När vi nu ändå är inne på temat enhörningar och ni har bekantat er med den senaste medlemmen i min kramdjursfamilj, enhörningen Pastelle så har jag faktiskt ytterligare ett mönster där man använder sig av glittrigt garn att erbjuda!
När vi i år var på vårens garnmässa som Garn- och broderifackhandeln håller varje år i Göteborg, blev jag så otroligt förtjust i denna underbart färgglada och litet glittriga sjal i en av utställarmontrarna. Mönstret fanns dock bara på holländska, så vi kom överens om att jag skulle översätta det till svenska och sälja garnet till den som ett garnkit i min webbshop. Men som vi har väntat på garnet! Jag hade hoppats få det i början av sommaren men bättre sent än aldrig! Och hur snygg är inte denna sjal till en skinnjacka i höst!?
Litet komiskt är det att jag faktiskt inte kan ett enda ord holländska. Men jag kan virka och med hjälp av Google Translate och litet sunt förnuft så är det inte någon ”rocket science” att översätta detta mönster. Mönstret är roligt att virka du har lätt din sjal klar på några kvällar.
Den här sjalen har egentligen det underbara namnet, ”Unicorn sjaal” på holländska. ”Enhörningssjal” blir dock ingen rolig översättning, så den får ha ett engelskt namn – ”The unicorn shawl”. Färgerna passar lika bra på sommaren som en tidig höstdag. Perfekt att bära över axlarna eller till skinnjackan.
Det här mönstret är designat av garntillverkaren Durable och alltså bara översatt till svenska utav mig. Länk till originalmönstret: ”Unicorn sjaal”.
Sjalen virkas med ett enda vackert och precis lagom glittrigt nystan, Colourful Glam i färgen Unicorn (5018) från Durable. Ett nystan väger 200 gr och är hela 750 m långt. Det är en blandning av bomull, akryl och litet glittrig polyester. Du hittar det, i min webbshop.
Nu börjar vi!
The Unicorn Shawl
Mått:
152 cm lång x 44 cm bred
Du behöver:
– 1 nystan, dvs 200 gr av Durable Colourful Glam 5018 med det underbara namnet Unicorn
– virknål 3,5 och ev 4
– monteringsnål utan udd
Virka 90 lösa lm (vet du med dig att du virkar hårt använd virknål 4 till dina lm och byt sedan till 3,5) Varv 1. Virka 1 fm i den andra m från virknålen och sedan 1 fm i varje m = 89 fm
Bifogar här ett diagram för dig som hellre följer ett sådant än ett textmönster eller om du vill ha det som stöd.
Varv 2. 4 lm, 7 st i den 5e m, *1 lm, hoppa över 3 m, 1 st, 1 lm, hoppa över 3 m, 7 st i nästa m*. Upprepa mellan *:orna tills du har 4 m kvar på v, 1 lm, hoppa över 3 m, 1 st. = 11 stgr med 7 st.
Varv 3. 5 lm, 1 st i första m, 1 lm, *3 st i den 4e st i stgr (dvs mittenst), 1 lm, 3 st i den ensamma st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista m på v, i den m virkas 1 st, 2 lm och 1 st. = 21 stgr med 3 st.
Varv 4. 3 lm och 3 st i den första m, 1 lm, *1 st i mittenst i stgr, 1 lm, 7 st i mittenst i stgr, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista stgr. 1 st i mittenst, 1 lm, 4 st i den sista m. = 10 stgr med 7 st.
Varv 5. 3 lm och 1 st i första m, 1 lm, 3 st i den ensamma st, 1 lm, *3 st i den 4e st i stgr (dvs mittenst), 1 lm, 3 st i den ensamma st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna och avsluta med 2 st i den sista m. = 21 stgr med 3 st.
Övriga varv. Varv 2-5 upprepas så tills ditt nystan är slut. Sista v på sjalen ska vara ett v med stgr med 3 st.
Ta av och fäst garnet. Din ”Unicorn shawl” är färdig att svepa runt axlarna!
OBS! Detta är en svensk mönsteröversättning gjord av BautaWitch. Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag detta mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch.
Många av er blev förtjusta i min virkade boho chica väska i Catania som jag släppte mönstret på här i somras! Då jag virkade den i den ljusa färgen Cream 130, blev det en väldigt ”somrig” väska. Mönstret på den hittar du här!
Jag älskar dock denna litet bohemiska modell av väska så därför bestämde jag mig för att göra en höst/vintervariant av den. Denna är virkad med vårt underbart mjuka sammetsgarn, DMC Velvet. Sammet som ju är ett av denna hösts stora trendmaterial.
Den blev riktigt, riktigt fin! Den ser faktiskt nästan köpt ut. Om det är något positivt eller negativt när det handlar om handarbete kan man ju diskutera men jag gillar det för då är det fler som uppskattar den. Även de som i vanliga fall inte gillar ”hemmaknåpat”.
Denna gången använde jag mig av de svarta väsktillbehören. Jag har satt ihop 2 materialkit som är enkla att beställa med bara ett klick,i min webbshop. Ett med beige garn och ett med grått, då jag inbillar mig att det är dessa 2 färger på garn som kommer att vara mest populära.
Vill du beställa ett materialkit men byta färg på väsktillbehör eller garn på din väska går det dessutom även bra! Skriv bara en kommentar i kassan om önskat byte och till vilken färg, så ordnar vi det.
Väskan är oerhört lättvirkad. Perfekt även för nyböjaren. Det är i stort sätt bara fasta maskor, så hur enkelt som helst! Är du en hyfsat van virkerska/virkare har du den klar på 2 kvällar. Du kan även variera virksätten i oändlighet om du vill att din väska ska få ett mer ”eget” utseende.
Virkad bohoväska i sammetsgarn
Mått:
Ca 22x16x31 cm
Axelrem: 70 cm
Du behöver
– 2 nystan 100 gr DMC Velvet
– 1 väskbotten 20×14 cm med 44 hål
– 1 avslutande kant med dragsko och fästen för väskhandtag
– 1 axelrem med hakar
– virknål 3,5 och 6
– monteringsnål
– minst 5 markörer
Var noga med måtten! Garnet är beräknat för en väska med de mått jag angett ovan. Väskan mister sin bulliga fina form om den blir för lång och du kommer få problem att sy fast ovandelen om öppningen inte är lika stor! Så virkar du löst, använd en tunnare virknål än vad jag gjort. Du ska inte kunna se igenom/mellan dina maskor. Arbetet blir helt tätt pga garnets fluffiga yta.
Nu börjar vi!
-Ta fram din väskbotten, 1 nystan DMC Velvet och virknål 3,5.
– I hålen runt botten (44 stycken), börjar vi med att virka en kedja av sm. Börja i valfritt hål. Sedan tar vi av garnet och knyter samt fäster på baksidan.
OBS!På bilderna är det virknål 5 men jag tycker väskan blev virkad onödigt hårt och kändes för kompakt så jag repade och började om med 6:an.
Byt till virknål 6. Vi kommer att virka fm, runt runt. Sätt en markör så du vet var ditt v börjar. Varv 1. Starta på valfritt ställe (jag började mitt på ena långsidan) och virka 1 fm i varje m i sm-kedjan med undantag för hörnen där du virkar 2 fm i de 2 m närmast hörnet = 52 fm. OBS! Du kan behöva ta hjälp av den tunnare virknålen för att komma åt garnet.
v 2. *1 fm, 2 fm* (dvs i vart annan m virkar du 2 fm). Upprepa varvet runt mellan *:orna med undantag för hörnen.
Hörnen: Virka 2 fm i de 4 m som är närmast hörnen = 84 m.
v 3-33. 1 fm i varje m. Avsluta med 1 sm. Lämna en lång garnände att sy fast en del av ovandelen med.
Arbetet ska nu från botten till kanten mäta 28 cm. Är din väska längre? Maska i så fall upp tills måttet stämmer för väskan ska få en bullig form. Den ska inte kännas avlång som en seglarsäck.
Montering
Sätt markörer mitt fram, mitt bak och i sidorna på din väska. Använd de som riktmärken när du syr fast ovankanten. Placera tofsarna mitt fram och sy fast kanten med din monteringsnål så osynligt som möjligt.
OBS! Då garnet är fluffigt skavs fibrerna lätt bort mot det hårdare materialet när du syr med det flera gånger genom hålen på konstläderdelen. Därför är det bättre att använda flera kortare trådar än bara en enda lång när du syr fast ovandelen.
Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Kommer ni ihåg Unicorn sjalen, ett mönster som jag översatt till svenska? Ni hittar det här! Den är virkad Durable Colourful Glam i just färgen Unicorn. Ett garn som man blir lycklig av bara att titta på!
Det var flera av er kunder som undrade om det garnet gick att köpa i andra färgställningar så självklart lyssnade vi till er och tog hem det i blå nyanser, rosa/rött och svart/vitt. Alla har en matchande glittertråd i sig. Så snart jag såg det svart/vita visste jag att jag ville virka en dödskallesjal. Coolt till Halloween men även kul om man går på hårdrockskonsert eller bara vill klä sig litet rockigt någon dag. Du hittar alla färgerna under effektgarner i webbshoppen.
Varför inte virka en dödskallesjal till tonåringen i familjen om du inte vill bära den själv? Jag kan lova dig att det blir en populärare julklapp än de flesta andra virkade alster.
TIPS på garnalternativ! Sjalen går givetvis att virka i enfärgat svart t ex med Catania och gillar du svart glitter så föreslår jag Durable Glam. Den sistnämnda kräver dock en litet grövre virknål. Catania med virknål 3,5: Du behöver 8 nystan för den storlek på sjal jag har virkat. Durable Glam med virknål 4: Du behöver 8 nystan för att få samma antal dödskallar som jag har virkat. Sjalen kommer dock bli något större då du använder ett grövre garn och virknål.
Först googlade jag på ”crochet skull shawl” och hittade flera engelska mönster på spindelsjalar med dödskallar. Men gladast blev jag över att hitta 2 svenska. Det ena är Kungen och Majkis och det andra är gjort av Camillas Livstil. De har virkat dödskallarna på litet olika sätt men båda är tydliga och bra mönster med bilder som visar steg för steg, så välj det som passar dig bäst!
För mig personligen tyckte jag att det verkade enklare att virka dödskallarna i ett stycke så därför jag valde att använda mönstret från Camillas Livsstil. Tack kreativa Camilla för att du skapat ett så bra och lättförståeligt mönster! Och tack för att du delar dina mönster gratis!
Jag tycker dock att deras sjalar har litet för många dödskallar och hade en idé om att bara placera dem längs kanterna.
Jag kommer inte denna gång att visa steg för steg varje liten del av min sjal då du precis som jag har tillgång till Camillas alla tydligt förklarande bilder. När du virkat de 3 första behöver du troligen inte längre bilderna utan klarar dig med denna lathund: LATHUND FÖR DÖDSKALLERUTA Förklaring: En dödskalleruta är själva dödskallen med 2 rader stgr = 4 st, 2 lm 4 st längs kanterna. Stgr är inte utskrivna här nedan.
v 1. 9 lm v 2. 6 lm, 4 fm runt de 9 lm på föregående v, 6 lm v 3. 6 lm, 4 st med 1 lm mellan i de 4 fm på föregående v, 6 lm v 4. 8 lm, 3 fm runt lmb, 2 fm i mellanrummet mellan de 2 första st, 3 fm i nästa mellanrum, 2 fm i de sista mellanrummet, 3 fm runt lmb, 8 lm v 5. Ögon: 10 lm, 4 fm (den första i andra fm på föregående v), 10 lm, 1 sm i den första av de 4 fm, 12 fm runt ringen, 2 lm (= näsan), hoppa över 3 fm (= mittentanden), 4 fm, 8 lm, 1 sm i näsan, 12 fm runt ringen, 10 lm v 6. 12 lm, hoppa över 4 fm på ögats kant, 16 fm rakt över båda ögonen, 12 lm v 7. Fr o m detta v kommer du virka ytterligare 2 lm och 1 stgr innanför den på v6: 10 lm, 12 fm över ögonen, 10 lm v 8. 8 lm, 8 fm över ögonen, 8 lm v 9. Påbörja en ny dödskalle längs kanten på detta v (den kommer inte fortsättningsvis att nämnas i denna lathund men virkas självklart ändå). 6 lm, 6 fm över ögonen, 6 lm v 10. 4 lm, 4 fm över ögonen, 4 lm v 11. 4 st i lmb, 9 lm, 4 st i nästa lmb v 12. 4 st, 2 lm, 4 st runt de 9 lm på förra v
Fortsätt med stgr med 2 lm mellan.
Storlek/mått: 170 cm bred och 70 cm hög. De diagonala sidorna är 108 cm och varje kant består av 9 dödskallar.
Jag har alltså inte virkat en fullstor trekantssjal att svepa runt rygg och axlar denna gången (som min vårsjal eller Romantic Holiday).
Denna är nämligen inte så hög som en vanlig trekantssjal då jag har tänkt att bära den mer som en scarf/halsduk runt halsen.
Litet retsamt, så tog garnet slut när det bara var ett par varv kvar på den sista raden av dödskallar. Så vill du komma billigare undan och bara köpa ett nystan, så virka färre rader med dödskallar. Jag rekommenderar dock ett ojämnt antal dödskallar då du då även får en i mitten längs långkanten, vilket är snyggt om du tänker bära din sjal som jag gör.
Vill du göra din sjal större, har du gott om garn för att t ex göra 11 dödskallar längs varje kant istället för mina 9.
Nu börjar vi!
Du behöver:
1 1/4 nystan Durable Colourful Glam i färgen ”Black and white”. (För enfärgade garnalternativ, se texten ovan.)
(1 1/4 nystan = ca 250 gr = 937,5 m.)
virknål 3,5
TIPS! Jag har virkat alla lm-kedjor mycket hårdare än vad jag gör normalt. De skulle ha hängt slappt om jag virkat dem på vanligt sätt och det är inte meningen. Testa dig fram!
Jag började med garnänden på utsidan av nystanet då jag ville börja med den svarta färgen.
Början på sjalen/den första dödskallen virkas identiskt med Camillas mönster, dvs enligt alla punkter. Men när det enligt hennes mönster är dags för den 4 dödskallen i mitten av sjalen struntar du i den och fortsätter istället att virka stgr om 4 st med 2 lm mellan, där den skulle ha placerats.
Du fortsätter att virka resten av sjalen på samma vis. Dvs du påbörjar bara nya dödskallar längs kanterna och fyller på med stgr i mitten av sjalen. Detta tills du gjort 7 1/2 dödskallar längs varje diagonal kant.
Jag ville avsluta min sjal med en rad av dödskallar så när jag kom till punkt 14 i Camillas mönster på dödskalleruta nr 8 och det var dags att börja på nr 9 längs kanten, påbörjar jag även en dödskalle på den andra sidan av dödskalle nr 8.
Efter de två stgr som ingår i dödskallerutan virkas 9 lm, hoppa över 1 mellanrum, 4 st. (*2lm, 4 st* x6, 9 lm, hoppa över 1 mellanrum, 4 st). Fortsätt på samma sätt tills du påbörjat totalt 9 dödskallar längs ovankanten på sjalen.
När det är dags att börja med den 10 raden av dödskallar struntar du i dem och fyller istället mellanrummen mellan dina 9 dödskallar med stgr med 2 lm mellan, på samma sätt som du virkat mitten på sjalen tidigare.
När mitt första nystan tog slut hade jag bara några få varv kvar. Denna gång började jag använda garnänden inuti nystanet så att inte det skulle bli en markant övergång mellan vitt och svart. Jag tycker dock inte det nästan helvita partiet är det roligaste färgfältet på sjalen och visste att jag hade väldigt gott om garn, så jag valde att nysta bort litet vitt och började först där garnet hunnit övergå till litet mer grått.
När du virkat dina sista dödskallar som avslutas med 2 varv med stgr med 2 lm mellan är det dags för ett litet annorlunda varv som förbereder för bården:
1 lm, vänd, 1 fm i första lmb, *5 lm, 1 fm i nästa lmb*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till sista lmb, 1 fm, 1 sm. Ta av garnet.
Jag ville ha en svart kant runt hela min sjal så när jag virkade uddkanten, använde jag garnänden från utsidan av nystanet.
UDDKANT: Överkant: *3 fm, 3 lm och 3 fm i varje lmb* förutom i hörnen. Hörnen vid ovankant: 5 fm, 3 lm, 5 fm. Diagonalkanterna: *2 fm, 3 lm, 2 fm* förutom vid spetsen på sjalen. Spetsen: Här har du ingen lmb att virka i så virka istället 5 lm, 1 fm i den 3:e lm från nålen, 2 lm, 1 fm i första lmb på diagonalkanten.
Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Våra underbara yarncakes från Durable, Colourful Glam är så läckra! Jag har länge gått och suktat på färgen Lipstick! Jag tycker det är så läckert med rött, rosa och den matchande glittertråden som dessa nystan innehåller.
Ett nystan väger 200 gr och är hela 750 m långt. Det är en blandning av bomull, akryl och litet glittrig polyester och tanken är att ett nystan ska räcka till en sjal. Just detta var min utmaning, då jag ville försäkra mig om att det faktiskt räcker till min vårsjal.
Och det gör det! Men det behövs några mindre anpassningar av uddkanten och därav detta blogginlägg.
Min vårsjal kom till i februari 2018, så för ganska exakt 2 år sedan. Det har varit ett av mina mest populära mönster sedan dess.
Den har även fått en mycket populär ”syster” i sjalen Romantic Holiday som i stort sett är samma sjal men med en romantisk volangkant runt om. Den är om möjligt, faktiskt ännu mer omtyckt.
Romantic Holiday virkade jag i vårt svala, vackra linnegarn, DMC Natura Linen och även den finns som ett garnpaket i min webbshop.
Vårsjalen i sin orginaltappning virkade jag i Catania i 2 färgställningar, rosa och turkos. De finns båda fortfarande som garnpaket i min webbshop.
Båda varianterna finns även i vår varma och fantastiskt mjuka superwash merinoull, DMC Woolly. Både som anpassat mönster för just det garnet och i garnpaket.
Vårsjalen är enkel att virka och passar både dig som nybörjare och dig, som vill virka på något som du inte behöver titta ner på hela tiden. Ändå bildas ett skirt vackert spetsliknande mönster som gör sjalen skön och luftig att bära. Sjalen är helt perfekt virkprojekt framför TV:n och är klar på 4-5 kvällar.
Bilderna som förklarar hur du virkar själva sjalen är från originalmönstret då jag virkade i Catania, därav den turkos färgen. Maskorna är dock exakt de samma, så no worries!
Börja med: en magisk ring. Varv 1: I ringen virkar du 6 lm, 3 st, 3 lm (mitten på sjalen), 3 st, 3 lm, 1 st. Dra åt ringen.
Varv 2: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.
Varv 3: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den andra lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den 4:e lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.
Dessa 3 varv upprepas (en rapport) nu gång på gång tills det är dags för en uddkant runt om sjalen. Varv 1 = stolpar.
– 6 lm och vänd.
– 3 st i den första lmb, 1 lm, *3 st i nästa lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på detta varv alltid: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 3 st, 3 lm, 1 st.
Varv 2 och 3 = luftmaskebågar.
– 6 lm och vänd.
– 1 fm i första lmb, 5 lm, *1 fm i nästa lmb, 5 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på dessa varv alltid, 1 fm, 5 lm, 1 fm, 5 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 1 fm, 3 lm, 1 st.
Uddkanten börjar du med när du virkat 24 rapporter.
UDDKANT
Hörn A – dvs där du nu har din virknål: Bild 1. Börja med 4 lm (= första st och 1 lm) och sedan ytterligare 4 st med 1 lm mellan varje. (Du kommer avsluta varvet i samma lmb så att du totalt får 7 st med 1 lm mellan.)
Nu kommer du virka *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till lmb som bildar sjalens spets.
Sjalens spets: Bild 2. (1 st, 1lm) x 6, 1 st runt nästa lmb. Fortsätt så längs nästa kant med *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till lmb som bildar hörn B.
Hörn B: Bild 3. (1 st, 1lm) x 6, 1 st runt nästa lmb.
I originalmönstret är det en mycket enkel picotkant längs ovankanten på vårsjalen men omväxling förnöjer och vi har ju garn kvar (om dock inte särskilt mycket) så därför fortsatte jag med samma uddkant runt om sjalen denna gången.
Vill du istället ha picotkanten, görs den så här: 2 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm i närmaste lmb.
Hörn B ovankant:
För att inte solfjädrarna ska bli för höga och små behöver vi hoppa över en m per solfjäder längs ovankanten. Bild 4. *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till mitten av sjalen.
Mitten av sjalen:
Med mitten räknar jag de 4 mittersta solfjädrarna. För att du ska få en symmetrisk mitt så har jag här virkat litet annorlunda. När du har 2 solfjädrar kvar att göra innan mitten gör du så här: Bild 5. 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb, 1 fm. (Den sista fm ska vara precis i mitten av sjalen. Då har det blivit rätt!) Hoppa över 1 lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb.
*1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till det första hörnet där vi började varvet.
Hörn A ovankant:
Du har ju redan 5 st med 1 lm mellan varje i denna lmb så vi avslutar med Bild 6. 1 st, 1lm, 1 st, 1 lm, 1 sm i den första st på v.
Fäst din garnände. Blocka eller stryk försiktigt på din sjal med ett ångstrykjärn. Dra litet i den så att dina kanter på sjalen blir raka och fina och spetsmönstret kommer till sin fulla rätt.
Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Vi har nyligen renoverat vår hall och jag vill ha något litet annorlunda på en av väggarna där. Jag har därför köpt några metallramar som inte har någon egentlig baksida. Istället har de glasskivor både bak och fram så motivet kan ses från 2 håll. De är perfekta för t ex pressade växter.
Mina ramar är svarta och hängs upp i en liten kedja. Jag har köpt dem på IKEA men de finns i massor av butiker just nu, som H&M Home, Zara Home och Åhléns så du kan lätt få tog på dem.
De underbart söta blommorna hittade jag hos, Celia från Anabelia Craft Design. Hon gör så mycket fint!
Jag tog kontakt med henne och bad om att få göra en svensk översättning med bilder steg-för-steg, då jag vet att många av er tycker det är litet bökigt med engelska mönster och/eller när det inte finns förklarande bilder som visar hur man gör.
Thank You wonderful and much talented Celia for letting me translate your beautiful flower pattern to Swedish!
Bladen är mitt eget mönster. Det är samma blad jag använde mig av då jag virkade mina naturtrogna rosor. Jag bara gjorde dem litet mindre så att de matchar dessa blommor bättre.
Virkad liten blomma med fem blomblad
Mönster:Anabelia’s Five petals tiny flower
Orginalmönstret är gjort i ett väldigt tunt garn med virknål 1,25 mm och blommorna blir då verkligen delikata och bara 4 cm stora.
Jag har virkat mina i Catania med virknål 3 och de blir 6 cm.
Färger som jag har använt:
Vanilla 403
Pale green 290
Baby Pink 8414
Rose Gold 433
Vintage Lavender 422
Pistill Börja med en magisk ring. Virka så runt ringen: 3 lm (= första st), 1 st, 5 lm, *3 st, 5 lm*, upprepa mellan *:orna ytterligare 2 ggr, 1 st, 1 sm i din första st. Ta av garnet. Virka in din ände under nästa v. Dra åt din magiska ring.
Blomblad Byt färg. Börja i mitten av valfri stgr med 1 sm. Virka in din garnände. *Hoppa över nästa st och virka istället runt lmb: 1 hst, 4 st, 2 lm, 1 fm i den första lm, 4 st, 1 hst, hoppa över den första st i stgr, 1 fm.* Upprepa mellan *:orna ytterligare 4 ggr. Den allra sista m blir snyggare om du väljer att göra 1 sm istället för 1 sm. Ta av garnet och dra änden så den hamnar på blommans baksida. Du har nu bara 2 garnändar kvar att fästa. De är dessutom bra att ha om du vill sy fast dina blommor på något.
De gröna bladen
Bladen är mitt eget mönster. Det är samma blad jag använde mig av då jag virkade mina naturtrogna rosor. Jag bara gjorde dem litet mindre så att de matchar dessa blommor bättre.
Tavla
De virkade blommorna blir litet för tjocka för att pressa in mellan de 2 glasen i ramen. Det går men då jag vill att motivet ska vara litet 3D så tejpade jag fast mina blommor på det glas som är tavlans eg baksida med dubbelhäftande genomskinlig tejp.
Sedan förra året har vi ett samarbete med grekiskt företag som tillverkar så snygga väsktillbehör. De syr alla produkter själva på plats i Grekland. Nu till våren har vi tagit hem väskhandtag och vridlås i créme men vi har även kompletterat med nya väsktillbehör i svart och konjak som är våra största färger på den här typen av produkter.
Vi fick en leverans från Grekland här i veckan och jag måste bara visa er vilken ”refresh” min virkade handväska i Catania fick med nytt vridlås och en längre väskrem med snygga sömmar och tuff kedja.
Själva väskan är den samma min tidigare virkade handväska. Men bara ett byte av lås gör att den får ett helt nytt utseende.
Den nya axelremmen har snygga dekorativa sömmar och är ca 10 cm längre än den vi har sedan tidigare i sortimentet, vilket gör att den hänger snyggt och lagom långt ner om man vill bära den ”cross shoulder”. Vi kommer att sälja båda sorterna av denna typen (axelrem som avslutas med en kedja och hakar) ett tag fram över, så valet är ditt! På bilden här nedan ser du hur den äldre modellen av min väska ser ut.
Väskorna är virkad i dubbel tråd av Catania. Resultatet blir så sjukt snyggt! Och väskan blir ändå lätt och enkel att bära. Så himla kul också att ha över 110 färger att välja mellan också! Du hittar kompletta materialkit i min webbshop till både den nya och den gamla varianten och om du önskar att byta färg på garnet är det bara att skriva en kommentar i kassan om byte och till vilken färg inklusive färgnummer.
Virkad handväska med vridlås
Mått: 28×19 cm (axelrem 110 cm lång)
Du behöver: 3 nystan Catania (mina väskor är virkade i Mud 406 och Anthracite 429) 1 lång axelrem 1 väsklås Virknål 5 och 6 Stopnål (våra minsta nålar med nylonöga är perfekta för detta!)
Gör så här:
Du kommer att virka i dubbelt garn med virknål 6. När du kommer till det tredje nystanet kan du använda båda ändarna ur det samtidigt, alternativt nysta ett 25 gr nystan, så du får 2 separata nystan att jobba med.
Virka 57 lösa lm (varav en är vändmaska) med virknål 6. Varv 1-56: 56 fm i den bmb. Att du bara virkar i den bmb, ger den snygga ribbade strukturen.
Varv 1: Vänd inte utan fortsätt nu längs nästa kant (dvs ena kortsidan på ditt arbete som så småningom kommer att bli öppningen på din väska) med 1 lm. Nu ska du virka 1 fm i varje ”ribba” så osynligt som möjligt.
På bilden ovan visar jag med nålar i vilken m du bör virka för att resultatet ska bli bäst. Virkar du i en mer ”obvious” m så blir det lätt litet stora hål som sedan inte blir snygga att ha på ett så synligt ställe.
Även detta v virkas med virknål 6 (annars är risken att det blir för hårt/knögligt och öppningen för tajt).
– Du bör ha 27 fm när du virkat längs den första kanten.
Vik nu ditt arbete dubbelt och fortsätter längs den andra kanten på samma sätt. Kom ihåg att placera m så att de syns så litet som möjligt (nålarna på bilden ovan visar var)!
– Du bör ha 28 fm när du virkat längs den andra kanten.
Avsluta v med 1 sm i den första lm på den första kortsidan. Du har nu en öppning på din väska.
Byt till virknål 5 och virka gärna nästa v litet hårt. Varv 2-4: Börja v med 1 lm och 1 fm i samma lm som sm.
– Virka så fm genom båda mb (en i varje m) runt väskans öppning och avsluta v med 1 sm i den första lm på v.
– Upprepa detta ytterligare 2 v. = 4 v med fm runt din öppning. (Bild 4 ovan visar hur kanten kommer att se ut i sin helhet när väskan är färdig i den äldre modellen med flap lock.)
Varv 5: Som varv 2-4 men plocka fram D-ringarna till väskhandtaget och placera den upp och ned framför ditt arbete. De virkas fast med fm.
– Den första ringen virkar du fast med de 2 första fm i början av v och med de 2 sista fm på v.
– Den andra D-ringen virkas fast på motsatt kortsida av väskan med 4 fm.
– Avsluta v med 1 sm i den första m på v.
– Lämna en lång ände för att sy ihop väskans ena kortsida och ta av garnet.
Montering:
Sy ihop kortsidorna på väskan med dubbeltråd, uppifrån och ned. Vik gärna in hörnen litet nedtill på väskan när du syr så att de sedan inte står ut utan istället ger väskan en mer ”bullig” form. På bilderna ovan ser du hur jag placerat stygnen om du vill ha litet hjälp med hur du får det snyggast. (Sidorna på väskan ser ju litet olika ut, vilket kan kännas litet förvirrande för en nybörjare.)
Haka fast ditt väskhandtag i D-ringarna.
Lås:
Mät så att ditt lås hamnar mitt på din väska. Sy med enkelt garn.
Den långa flärpen sys fast på baksidan.
Låsdelen sätts fast på framsidan med de 2 benen och ett litet galler (se bilden ovan).
Tycker inte du som jag, att vi behöver hitta på nya forum att träffas? Göra något litet nytt och roligt tillsammans i dessa Coronatider då vi människor inte kan umgås som tidigare. Jag har t ex inte träffat mina föräldrar på flera månader, mer än via FaceTime och det är det absolut jobbigast av allt med denna isolering.
Jag tänker därför att starta ett virkcafé onlinei sommar med olika teman (dvs beroende på vilket av mina mönster som är aktuellt för stunden)!
Det första virkcaféet hålls den 1 juni kl 19-21 och till det kommer i första hand de som vill virka min nya sommarväska att bli inbjudna. Under dessa timmar finns jag på plats att svara på alla era frågor och heja på er.
Gruppen kommer utöver de datum som jag meddelar fram över, vara öppen hela sommaren så du kan ställa dina frågor precis då de dyker upp och jag kommer att försöka svara på frågor varje kväll.
– Materialkit till väskorna finns sedan den 20 maj att beställa i min webbshop. – Mönster till väskan släpps här i bloggen, på Morsdag, dvs den 31 maj.
Vilken av väskorna kommer du att virka tillsammans med mig? ”Shells on the beach (in pink sunset)” eller ”Mediterranean shells” ?
Vad är ett online virkcafé? Jag hoppas att det blir en trevlig stund att umgås i form av ett virkcafé! Inte i min garnbod eller i trädgården som hade varit det normala utan online. Det positiva med detta är att vi kan vara många, många fler än vad som hade fått plats i min garnbod!
Den plattform som är lättast tillgänglig för detta ändamål, är Facebook. 95% av er har ett Facebook-konto. Alla är inte aktiva där men har en inloggning. Och det räcker bra för att kunna kika in till mig ibland.
I gruppen kommer det att finnas: en supporttråd, för frågor om det aktuella mönstret. en bildtråd, där vi visar upp vårt arbete för varandra på det aktuella mönstret och ger konstruktiv eller positiv kritik. Inga elaka kommentarer eller påhopp får förekomma. De kommer att tas bort direkt! en forumtråd där ni kan skriva om precis vad ni vill som har en koppling till virkning.
Hur får man en inbjudan?
Jag tänker börja med att bjuda in dig som vill virka min nya sommarväska. En inbjudan följer med i din leverans.
Du kan även söka rätt på gruppen på FB alternativt klickar på länken här ovan i samband med att du beställer materialpaketet till väskan. När din order är bekräftad, godkänner jag din ansökan att gå med i gruppen.
Vilka kan gå med i gruppen?
Är du kund sedan tidigare (handlat något av mig under de senaste 12 månaderna) kan du själv ansöka om att gå med i gruppen. Du söker rätt på gruppen på FB alternativt klickar på länken här ovan. Har vi expedierat en order från dig de senaste 12 månaderna, godkänner jag din ansökan att gå med i gruppen.
Kan jag inte få vara med i gruppen utan att behöva vara kund till dig?
Nej, faktiskt inte. Detta är något jag vill göra för dem, som genom att handla av mig ser till att jag kan hålla mitt företag igång och därigenom fortsätta dela mina mönster gratis. Så detta är bara en ”happening” för mina kunder.
Fokus på det första virkcaféet är min strandväska. Mönstret på väskan släpps på Morsdag, den 31 maj.
Gillar du inte väskan, så kommer det att dyka upp andra mönster och materialkit framöver och virkcaféer som du förhoppningsvis kommer att uppskatta mer.
OBS! Glöm inte att ansöka till gruppen i god tid innan första virkcaféet! Och gör en bokning i din kalender! Tid: Måndag, den 1 juni kl 19-21 Plats: BautaWitchs Online Virkcafé Tema: Sommarväska i shellstitch
Så var det då äntligen dags för mig att släppa ett nytt väskmönster! Jag vill börja med att tacka er alla för det fina mottagande som denna väska redan har fått i mina sociala media! Och mitt allra varmaste tack till alla gulliga fantastiska kunder som redan köpt materialkit till den!
Imorgon kväll (1/6 kl 19) ”ses” vi (ni som vill) i mitt Online Virkcafé och virkar den tillsammans i några timmar! Det ser jag så fram emot! Vill du veta mer om mitt Online Virkcafé, så klicka här!
Just nu har vi helt slut på materialkit till väskorna. Vi har faktiskt inte ett enda kvar i lager MEN vi har en stor order på väg från Grekland (där bottnar och de litet längre väskhandtagen sys speciellt för oss) som vi hoppas kunna leverera till dig som kund innan Midsommar.
Om du inte hann haffa ett materialkit och gärna vill virka väskan, så lägg in om bevakning på den variant av väskan som du önskar virka. Du får då ett mail från oss så snart de kommer hem igen. När leveranserna av dessa kommit igång, bokar vi även ytterligare ett datum där sommarväskan är tema i mitt Online Virkcafé.
SKAPA EN BEVAKNING Följ denna länken. Klicka på ”läs mer” vid det paketet som du önskar. Scrolla ned en liten bit, fyll i din mailadress i rutan och klicka på ”bevaka”.
Sommarväskan är virkad med ett mönster som kallas ”shell stitch”, dvs man virkar som snäckor. Mönstret som bildas, blir om man byter färg efter varje snäcka, även att se ut som vågor. En perfekt kombination för en strandväska, inte sant!?
Den första väskans färgval är inspirerat av Medelhavet och jag har valt nyanser av turkos, grönt och blått. Jag kallar den ”Mediterranean Shells”. Den andra är i färger ni är mer vana vid att jag brukar använda. Romantiskt rosa och lila nyanser. Här ser jag framför mig en strand med snäckor i solnedgången och har döpt den till ”Shells on the beach (in pink sunset).
Till denna väska använder vi en botten med kanter så att den virkade delen blir litet mer skyddad när du ställer ner den i sanden på stranden. Botten är i konstläder så den tål inte att tvättas, dvs bli genomblöt eller -fuktig, men ett litet vattenstänk från en droppe eller två, som du snart torkar bort, klarar den.
Denna typ av väskbotten har vi i svart och i créme. Jag valde créme, då jag tycker det är en så fin färg på en sommarväska.
Jag funderade länge över vilken sorts väskhandtag jag ville ha på denna väska. Jag vill kunna bära den både i handen samt på axeln. Så jag valde att ha dubbla väskhandtag som är tillräckligt långa för att få upp den på axeln. De flätade är litet kortare men töjbara (bouncy) så om du inte har väldigt muskulösa armar så bör du få upp även dem över axeln. De flätade finns tyvärr inte i svart för närvarande. Fabriken som tillverkar dem är stängd pga Corona och leverantören av dem har inga i lager.
Väskorna är virkade med virknål 3 så att de blir så täta som möjligt. Det är inte alla (inklusive mig själv) som tycker om att sy och har tålamod att fodra…
BRA ATT VETA Mått: Mått b33 x d9 x h35 cm utan väskhandtag Botten: är 8 cm hög och har 54 hål. Snäckor: Snäckmönstret virkas över 2 varv. En snäckrad om 2 v består av 29 snäckor runt om din väska. Garnåtgång: 1 nystan räcker till 4 rader med snäckor. En snäckrad är 80 cm lång och drar 12 gram Catania.
OBS! Det virkade arbetet ska inte bubbla åt något håll utan sidorna ska vara raka. Om de buktar utåt har du virkat för löst och bör byta till virknål 2,5 annars kommer inte ditt garn att räcka. Om de buktar inåt, virkar du för hårt och behöver byta till virknål 3,5. När du mäter din väska tvärsöver ska den mäta ca 40 cm.
Färgbyten: Avsluta v med 1 sm. Ta av garnet. Börja med den nya färgen med 4 lm = 1 st + 1 lm.
DU BEHÖVER
1 väskbotten med kanter
2 väskhandtag
8 nystan Catania i 7 färger (av en färg behöver du alltså 2 nystan)
virknål 3
garnnål
ev tyg till foder, nål och tråd.
Mina materialkit innehåller väskbotten, väskhandtag och 8 nystan Catania.
FÄRGSCHEMA
Börja med att numrera dina färger:
Färg 1 = Tiffany 432/Baby Pink 8414
Färg 2 = Aqua 397/Light Pink 246 (av denna färgen ska du ha 2 nystan)
Färg 3 = Neo Mint 291/Apricot 263
Färg 4 = Jade 253/Rosé Gold 433
Färg 5 = Green Juice292/Pink Tulip 408
Färg 6 = Tiled Blue 380/Lavender 226
Färg 7 = Light Blue 173/Vintage Lavender 422
Du kommer att göra 26 rader med snäckor runt din väska. Om du gör en utskrift, kan du fylla i dina färger och bocka av eftersom i denna lista:
1. färg 1
☐
14. färg 6
☐
2. färg 2
☐
15. färg 7
☐
3. färg 3
☐
16. färg 1
☐
4. färg 4
☐
17. färg 2
☐
5. färg 5
☐
18. färg 4
☐
6.färg 4
☐
19, färg 6
☐
7. färg 2
☐
20. färg 7
☐
8. färg 1
☐
21. färg 2
☐
9. färg 4
☐
22. färg 3
☐
10. färg 5
☐
23. färg 5
☐
11. färg 3
☐
24. färg 3
☐
12. färg 1
☐
25. färg 2
☐
13. färg 2
☐
26. Turkos väska: färg 6
☐
26. Rosa väska: färg 7
☐
Strandväska med snäckmönster och vågor
Det spelar ingen roll i vilket hål du börjar på din väska.
Varv 1 Börja med att virka en kedja av lm runt din botten med färg 1.
v 2 Virka 3 fm i varje lm = 162 fm. Du avslutar inte v utan fortsätter direkt med…
v 3 …1 fm i varje med med undantag för i 3 av maskorna närmast varje hörn där du istället virkar 2 fm i varje. Kika på skissen. Där ser du i vilka m du ska öka = virka 2 fm. Du ska alltså öka med 3 fm/hörn på detta varv. = 174 fm. Avsluta inte v utan fortsätt direkt med…
Nu har vi rätt antal maskor för att få raka väggar på väskan och för att kunna börja göra en rad med snäckor på nästa varv.
v 4 …*1 fm, hoppa över 2 m, 4 st i samma m, 1 lm, ytterligare 4 st i samma m, hoppa över 2 m*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm och ta av garnet.
SNÄCKMÖNSTER
Se även diagram och bilder om mönstertexten här nedan känns svår att förstå. Här är även en länk till en video på YouTube som visar hur man virkar ”shell stitch”. Antalet maskor och placeringen av dem är dock annorlunda i videon så ”ta den inte bokstavligt” utan lär dig bara tekniken.
v 5 Ta nästa färg. Börja i valfri fm med 4 lm = 1 st + 1 lm, 1 st i samma m, 5 tajta lm, *hoppa över snäckan, (dvs de 4 st, lm, 4 st), virka i den fm: 1 st, 1 lm, 1 st, 5 tajta lm*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st. OBS! Tajta lm = de 5 lm får inte hänga ner över snäckan utan bildar en sträckt lmb.
v 6 3 lm = första st, 3 st, 1 lm, 4 st i samma lm, 1 fm som du virkar över lmb i lm på tidigare snäcka, *4 st, 1 lm, 4 st i nästa lmb, 1 fm som du virkar över lmb och i lm på tidigare snäcka*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st. Ta av garnet.
De första raderna med snäckor kan kännas litet bökiga eftersom väskbotten liksom är i vägen. Men ”have faith”, jag lovar att det blir bättre efter den femte raden med snäckor!
v 7-52 Upprepa så v 5-6 tills du har 25 rader med snäckor enligt färgschemat. v 53 Som varv 5. v 54 På detta avslutande v hoppar du över lm mellan de två stgr: 3 lm = första st och 7 st i samma m, 1 fm som du virkar över lmb och i lm på tidigare snäcka, *8 st, 1 fm som du virkar över lmb i lm på tidigare snäcka*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st. Ta av garnet.
VÄSKHANDTAG
Du placerar givetvis väskhandtagen precis där du önskar på din väska. Jag tycker det blev snyggast om man sydde fast ringen i nederkanten av en snäcka och att man gjorde många stygn så att ringen blir täckt nedtill. Jag visar på bilderna var jag placerade mina, beroende på modell av väskhandtag.
TIPS! Babyfilt med snäckmönster
Om du inte vill virka en sommarväska, kanske du ändå blev förtjust i virktekniken och färgerna jag använt så finns garnet även i 7-packar i min webbshop? Varför inte virka t ex en söt babyfilt i så fall.
Du kan inte använda mitt diagram rakt av då det är gjort för ett arbete som virkas runt, runt och runt en botten men om du kikar på videon på YouTube så kommer du snart på hur du måste tänka.
Med en 7-pack Catania får du ut 28 stycken lika långa rader med snäckor som jag gjort runt väskan. Då blir filten 80 cm bred (utan bård) och ca 38 cm lång. På tok för kort alltså. Men köper du 2 stycken 7-packar är du uppe i 76 cm. Så lägg till ytterligare något nystan av den färg du tycker bäst om och virka ytterligare 2-3 rader med snäckor och du har en filt ca 80×80 cm.
Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Vi välkomnar en ny medlem till min ständigt växande kramdjursfamilj. Åsnan ÅsneLina är underbart mjuk och go att krama på, precis som de övriga familjemedlemmarna.
Hon är virkad i det gosiga sammetsgarnet, DMC Velvet och har detaljer i vårt effektgarn, glittergarnet Durable Glam.
DMC Velvet är certifierat med OEKO-TEX® standard 100 produktklass 1. Produktklass 1 är högsta klass och gäller t ex textilier och leksaker tillverkade för spädbarn och småbarn.
Idén till åsnan ÅsneLina är faktiskt en av mina kunders, Ia Haag. Mönstret är dock mitt, då det är ett hopkok av 3 av mina tidigare tidigare mönster: kroppen är virkad efter mönstret på enhörningen Pastelle, öronen efter mönstret på kaninflickan LoveNina och svans med rosett efter mönstret på dansmusen Love-Li.
När Ia visade mig ett foto på sin åsna blev jag genast förälskad!
Ia är en jätteduktig virkerska och ibland när jag få förfrågningar om jag virkar mina kramdjur på beställning brukar jag hänvisa till henne. I mån av tid, virkar hon dem till dig som av någon anledning inte vill eller kan virka själv. Hon har virkat både ÅsneLina och musflickan Love-Lis kompis till mig, när min virktid inte räckt till. Behöver jag säga att jag är supernöjd!?
Så här går det till om du vill beställa ett färdigvirkat kramdjur av Ia: Du kontaktar Ia via mail: evamariehaag@gmail.com eller hennes Facebooksida ”Ias stick och virkstuga” och kommer överens om pris/tidsintervall. Materialkit inhandlas i min webbshop men med leverans till Ia. Du swishar Ia för betalning av jobbet samt frakt av det färdiga djuret. När hon virkat färdigt skickar hon djuret till dig.
Åsnan är ca 45 cm hög precis som sina kramdjurskompisar och lika mjuk och kramgo.
Det finns som alltid ett materialkit att köpa i min webbshop. Det innehåller allt garn du behöver samt stora vackra (16 mm) svarta ögon i glas. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast. OBS! Om din åsna ska bo hos ett mycket litet barn bör du byta ut de ögon som medföljer mot säkerhetsögon.
Jag hoppas du förstår att det är bara pga försäljningen i min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att lägga ner tiden på att skapa mina mönster och sedan dela dem gratis här med dig! Så visst är väl du är gullig i din tur och köper garnet/materialet till ÅsneLina av mig!?
Tack på förhand!
MATERIALMÄSSIGT BEHÖVER DU: – 3 st 100 gr nystan grå DMC Velvet – ca 50 gr cerise DMC Velvet – 3 st 50 gr nystan svart Durable Glam – 1 par ögon
Du behöver själv komplettera med någon sorts stoppning och ev en pinne. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
Pinnen fungerar som ryggrad och bör vara av ett material som inte går av. En blompinne i plast eller en kanske en kraftig ståltråd. För att inte ändarna på pinnen ska sticka ut genom maskorna är det smart att linda dem med stoppning, tyg eller något annat lämpligt.
samt – ca 200 gr vadd – virknål 4 och 5 – stopnål – markörer – ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.
DU BEHÖVER VETA: När man virkar amigurumi måste du veta hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!
Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.
Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan sammetsgarnet gå av eller tappa ”fluff”.
Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar de delarna med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.
När du börjar en del med glittergarn använder vi en magisk ring. Du hittar många bra videos på t ex YouTube som visar hur du gör en sådan om du känner dig osäker.
Nu börjar vi!
Åsnan ÅsneLina
PS. Bilderna i detta mönster som förklarar hur du gör är inte fotade när åsnan virkades utan jag har använt mig av de bilder som jag tidigare tagit till de 3 respektive mönster som åsnan är ihopsatt av. Därav stämmer inte färgerna på bilderna med färgerna i texten.
OBS! Du använder virknål 5 till alla delar utom man och svans då du använder virknål 4. Du använder alltid dubbel tråd av glittergarnet utom till man och svans. Du använder alltid enkel tråd av sammetsgarnet.
Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().
HUVUD: Mått: Ca 20 cm från nos till bakhuvud.
Börja med det glittriga svarta garnet och dubbel tråd = mulen. Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm v 8. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 6 m) x6 = 48 fm v. 9-16. 48 fm v 17. (1 fm i de första 10 m, 2 fm tills) x 4 = 44 fm v 18. 44 fm.
Ta av garnet och byt till grått sammetsgarn, enkel tråd = själva huvudet. v 19. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x11 = 33 fm v 20. 33 fm Placera en markör mitt för den du använder för varvbyten, dvs mitt på ovansidan av nosen. Detta för att du vill ha ett riktmärke så att dina ökningar vid ögonen hamnar symetriskt. v 21. 1 fm i de första 10 m, 2 fm i nästa m, (1 fm) x3, 2 fm i nästa m, (1 fm) x3, 2 fm i nästa m, (1 fm) x3, 2 fm i nästa m, (1 fm) x10 = 37 fm v 22. 37 fm v 23. 1 fm i de första 16 m, 2 fm i nästa m, (1 fm) x3, 2 fm i nästa m, (1 fm) x16 = 39 fm v 24. 39 fm v 25. 1 fm i de första 7 m, 2 fm i nästa m, (1 fm) x11, 2 fm i nästa m, (1 fm) x11, 2 fm i nästa m, (1 fm) x7 = 42 fm v 26-27. 42 fm
På nästa v kommer vi göra ett hål för ”ryggrad”, om du önskar sätta en stödpinne genom kropp och huvud så att din åsna kommer kunna hålla upp huvudet litet enklare. Jag hittade en snickarpenna i Görans verktygsbod som passade perfekt. De går inte av i första taget… v 28. 1 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm, (1 fm) x40 = 42 m v 29. 42 fm v 30. 1 fm, (2 fm tills) x2, (1 fm) x37 = 40 fm
v 31. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x10 = 30 fm v 32. (1 fm, 2 fm tills) x10 = 20 fm v 33. 20 fm Dags att stoppa huvudet hårt med vadd. v 34. (2 fm tills) x10 = 10 fm v 35. 10 fm v 36. (2 fm tills) x5 = 5 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med) och sy ihop det sista hålet.
KROPP: Mått: ca 18 cm lång.
Grått sammetsgarn med enkel tråd. Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm v 2. 2 fm i varje m = 14 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm v 8-10. 1 fm i varje m = 49 fm v 11. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm v 12-14. 1 fm i varje m = 42 fm v 15. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm v 16. 1 fm i varje m = 35 fm v 17. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm v 18-20. 1 fm i varje m = 28 fm
Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas hårt. v 21. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm v 22-23: 1 fm i varje m = 21 fm v 24. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 25. 1 fm i varje m = 14 fm Stoppa kroppen upp till kanten. Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.
BEN: Mått: ca 18 cm
FRAMBEN: Virka 2 stycken. Börja med det glittriga svarta garnet och dubbel tråd = hovar. Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm v. 7-9 36 fm v 10. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x6 = 30 fm v 11. 30 fm. Ta av garnet och byt till grått sammetsgarn, enkel tråd = själva benet. v 12. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm v 13. 25 fm v 14. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x5 = 20 fm v 15-20. 1 fm i varje m = 20 fm Stoppa hov och nedre del av benet ganska hårt med vadd. v 21. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x4 = 16 fm v. 22-23. 1 fm i varje m = 16 fm v 24. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm v 25-29. 1 fm i varje m = 14 fm. Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll resten av benen med vadd. Övre delen behöver inte vara lika hårt stoppad som den nedre.
BAKBEN: Virka 2 stycken. Börja med det glittriga svarta garnet med dubbel tråd = hovar. Varv 1. 6 fm runt en magisk ring = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm v. 8-10 42 fm v 11. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x6 = 36 fm v 12. 36 fm. v 13. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x6 = 30 fm
Ta av garnet och byt till grått sammetsgarn, enkel tråd = själva benet. v 14. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm v 15-16. 25 fm v 17. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x5 = 20 fm v 18-21. 1 fm i varje m = 20 fm Stoppa hov och nedre del av benet ganska hårt med vadd. v 22. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x4 = 16 fm v. 23-27. 1 fm i varje m = 16 fm v 28. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm v 29. 1 fm i varje m = 14 fm. Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll resten av benen med vadd. Övre delen behöver inte vara lika hårt stoppad som den nedre.
ÖRON: Virka 2 stycken i det grå garnet. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 1 fm i varje m = 6 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x3 = 9 fm v 4. 1 fm i varje m = 9 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 2 m) x3 = 12 fm v 6-7. 1 fm i varje m = 12 fm v 8. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 5 m) x2 = 14 fm v 9. 1 fm i varje m = 14 fm v 10. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 6 m) x2 = 16 fm v 11-12. 1 fm i varje m = 16 fm v 13. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 7 m) x2 = 18 fm v 14-27. 1 fm i varje m = 18 fm v 28. (1 fm i de första 4, 2 fm tills) x3 = 15 fm v 29-41. 1 fm i varje m = 15 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Vik örat dubbelt i nedkant och sy ihop kanterna.
SVANS: Virkas med grått garn. v 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x2 = 8 fm v 3-X. 1 fm i varje m = 8 fm Jag räknade inte varven då det hade blivit ett evigt flyttande av markören utan virkade bara runt, runt. Du avgör själv hur lång du vill ha din svans men min mäter ca 16 cm. Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
SVANSROSETT: Virkas med cerise sammetsgarn. Del 1: 31 lm v 1-8. 30 fm Vik dubbel och virka ihop kortsidorna med fm. Ta av garnet. Vänd rosetten ut och in. Lägg den så sömmen hamnar mitt på baksidan. Använd garnänden och snurra den hårt runt mitten på rosetten ett par varv så att den snörps samman. Fäst genom att knyta ihop dina 2 garnändar. Del 2 och 3: 13 lm v 1-2. 12 fm Ta av garnet och lämna garnändar att sy med.
Den ena delen sys fast runt svansen ca 5 cm från slutet på svansen. Vänd sömmen så att den sedan täcks av rosetten. Den andra delen sys fast runt själva rosetten för att täcka över mitten där du just snörpt ihop den.
MAN & HÅR PÅ SVANS Virkas med resterna från glittergarnet. Enkel tråd och virknål 4. Korkskruvarna virkas i 2 längder: 12 st ca 7 cm av 25 lm till manen på huvudet. 3 st ca 8 cm av 30 lm till svansen.
Gör så här: – 25 alt 30 lm v 1. 4 fm i varje lm Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med !
MONTERING: Använd dig i första hand av de garnändar som du lämnat.
HUVUDET DEL 1: OBS! Om din åsna ska bo hos ett mycket litet barn bör du byta ut de ögon som medföljer mot säkerhetsögon.
ÖGONEN: ︎ Sy fast ögonen. Smart är att dra ögonens garnändar dit där du sedan ska placera dina öron. Dra åt och knyt. Då sjunker ögonen in litet (som ögonhålor). ÖRONEN: ︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats, på huvudet.
MAN: Obs! Enhörningen på bilden ovan har längre och mycket fler korkskruvar än åsnan. Kika gärna på åsnebilderna i början på inlägget för att se hur de är placerade. ︎ Knyt/sy fast korkskruvar. De har 2 ändar och placerar du en ände på vardera sidan om en maska, kan du knyta en dubbelknut och sedan med nål trä garnet genom fyllning i kroppen någon dm innan du klipper det. Fint är att placera 4 stycken så de blir till en lugg, dvs sys fast så de faller framåt och placera de övriga 8 i nacken så de faller bakåt.
FRAMBEN: ︎ Sy ihop öppningen rakt. Sy sedan fast frambenen på var sin sida om öppningen på kroppen.
BAKBENEN: ︎ Sy ihop öppningen rakt. Benen sys så fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen.
HUVUDET DEL 2: ︎ Fyll kroppen med litet mer vadd och sy sedan fast huvudet ovan öppningen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet.
SVANSEN: ︎ Sy fast svansen på rumpestumpe och de 3 litet längre korkskruvarna längst ut på svansen.
Hoppas din åsna hittar en kärleksfull famn att bo i!
Jag tyckte det var dags för gosedjuren i min kramdjursfamilj att bli fler. När man väl kommit på ett eller två bra mönster på amigurumi (=virkade leksaker) så är det ganska enkelt att med mindre anpassningar och byte av färg på garnet, hitta på nya figurer.
Grisen Råsa, som vi nu välkomnar som ny familjemedlem, är t ex Nallen Love & Kaninflickan LoveNina med väldigt få ändringar. Så du som virkat dem tidigare kommer att känna igen dig. Jag har även återanvänt alla förklarande bilder från det mönstret.
Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster utan kostnad! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…!
Till grisen Råsa och alla mina virkade gosedjur har jag plockat ihop färdiga materialkit att köpa i min webbshop. De innehåller allt garn du behöver samt stora vackra (16 mm) svarta ögon i glas. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast. Till Grisen Råsa följer det även med små säkerhetsögon som används till trynets näsborrar.
Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
Om du undrar över den söta pläden som figurerar i dockvagnen, så är även den mitt mönster: DIY – Blommande gallerfilt till baby Den är virkad av en av våra vackra Lola YarnCakes och är från min egna färgsatta kollektion – BautaWitch Special Collection och färgen heter Vintage.
Dockvagnen kommer från Kalikå och den har jag köpt begagnad på Blocket för 200 kr. Ett riktigt fynd!
Grisen Råsa
STORLEK: Ca 45 cm hög.
TIPS om du även vill virka en babygris! Jag har en underbar tjej, Ia som hjälper mig med att testvirka mina djuridéer. Hon virkar bra mycket hårdare än jag så första grisen vi virkade tillsammans blev litet för liten för att matcha de övriga djuren. Den är dock jättesöt och fick agera baby på bilderna. Så det är ett tips om du vill göra t ex mamma och barn men inte känner att du själv bemästrar att korrigera mönstret med färre antal maskor för att få den ena mindre. Virka riktigt hårt och har du svårt för det byt till en mindre virknål: 4,5 eller kanske t o m 4.
DU BEHÖVER TILL EN GRIS: – 3 st 100 gr nystan myboshi Samt i färgen ljusrosa – 1 par större ögon eller 2 knappar – 1 par små säkerhetsögon Materialkit som innehåller ovan hittar du här!
samt – ca 200 gr vadd – virknål 5 – stopnål – markörer – ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.
DU BEHÖVER VETA: När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!
Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.
Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.
Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.
Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().
Nu börjar vi!
HUVUD: När huvudet är klart bör det mäta ca 39 cm i omkrets (om du mäter över ögonen) för att passa kroppen.
Kanske litet förvirrande att bilderna visar Kaninen LoveNina men du virkar din gris huvud på exakt samma sätt så jag har inte tagit nya.
Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm v 2. 2 fm i varje m = 14 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm v 8-18. 1 fm i varje m = 49 fm Dags att fästa ögonen på huvudet om du tänkt använda dig av säkerhetsögon. Ögonen av glas som medföljer i materialkittet tycker jag personligen att det är lättare att sy fast när huvudet väl är på plats och du även fått dit trynet. Se mönstret längre fram. OBS! Om grisen ska bo hos en väldigt litet barn bör du använda säkerhetsögon och inte de som medföljer i mitt materialkit.
Tips på placering: mellan varv 10 och 11 med ca 6 m mellanrum. v 19. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm v 20. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm v 21. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
Dags att stoppa huvudet hårt med vadd men inte som en rund boll utan mer som en rund tjock tallrik, dvs plattare vid ansikte och bakhuvud. v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm v 23. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 24. (2 fm tills) x7 = 7 fm v 25. (2 fm tills) x3, 1 fm = 4 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
ÖRON: Virka 2 stycken. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2-3. 1 fm i varje m = 6 fm v 4. 2 fm i varje m = 12 fm v 5. 1 fm i varje m = 12 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 7-10. 1 fm i varje m = 18 fm Lägg örat dubbelt och virka ihop nederkanten. Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
TRYNE: Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. 1 fm i varje m = 30 fm v 7. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast nosen med.
KROPP: Kroppen bör när den är färdig mäta ca 18 cm på längden för att matcha huvud, armar och ben. Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm v 2. 2 fm i varje m = 14 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm v 17. 1 fm i varje m = 35 fm v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm
Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt. v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 27. 1 fm i varje m = 14 fm Stoppa kroppen upp till kanten. Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.
ARMAR: Virka 2 stycken. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x3 = 21 fm v 5-7. 1 fm i varje m = 21 fm v 8. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 9. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm Stoppa handen ganska hårt med vadd. v 10-24. 1 fm i varje m = 12 fm Armarna bör mäta ca 15 cm innan du tar av garnet för att matcha kropp och huvud. Ta av garnet (lämna en ände att sy fast armarna med). Fyll armen med bara litet vadd. Den ska kännas slapp. Sy ihop öppningen rakt. BEN: Virka 2 stycken. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm v 7. 1 fm i varje m = 36 fm v 8. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm v 9. 1 fm i varje m = 28 fm v 10. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 8 m = 24 fm v 11. 1 fm i varje m = 24 fm v 12. 1 fm i de första 8 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 5 m = 20 fm v 13. 1 fm i varje m = 20 fm
Stoppa foten löst med vadd. Fotsulan ska inte bukta. v 14. 1 fm i de första 5 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm v 15-20. 1 fm i varje m = 18 fm v 21. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm v 22-25. 1 fm i varje m = 15 fm Benen bör mäta ca 14 cm innan du tar av garnet, för att matcha kropp och huvud. Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll benen löst med vadd. Foten ska kännas fast medan benet ska kännas sladdrigt (som armarna). Sy ihop öppningen rakt. Sömmen ska gå lodrät om du har hälen mot dig och tån ifrån dig.
KNORR: Knorren virkas på samma sätt som enhörningen Pastelles korkskruvar/man. Varv 1. 10 lösa lm Varv 2. 3 fm i varje m = 30 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med !
Montering
Att sy ihop delarna till grisen är enkelt! Använd dig av de garnändar som du lämnat.
TRYNET: ︎ Sätt fast de små säkerhetsögonen som näsborrar på trynet: ︎ Sy fast trynet på den nedre delen av huvudet. En bra riktpunkt är att placera överkanten på trynet efter varv 12. ︎ Fyll med vadd innan du syr de sista stygnen.
ÖRONEN: ︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats uppe på huvudet.
ÖGONEN: Om du använder säkerhetsögon har din gris redan ögon nu men om du istället vill använda de vackra glasögonen som medföljer i våra materialkit, så är det dags nu.
︎ Ögonen har en ögla att fästa dem i. Trä en garnände genom öglan så att du får dubbel tråd. Använd en bra garnnål och stick in den där du tänkt att placera ditt öga. (Mellan varv 10-11 med ca 6 m mellanrum är ett bra riktmärke.) Låt nålen gå genom huvudet och ut under det närmsta örat. Se till att dina 2 garnändar hamnar på var sida om en maska. Dra åt (inte tokhårt för då kan garnet gå av men tillräckligt för att ögat ska åka in en liten bit i fyllningen) och knyt en dubbelknut. Fäst ändarna.
ARMARNA: ︎ Sy fast armarna på var sin sida av öppningen på kroppen.
HUVUDET: ︎ Fyll kroppen med litet mer vadd och sy sedan fast huvudet ovan öppningen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig blompinne alternativt ätpinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet.
BENEN: ︎ Benen sys fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen.
KNORREN: ︎ Knorren sys fast på rumpestumpe.
Nu är du klar! Säg hej till ditt nya gosedjur! Behåller du det för egen räkning eller kommer det att kramas av ett litet barn? Hoppas ditt gosedjur hittar en kärleksfull famn att bo i!
Av alla de kramdjur jag nu gjort mönster till så har det varit Nallen Love som hela tiden varit min stora favorit… Tills nu, då Lejonet Leo blivit verklighet! Jag är så kär i honom!
Det är väldigt roligt när man väl kommit på ett par bra mönster på amigurumi (=virkade leksaker) för då är det ganska enkelt att med mindre anpassningar och byte av färg på garnet, hitta på nya figurer. Nu när vi tagit in en kompletterande leverantör av sammetsgarn, myboshi så har vi så många fler färger att ”leka med”!
Lejonet Leo, som vi nu välkomnar som ny familjemedlem, har t ex samma kropp, ben och armar som Nallen Love & Kaninflickan LoveNina. Så du som virkat dem tidigare kommer att känna igen dig. Jag har även återanvänt några förklarande bilder från det mönstret. Den här figuren är dock något svårare och mer tidskrävande än de övriga pga manen.
Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster utan kostnad! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…!
Liksom till alla andra av mina virkade gosedjur har jag plockat ihop ett materialkit till Lejonet Leo, att köpa i min webbshop. De innehåller allt garn du behöver, även till den hjärtformade nosen samt stora vackra (16 mm) svarta ögon i glas. Ögonen har ögla på baksidan, så de är enkla att sy fast.
Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
OBS! Om Lejonet Leo ska bo hos en väldigt litet barn bör du använda säkerhetsögon och inte de som medföljer i mitt materialkit.
Lejonet Leo
STORLEK: Ca 45 cm hög.
DU BEHÖVER: – 3 st 100 gr nystan myboshi Samt i färgen gul – 2 st 100 gr nystan myboshi Samt i färgen brun – 1 par större ögon eller 2 knappar – ca 4 gr svart DMC Woolly Materialkit som innehåller ovan hittar du här!
samt – ca 200 gr vadd – virknål 5 – stopnål – markörer – ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Personligen tycker jag att snickarpennor är bästa val. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.
DU BEHÖVER VETA: När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!
Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.
Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.
Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.
Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter (). Ex. x2 = 2 ggr
Nu börjar vi!
Kanske litet förvirrande att vissa förklarande bilderna visar Kaninen LoveNina eller Nallen Love men du virkar kropp, ben och armar på exakt samma sätt så jag har inte tagit nya foton.
KROPP: Mått:ca 18 cm på längden för att matcha huvud, armar och ben.
Använd det gula garnet. Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm v 2. 2 fm i varje m = 14 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm v 17. 1 fm i varje m = 35 fm v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm
Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt. v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 27. 1 fm i varje m = 14 fm Stoppa kroppen upp till kanten. Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.
ARMAR: Mått: Armarna bör mäta ca 15 cm innan du tar av garnet för att matcha kropp och huvud.
Virka 2 stycken i det gula garnet. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x3 = 21 fm v 5-7. 1 fm i varje m = 21 fm v 8. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 9. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm Stoppa handen ganska hårt med vadd. v 10-24. 1 fm i varje m = 12 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy fast armarna med). Fyll armen med bara litet vadd. Den ska kännas slapp. Sy ihop öppningen rakt.
BEN: Mått: Benen bör mäta ca 16 cm innan du tar av garnet för att matcha kropp och huvud.
På bilden ser du Kaninflickan LoveNinas ben så därav är färgerna annorlunda. I övrigt är dock allt samma. Virka 2 stycken ben och börja med det bruna garnet om du vill att ditt lejon ska ha bruna fötter.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
Ta av garnet och byt till gult garn. v 7. 1 fm i varje m = 36 fm v 8. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm v 9. 1 fm i varje m = 28 fm
Tips! Om du önskar och vill ”gömma” den litet sick-sack-aktiga färgbytet så ta nu en ny garnände och antingen virka lm eller sy kedjestygn längs färgbyteskanten. v 10. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 8 m = 24 fm v 11. 1 fm i varje m = 24 fm v 12. 1 fm i de första 8 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 5 m = 20 fm v 13. 1 fm i varje m = 20 fm
Stoppa foten löst med vadd. Fotsulan ska inte bukta. v 14. 1 fm i de första 5 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm v 15-20. 1 fm i varje m = 18 fm v 21. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm v 22-25. 1 fm i varje m = 15 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll benen löst med vadd. Foten ska kännas fast medan benet ska kännas sladdrigt (som armarna). Sy ihop öppningen rakt. Sömmen ska gå lodrät om du har hälen mot dig och tån ifrån dig.
Om du önskar kan du nu hoppa till monteringen och sy ihop kroppen med ben o armar. Eller så väntar du med det tills du virkat alla delarna.
HUVUD: Mått: Ca 18-19 cm från nos till bakhuvud.
Virkas med det gula garnet. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm (foto) v 6-10. 1 fm i varje m = 30 fm (foto) v 11. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm v 12. 1 fm i varje m = 36 fm v 13. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6, 1 fm x6 = 42 fm Placera en markör på v 13 efter maska 16, dvs mitt på ovansidan av nosen. På detta varv kommer du litet senare att placera dina ögon symmetriskt på var sida om markören. (foto)
v 14-16. 1 fm i varje m = 42 fm v 17. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6, 1 fm x6 = 48 fm På nästa v ska vi göra ett litet hål för ”ryggradspinnen” som djuret behöver för att inte nicka. v 18. 1 fm x43 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm x4 = 48 m (foto)
Runt v 20 är det lagom att sy fast lejonets ögon. Placera dem symmetriskt på var sida om markören på v 13. (foto) OBS! Om ditt lejon ska bo hos en väldigt litet barn bör du använda säkerhetsögon och inte de som medföljer i mitt materialkit. v 19-23. 1 fm i varje m = 48 fm v 24. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x6 = 42 fm v 25. 1 fm i varje m = 42 fm v 26. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x6 = 36 fm v 27. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x6 = 30 fm v 28. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm (foto) Börja stoppa ditt huvud med vadd. Stoppa det inte för hårt för då får du problem när du ska virka manen. Du måste då kunna få din virknål genom maskorna utan att få med stoppningen.
v 29. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm v 29. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x6 = 18 fm v 30. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x6 = 12 fm v 31. (2 fm tills) x6 = 6 fm v 32. (2 fm tills) x3 om möjligt. Virka ihop övriga m med sm. Ta sedan av garnet. Denna garnände kan du fästa direkt.
ÖRON: Virka 2 stycken i det gula garnet. Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4-6. 1 fm i varje m = 18 fm v 7. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x6 = 12 fm Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
HJÄRTNOS: Använd det svarta merinogarnet, DMC Woolly som följer med i materialkittet. DMC Woolly är perfekt för dessa hjärtan då det enkelt går att dra ihop den magiska ringen och du får inget hål i mitten av hjärtat alls. Jag virkade med dubbelt garn och virknål 5, för att få hjärtat i rätt storlek. Hjärtat är mitt mönster: ”5 minuters hjärta”. Lämna långa garnändar. Dessa ska du sy fast hjärtat med samt brodera gosedjurets mun med.
MAN: Manen, liksom håret i slutet av svansen består av öglor av luftmaskor som virkas fast på huvudet respektive svanstippen. Jag har försökt spela in en liten video som illustrerar hur det går till. Den är litet skakig och verkligen inte i världsklass utan den allra första ”how-to-video” som jag spelat in, så jag ber om litet extra förståelse och tålamod när du kikar på den. OBS! Titta med ljud!
Bra att veta! Du har gott om brunt garn i ditt materialkit och kommer få ca 3/4 nystan över så du kan repa upp och klippa bort om du vill öva litet innan du börjar med manen på riktigt! Du kan även i efterhand komplettera med något mer varv man om du vill att den ska gå ner litet mer framför ögonen. (När jag t ex virkat manen på Leos tvilling för att kunna filma den lilla videon så tyckte jag att jag ville ha litet mer man i pannan på honom så i efterhand virkade jag man även på delar av v 16.)
Manen virkas innan du sytt fast huvudet och innan du sytt fast öronen.
– Sätt en markör i mitten mellan ögonen på v 17 (det är det v som du har en litet hål på, på undersidan av huvudet) så du har ett riktmärke för på vilket varv manens första varv, virkas på. – Sätt markörer där du tänkt placera dina öron på varv 18.
– Vi börjar till vänster om det lilla hålet på huvudets undersida på varv 17: fäst det bruna garnet med en lm. – Virka 20 relativt hårda lm (man ska inte kunna se några hål). Fäst med 1 sm på samma ställe där du fäste garnet i huvudet. Detta är din första luftmaskeögla. – *3 fm, 20 lm, 1 sm i den sista av de 3 fm*. Detta upprepas varvet ut/tills du kommer fram till det lilla hålet igen.
– Du kommer nu att vandra vidare ovanför hålet (varven går ju som i spiral) på samma sätt. Försök placera nästa varvs öglor så de hamnar där den mittersta fm är virkad på det tidigare v. Då kommer de gå omlott och manen blir tät och fin.
TIPS! Om du behöver välja på att ibland virka 2 fm eller 4 fm istället för 3 fm för att hamna omlott med tidigare varvs ögla så välj 2 fm. Det blir mycket finare med en tät man där man inte ser huvudets färg än en gles.
SVANS: Virkas med gult garn. v 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x2 = 8 fm v 3-X. 1 fm i varje m = 8 fm Jag räknade inte varven då det hade blivit ett evigt flyttande av markören utan virkade bara runt, runt. Du avgör själv hur lång du vill ha din svans men min mäter ca 32 cm. Ta av garnet (lämna en ände att sy fast svansen med).
Byt till brunt garn och efter att du virkat manen på ditt lejon, kan du nu tekniken. – Vänd på svansen så att du nu har toppen på den mot dig (dvs den ände som sedan INTE ska sys fast i lejonets kropp). – Börja i det 3:e varvet från toppen i valfri maska: 20 lm. Avsluta med 1 sm i samma m. Du har nu virkat en av öglorna på svansen. TIPS! Tanken är INTE att maskorna ska vara lösa utan öglorna ska vara täta, så om du har problem med det, byt till en mindre virknål. Tycker du då att öglorna blir för korta, så virka några fler maskor. – *1 fm i nästa m på det 3:e v, 20 lm, 1 sm i den fm.* Upprepa mellan *:orna tills du har 8 lm-öglor. – I det andra v på svanstoppen: *1 fm, 15 lm, 1 sm i den fm.* Upprepa mellan *:orna tills du har 5 lm-öglor. – I det yttersta v på svanstoppen: *1 fm, 10 lm, 1 sm i den fm.* Upprepa mellan *:orna tills du har 4 lm-öglor. Ta av garnet o fäst änden.
Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt lejon börjar ta form. Ta gärna ett foto på ditt arbete! Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med !
Montering
Kanske litet förvirrande att bilden nedan visar Kaninen LoveNina eller Nallen Love men du virkar kropp, ben och armar på exakt samma sätt så jag har inte tagit nya.
Att sy ihop delarna till lejonet är enkelt! Använd dig av de garnändar som du lämnat.
ARMARNA: ︎ Sy fast armarna på var sin sida av öppningen på kroppen.
BENEN: ︎ Benen sys fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen. På mitt lejon hamnade benen faktiskt litet för högt upp (men jag var för lat för att repa upp och flytta på dem). De bör sitta mellan varv 8 och 9. Då får djuret bäst balans och kan stå med hjälp av litet stöd.
NOS OCH MUN: ︎ Sy fast det virkade hjärtat som nos. ︎ Munnen sys med dubbelt garn. TIPS! Du får ett fint uttryck med glad och snäll mun om du följer dina virkade varv med garnet.
HUVUDET: ︎ Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig pinne alternativt snickarpenna, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet. ︎ Trä huvudet på pinnen och och sy sedan fast det ovan öppningen och armarna.
ÖRONEN: ︎ Öronen ska inte stoppas med vadd utan sys bara på plats uppe på huvudet.
SVANSEN: ︎ Svansen sys fast på rumpestumpe.
Nu är du klar! Säg hej till ditt nya gosedjur! Behåller du det för egen räkning eller kommer det att kramas av ett litet barn? Hoppas ditt gosedjur hittar en kärleksfull famn att bo i!
För flera år sedan virkade jag en ruta som jag kallade Förenklad Sunburstruta. Det var en svensk översättning av Sunburstrutan men jag uteslöt puffmaskor och gjorde om den litet.
Nu har jag gjort om den litet till, för jag ville ha den ”mer clean” och med mer distinkta hörn. Rutan har jag sedan använt till en liten (an)vändbar väska som jag bär min mobil i.
Jag har en ganska stor, tung och klumpig mobil – en iPhone 12 Max som jag älskar och bär runt på precis hela tiden! Kameran tar de mest fantastiska bilder! Men jag tycker den är bökig att gå och bära i handen. I synnerhet under mina dagliga 10.000 stegspromenader. Så därför ville jag virka mig en liten praktisk väska att bära crossbody, bara för den, mina kontokort och air pods.
Turkos = sommar för mig. Så de första rutorna jag virkade var med Aqua 397 och Turquoise 146. Färger som gör sig väldigt bra tillsammans med bruna nyanser (därav de konjaksfärgade väsktillbehören) så Chocolate 162 och Flesh 257 var mina nästa val. Jag sammanfogar så mina rutor med en matchande 5:e färg; Teddy 161.
TIPS! Om du tänker välja svarta väsktillbehör till din väska fungerar det självklart att ändå välja de färger jag gjort på rutorna men jag tror det blir än finare om du istället väljer grå nyanser istället för beige och bruna.
Som ni vet, älskar jag ju dock rosa och därför var jag ju bara tvungen att även virka ett par rutor i rosa. Till dem har jag använt: Chocolate 162, Baby Pink 8414, Orchid 222 och Mud 406 (som är en kallare beige än Flesh 257 och som därför matchar de rosa nyanserna jag valt, bättre).
Till en början var min plan att virka min väska antingen med turkos eller rosa rutor. Men så började jag tänka att denna modell av väska har 2 sidor som aldrig syns samtidigt så varför inte göra dem olika. På så sätt får man litet mer variation bara genom att vända på den och väskan blir än mer användbar!
Version 2.0 av Förenklad Sunburstruta
DU BEHÖVER: • Catania i minst 4 färger (finns i +120 färger att välja mellan i min webbshop!) • Virknål 3,5
STORLEK: Rutorna mäter ca 9×9 cm.
SÅ HÄR GÖR DU: • Virka 5 lm som du sammanfogar till en ring med en sm.
Varv 1 3 lm = 1:a stolpen och ytterligare 15 st runt din ring. Slut med 1 sm. (=16 st)
Varv 2 *Virka ihop 2 st, (den första st på varvet = 3 lm) dvs du väntar med den sista genomdragningen tills du har båda st på nålen. Garnet dras då genom samtliga maskor på nålen. 1 lm mellan varje grupp av 2 st*. Upprepa mellan *:orna 15 ggr. Avsluta varvet med 1 sm efter de 2 första st.
Varv 3 I lm-bågarna mellan de dubbla st virkas sk muscher. Moucherna består av *4 st, där du väntar med den sista genomdragningen av garnet tills du har alla 4 st på nålen. Garnet dras då genom samtliga maskor på nålen. Mellan moucherna virkas 2 lm.* Upprepa mellan *:orna 15 ggr. Avsluta varvet med 1 sm.
Varv 4 3 st mellan varje stgr med undantag för hörnen: 3 dst, 2 lm och 3 dst. Avsluta varvet med 1 sm.
Varv 5 3 st mellan varje stgr med undantag för hörnen: 3 st, 3 lm och 3 st. Avsluta varvet med 1 sm.
MÅTT: Väskan har en höjd på 14 cm och är 22 cm bred. Den passar t ex för den nuvarande största modellen av iPhone, iPhone 12 Pro Max.
TIPS! Väskan kan även virkas med andra rutor för variation, så länge de mäter 9×9 cm.
De välarbetade väsktillbehören görs i Grekland för vår räkning. De är tillverkade i konstläder. I materialkittet ingår en 120 cm lång axelrem men ovandelen finns även att köpa med en kedja (för en mer glamorös look) alternativt vristrem. Alla väskhandtagen finns även att köpa separat. Kanske har du gott om restgarner i Catania och då kan du köpa bara ovandel och väskhandtag. Du hittar dem här!
Det finns ett materialkit till väskan i min webbshop, där väsktillbehören samt de 8 färger av Catania som jag använt ingår. OBS! Om du önskar svarta väsktillbehör istället går det bra och även om du vill byta färger på garnet. Skriv bara en kommentar i kassan om det önskade bytet.
DÅ BÖRJAR VI! • Virka 4 stycken rutor enligt ovan mönster och nedan färgschema t o m varv 5.
FÄRGSCHEMA:
Ruta 1
Ruta 2
Ruta 3
Ruta 4
Varv 1
Chocolate 162
Chocolate 162
Chocolate 162
Chocolate 162
V 2
Aqua 397
Turquoise 146
Baby Pink 8414
Orchid 222
V 3
Turquoise 146
Aqua 397
Orchid 222
Baby Pink 8414
V 4-5
Flesh 257
Flesh 257
Mud 406
Mud 406
Övriga varv
Teddy 161
Teddy 161
Teddy 161
Teddy 161
MONTERING: Fr o m nu kommer du bara att använda färgen Teddy 161. Med ”join-as-you-go” ska vi nu virka ihop rutorna 2 och 2. Vi börjar med de 2 turkos rutorna:
Turkos ruta 1: Varv 6 3 st mellan varje stgr med undantag för hörnen: 3 st, 3 lm och 3 st. Avsluta varvet med 1 sm.
Turkos ruta 2: Varv 6 Som ruta 1 men längs en utav sidorna virkar du ihop dina 2 rutor. Ihopvirkning: I ett av hörnen: 3 st, 1 lm, 1 fm i ett av hörnen på ruta 1, 1 lm, 3 st i samma hörn, 1 fm i mellanrummet mellan nästa 2 stgr på ruta 1, *3 st i nästa mellanrum på ruta 2, 1 fm i mellanrummet på ruta 1*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till nästa hörn: 3 st, 1 lm, 1 fm i hörnet på ruta 1, 1 lm, 3 st i samma hörn.
Gör nu på samma sätt med de 2 rosa rutorna.
Varv 7 Börja i ett av hörnen längs ena kortsidan på dina 2 turkos rutor: 2 lm, 1 fm i hörnet och sedan 1 fm i varje m. (=23 fm).
Varv 8-11 1 lm (=vändmaska), 1 fm i varje m (=23 fm)
Dags att virka ihop de 4 rutorna. Lägg dem med rätsidan mot varandra (med den turkosa rutan överst) så du virkar ihop dem på avigsidan. Det blir då en nästan osynlig söm på rätsidan: Varv 12 1 lm (=vändmaska), 1 fm i hörnet på den rosa rutan, virka så ihop rutorna med fm. Var noga med att virknålen går genom alla 4 maskbågarna.
Varv 13 Börja i ett av hörnen längs kortsidan på den rosa rutan: 2 lm, 1 fm i hörnet och sedan 1 fm i varje m. (=23 fm).
Varv 14-17 1 lm (=vändmaska), 1 fm i varje m (=23 fm)
Dags att virka ihop de 4 rutorna även längs den andra kortsidan. Lägg dem med rätsidan mot varandra (med den rosa rutan överst) så du virkar ihop dem på avigsidan. Varv 18 1 lm (=vändmaska), 1 fm i hörnet på den turkos rutan, virka så ihop rutorna med fm. Var noga med att virknålen går genom alla 4 maskbågarna.
Vänd så ditt arbete så att du har rätsidan mot dig: Varv 19 1 lm, virka så fm runt hela ovankanten på din väska. 1 fm i varje m förutom på kortsidorna där jag gjorde 4 fm istället för 5. Avsluta v med 1 sm.
Varv 20-21 1 lm, 1 fm i varje m. Avsluta v med 1 sm. Ta av garnet men lämna en lång remsa så att du sedan kan använda den för att sy fast ovandelen på din väska.
Nu ska vi virka samma varv med fm nedtill på väskan: Varv 22-24 1 lm, 1 fm i varje m. Avsluta v med 1 sm.
Plocka fram ditt strykjärn (helst ånga) och pressa på dina rutor och sömmar. Catania är ett fantastiskt kvalitetsgarn och klarar att du stryker direkt på ditt arbete (om du inte har allt för hög värme förstås!).
Vänd väskan ut och in: Varv 25 1 lm, virka ihop botten på väskan med fm på avigsidan. Var noga med att få med alla 4 maskbågarna!
Fäst nu alla garnändar utom den långa vi ska använda att sy fast ovandelen på väskan med!
NU SYR VI! Använd en bra garnnål och den långa garnänden vi sparade. Sy fast från rätsidan enligt bilderna ovan med början i ena kortsidan. Hålen passar att sys mot ungefär var 4:e maska. Sy fram och tillbaka genom både ditt arbete och hålen i överdelen på väskan. När du sytt runt hela väskan, så sy ett varv till så att det virkade och konstlädret blir ett.
Häng på dig din fina väska och visa upp den för världen!
När jag virkade det första linnet (det khakifärgade) så tänkte jag inte alls på att skapa ett nytt mönster utan det var sk ”hobbyvirkning” för mig. Ibland har jag nämligen ett behov av att virka bara för virkandets skull. Bara virka för att virka, inte för att det ska bli ännu ett mönster. Det är då jag virkar kläder.
Det låter säkert jätteknäppt men eftersom jag INTE är utbildad kläddesigner, som bör veta hur man gör mönster till tjusiga virkade plagg i ett val av flera storlekar så känns det som hobbyvirkning och jag är nöjd och glad bara jag får till det i min egen storlek.
Men så kan jag inte låta bli att visa upp det jag virkat (under förutsättning att det blir bra eller att jag inte har kommit så långt att jag fortfarande tror och hoppas på att det ska bli bra! ) och då är ni alltid så gulliga och tycker att wow, vilket fint linne (som i detta fallet) och så kom då frågan om det kommer ett mönster.
Och då tänkte jag att varför inte? Jag virkade det khakifärgade linnet på fri hand utan att skriva ner en enda maska och utan att ta några foton så jag fick lov att virka ett till. Jag ville ändå försöka få till en litet vidare siluett under bysten så att det passar de flesta figurer och så kom det neonrosa a-lineformade linnet till.
Mina båda linnen är virkade med vårt underbara garn Lola (50% bomull och 50% akryl). Det finns som små enfärgade nystan på 50 gr (188 m) och kallas då för Solo men även som YarnCakes på 200 gr (750 m) i många vackra färgkombinationer (inklusive min egen färgsatta kollektion). Båda storlekarna på nystan, finns med eller utan glitter. Du hittar dem alla här i min webbshop!
Läs detta först innan du bestämmer dig!
DETTA GÄLLER BÅDA MODELLERNA: OBS! Linnena är bara testvirkade i storlek S/M. Modellerna och mönstret är enkelt så bara genom att ändra antalet maskor i början av ditt arbete kan du lätt virka det så så att det passar just din vackra kropp.
Båda linnetyperna virkas på samma sätt. Vi börjar vid u-ringningen och virkar linnet uppifrån och ned. Varje v börjar och slutar med 2 st. Det är 2 lika dana stycken som sedan virkas samman där armhålen börjar.
Eftersom fram- och bak-stycket virkades fram och tillbaka så fortsätter vi på samt sätt även när styckena virkats samman, dvs vi vänder och virkar INTE runt, runt. Alla varv avslutas med 1 sm och alla v utan lmb börjar med 2 lm. Vart 4:e v, de med lmb börjar med 3 lm.
Varv 1-2: 1 st i varje m med ökningar i mittenmaskan enligt nedan (se skillnader på linnena) Varv 3: 2 st, 1 lm, hoppa över 1 m, *1 st, 1 lm hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna tills du har en st kvar innan mittenmaskan, ökning i mittenmaskan enligt nedan, 1 lm, hoppa över 1m, *1 st, 1 lm, hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna tills du har 2 m kvar, 1 st, 1 st. Varv 4-6: 1 st i varje m med ökningar i mittenmaskan enligt nedan
Varv 3-6 upprepas sedan tills det är dags för ärmhål. För storlek S/M är det på varv 17.
DETTA ÄR SKILLNADERNA PÅ MODELLERNA: Gröna: Rakare modell där ökningarna slutar under bysten. Ökningar: På varv 1-24 för storlek S/M: 1 st, 1 lm, 1 st i mittenmaskan på fram- och bakstycket. På varv 25 slutar du öka och virkar istället 1 st i varje m. Gör du en större ökning så fortsätt med ökningarna så länge som du tycker de behövs för att ditt linne ska få den bredd du önskar.
Rosa: A-lineformad modell där man ökar på varje varv. Ökningar: På alla varv: 1 st, 2 lm, 1 st i mittenmaskan på fram- och bakstycket.
När 2 stycken blir 1: För storlek S/M virkas styckena ihop på varv 17. Det bör i alla storlekar göras på ett varv som INTE innehåller lmb.
Ihopvirkning är enkel: 1 lm (blivande ärmhål) och sedan fortsätter du virka dina stolpar på stycke 2 tills du kommer till nästa blivande ärmhål. 1 lm, 1 sm i den första st. Vänd. Fortsättningsvis är dina varv följaktligen dubbelt så långa men virkas på precis samma sätt som tidigare. Du avslutar varven med 1 sm, vänder och börjar med 2 lm (= ditt varvs 1:a st) alt 3 lm om det är ett v med lmb.
Axelband: Axelbanden virkas fast på framstycket och sys fast på ryggen. De virkas fast från avigan över de 4 yttersta m på ditt framstycke med 4 st. Vänd fram och tillbaka tills du har virkat 21 v eller annan önskad längd beroende på storlek.
Rynkningen mellan brösten: På avigsidan av framstycket på ditt linne trär du en tråd så som jag har gjort på bilden här ovan. För storlek S/M är det lagom att trä den till fjärde gången du virkat lmb. Dra åt. Kolla att det blev snyggt på rätan. Gör eventuella korrigeringar. Knyt och fäst dina ändar.
Storlekar & garnåtgång
Båda modellerna är tänkt att sitta åt över brösten och under bysten få en lösare passform. Så när du mäter ditt mått för antal maskor att lägga upp så ska måttet under armarna vara mer spänt än löst.
S/M = 75B ∙ Under armarna: 86 cm men är stretchig ∙ Armhål: ca 26 cm ∙ Vidd nedtill: 94 cm (rakt linne) alt 108 cm ∙ Längd inkl axelband: 54 cm ∙ Längd från ärmhål: ca 30 cm
Garnmängd: ∙ 170 gr (rakt linne) Lola i färgen khaki ∙ 190 gr (a-line linne) Lola i färgen neonrosa
Antal maskor: 73 lm varav de 2 sista = första st på varv 1 TIPS! Jag vänder alltid på min luftmaskeorm och virkar således varv 1 i underkanten på ormen för att slippa stora fula håliga maskor. Första varvet: 1 st i varje m (36 st) med ökningar i mittenmaskan (2 st) enl resp modell, 1 st i varje m (36 st) Fortsätt sedan enligt tidigare förklaringar.
ÖVRIGA STORLEKAR: OBS! Linnena är bara testvirkade i storlek S/M. Modellerna och mönstret är enkelt så bara genom att ändra antalet maskor i början av ditt arbete kan du lätt virka det så så att det passar just din vackra kropp.
Räkna först själv ut hur många maskor du behöver börja med och följ sedan mina instruktioner för S/M. Jag började med mina armhål på varv 17 men du avgör själv när det är dags för att virka ihop dina stycken och hur långt du vill göra ditt linne. Du får helt enkelt prova dig fram litet grand.
Ta ditt mått under armarna. Det ska vara mer spänt än löst. Har du mer än 86 cm? Då måste du lägga upp fler maskor än vad jag gjorde. OBS! Lägg bara till ett jämnt antal maskor.
Det är följande mått som vi ska använda för att räkna ut antalet maskor för de större storlekarna: Mått: 21 st x 14 v = 10 cm2
∙ Vill du lägga till 10 cm under armarna, så ska du lägga upp 10 lm extra på både fram- och bakstycke. ∙ Vill du lägga till 15-16 cm under armarna, så ska du lägga upp ca 14 lm extra på både fram- och bakstycke. ∙ Vill du lägga till 20 cm under armarna, så ska du lägga upp 20 lm extra på både fram- och bakstycke.
Garnmängd större storlekar: Du kommer behöva minst 50-150 gr extra vid de större storlekarna. Du kan alltid komplettera i efterhand om du är osäker på garnmängden.
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
När vi fick hem Diva, vår mjuka superlätta Kid Silk Mohair i färgen neonrosa visste jag med en gång att jag bara måste virka mig en härligt lysande mössa i den. Man bär så mycket mörka och svarta ytterkläder under dessa mörka höstmånader att det ibland krävs något virkat (eller stickat) i en starkare färg för att man både ska synas och känna sig litet gladare.
Den här modellen av mössa är enklast tänkbara. Jag har även virkat den tidigare och delat mitt mönster här i bloggen för ett grövre reflexgarn vi sålde i flera år. Till mönstret på reflexgarnsmössan!
Diva i 25 gr nystan hos BautaWitch.com
Den här gången har jag använt mig av 2 trådar (dvs dubbelt garn) Diva för att få en mössa som är så lätt att den knappt känns samtidigt som den värmer ditt huvud. Man behövs bara 2 stycken 25 gr nystan Diva för normal vuxenstorlek. Gillar du inte neonrosa finns garnet i en massa härliga färger att välja mellan. På bilden här ovan ser du de flesta av dem. Diva hittar du i min webbshop!
Mått: 28-29 cm hög och 46 cm i omkrets (lagom till vuxen kvinna). Omkretsen bestäms av antalet varv du väljer att virka och du får ca 10 gr över så det räcker till ytterligare några varv om du önskar.
Du behöver: ● 50 gr Diva ● Virknål 4 ● Garnnål
Så här gör du: Jag har nyligen delat det här mönstret som ett inlägg på Instagram, så därför har du all förklarande mönstertext även i bilden här nedan.
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
En sjal att vira om halsen eller bära över axlarna om vintern ska vara varm, mjuk och go. Den får absolut INTE vara stickig! Sedan ska den vara snygg! Så snygg att du vill använda den varje dag.
GARNVAL Jag älskar kombinationen Lola (våra YarnCakes & Solo) och den underbart mjuka Kid Silk Mohairen vi säljer, Diva! Det är samma lyxiga kombination som jag använt i min senaste poncho samt den populära romantiska asymmetriska ponchon. Så valet av garn var allt ganska så självklart när jag börjar planera för en vintersjal.
Jag färgsatte t o m min senaste YarnCake i BautaWitch Special Collection, Ljung med denna sjal i åtanke (den matchar nämligen så snyggt, både min marinblå och svarta dunjacka).
MOSSVIRKNING Jag har valt att virka min vintersjal med mossvirkning. Mossvirkning är ett enkelt sätt att virka men ger trots detta en mycket vacker struktur. Det består av bara fasta maskor och luftmaskor.
När du virkar något med raka, lodräta kanter eller runt, runt så virkas mossvirkning så här: *1 fm, 1 lm* upprepa hela v *1 fm i förra v lm, 1 lm* upprepa resten av ditt arbete
Bra att veta om mossvirkning: : Enkelt även för nybörjaren och ger ditt arbete är vacker och tät struktur. Virksättet passar därför utmärkt till t ex varma halsdukar, mössor och plädar. : ”Äter” garn pga sin täthet.
Mossvirkning gör sig väldigt fint med färgbyte varje, vart annat eller var tredje varv. Det är inget jag har använt mig av i just detta mönster men däremot när jag designade min ”Pippi-mössa” för något år sedan.
Vintersjalen är dock en trekantssjal så vi kommer att virka med diagonala kanter så du måste även hålla koll på ökningar i kanterna samt i mitten av sjalen.
Sjalen virkas från överkanten och ned mot volangen, vilket gör att du kan bestämma storleken på din sjal allt eftersom. Kanske du tycker att det räcker redan innan din YarnCake är slut eller så kanske du vill göra den ännu större än min och då är det bara att fortsätta med ytterligare varv, innan du börjar virka din volang. Det sista kräver dock att du införskaffar mer garn än vad mitt garnkit innhåller.
Vårsjal
Höstsjal
Jag har tidigare designat två sjalar som jag namngett min ”Vårsjal” och ”Höstsjal” så möjligen är det litet fantasilöst att jag nu kallar denna min ”Vintersjal” men så får det bli…
Vintersjal
Storlek: ca 175 x 75 cm
Du behöver: 1 st Lola YarnCake 200gr/750 m (Ljung) 2 st Lola Solo 50 gr/188 m (en Baby rosa & en Lila) 5 st Diva 25 gr (Silver) Virknål 6
Som vanligt finns ett garnpaket i min webbshop, där dessa färger ingår. OBS! 21-12-06: Garnpaketen har tyvärr redan tagit slut för oss. Men fler är på väg hem! Dessa går utmärkt att förbeställa med leverans innan julafton, i fall du vill önska dig garnpaketet som julklapp av din tomte. Till förbeställningen!
Garn/färgordning: Sjalen virkas med dubbelt garn: en tråd Lola (eg 4 trådar) och 1 tråd Diva. Vi börjar med den ljusrosa Lola Solo och Diva. När din ljusrosa Lola Solo tar slut fortsätter du med det stora nystanet. När det är slut, är det dags för volangen som virkas med det lila Lola Solo.
När man virkar mossvirkning i vårt mjuka luddiga garn och maskorna hamnar så tätt och fint kan det vara svårt att i bild urskilja dem. Därför har jag använt mig av Catania och bytt färg för varje varv, på denna bild som förklarar hur du virkar mossvirkning med diagonala kanter.
Sjalen virkas från överkanten ned mot volangen.
Början/första varvet: TIPS! Tycker du det är svårt att göra och virka i en magisk ring så gör istället en liten kedja om 3-4 lm som du sluter med 1 sm.
En magisk ring som du virkar 3 lm (=1 fm, 1 lm), 1 fm, 1 lm, 1 fm, 2 lm (spetsen/mitten på sjalen), 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm, 1 st i. Dra åt din magiska ring.
Mossvirkning alla övriga varv: TIPS! Om du virkar löst så blir kanten snyggare och fastare om du istället för 1 st virkar 1 hst som din sista m på alla varv. Prova dig fram!
Vänd med 3 lm, 1 fm i första lm , *1 lm, hoppa över den fm, 1 fm i lm* Upprepa mellan *:orna tills mitten av sjalen, 2 lm, 1 fm runt samma lmb, Upprepa mellan *:orna varvet ut. I den sista lmb virkas ytterligare 1 lm, 1 st.
VOLANG Virkas med det lila Lola Solonystanet och en tråd Diva längs de diagonala sidorna på sjalen. Precis som tidigare virkar du bara i lm på varvet innan. De fm hoppar du över. Varv 1 Börja i en av ändarna på sjalen och virka läng diagonalerna: 3 lm, 4 st i den första lm, 4 st i varje lm med undantag för mitten på sjalen samt den alla sista lmb där du virkar 5 st. V 2 Mossvirkning: Vänd med 3 lm, 1 fm i första st, *1 lm, hoppa över nästa st, 1 fm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut med undantag av spetsen på sjalen där du i den 3:e st virkar 1 fm, 1 lm och 1 fm. V 3 Mossvirkning: Vänd med 3 lm, 1 fm i första lm , *1 lm, hoppa över den fm, 1 fm i lm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut.
Visst blev den underbar din nya sjal!?! Så lyxigt mjuk, varm, gosig och dessutom vacker!
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Jag har länge tyckt att min kramdjursfamilj i ljuvligt mjukt sammetsgarn, saknat en kramgo elefant med stora öron.
Elvis är ett hopkok av det bästa från mina tidigare gosedjursmönster och nya idéer som jag bollat med bästa Ia Haag. Ia, brukar hjälpa mig att testvirka mina djur innan jag släpper mina mönster. Hon är fantastisk och så full av tålamod! Hon är verkligen en av två föräldrar till Elvis. Så många snablar som hon fått virka och öron i olika storlek, innan jag blev nöjd…
Innan jag delar mönstret med dig så vill jag tipsa dig om att Ia gärna virkar mina kramdjur på beställning åt dig, om/när du inte hinner virka själv och barn och barnbarn ändå vill ha en Elvis eller någon av de andra av mina djur att krama på. Maila i så fall Ia till: evamariehaag@gmail.com.
Jag letade bilder på riktiga elefanter på nätet för att få min elefant så naturtrogen som möjligt samtidigt som jag även ville få fram den där ”Disneykänslan” av elefanten Dumbo. Jag tycker vi lyckades ganska så bra!
Elvis är dryga 45 cm hög, precis som sina kramdjurskompisar och lika mjuk och kramgo. Han är virkad med virknål 5 i sammetsgarn från myBoshi.
Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster gratis här i bloggen! Men jag blir väldigt glad om du är gullig tillbaka genom att handla garnet/materialkit till Elvis av mig! Det är faktiskt bara pga försäljningen i min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…!
Tack på förhand!
Det finns som alltid ett materialkit att köpa i min webbshop. Det innehåller allt garn du behöver samt stora svarta (18 mm) säkerhetsögon och litet svart garn för stråna på svansen.
MATERIALMÄSSIGT BEHÖVER DU: – 4 nystan grå myboshi Samt (400 gr) – 1 nystan ljusrosa myboshi Samt (100 gr) – 1 par 18 mm stora säkerhetsögon i plast – ca 1 m svart DMC Woolly till stråna på svansen Materialkit som innehåller ovan hittar du här!
Du behöver komplettera med någon sorts stoppning och ev en pinne (se här nedan). Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
samt – ca 200 gr vadd – virknål 5 – stopnål – markörer – ev kraftig pinne, ca 30 cm lång Pinnen fungerar som ryggrad och bör vara av ett material som inte går av. En blompinne i plast, snickarpenna eller en kanske en kraftig ståltråd. För att inte ändarna ska sticka ut genom maskorna är det smart att linda dem med stoppning, tyg eller något annat lämpligt. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.
DU BEHÖVER VETA: När man virkar amigurumi måste du veta hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!
Du virkar fm runt, runt (med undantag för öronen) och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.
Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan sammetsgarnet gå av eller tappa ”fluff”.
Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar de flesta delarna med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.
Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().
Nu börjar vi!
Den virkade Elefanten Elvis
VIKTIGT! Det är mycket viktigt att dina mått överensstämmer med mina för de olika kroppsdelarna om du vill vara säker på att garnet ska räcka. För mig blev det ca 1/2 nystan grått och 3/4 nystan rosa över. Virkar du löst så dina delar blir för stora – repa då upp och välj en mindre storlek på virknål. Maskorna ska vara så pass täta att din fyllning inte tittar ut! Lagom är bäst för virkar du för hårt kommer elefanten inte bli lika mjuk och go att krama på…
HUVUD: Mått: Från snabel till bakhuvud, ca 28-29 cm. Från öra till öra, tvärs över ögonen, 39 cm. Mitt på huvudet till nacken (höjden), ca 18 cm.
Vi börjar i ytteränden av snabeln.. Start: 2 lm Varv 1. 6 fm i den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. 1 fm i bmb x12 = 12 fm v 4. (2 fm i första m, 2 fm tills) x3 = 9 fm v 5-9. 1 fm i varje m = 9 fm
Börja stoppa snabeln med vadd. v 10. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 2 m) x3 = 12 fm v 11-13. 1 fm i varje m = 12 fm Stoppa mer vadd i snabeln. v 14. (2 fm i första m, 1 fm x3) x3 = 15 fm v 15-17. 1 fm i varje m = 15 fm v 18. (2 fm i första m, 1 fm x4) x4 = 18 fm v 19. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6 = 24 fm v. 20-23. 1 fm i varje m = 24 fm Stoppa mer vadd i snabeln.
v 24. (2 fm i första m, 1 fm i nästa) x6, 1 fm x12 = 30 fm v 25. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6, 1 fm x12 = 36 fm v 26. (2 fm i första m, 1 fm x3) x6, 1 fm x12 = 42 fm v 27. (2 fm i första m, 1 fm x4) x6, 1 fm x12 = 48 fm v 28. (2 fm i första m, 1 fm x5) x6, 1 fm x12 = 54 fm v 29. (2 fm i första m, 1 fm x6) x6, 1 fm x12 = 60 fm v 30-34. 1 fm i varje m = 60 fm
Det är lagom att sätta fast säkerhetsögonen mellan varv 25 och 26 med ca 5 m emellan.
På nästa varv gör vi ett hål för ”ryggradspinnen”: v 35. 1 fm x52, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm x7 = 60 m v 36. 1 fm i varje m = 60 fm v 37. (1 fm x8, 2 fm tills) x6 = 54 fm v 38. (1 fm x7, 2 fm tills) x6 = 48 fm v 39. (1 fm x6, 2 fm tills) x6 = 42 fm v 40. 1 fm i varje m = 42 fm v 41. (1 fm x5, 2 fm tills) x6 = 36 fm v 42. (1 fm x4, 2 fm tills) x6 = 30 fm
Börja stoppa huvudet med vadd. v 43. (1 fm x3, 2 fm tills) x6 = 24 fm v 44. (1 fm x2, 2 fm tills) x6 = 18 fm Mer vadd. v 45. (1 fm, 2 fm tills) x6 = 12 fm v 46. (2 fm tills) x6 = 6 fm Gör någon mer ihoptagning om du kan. Ta av garnet och sy ihop hålet som blir kvar.
ÖRON: Mått: Längs långsida, ca 28 cm. Tvärs över (bredd), ca 14 cm. Båda öronen består av 2 delar: en grå och en rosa. De 4 delarna virkas på samma sätt. Du kommer virka fram och tillbaka, dvs vända ditt arbete innan du börjar nästa varv. Så INTE runt, runt som övriga delar på elefanten. Första stolpen på varje varv består av 3 lm.
Börja med att virka de 2 rosa örondelarna. v 1. 3 lm som du sluter till en ring med 1 sm. v 2. 6 st i din ring = 6 st v 3. (2 st i varje m) x6 = 12 st v 4. (2 st i första m, 1 st i nästa) x6 = 18 st v 5. (2 st i första m, 1 st x2) x6 = 24 st v 6. (2 st i första m, 1 st x3) x6 = 30 st v 7. (2 st i första m, 1 st x4) x6 = 36 st v 8. (2 st i första m, 1 st x5) x6 = 42 st v 9. (2 st i första m, 1 st x6) x6 = 48 st Ta av garnet.
Virka så de grå delarna men innan du så tar av garnet ska en rosa och en grå del virkas samman. Lägg dem mot varandra och virka ihop dem med fm med den rosa delen överst. Öronen stoppas INTE med vadd.
v 10. 1 fm i varje m med undantag för hörnen: 3 fm i samma m. Ta av garnet men lämna en lång ände att sedan sy fast öronen med.Bilden nedan visar hur öronen är fastsydda på huvudet.
KROPP: Mått: ca 18 cm lång.
Start: 2 lm Varv 1. 7 fm runt den första lm = 7 fm v 2. 2 fm i varje m = 14 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x7 = 28 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm x3) x7 = 35 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm x4) x7 = 42 fm v 7. (2 fm i första m, 1 fm x5) x7 = 49 fm v 8. (2 fm i första m, 1 fm x6) x7 = 56 fm v 9-11. 1 fm i varje m = 56 fm v 12. (1 fm x6, 2 fm tills) x7 = 49 fm v 13-15. 1 fm i varje m = 49 fm v 16. (1 fm x5, 2 fm tills) x7 = 42 fm v 17. 1 fm i varje m = 42 fm v 18. (1 fm x4, 2 fm tills) x7 = 35 fm v 19-21. 1 fm i varje m = 35 fm v 22. (1 fm x3, 2 fm tills) x7 = 28 fm Dags att börja stoppa kroppen med vadd.
v 23-24. 1 fm i varje m = 28 fm v 25. (1 fm x2, 2 fm tills) x7 = 21 fm v 26-27. 1 fm i varje m = 21 fm v 28. (1 fm, 2 fm tills) x7 = 14 fm v 29. 1 fm i varje m = 14 fm Stoppa kroppen upp till kanten. Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.
BEN: Mått: ca 18 cm
FRAMBEN: Virka 2 stycken. Start: 2 lm v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm x3) x6 = 30 fm v 6-10. 1 fm i varje m = 30 fm v. 11 (1 fm x4, 2 fm tills) x5 = 25 fm v 12-13. 1 fm i varje m = 25 fm v 14. (1 fm x3, 2 fm tills) x5 = 20 fm v 15-20. 1 fm i varje m = 20 fm
Börja stoppa benet med vadd. v 21. (1 fm x3, 2 fm tills) x4 = 16 fm v 22-23. 1 fm i varje m = 16 fm v 24. (1 fm x6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm v 25-29. 1 fm i varje m = 14 fm. Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll resten av benen med vadd.
BAKBEN:Virka 2 stycken. Start: 2 lm v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2. 2 fm i varje m = 12 fm v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6 = 24 fm v 5. (2 fm i första m, 1 fm x3) x6 = 30 fm v 6. (2 fm i första m, 1 fm x4) x6 = 36 fm v 7-11. 1 fm i varje m = 36 fm v 12. (1 fm x4, 2 fm tills) x6 = 30 fm v. 13. 30 fm v 14. (1 fm x4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm v 15-16. 25 fm
Börja stoppa benet med vadd. v 17. (1 fm x3, 2 fm tills) x5 = 20 fm v 18-21. 1 fm i varje m = 20 fm v 22. (1 fm x3, 2 fm tills) x4 = 16 fm v. 23-27. 1 fm i varje m = 16 fm v 28. (1 fm x6, 2 fm tills) x2 = 14 fm v 29. 1 fm i varje m = 14 fm. Ta av garnet (lämna en ände att sy med). Fyll resten av benen med vadd.
SVANS: Mått: ca 9 cm lång.
Start: 2 lm v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm v 2-11 . 1 fm i varje m = 6 fm Svansen stoppas INTE med vadd. Klipp ett par trådar av svart DMC Woolly, ca 15 cm långa. Vik dem dubbla och knyt fast dem i slutet av svansen.
Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med !
MONTERING: Använd dig i första hand av de garnändar som du lämnat.
Bilden visar kropp och framben på min Enhörning Pastelle där kropp och framben monteras på samma sätt.
FRAMBEN: ︎ Sy ihop öppningen rakt. Sy sedan fast frambenen på var sin sida om öppningen på kroppen.
KROPPEN: ︎ Stoppa i ”ryggraden och mer vadd.
HUVUDET: ︎ Med hjälp av det lilla hål som du virkade på varv 35 på huvudet, trär du det på ”ryggraden” innan du syr fast huvudet, så att det sedan inte tippar över/nickar.
BAKBENEN: ︎ Sy ihop öppningen på benen rakt. Benen sys så fast på sidorna av kroppen. Sy längs kanten på benen.
SVANSEN: ︎ Sy fast svansen och om du inte redan har gjort det, knyt fast de svarta garnändarna på svansen.
Nu är du klar! Säg hej till Elvis! Behåller du honom för egen räkning eller kommer han att kramas av ett litet barn? Hoppas din enhörning hittar en kärleksfull famn att bo i!
Tillåt mig presentera denna ljuvligt romantiska pläd – Vintage Rose! En rosenpläd med vintagekänsla som jag ser fram emot att virka tillsammans med dig under tidig vår (februari/mars)! En sk CAL = Crochet Along.
Är den svår att virka? Jag ger den 3+ på en skala 3-5 och det pga rosorna som man virkar ”as you go”. De är kluriga att få till men de kan även virkas separat och sedan sys fast och då behöver du inte vara lika virkvan.
Först litet bakgrund & fakta om pläden
Som ni vet vid det här laget är romantisk virkning det som jag tycker allra bäst om. Jag gillar när arbetet ser ut att kunna härstamma från svunna tider. Den här pläden är verkligen ett sådant arbete. Den virkas i Catania för att få en fin tyngd och det där vackra fallet som man vill ha när en pläd ligger som dekoration över spjälsängen, älsklingsfåtölj eller gungstolen.
Catania görs av 100% merceriserad bomull i en fantastisk kvalitet med en härlig lyster. Världens bästa virkgarn om ni frågar mig! Vill du läsa mer om garnet, klicka på länken här!
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol. Måttet är ca 90×100 cm efter blockning.
Är du flink i matematik kan du genom att virka fler rutor, göra den längre eller med tillägg av fler varv med spetsmönster och bobbles/muscher, göra den bredare. En bredare bård gör den dessutom både längre och bredare. Möjligheterna är oändliga. Mönstret jag delar med er är dock för måttet 90×100 cm.
Designen består av en blandning av traditionella mormorsrutor, ett spetsliknande mönster i en vit färg som går åt gult för att se gammaldags ut (cream 130), bobbles/muscher i beige (mud 406) och ljuvligt blek rosa (baby pink 8414) samt rosor i en något starkare rosa (light pink 246) med gröna milda blad (reseda 402).
Färgsättningen är oerhört viktig för att understryka vintagekänslan så även om du väljer att virka pläden med andra färger så rekommenderar jag att INTE byta ut bottenfärgen eller färgen på de beige bobbles/muscherna! Jag har tagit fram några alternativa färgförslag och de innehåller alla cream 130 och mud 406.
Det garnpaket du hittar i webbshoppen har samma färger som min pläd men vill du inte ha en pläd med rosa rosor och mormorsrutor så kan du istället välja alternativ enligt bilden här ovan. Du skriver då en kommentar när du kommer till kassan om att du vill byta färg och till vilket av färgalternativen: 2. gula 3. röda 4. aprikos 5. lila
Du kommer även att behöva virknål 3,5 till själva pläden och 3,0 till uddkanten. Jag rekommenderar starkt att du investerar i en riktigt bra ergonomisk virknål i dessa storlekar: Tulip Etimo (min egen favorit!) eller Clover Amour. Du hittar båda märkena tillsammans med de litet billigare men bra Knit Pro Waves, i min webbshop.
Så här kommer det gå till
Jag kommer att dela mönstret till min pläd gratis här i bloggen som vanligt MEN det kommer att vara uppdelat i 5 delar utöver detta inlägg. Jag kommer släppa delarna med en veckas mellanrum med början 1 februari 2022. Dvs, den 1, 8, 15, 22 februari och så slutligen den sista, den 1 mars.
2022-01-30: Jag är väldigt glad och lycklig över att så många velat deltaga! Det är nu drygt 100 garnpaket beställda! Jag hoppades på ca 50-60 stycken så våra lager av vissa färger: Cream 130 (basen i pläden) och Mud 406 har tagit tillfälligt slut för oss. Vi har garn på väg hem men det hinner inte landa i tid för att alla ska kunna börja med pläden den 1 februari. Så jag kommer att släppa den första delen av mönstret av pläden som planerat men flytta fram de övriga en vecka. Då hinner alla börja på pläden innan jag publicerar steg 2.
I mönstret kommer färgerna anges med färg 1-6 så att du enkelt vet vilken färg som är tänkt till vad även om du väljer något av de alternativa färgvalen.
Garnpaketen i Catania släpps idag/nu i min webbshop. De innehåller 19 nystan i 6 färger: 11 nystan Cream 130 (färg 1) 2 nystan Mud 406 (färg 2) 1 nystan Reseda 402 (färg 3) 2 nystan Light Pink 246 (färg 4) 2 nystan Baby Pink 8414 (färg 5) 1 nystan Soft Rose 286 (färg 6) Obs! Soft Rose är en Trendfärg 2020 så när den tar slut i lager hos oss, ersätts den av Vintage Pink 423.
Vi lämnar 10% rabatt på garnpaketen till pläden i de färgställningar som jag har satt ihop.
Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 800 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.
Jag tittar in där så ofta jag kan för att svara på frågor, kika på era fina arbeten som ni gör efter mina mönster eller med mina garner, berätta om nya mönster och de erbjudanden vi har i webbshoppen. Ni kanske inte får svar direkt, eller just av mig om ni har frågor eller behöver råd men det finns nästan alltid någon duktig virkare/virkerska inloggad som gärna hjälper till. Vi har en positiv och hjälpsam stämning i gruppen! Elakheter, påhopp eller mobbning accepteras inte och sådana inlägg makuleras. Kan du inte komma på något snällt att skriva om andras arbeten, så skriv inget alls!
Är du inte redan med i min Facebookgrupp så är du varmt välkommen att gå med här!
Här nedan kommer jag länka till de 5 mönsterdelarna när jag släppt dem. Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.
1. Mormorsrutor (släpps 1/2 2022) 2. Join as you go (släpps 15/2) OBS! Framflyttad en vecka så att alla hunnit få sina garnpaket och hunnit virka 13 mormorsrutor. 3. Spetsmönster & bobbles/muscher (släpps 22/2) 4. Blad & rosor (släpps 1/3) 5. Montering & uddkant (släpps 8/3)
Jag ser så fram emot att virka Vintage Rose tillsammans med dig!
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Det här ska bli så roligt! Åh, vad jag är glad och tacksam över hur min romantiska rosenpläd med vintagekänsla – Vintage Rose, mottagits på ett så fantastiskt sätt och att så många vill vara med och virka den tillsammans med mig nu under tidig vår (februari/mars)! En sk CAL = Crochet Along.
Har du inte bestämt dig ännu eller undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, klicka här! Då kommer du till mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé.
Nu här på morgonen den 1/2 är det helt fantastiska 107 underbara kunder som beställt garnkit till pläden och som vill vara med och virka den tillsammans i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé! Jag hade aldrig vågat tro på så många!
Min Göran har packat och skickat så många garnkit att vissa färger av Catania: Cream 130 (basen i pläden som vi hade lådvis av) och Mud 406, tillfälligt har tagit slut för oss!
Vi har garn på väg hem från flera grossister i Europa men det hinner tyvärr inte landa i tid för att alla ska kunna börja med pläden idag, den 1 februari. Så med anledning av det, har jag bestämt att flytta fram de övriga mönsterdelarna med en vecka. Då hinner alla börja på pläden innan jag publicerar steg 2.
Har du tänkt att vara med men inte beställt ännu hittar du garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar. Du skriver en kommentar när du kommer till kassan om att du vill byta färg och till vilket av färgalternativen som du ser av bilden här ovan. Vi skickar ditt paket i slutet av denna vecka (vecka 5) då vi fått hem alla färger igen.
Du kommer även att behöva virknål 3.5 till själva pläden och 3.0 till uddkanten. Vet du med dig att du virkar löst så är det 3.0 och 2.5 som gäller. Jag rekommenderar starkt att du investerar i en riktigt bra ergonomisk virknål i dessa storlekar: Tulip Etimo (min egen favorit!) eller Clover Amour. Du hittar båda märkena tillsammans med de litet billigare men ändå bra Knit Pro Waves, i min webbshop.
Först litet information om pläden
Jag började faktiskt virka mormorsrutorna till den här pläden redan förra våren. Jag hade då inte någon egentlig plan för dem men efter hand så kom idén till denna romantiska pläd.
Måttet är ca 90×100 cm efter blockning och den virkas alltså på längden. Vintage Rose är alltså inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.
Är du flink i matematik kan du genom att virka fler rutor, göra den längre eller med tillägg av fler varv med spetsmönster och bobbles/muscher, göra den bredare. En bredare bård gör den dessutom både längre och bredare. Möjligheterna är oändliga. Mönstret jag delar med er är dock för måttet 90×100 cm.
Nu börjar vi!
Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 980 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé. Gruppen har vuxit med +180 personer sedan mitt första inlägg här i bloggen om Vintage Rose och min Crochet Along. Så kul!
Jag tittar in där så ofta jag kan för att svara på frågor och titta på era fina arbeten! Ni kanske inte får svar direkt, eller just av mig om ni har frågor eller behöver råd men det finns nästan alltid någon duktig virkare/virkerska inloggad som gärna hjälper till. Vi har en positiv och hjälpsam stämning i gruppen! Elakheter, påhopp eller mobbning accepteras inte och sådana inlägg makuleras. Kan du inte komma på något snällt att skriva om andras arbeten, så skriv inget alls!
Är du inte redan med i min Facebookgrupp så är du varmt välkommen att gå med! Klicka på knappen här nedan och ansök genom att svara på 3 enkla frågor: Är du kund till mig? Har du virkat efter något av mina mönster? Vilket är ditt favoritgarn?
Nu är det äntligen dags att plocka fram ditt garnpaket och virknål 3,5 samt kanske hälla upp en kopp kaffe. Vi ska nu virka klassiska, traditionella mormorsrutor i 3 varv.
Garnpaketet består av 6 färger och 19 nystan. I mönstret anges med färg 1-6 så att du enkelt vet vilken färg som är tänkt till vad även om du väljer något av de alternativa färgvalen. 11 nystan Cream 130 (färg 1) 2 nystan Mud 406 (färg 2) 1 nystan Reseda 402 (färg 3) 2 nystan (färg 4) Se bilden ovan för vilken färg som gäller för just det färgförslag du har valt. 2 nystan (färg 5) Se bilden ovan för vilken färg som gäller för just det färgförslag du har valt. 1 nystan (färg 6) Se bilden ovan för vilken färg som gäller för just det färgförslag du har valt.
Mormorsrutor
Vi ska virka minst 13 mormorsrutor i 2 olika färgställningar innan det är dags för nästa del av mönstret. Alla rutorna bör dock vara klara när det är dags att börja med del 3 av mönstret.
Rutorna ska ha måtten 5,5 cm x 5,5 cm efter blockning.
OBS! Att måtten stämmer är viktigt för att garnet i garnpaketet ska räcka och att pläden ska få måtten 90×100 cm i färdigt skick.
TIPS! Börja med att virka en ruta färdig med alla 3 varven. Mät den. Stämmer måtten? Om inte, byt till en mindre virknål om rutan blir större än 5,5 cm x 5,5 cm. Byt till en grövre virknål, om rutan blir mindre.
Vi virkar alla olika hårt. Inget sätt är fel. Tänk dock på att när man köper ett garnpaket och följer ett mönster där garnmängden är anpassad efter vissa mått, får framför allt större och lösare maskor konsekvenser. Så stämmer inte måtten, så föreslår jag att du inte virkar vidare utan repar och byter virknål!
Titta noga på mina rutor här i inlägget så ser du hur kompakta de är tänkta att vara.
Till pläden kommer du så småningom att ha virkat 3 rader med mormorsrutor. De består av 13 mormorsrutor vardera, dvs totalt 39 mormorsrutor.
Alla rutorna har samma färg på varv 1 (färg 6) och varv 2 (färg 5). Varv 3 kommer virkas i 2 olika färgställningar.
TIPS! Virka in dina ändar så att du inte får så mycket att fästa senare. Jag brukar virka in dem men sedan även fästa med nål åt motsatt håll innan jag klipper av garnet.
OBS!Bilden ovan är från ett tidigare mönster, så därför överensstämmer inte färgerna med de i vår pläd, Vintage Rose.
Det är helt vanliga klassiska mormorsrutor som vi ska virka. De består av stgr om 3 st med 1 lm mellan samt hörn av 3 lm. Det spelar ingen roll i vilken maska du börjar respektive varv. Här nedan är mönstret skrivet för att passa med den förklarande bilden här ovan.
Börja med färg 6: 5 lm som du sluter till en ring med 1 sm Varv 1 med färg 6: 3 lm (1:a st), 2 st, *3 lm (=hörn), 3 st*. Upprepa mellan *:orna ytterligare 2 ggr, 3 lm och avsluta v med 1 sm i den 3:e lm i den 1:a st. Varv 2 med färg 5: 3 lm (1:a st) i valfritt hörn, 2 st, *1 lm, 3 st i nästa hörn, 3 lm och 3 st i samma hörn*. Upprepa mellan *:orna 2 ggr, 1 lm, 3 st i sista hörnet, 3 lm och 1 sm i den 3:e lm i den 1:a st.
Varv 3: Till 18 stycken rutor ska du nu använda färg 4 (6 stycken behöver du ha klara till del 2) och till 21 stycken rutor, färg 2 (7 stycken behöver du ha klara till del 2): 3 lm (1:a st) i valfritt hörn, 2 st, *1 lm, 3 st runt samma lm, 1 lm, 3 st i nästa hörn, 3 lm och 3 st i samma hörn*. Upprepa mellan *:orna 2 ggr, 1 lm, 3 st runt samma lm, 1 lm, 3 st i sista hörnet, 3 lm och 1 sm i den 3:e lm i den 1:a st.
Rutorna ska blockas innan du börjar med nästa steg (del 2 av mönstret) så de får måtten 5,5 cm x 5,5 cm. Du kan spraya dem litet lätt med en blomspruta och spänna ut dem med nålar alternativt stryka på dem med ett ångstrykjärn (med ett lakan emellan) och dra litet i dem till önskad storlek och form. OBS! Det sista alternativet är endast om du virkar med Catania, dvs det garn som ingår i garnpaketet. Alla garner klarar långt ifrån detta.
Virka INTE vidare med ett 4:e varv på dina rutor. Vi kommer att virka ihop dem med det 4:e varvet i del 2 av mönstret, sk ”join as you go”.
Här nedan kommer jag länka till de 5 mönsterdelarn när jag släppt dem. Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.
1. Mormorsrutor (släpps 1/2 2022) OBS! Del 2 är framflyttad en vecka (till 15/2) så att alla hinner få sina garnpaket och virka 13 mormorsrutor. 2. Join as you go (släpps 15/2) 3. Spetsmönster & bobbles/muscher (släpps 22/2) 4. Blad & rosor (släpps 1/3) 5. Montering & uddkant (släpps 8/3)
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.
Jag hittade ett så gulligt gratismönster från Schachenmayr på virkade hjärtan i Catania som jag vill dela med er! Med Alla ︎-ans dag alldeles runt hörnet så passar det ju utmärkt!
Det enda som någon kanske kan ha en invändning emot är att mönstret är på engelska. Men vad gör väl det om man har ett litet virklexikon bredvid sig.
Så var det äntligen dags för del 2 av min CAL = Crochet Along! Det är så roligt att så många vill vara med och virka Vintage Rose, min romantiska rosenpläd med vintagekänsla! Vi är nu fantastiska 170 stycken som virkar den med mitt garnpaket!
Har du inte bestämt dig ännu eller undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig försent att hänga på!
Först litet information om pläden
Garn: Catania (19 nystan) Virknål: 3.5 och 3.0 Mått: ca 90×100 cm efter blockning. Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.
Är du flink i matematik kan du genom att virka fler rutor, göra den längre eller med tillägg av fler varv med spetsmönster och bobbles/muscher, göra den bredare. En bredare bård gör den dessutom både längre och bredare. Möjligheterna är oändliga. Mönstret jag delar med er är dock för måttet 90×100 cm.
Nu börjar vi!
Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1100 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé. Bilderna på mormorsrutorna till pläden, här ovan är från gruppen.
Dina mormorsrutor ska vara blockade innan du börjar med nästa steg (del 2 av mönstret) så de får måtten 5,5 cm x 5,5 cm.
Blockning: Du kan spraya dem litet lätt med en blomspruta och spänna ut dem med alternativt stryka på dem med ett ångstrykjärn (med ett lakan emellan) och dra litet i dem till önskad storlek och form. OBS! Det sista alternativet är endast om du virkar med Catania, dvs det garn som ingår i garnpaketet. Alla garner klarar långt ifrån detta.
JAYG = Join as you go = Virka ihop dina rutor allt eftersom
Vi ska virka ihop 13 av mormorsrutorna till en lång remsa med tekniken ”Join as you go”. Dessa rutor bestämmer längden på din pläd. Så har du tänkt göra din pläd längre än 100 cm så är det nu du bestämmer det. För symmetri bör du alltid välja ett udda antal rutor.
Denna första remsa av mormorsrutor kommer sedan att bli mittenpartiet på din pläd. Det kommer vi sedan att utgå ifrån i nästa del (del 3) av mönstret.
Gör så här!
✓ Plocka fram 7 rutor där du använt Mud 406 (färg 2) till varv 3 samt 6 rutor där du använt färg 4 till varv 3. ✓ Lägg ut dem i en lång rad. De ska ligga vart annan. Raden ska börja och sluta med samma färgställning, dvs med rutor där varv 3 är virkat med Mud 406 (färg 2) ✓ Plocka fram bottenfärgen på filten (färg 1), Cream 130 och virknål 3,5.
TIPS! Passa på att virka in dina ändar så att du inte får så mycket att fästa senare. Jag brukar virka in dem men sedan även fästa med nål åt motsatt håll innan jag klipper av garnet.Det finns en video som demonstrerar detta i min FB-grupp.
Jag har redan tidigare använt mig av denna smarta virkteknik i många av mina mönster. Jag har därför inte fotat några nya förklarande bilder utan har återanvänt de jag använde i mönstret på min Godispläd. Så bli inte förvirrad av att färgerna inte överensstämmer med dina. Och inte heller antalet varv på rutorna.
Du som föredrar att lära genom att kika på en förklarande video, rekommenderar jag att titta på denna av Bella Coco som visar just ”join as you go”.
Video gjord av Bella Coco som illustrerar hur man virkar ihop sina rutor med ”join-as-you-go. OBS! Du behöver bara titta på den första delen för just detta projekt.
VIKTIGT! Förklaring av ”mormorsränder”: dvs 3 st i varje lmb med 1 lm mellan med undantag för hörnen: 3st, 3 lm, 3 st.
RUTA 1 (har färg 2 som varv 3) Varv 4: ✓ Börja i ett av hörnen och virka ytterligare ett varv runt rutan med mormorsränder (se förklaring här ovan). ✓ Ta av garnet. Plocka fram ruta 2.
RUTA 2 (har färg 4 som varv 3) Varv 4: ✓ Kant 1 och 2: Börja i ett av hörnen och virka två kanter med mormorsränder. ✓ Lägg ihop dina rutor med avigsidan mot varandra alternativt bredvid varandra: ✓ Kant 3: Nu ska du virka ihop ruta 2 med ruta 1 samtidigt som du fortsätter virka mormorsrand på ruta 2, dvs ”join-as-you-go”: ✓ I det tredje hörnet på ruta 2 virkar du 3 st men istället för 3 lm, virkas 1 lm och sedan 1 fm i ett hörn på ruta 1 och 1 lm innan du virkar 3 st i hörnet på ruta 2. ✓ *1 fm i mellanrummet mellan nästa st-grupper på ruta 1, 3 st i nästa mellanrum på ruta 2*. Upprepa mellan *:orna längs kanten tills du kommer till nästa hörn. ✓ Hörnet virkas: 3 st,1 lm, 1 fm i hörnet på ruta 1, 1 lm, 3 st. Kant 4: Fortsätt så som vanligt med mormorsrand längs den sista kanten på ruta 2. ✓ Ta av garnet och plocka fram ruta 3.
✓ Med ”join-as-you-go” fortsätter du att virka ihop ruta 3 med ruta 2 osv tills dina 13 rutor bildar en lång remsa. Du behöver inte ta av garnet då du virkat ihop din sista ruta med de övriga.
Nu när du virkat ihop alla dina 13 rutor till en lång rad så är det dags att ”rama in dem ytterligare”:
Jag passar på att påminnaom att virka in dina ändar så att du inte får så mycket att fästa senare.
Varv 5: Vi virkar mormorsrand runt hela remsan. Mellan rutorna placerar du en stgr av 3 st. Se bilderna.
Till pläden behöver du 3 sådana här remsor. De består av 13 mormorsrutor vardera, dvs totalt 39 mormorsrutor.
Tills vi börjar med del 3 (den 22/2) bör du ha alla 3 remsorna med mormorsrutor klara och blockade!
Har du tänkt att vara med men inte beställt ännu hittar du garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar. Du skriver en kommentar när du kommer till kassan om att du vill byta färg och till vilket av färgalternativen som du ser av bilden.
Här nedan kommer jag länka till de 5 mönsterdelarn när jag släppt dem. Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.
1. Mormorsrutor(släpps 1/2 2022) OBS! Del 2 är framflyttad en vecka (till 15/2) så att alla hinner få sina garnpaket och virka 13 mormorsrutor. 2. Join as you go (släpps 15/2) 3. Spetsmönster & bobbles/muscher (släpps 22/2) 4. Blad & rosor (släpps 1/3) 5. Montering & uddkant (släpps 8/3)
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.