringning: 52 cm

Du bör få måtten 10 x 10 cm när du virkar 21 st i 11 varv med virknål 3,5. Byt till en tunnare eller grövre virknål om måtten inte stämmer för dig.

Det här behöver du:
5 nystan linnefärgad (beige) DMC Natura Linen (du får ca 15 gr över)
3 nystan svart DMC Linen (du får ca 25 gr över)
Virknål 3 och 3,5
9 markörer
garnnål

Som alltid finns det ett garnkit i min webbshop med allt garn du behöver till min topp. Önskar du virka den i andra färger så maila oss innan beställning så ordnar vi det, så länge vi har färgerna i lager! Maila till info@bautawitch.se.

Vill du göra din tröja större?
10 cm bredare eller/och 10 cm längre så att den passar en större storlek så behöver du:

Vill du ha din tröja 10 cm längre?
Tänk på! 
Den övre blomraden placeras snyggast över dina bröst så förläng med både beige och svart garn.

Du bör få 25 gr svart garn över så du behöver bara köpa ett beige nystan extra. Om du gör din tröja lika bred som min (52 cm) får du av det svarta garnet du har över ut 3-4 cm på längden och med det extra beige nystanet ytterligare 8 cm. Fördela de 11 v lämpligt över ditt arbete så du får ihop de 10 cm extra.


Vill du ha din tröja 10 cm bredare?

För att virka tröjan 10 cm bredare behöver du lägga upp fler maskor (10 m/stycke). Jag tror det blir svårt att få det svarta garnet att räcka så jag skulle köpa ett nystan av vardera färg om jag skulle göra den bredare.

Ska du göra den både 10 cm bredare och 10 cm längre?
Då behöver du 1 svart nystan o 2 beige. Du lägger upp 10 m extra per stycke och virkar 11 v mer än vad jag har gjort.


FRAMSTYCKE

Börja med det beige garnet och virknål 3,5.
Gör en lm-kedja med 110 lm
v 1-2 109 fm
Ända tills vi kommer till ärmhålet ska du nu ha 109 m på varje varv.
v 3-22 109 st

BLOMMOR
Markörer:

Placera dina markörer enligt följande: I mittenmaskan, dvs maska nummer 55. Så med 10 m mellanrum, dvs i var 11:e m.

v 23 Virka 1 st i varje m på tidigare v men när du kommer till en markör kommer du i st ovan markörerna virka 1 st i st ovan markören samt 1 st i nästkommande m. De här 2 st kommer samt toppmaskan ovan markören kommer vara de m som du virkar din blomma i.

Blomma =
(3 lm, 3 dst i den senast virkade st, 3 lm, 1 sm i samma st) x2, vrid ditt arbete.


3 lm, 3 dst i taket på st på v22 (= toppmaskan ovan markören), 3 lm, 1 sm i samma m som de 3 dst, vrid ditt arbete.
(3 lm, 3 dst i den näst sista virkade st på v, 3 lm, 1 sm i samma st) x2, 1 hårt åtdragen lm som låsmaska.


Du har nu använt dig av de 2 senaste st du virkade på detta v. Virka så vidare med 1 st i varje m tills nästa markör osv, varvet ut.


Ta av garnet och byt till svart.
v 24 1 st i varje m men över blommorna virkas 2 st i första m och 1 st i nästa = 109 st
v 25-48 109 st
Ta av garnet och byt till linnefärgat garn.


ÄRM OCH BLOMMOR

Placera dina markörer på samma sätt som du gjorde efter v 22.

v 49 Som v 23.
v 50 1 sm, 1 sm, 1 sm, 2 st tills, 2 st tills, *1 st i varje m men över blommorna virkas 2 st i första m och 1 st i nästa* x9, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar, 2 st tills, 2 st tills = 99 st
v 51-55 2 st tills, 1 st i varje m tills du har 2 m kvar, 2 st tills
v 56-58 89 st


HALSRINGNING VÄNSTER SIDA
Sätt markörer för halsringningen. Den består av de mittersta 27 m på v 59.
Du kommer ha 31 m på vardera sidan om halsringningen.
v 59 27 st, (2 st tills) x2 = 29 m. Vänd.
v 60 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m = 27 m
v 61 23 st, (2 st tills) x2 = 25 m. Vänd.
v 62 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m =23 m
v 63 19 st, (2 st tills) x2 = 21 m. Vänd.
v 64 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m = 19 m
v 65-73 19 st

VÄNSTER AXEL
v 74 10 fm, 9 st
Ta av garnet.

HALSRINGNING HÖGER SIDA
Håll arbetet med rätsidan mot dig.
Hoppa över 27 m (halsöppningen).
v 59 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m = 29 m
v 60 25 st, (2 st tills) x2 = 27 m. Vänd.
v 61 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m = 25 m
v 62 21 st, (2 st tills) x2 = 23 m. Vänd.
v 63 2 lm, (2 st tills) x2, 1 st i varje m = 21 m
v 64 17 st, (2 st tills) x2 = 19 m. Vänd.
v 65-73 19 st

HÖGER AXEL
v 74 9 st, 10 fm
Ta av garnet.

BAKSTYCKE
Börja med det beige garn och virknål 3,5.
Gör en lm-kedja med 110 lm
v 1-2 109 fm
v 3-23 109 st
Ta av garnet och byt till svart.
v 24-48 109 st
Ta av garnet och byt till beige.

ÄRM
v 49 
109 st
v 50 
1 sm, 1 sm, 1 sm, 2 st tills, 2 st tills, 1 st i varje m tills du har 7 m kvar, 2 st tills, 2 st tills = 99 st. Vänd.
v 51-55 
2 st tills, 1 st i varje m tills du har 2 m kvar, 2 st tills 
v 56-73 
89 st

AXEL
v 74 1 fm x10, 1 st i varje m tills du har 10 m kvar, 1 fm x10
Ta av garnet.

MONTERING
– Pressa fram- och bakstycket med ett ångsstrykjärn. Blommorna kan behöva litet extra uppmärksamhet.
– Lägg delarna med rätsidan mot varandra så att du syr från avigsidan.
– Använd beige garn på de beige partierna och svart på de svarta.
– Fäst alla dina garnändar som du inte kan använda till dina sömmar.


SÖMMAR

– Toppen har slitsar så du börjar att sy ihop sidorna ca 15 cm från nederkanten. Sy ihop längs hela sidan upp till ärmhålet.
– Sy ihop axelsömmarna.

HALSLINNING
Vänd din topp åt rätt håll och virka runt, runt med de beige garnet och virknål 3 från rätsidan.
v 1 1 fm i varje m förutom längs kanterna på ringningen, där virkas 2 fm i varje st.
v 2-3 1 fm i varje m. Virka gärna dessa v litet hårdare än du brukar! 
Avsluta med 1 sm och ta av garnet.

ÄRMHÅL
Virka med de beige garnet runt, runt från rätsidan med virknål 3.
v 1 2 fm i varje st och 1 fm i m under armen
v 2-3 1 fm i varje m. Virka gärna dessa v litet hårdare än du brukar! 
Avsluta med 1 sm och ta av garnet.

SLITS
Virka med de beige garnet från rätsidan med virknål 3.
v 1 Börja i nederkanten med 1 fm, 1 fm, 2 fm i varje st tills du kommer till sidosömmen. 1 sm i m innan, 1 sm i sömmen, 1 sm i första m efter sömmen, 2 fm i varje st tills du kommer till de 2 sista m, 1 fm, 1 fm.
Avsluta med 1 sm och ta av garnet.

 

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad boho chic väska i Catania

$
0
0


När jag tidigt i våras var på den stora fackhandarbetsmässan i Köln, var jag på jakt efter nya roliga tillbehör till de garner vi säljer. Som ni vet älskar jag att virka och designa väskor, necessärer och börsar av alla de slag så jag blev väldigt förtjust när jag sprang på en unik grekisk leverantör av väsktillbehör.


Så fort vi fick vår första leverans från dem kastade jag mig över den. Det här är resultatet av de första väsktillbehören som jag plockat ihop – en sk boho chic väska, dvs en litet bohemisk typ av väska.


Den blev riktigt, riktigt fin! Den ser faktiskt nästan köpt ut. Om det är något positivt eller negativt när det handlar om handarbete kan man ju diskutera men jag gillar det för då är det fler som uppskattar den. Även de som i vanliga fall inte gillar ”hemmaknåpat”.


Jag var litet försiktig med min första beställning så vi har faktiskt redan sålt slut på alla våra materialkit och bohoväsktillbehörskit innan jag ens släppt mönstret! 😃


Hann du inte haffa ett? Misströsta inte! Vi har fler väsktillbehör på väg från Grekland och garn från Danmark. Du kan sätta upp dig på bevakning på det väskkit du vill ha, så får du ett mail samma minut som vi får in dem på lager igen. Det gör du i webbshoppen!

Vill du beställa ett materialkit men byta färg på din väska har du 100 färger av Catania att välja mellan! Skriv bara en kommentar i kassan om byte och till vilken färg inkl färgnummer, så ordnar vi det.


Väskan är lättvirkad och kan du bara de vanligaste maskorna så fixar du den även som nybörjare. Är du en hyfsat van virkerska/virkare har du den klar på 2 kvällar. Du kan även variera virksätten i oändlighet om du vill att din väska ska få ett mer ”eget” utseende.


Virkad bohoväska a la BautaWitch

Mått:
Ca 22x16x31 cm
Axelrem: 70 cm

Du behöver
– 6 nystan av Catania
– 1 väskbotten 20×14 cm med 44 hål
– 1 avslutande kant med dragsko och fästen för väskhandtag
– 1 axelrem med hakar
– virknål 3, 4.5 och 5
– monteringsnål
– minst 5 markörer

Väskan virkas med dubbelt garn.


Nu börjar vi!

-Ta fram din väskbotten, 2 nystan Catania och virknål 3.


Den här gången ska vi börja litet annorlunda än vad jag brukar göra när jag använder en väskbotten. Det är för att väskan ska få ”bullig” form men även för att man då helt slipper att se hålen när väskan är färdig. (Sådana småsaker kan jag lätt annars reta mig på… 🤓)

– I hålen runt botten, börjar vi med att virka en kedja av sm. Sedan tar vi av garnet och knyter samt fäster på baksidan.


Byt till virknål 5.
Vi kommer att virka fm, runt runt  i 15 v. Sätt en markör så du vet var ditt v börjar.
Varv 1. Starta på valfritt ställe (jag började mitt på ena långsidan) och virka 2 fm i varje m i sm-kedjan = 88 fm
v 2. 1 fm i varje m med undantag för hörnen. Sätt gärna markörer i hörnen så du vet när det är dags. I hörnen ökas 2 fm symmetriskt, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m = 96 m
v 3. 1 fm i varje m med undantag för hörnen. I hörnen ökas 2 fm symmetriskt, 2 fm i samma m, 2 fm i samma m = 104 m
v 4-6. 1 fm i varje m med undantag för hörnen. I hörnen ökas 2 fm symmetriskt, 2 fm i samma m, 1 fm, 2 fm i samma m = 112 m. v 5 = 120 m. v 6 = 128 fm.
v 7-15. 128 fm. Avsluta v 15 med 1 sm.


Byt till virknål 4.5 så att detta parti blir tätt.
Nu ska vi virka ett parti med moucher. De består av 3 halvfärdiga st som virkas samman i den sista genomdragningen. Lås med 1 lm som gärna kan vara litet hård så du får så litet mellanrum mellan dina moucher som möjligt.


v 16. Den första mouchen på varje varv består av 2 lm (första halvfärdiga st) och 2 halvfärdiga st som virkas samman med den sista genomdragningen, lås med 1 lm, hoppa över 1 m. Fortsätt så med toucher varvet runt. Avsluta med 1 sm i toppen av den första mouchen.
v 17-27. Vandra med 1 sm till det första mellanrummet mellan 2 moucher. Virka en mouch i varje mellanrum mellan 2 moucher och lås med 1 lm mellan moucherna. Avsluta med 1 sm i toppen av den första mouchen.

Byt tillbaka till virknål 5.
v 28. 2 fm mellan varje mouche = 128 fm.
Nu virkar du runt, runt i 9 v. Sätt en markör så du vet var varven börjar.
v 29-37. 128 fm.


För att få en snygg avslutande kant att sedan sy fast din ovankant på väskan i, virkade jag ett varv med sm på utkanten av v37. Se bilderna här ovan.


Montering

Sätt markörer mitt fram, mitt bak och i sidorna på din väska. Använd de som riktmärken när du syr fast ovankanten. Placera tofsarna mitt fram och sy fast kanten med din monteringsnål så osynligt som möjligt.

Häng väskan över axeln och känn dig boho chic!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den stora virkade kramgoa enhörningen Pastelle

$
0
0


En enhörning eller unicorn som skimrar och glittrar i pastelliga nyanser av rosa, lila och ljusblått. Som är underbart mjuk och go att krama på. Det är det senaste gosedjuret i min ständigt växande kramdjursfamilj i det ljuvligt mjuka sammetsgarnet, DMC Velvet. Och jag har döpt henne till Pastelle. Denna gången har jag även använt mig av vårt nya effektgarn, glittergarnet Durable Glam.


Enhörningen är ett av de djur med mest magiskt skimmer. Den står för fantasi, kreativitet och drömmar. En enhörning är ett mytologiskt väsen, oftast avbildad som en vit vacker häst med ett spiralvridet horn i pannan och frodig man och svans.


Enhörningen Pastelle ser mer ut som en snäll och gullig sagofigur än en vacker och smäcker häst men hon har ett spiralvridet horn i silver och lockig glittrig man och svans. Hon är ca 45 cm hög (exkl hornet i pannan), precis som sina kramdjurskompisar och lika mjuk och kramgo.


Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster gratis här i bloggen! Men var gärna gullig tillbaka genom att handla garnet till Pastelle av mig! Det gör mig väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga försäljningen i min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…! 😉

Tack på förhand!


Det finns som alltid ett materialkit att köpa i min webbshop. Det innehåller allt garn du behöver samt stora vackra (16 mm) svarta ögon i glas. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast.

OBS! Om din enhörning ska bo hos ett mycket litet barn bör du byta ut de ögon som medföljer mot säkerhetsögon.


De tredimensionella fjärilarna som Pastelle leker med på någon av bilderna är ett separat mönster som jag kommer att dela här i bloggen så småningom. Så spara dina glittergarnsrester till dess!

MATERIALMÄSSIGT BEHÖVER DU: 
– 2 st 100 gr nystan vit DMC Velvet
– 1 st 50 gr nystan ljuslila Durable Glam
– 1 st 50 gr nystan ljusrosa Durable Glam
– 1 st 50 gr nystan ljusblå Durable Glam
– 1 st 50 gr nystan silver Durable Glam
– 1 par ögon
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!


Du behöver komplettera med någon sorts stoppning och ev en pinne. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
Pinnen fungerar som ryggrad och bör vara av ett material som inte går av. En blompinne i plast eller en kanske en kraftig ståltråd. För att inte ändarna ska sticka ut genom maskorna är det smart att linda dem med stoppning, tyg eller något annat lämpligt.

samt
– ca 200 gr vadd
– virknål 4 och 5
– stopnål
– markörer
– ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.


DU BEHÖVER VETA:
När man virkar amigurumi måste du veta hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan sammetsgarnet gå av eller tappa ”fluff”.


Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar de delarna med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

När du börjar en del med glittergarn använder vi en magisk ring. Du hittar många bra videos på t ex YouTube som visar hur du gör en sådan om du känner dig osäker.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().

Nu börjar vi!


Enhörningen Pastelle

OBS!
🦄 Du använder virknål 5 till alla delar utom man och svans då du använder virknål 4.

🦄  Du använder alltid dubbel tråd av glittergarnet utom till man och svans.
🦄  Du använder alltid enkel tråd av sammetsgarnet.

HUVUD:
Mått: Ca 20 cm från nos till bakhuvud.


Börja med det glittriga rosa garnet och dubbel tråd = mulen.

Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm
v 8. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 6 m) x6 = 48 fm
v. 9-16. 48 fm
v 17. (1 fm i de första 10 m, 2 fm tills) x 4 = 44 fm
v 18. 44 fm.

Ta av garnet och byt till vitt sammetsgarn, enkel tråd = själva huvudet.
v 19. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x11 = 33 fm
v 20. 33 fm
Placera en markör mitt för den du använder för varvbyten, dvs mitt på ovansidan av nosen. Detta för att du vill ha ett riktmärke så att dina ökningar vid ögonen hamnar symetriskt. 


v 21.
 1 fm i de första 10 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x10  = 37 fm
v 22. 37 fm
v 23. 1 fm i de första 16 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x16 = 39 fm
v 24. 39 fm
v 25. 1 fm i de första 7 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x11, 2 fm i nästa m, 1 fm x11, 2 fm i nästa m, 1 fm x7 = 42 fm
v 26-27. 42 fm


På nästa v kommer vi göra ett hål för ”ryggrad”, om du önskar sätta en stödpinne genom kropp och huvud så att din unicorn kommer kunna hålla upp huvudet litet enklare. Jag hittade en snickarpenna i Görans verktygsbod som passade perfekt. De går inte av i första taget…

v 28. 1 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm, 1 fm x40 = 42 m
v 29. 42 fm
v 30. 1 fm, 2 fm tills x2, 1 fm x37 = 40 fm


v 31.
(1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x10 = 30 fm
v 32. (1 fm, 2 fm tills) x10 = 20 fm
v 33. 20 fm
Dags att stoppa huvudet hårt med vadd. 
v 34. (2 fm tills) x10 = 10 fm
v 35. 10 fm
v 36. (2 fm tills) x5 = 5 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med) och sy ihop det sista hålet.

KROPP:
Mått:
ca 18 cm lång.

Vitt sammetsgarn med enkel tråd.
Varv 1.
2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2.
2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-10. 1 fm i varje m = 49 fm
v 11. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 12-14. 1 fm i varje m = 42 fm
v 15. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 16. 1 fm i varje m = 35 fm
v 17. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 18-20. 1 fm i varje m = 28 fm

Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas hårt.
v 21. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 22-23: 1 fm i varje m = 21 fm
v 24. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 25. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

BEN:
Mått: ca 18 cm


FRAMBEN:
Virka 2 stycken.
Börja med det glittriga ljusblå garnet och dubbel tråd = hovar.
Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v. 7-9 36 fm
v 10. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x 6 = 30 fm
v 11. 30 fm.

Ta av garnet och byt till vitt sammetsgarn, enkel tråd = själva benet.

v 12. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm
v 13. 25 fm
v 14. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x5 = 20 fm
v 15-20. 1 fm i varje m = 20 fm
Stoppa hov och nedre del av benet ganska hårt med vadd. 
v 21. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x4 = 16 fm
v. 22-23. 1 fm i varje m = 16 fm
v 24. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm
v 25-29. 1 fm i varje m = 14 fm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll resten av benen med vadd. Övre delen behöver inte vara lika hårt stoppad som den nedre.

BAKBEN:
Virka 2 stycken.
Börja med det glittriga lila garnet med dubbel tråd = hovar.
Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm
v. 8-10 42 fm
v 11. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x 6 = 36 fm
v 12. 36 fm.
v 13. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x 6 = 30 fm

Ta av garnet och byt till vitt sammetsgarn, enkel tråd = själva benet.
v 14. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm
v 15-16. 25 fm
v 17. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x5 = 20 fm
v 18-21. 1 fm i varje m = 20 fm
Stoppa hov och nedre del av benet ganska hårt med vadd. 
v 22. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x4 = 16 fm
v. 23-27. 1 fm i varje m = 16 fm
v 28. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm
v 29. 1 fm i varje m = 14 fm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll resten av benen med vadd. Övre delen behöver inte vara lika hårt stoppad som den nedre.

HORN:
Mått: ca 10 cm långt.

Virka med dubbel tråd av det glittriga silvergarnet.
Lämna en tillräckligt lång garnände så att den sedan räcker till att sy fast hornet med.
18 lm som virkas ihop med 1 sm.
v 1. 18 fm
Fr o m nu virkas alla m i den bmb så att ett mönster av en spiral bildas runt hornet.
v 2. 18 fm
v 3. (1 fm i de första 7 m, 2 fm tills) x2 = 16 fm
v 4. 16 fm
v 5. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm
v 6. 14 fm
v 7. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm
v 8. 12 fm
v 9. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x2 = 10 fm
v 10. 10 fm
v 11. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x2 = 8 fm
v 12. 8 fm
v 13. (2 fm tills) x4 = 4 fm
Använd en tunnare virknål om du ha svårt att få tag på de sista m på v 13.
Ta av garnet och fyll hornet med vadd.


ÖRON:
Mått:
ca 5,5 cm långa.

Virka 2 stycken i det vita sammetsgarnet med enkel tråd.
10 lm som du virkar till en ring med 1 sm.
v 1-3. 10 fm
v 4. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x2 = 8 fm
v 5. 8 fm
v 6. (2 fm tills) x4 = 4 fm
Använd en tunnare virknål om du ha svårt att få tag på de sista m på v 13.

Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Vik örat dubbelt i nedkant och sy ihop kanterna.


MAN & SVANS

Virkas med resterna från glittergarnet. Enkel tråd och virknål 4. 
Jag virkade mina korkskruvar i 2 längder:
4 st ca 10 cm av 40 lm till manen i pannan.
8 st ca 12 cm av 50 lm till manen i nacken.
5 st ca 12 cm av 50 lm med virknål 4 till svansen.

Gör så här:
– 40 alt 50 lm
v 1. 4 fm i varje lm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).


Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

MONTERING:
Använd dig i första hand av de garnändar som du lämnat.

HUVUDET DEL 1:
OBS! Om din enhörning ska bo hos ett mycket litet barn bör du byta ut de ögon som medföljer mot säkerhetsögon.

ÖGONEN:
♥
Sy fast ögonen. Smart är att dra ögonens garnändar dit där du sedan ska placera ditt horn. Där dra åt och knyta. Då sjunker ögonen in litet (som ögonhålor).

HORNET:
♥︎ Hornet ska vara stoppat hårt med vadd och sys ovan knuten du nyss gjort mitt på huvudet.


ÖRONEN:

♥︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats, ett på var sida om hornet, på huvudet.


MAN:
♥
Knyt/sy fast korkskruvar. De har 2 ändar och placerar du en ände på vardera sidan om en maska, kan du knyta en dubbelknut och sedan med nål trä garnet genom fyllning i kroppen någon dm innan du klipper det.


FRAMBEN:

♥︎ Sy ihop öppningen rakt. Sy sedan fast frambenen på var sin sida om öppningen på kroppen.


BAKBENEN:

♥︎ Sy ihop öppningen rakt. Benen sys så fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen.

SVANSEN:
♥︎ Sy fast så många du önskar av de litet längre korkskruvarna på rumpestumpe.


HUVUDET DEL 2:

♥︎ Fyll kroppen med litet mer vadd och sy sedan fast huvudet ovan öppningen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet.


Nu är du klar! Säg hej till Pastelle! Behåller du det för egen räkning eller kommer det att kramas av ett litet barn? Hoppas din enhörning hittar en kärleksfull famn att bo i!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿
Viewing all 119 articles
Browse latest View live