Quantcast
Channel: mönster – BautaWitch
Viewing all 119 articles
Browse latest View live

Del 3 – Pläden Vintage Rose, Spetsmönster & bobbles/moucher

$
0
0

Vi har nu kommit till del 3 av min CAL = Crochet Along! Om du undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig för sent att hänga på!

Den här veckan kommer din pläd att växa ordentligt. Vi ska virka det vackra och romantiska spetspartiet i mitten av pläden, i créme och med bobbles/moucher i en färg. Den här delen av mönstret har en större variation av maskor och är därför litet mer avancerad än de 2 första.

TIPS! Jag tycker att du som inte är så van och som inte har virkat bobbles/moucher tidigare, bör öva litet på det innan du virkar dit dem på din pläd. Det är mycket roligare om de är lika stora, lika täta och lika fina på en pläd än om de är av varierande storlek och form. Vi kommer så småningom att virka dem både från avigan och rätan, så prova att virka båda varianterna tills du är nöjd med dem!

Jag har använt mig av denna virkteknik i tidigare mönster. Jag har därför inte fotat några nya förklarande bilder utan har återanvänt de jag använde i mönstret till min Babypläd i vintagefärger och bobble stitch. Så bli inte förvirrad av att färgerna inte överensstämmer med dina.

Bobble stitch/mouch a la BautaWitch

En bobble/mouch = 5 halvfärdiga st (dvs du gör bara första omslaget) och virkar ihop dem först när du har alla 5 på din nål. Lås med 1 lm. Du kommer virka 3 fm mellan varje bobble/mouch.

De som virkas från avigsidan är lättast för de blir snygga av sig självt. De ploppar ut så fint på rätsidan. De som du virkar från rätsidan måste däremot petas litet på med en nål så att de inte hamnar på avigsidan av ditt arbete och för att få snygg form. Så öva på båda varianterna!

Viktigt att komma ihåg! När du virkar nästa varv (dvs varvet direkt efter ditt bobble stitch) med fm, så ska du INTE virka någon maska i din ”låsningsmaska”.


Först litet kort information om pläden

Garn: Catania (19 nystan) Du hittar garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar.
Virknål: 3.5 och 3.0
Mått: ca 90×100 cm efter blockning.
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.

Nu börjar vi!

Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1200 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.

Vackra mormorsremsor till pläden, virkade av deltagare i mitt FB Online Virkcafé.

Du har väl blockat dina 3 remsor av mormorsrutor? Om du gjort dina rutor 5,5 cm x 5,5 cm så kommer remsorna att mäta 8 cm x 94 cm blockade.

Får du nu andra mått är det inte mycket att göra åt det när du kommit så här långt. Det är bara att fortsätta och gilla läget om det skulle bli så, att du kommer att få köpa litet mer garn i någon/några av färgerna i slutänden.

När du blockat kan du lägga 2 av dem åt sidan, tills det är dags för mönsterdel 5. Vi kommer nu nämligen bara att använda oss av en remsa för att virka mittenpartiet på pläden.

Blockning: Du kan spraya dem litet lätt med en blomspruta och spänna ut dem med alternativt stryka på dem med ett ångstrykjärn (med ett lakan emellan) och dra litet i dem till önskad storlek och form.
OBS! Det sista alternativet är endast om du virkar med Catania, dvs det garn som ingår i garnpaketet. Alla garner klarar långt ifrån detta.


Mittenpartiet med spets och bobbles

Vi kommer nu att virka mittenpartiet på pläden. Det parti som på bilden visas med pilen på bilden ovan. Det virkas åt två håll (identiska) utifrån en remsa av mormorsrutor.

Gör så här!

✓ Plocka fram en av dina mormorsruteremsor, Cream 130 och virknål 3,5.
OBS! Har du använt någon annan storlek på virknål till tidigare delar så fortsätt med den. (Dvs har du använt storlek 3 tidigare så fortsätter du även nu med 3.)

✓ Vänd remsan så att du virkar varv 6 med avigan mot dig! Fr o m nu kommer du att vända ditt arbete efter varje varv.


Varv 6 (från avigan): 3 lm = 1:a st i hörnet och så 1 st i varje m och en sista i hörnet = 213 st.

Varv 7 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 st.

Varv 8 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 9 (från rätsidan): Byt till färg 5. (I mitt fall, 8414 Baby Pink.) Nu det dags för bobbles/moucher. De placeras ovan varannan st på varv 7: 1 lm och 1 fm i samma m, 1 fm, 1 bobble, *3 fm, 1 bobble*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 fm. = 53 bobbles/moucher

OBS! Se till så att alla bobbles hamnar på rätsidan och får fin form, genom att pilla litet på dem med en nål om så krävs.

Varv 10 (från avigan): Byt tillbaka till färg 1, dvs 130 Cream. 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. Tänk på att bara virka 1 fm i en maska bakom dina bobbles, dvs INTE i låsmaskan. = 213 fm

Varv 11 (från rätsidan): 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. = 213 fm

Varv 12 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 7 och varannan bobble. Avsluta v med 1 st.

Varv 13 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 14 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 lm, hoppa över 1 st, 3 st i samma m (stgr ska alltid hamna rakt över 1 st på varv 12), *1 lm, hoppa över 3 m, 3 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över 2 m, 1 st i sista m.

Varv 15 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i närmaste lmb. *1 lm, hoppa över stgr, 3 st runt samma lmb*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över stgr, 1 st i sista m.

Varv 16 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i närmaste lmb, 1 st i varje m varvet ut. = 213 st

Varv 17 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 12, dvs även mitt över lmb och mitt över stgr på varv 15. Avsluta v med 1 st.

Varv 18 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 19 (från rätsidan): 1 lm, 1 fm i första m, 1 fm i varje m = 213 fm

Varv 20 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m = 213 st

Då har vi virkat färdigt fram till rosorna! Du kan ta av garnet eftersom vi här sedan byter till bladfärgen. Blad och rosor ska vi ta itu med i nästa del av mönstret – del 4.

Det här gick väl bra?! Perfekt, för nu ska du virka exakt likadant fast på den andra sida av din mormorsremsa (samma remsa) så att dina mormorsrutor hamnar i mitten av pläden.

Snurra på ditt arbete så att du har mormorsremsan i överkant. Vänd arbetet sedan upp och ner så att du börjar virka från avigsidan:

Upprepa varv 6-20.

Här nedan kommer jag länka till de 6 mönsterdelarn när jag släppt dem. Från början hade jag tänkt 5 mönsterdelar men jag inser nu att det kommer behöva vara 6 stycken.

Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.

Mer information om Crochet Along av Vintage Rose

1. Mormorsrutor (släpptes 1/2 2022)
2. Join as you go
(släpptes 15/2)
3. Spetsmönster & bobbles/muscher
(släpps 22/2)
4. Blad & rosor
(släpps 1/3)
5. Mer spetsmönster & bobbles/muscher (8/3)
6. Montering & uddkant
(släpps 15/3)

Vi ”ses” i mitt online virkcafé på Facebook!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, 
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿


Del 4 – Pläden Vintage Rose, Blad & rosor

$
0
0

Vi har nu kommit till del 4 av min CAL = Crochet Along, Vintage Rose!

Om du undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig för sent att hänga på!

Den här veckan kommer vi att virka det svåraste partiet på pläden: blad och rosor ”as you go”.

Jag kan tråkigt nog inte ta åt mig äran för dessa små underverk. Jag har hittat mönstret på dem, hos fantastiska MyPicot som delar massor av underbara mönster på sin blogg.

TIPS! Jag tycker att du som inte är så van virkare/virkerska och som inte har virkat den här typen av rosor och blad tidigare, bör öva litet på det innan du börjar att virka dem på din pläd.

Jag har hittat en video som förklarar tekniken hur blad och rosor virkas (se längre ner i detta mönster). Antalet maskor ska ni dock inte ta bokstavligt utan det är de som står i min mönstertext som gäller!

Jag har själv fotat steg för steg och förklarar i text hur jag virkar blad och rosor. Ni har även tillgång till MyPicots originalmönster med bilder på engelska här!

OBS! Det finns ett enklare sätt att virka del 4 och det är att virka själva rosen separat och sedan sy fast den på plats ovan bladen.

Några av mina rosor på pläden är faktiskt just virkade så, då jag inte alltid tyvärr besitter världens bästa tålamod… Så när vissa rosor vägrade bli så snygga som jag önskade, gav jag upp och sydde dit lösa rosor istället.


Först litet kort information om pläden

Garn: Catania (19 nystan) Du hittar garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar.
Virknål: 3.5 och 3.0
Mått: ca 90×100 cm efter blockning.
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.

Nu börjar vi!

Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1200 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.

Se här, vackra mittenremsor som virkas i min FB-grupp!

Du har väl blockat din mittenremsa?

Blockning: Du kan spraya litet lätt med en blomspruta över ditt arbete och sedan spänna ut det med nålar alternativt stryka på det med ett ångstrykjärn (med ett lakan emellan) och dra litet i det till önskad storlek och form.

OBS! Det senare alternativet kommer dock bli allt svårare ju mer vi virkar textur som bobbles och blommor och rekommenderas bara om du virkar med Catania, dvs det garn som ingår i garnpaketet. Alla garner klarar långt ifrån detta.


Mittenpartiets blad och rosor

Vi kommer nu att fortsätta att utöka mittenpartiet på pläden. Det virkas åt båda hållen, precis som i del 3.

OBS! Du virkar fortfarande bara på mittpartiets remsa. De övriga 2 remsorna består än så länge bara av mormorsrutor med 2 varv mormorsränder runt.

Gör så här!

✓ Plocka fram ditt mittenparti, färg 3 (som är Reseda 402 för alla som köpt mina färgsatta garnpaket) och virknål 3,5.
OBS! Har du använt någon annan storlek på virknål till tidigare delar så fortsätt med den. (Dvs har du använt storlek 3 tidigare så fortsätter du även nu med 3.)

BLAD
Bladen virkas med färg 3.
Varv 21 (från rätsidan): Börja varvet med 2 lm, 1 fm i samma m, 5 fm.

Vi ska nu virka 2 blad. Det klurigaste här är att se var bladen ska placeras i nederkant. Det sker på varv 18 i den övre delen av dina stolpar. Du räknar bakåt och ”backar” 2 st. Syns av bilden här nedan.

OBS! Om du tittar på videon så kan du nu bli litet förvirrad då de istället börjar med det andra bladet och ”backar” därför inte. Välj det sätt du själv tycker verkar enklast!

Blad 1: 3 lm. Dra en linje med fingret rakt ner till varv 18. Räkna den stolpen som stolpe 1. Räkna bakåt ytterligare 2 st och stick in virknålen upptill, högst upp runt den 3:e st: 1 fm.

Vrid ditt arbete så att du kan virka runt de 3 lm: 1 fm, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 fm. Ditt första blad är färdigt!

Blad 2: 3 lm. På varv 18: Hoppa över 3 st på från där du placerade ditt första blads spets. Stick in virknålen upptill, högst upp runt den 4:e st: 1 fm.

Vrid ditt arbete så att du kan virka runt de 3 lm: 1 fm, 1 hst, 3 st, 1 hst, 1 fm. Ditt andra blad är färdigt!

Fortsätt så på varv 21 med *20 fm. Virka ett nytt bladpar enligt ovan.* Upprepa mellan *:orna tills varvet nästan är slut och avsluta med 7 fm.

Mellan varje bladpar virkas alltså totalt 20 fm. Du kommer att ha 11 bladpar med 20 fm mellan varje bladpar när du är klar med varvet. I början av varvet har du 6 fm och i slutet 7 fm = 213 fm

OBS! Bli nu inte orolig för att jag på mina bilder inte har virkat spets och bobbles från båda hållen på min remsa. Du har gjort helt rätt som har det på din! (Mina bilder är tagna från när jag fortfarande testade mig fram och ännu inte riktigt visste hur jag ville att filten skulle bli att se ut färdig.)

ROSORNA
Rosorna virkas med färg 4 (i mitt fall 246 Light Pink).

Varv 22 (från avigsidan): Börja varvet med 2 lm, 1 fm i samma m, 6 fm.

Vi ska nu virka själva rosen: 12 lm, 3 st i den 4:e lm, 3 st i de nästa 8 lm, 3 lm, 1 sm i den sista lm. Rosen består alltså av 29 st där den första och den sista består av 3 lm.

Rulla ihop din ros och stick in virknålen från sidan så att nålen går genom alla lager på rullen. Virka ihop lagren med sm. Detta ska göras flera gånger tills rullen håller ihop och blir en vacker ros som sitter mellan bladen.

TIPS! Jag tycker det var svårt att virka ihop mina rosor snyggt så jag använde mig även av en ullnål och sydde ett par stygn mina rosor. Jag sydde dessutom fast min ros på plats mellan bladen då jag var rädd att den annars kanske skulle börja ”hänga”.

När du är nöjd med din ros, virkar du *20 fm tills du kommer till ditt nästa bladpar. Här virkar du en ros till.* Upprepa mellan *:orna tills du virkat den sista rosen, 6 fm.


SÅ HÄR GÖR DU OM DU VILL VIRKA LÖSA ROSOR ATT SY FAST

Varv 22 (avigsidan): Om du väljer att istället virka lösa rosor och sedan sy fast dem, så virkar du enbart fm med färg 4.

Rosen virkas på samma sätt på samma sätt som de här ovan, dvs 12 lm, 3 st i den 4:e lm, 3 st i de nästa 8 lm, 3 lm, 1 sm i den sista lm. Arbetet rullas så ihop och lagren sys ihop till en vacker ros.

Sy fast rosen mellan bladparen på rätsidan.

Här nedan finns en video på engelska, gjord av Nicki’s Homemade Crafts, som förklarar tekniken hur blad och rosor virkas. Antalet maskor, placering osv ska ni dock inte ta bokstavligt utan det är de som står i min mönstertext, som gäller! I videon virkar de dessutom bladen i omvänd ordning, vilket kan förvirra litet. Båda varianterna ger dock samma resultat i slutänden så gör den ordning som känns bäst och lättast för dig.

Här nedan kommer jag länka till de 6 mönsterdelarn när jag släppt dem.

Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.

Mer information om Crochet Along av Vintage Rose

1. Mormorsrutor (släpptes 1/2 2022)
2. Join as you go
(släpptes 15/2)
3. Spetsmönster & bobbles/muscher
(släpps 22/2)
4. Blad & rosor
(släpps 1/3)
5. Mer spetsmönster & bobbles/muscher (8/3)
6. Montering & uddkant
(släpps 15/3)

Vi ”ses” i mitt online virkcafé på Facebook!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, 
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

Del 5 – Pläden Vintage Rose, mer spets & bobbles/moucher

$
0
0

Vi har nu kommit till del 5 av min CAL = Crochet Along, Vintage Rose!

Om du undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig för sent att hänga på!

Den här veckan kommer innebära mycket mer virkning än i tidigare delar och din pläd kommer att växa rejält. Å andra sidan behöver du inte lära dig några nya tekniker utan vi kommer att fortsätta med att virka ett romantiskt spetsparti med samma maskor som i del 3 – dvs, stolpar i olika grupperingar och bobbles/moucher.


Först bara litet kort information om pläden

Garn: Catania (19 nystan) Du hittar garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar.
Virknål: 3.5 och 3.0
Mått: ca 90×100 cm efter blockning.
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.

Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1200 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.

Nu börjar vi!

Vi kommer att fortsätta att utöka mittenpartiet på pläden. Det virkas åt båda hållen, precis som i del 3 och 4. Alla varv där du virkar enbart 1 fm eller 1 st i varje maska består precis som tidigare av 213 maskor.

OBS! Du virkar fortfarande bara på mittpartiets remsa. De övriga 2 remsorna av mormorsrutor kommer vi att virka på först i den sista delen av mönstret.

Vackra mittenpartier virkas i mitt Online Virkcafé på Facebook.


Gör så här!

✓ Plocka fram ditt mittenparti, plädens bottenfärg, dvs Cream 130 och virknål 3,5.

OBS! Har du använt någon annan storlek på virknål till tidigare delar så fortsätt med den. (Dvs har du använt storlek 3 tidigare så fortsätter du även nu med 3.)

På bilden här ovan ser du varven vi kommer att virka: varv 23-52. Det är inga nyheter utan du har virkat alla dessa sammansättningar av maskor i tidigare delar av mönstret.

Varv 23 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m = 213 st

Varv 24 (från avigan): Börja varvet med 2 lm, 1 fm i samma m, 1 fm i varje m = 213 fm

Varv 25 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m = 213 st

Varv 26 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta v med 1 st.

Varv 27 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 28 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 lm, hoppa över 1 st, 3 st i samma m (stgr ska alltid hamna rakt över 1 st på varv 26), *1 lm, hoppa över 3 m, 3 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över 2 m, 1 st i sista m.

Varv 29 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i närmaste lmb. *1 lm, hoppa över stgr, 3 st runt samma lmb*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över stgr, 1 st i sista m.

Varv 30 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i närmaste lmb, 1 st i varje m varvet ut. = 213 st

Varv 31 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 26, dvs även mitt över lmb och mitt över stgr på varv 28 för symmetri. Avsluta v med 1 st.

Varv 32 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st


Bobble stitch/mouch a la BautaWitch

För att du ska slippa hoppa mellan de olika delarna i mönstret har jag låtit förklaringen till hur man virkar bobbles/moucher följa med även i denna delen.

En bobble/mouch = 5 halvfärdiga st (dvs du gör bara första omslaget) och virkar ihop dem först när du har alla 5 på din nål. Lås med 1 lm. Låsmaskan är viktig för att du ska få din bobble att bli bullig och fin. Du kommer virka 3 fm mellan varje bobble/mouch.

De som virkas från avigsidan är lättast för de blir snygga av sig självt. De ploppar ut så fint på rätsidan. De som du virkar från rätsidan måste däremot petas litet på med en nål så att de inte hamnar på avigsidan av ditt arbete och för att få snygg form.

Viktigt att komma ihåg! När du virkar nästa varv (dvs varvet direkt efter ditt bobble stitch) med fm, så ska du INTE virka någon maska i din ”låsningsmaska”.

Varv 33 (från rätsidan): Nu ska vi byta till färg 5. (I mitt fall, 8414 Baby Pink.) Det är dags för bobbles/moucher. De placeras ovan varannan st på varv 31: 1 lm och 1 fm i samma m, 1 fm, 1 bobble, *3 fm, 1 bobble*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 fm. = 53 bobbles/moucher

OBS! Se till så att alla bobbles hamnar på rätsidan och får fin form, genom att pilla litet på dem med en nål om så krävs.

Varv 34 (från avigan): Byt tillbaka till färg 1, dvs 130 Cream. 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. Tänk på att bara virka 1 fm i en maska bakom dina bobbles, dvs INTE i låsmaskan. = 213 fm

Varv 35 (från rätsidan): 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. = 213 fm

Varv 36 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 31 för symmetri. Avsluta v med 1 st.

Varv 37 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 38 (från avigan): Nu ska vi byta till färg 2. (I mitt fall, 406 Mud) Det är dags för bobbles/moucher från avigan. Dessa är så mycket enklare att få fina än de du tidigare gjort från rätsidan. De placeras rakt ovan bobbles/moucherna på varv 33:
1 lm och 1 fm i samma m, 1 fm, 1 bobble, *3 fm, 1 bobble*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 fm. = 53 bobbles/moucher

Varv 39 (från rätsidan): Byt tillbaka till färg 1, dvs 130 Cream. 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. Tänk på att bara virka 1 fm i en maska bakom dina bobbles, dvs INTE i låsmaskan. = 213 fm

Varv 40 (från avigan): 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. = 213 fm

Varv 41 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 36 för symmetri. Avsluta v med 1 st.

Varv 42 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 43 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 lm, hoppa över 2 m, 3 st i samma m (stgr ska alltid hamna rakt över 1 st på varv 41), *1 lm, hoppa över 3 m, 3 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över 1 m, 1 st i sista m.

Varv 44 (från avigan): 3 lm = 1:a st, *1 lm, hoppa över stgr, 3 st runt samma lmb*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 lm, hoppa över stgr, 1 st i sista m.

Varv 45 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m = 213 st

Varv 46 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 41 för symmetri. Avsluta v med 1 st.

Varv 47 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Varv 48 (från avigan): Nu ska vi byta tillbaka färg 2. (I mitt fall, 406 Mud) Vi ska virka bobbles/moucher från avigan. De placeras rakt ovan varannan st på varv 46:
1 lm och 1 fm i samma m, 1 fm, 1 bobble, *3 fm, 1 bobble*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. Avsluta med 1 fm. = 53 bobbles/moucher

Varv 49 (från rätsidan): Byt tillbaka till färg 1, dvs 130 Cream. 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. Tänk på att bara virka 1 fm i en maska bakom dina bobbles, dvs INTE i låsmaskan. = 213 fm

Varv 50 (från avigan): 1 lm och 1 fm i första m, 1 fm i varje m. = 213 fm

Varv 51 (från rätsidan): 3 lm = 1:a st, 1 st i första m, *1 lm, hoppa över en maska, 1 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. St ska hamna rakt över st på varv 46 för symmetri. Avsluta v med 1 st.

Varv 52 (från avigan): 3 lm = 1:a st, 1 st i varje m (OBS! Du virkar dina st runt lm INTE i dem). = 213 st

Nu har du virkat alla varven i denna del av mönstret, på denna sida av mittremsan. Visst blir det fint?! När du är redo för mer virkning upprepar du varv 23-52 på den andra sidan. Efter det är det bara en del kvar av mönstret. Tänk, snart är du färdig med din Vintage Rose!

Här nedan kommer jag länka till de 6 mönsterdelarna när jag släppt dem.

Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.

Mer information om Crochet Along av Vintage Rose

1. Mormorsrutor (släpptes 1/2 2022)
2. Join as you go
(släpptes 15/2)
3. Spetsmönster & bobbles/muscher
(släpps 22/2)
4. Blad & rosor
(släpps 1/3)
5. Mer spetsmönster & bobbles/muscher (8/3)
6. Montering & uddkant
(släpps 15/3)

Vi ”ses” i mitt online virkcafé på Facebook!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, 
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

Del 6 – Pläden Vintage Rose, montering och uddkant

$
0
0

Vi har nu redan kommit till den sista delen, del 6 av min CAL = Crochet Along, Vintage Rose! När du virkat denna delen är din pläd helt färdig! 😃

Medan du virkar dina sista maskor på pläden kommer jag att sammanställa alla 6 delarna i mönstret till en PDF. Är du intresserad av att ha dem alla samlade i ett och samma dokument kommer det att finnas att köpa av mig i webbshoppen. Både som elektroniskt dokument och i utskrivet format.

Om du undrar vad det är för pläd och Crochet Along som jag skriver om, så läs mitt tidigare inlägg där jag berättar allt du behöver veta för att vara med och virka detta roliga virkprojekt med mig och massor av andra trevliga virkare/virkerskor i mitt Online Virkcafé på Facebook. Det är aldrig för sent att hänga på!


Först litet kort information om pläden

Garn: Catania (19 nystan) Du hittar garnpaket i webbshoppen. De finns att få i 5 färgställningar.
Virknål: 3.5 och 3.0
Mått: ca 90×100 cm efter blockning
Vintage Rose är inte jättestor utan tänkt som en större babypläd eller filt att ha över frusna ben för dig som sitter upp och kanske handarbetar mycket i soffan eller över knäna i en rull- eller gungstol.

Du virkar på i din egen takt och har du några frågor, funderingar eller kanske bara vill visa upp bilder på ditt arbete så finns jag samt i dagsläget, ca 1.300 andra virkare/virkerskor som sällskap i min Facebook grupp: BautaWitchs Online Virkcafé.

Vackra mormorsremsor som virkats i mitt Online Virkcafé på Facebook.


Nu börjar vi!

Äntligen är det dags att plocka fram de två remsorna med mormorsrutor som du virkade i del 1 och 2.

Plocka fram en av mormorsremsorna, plädens bottenfärg, dvs Cream 130 och virknål 3,5.

OBS! Har du använt någon annan storlek på virknål till tidigare delar så fortsätt med den. (Dvs har du använt storlek 3 tidigare så fortsätter du även nu med 3.)


JAYG = Join as you go

Nu kommer du inte bli så glad på mig för jag kommer börja med att be dig repa upp EN av långsidorna på remsorna. Obs! Endast ena långsidan.

Anledningen till att jag tidigare bad dig virka denna var för att det gjorde det mycket enklare om vi virkade alla remsorna på exakt samma sätt och därför fick du i del 2 ”rama in” hela remsorna.

Kommer du ihåg hur vi virkade ihop våra rutor till remsor i del 2? Vi ska nu på samma sätt virka ihop våra remsor med resten av pläden. En i var sida av mittendelen.

Varv 5 på remsa 2 och 3 (från rätsidan): Den kanten på remsan som du nyss repade upp lägger du framför din mittenremsa. Vi börjar som vanligt från höger hörn: Hörnet ska ha 3 st, 1 lm:
1 fm i den första st på mittenpartiet, 1 lm, 3 st i samma hörn. Du har nu virkat ihop hörnen på dina 2 delar.

*3 st i nästa lmb på mormorsremsan, hoppa över 3 st på mittenremsan, 1 fm i mittenremsan*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till hörnet, 3 st, 1 lm, 1 fm i mittenremsan. Ta av garnet.

Virka så på exakt samma sätt, fast den andra remsan med mormorsrutor på motsatt sida av mittenremsan.


Uddkant

Jag virkade om uddkanten 2 gånger runt om min pläd innan jag blev nöjd. Första gången använde jag samma virknål som till pläden och gjorde på varv 53, på tok för många maskor. Bården blev då alldeles för bubblig på kortsidorna (den gick inte ens att stryka platt) då den innehöll för många maskor samt varje maska tog litet för stor plats pga att virknålen var litet för grov. Inte snyggt! Så det var bara att repa och börja om.

Innan du börjar med nästa steg så föreslår jag att du sprayar litet på din pläd med en blomspruta och spänner ut den över natten på din blockningsmatta. Alternativt stryker med ångstrykjärn på de ställen du kommer åt UTAN att förstöra texturen på pläden. Dvs INTE över bobbles/moucher och rosor.

Vi fortsätter med plädens bottenfärg, dvs Cream 130 men byter (OBS!) till en virknål i en storlek mindre än den du tidigare använt. Jag har virkat min pläd med 3,5 så i mitt fall byter jag nu till 3.0.

Vi kommer inte längre att vända arbetet efter varje varv utan vi virkar runt, runt.

Varv 53 (från rätsidan): Börja detta varvet strax innan ett hörn på en av mormorsremsorna: Första st = 3 lm, sedan 1 st i varje m tills du kommer till första hörnet.
Alla hörn: 2 st, 3 lm, 2 st

Kant 1 – långsida (mormorsrutor): 1 st i varje m

Kant 2 – kortsida: 1 st i varje m längs mormorsrutan, hoppa över JAYG, i varje liggande st virkas 2 st med följande undantag:

Bobbles: i de 2 varven med fm = virka ihop 2 st, 1 st i bobblesvarvet, i st = virka ihop 2 st (du minskar alltså ditt v med 2 st vid bobblespartierna).

Fortsätt med 2 st i varje liggande st med undantag för bobbles, på samma sätt tills du kommer till rosorna.

Rosorna: 2 st i den liggande st, hoppa över den fm, 2 st i den liggande st, virka ihop de 2 st som virkas i bladvarvet och rosvarvet med varandra, 2 st i den liggande st, hoppa över fm, 2 st i den liggande st. (Du minskar alltså ditt varv med 3 m vid rosorna.)

Fortsätt med 2 st i varje liggande st med undantag för bobbles, på samma sätt tills du kommer till mormorsrutorna i mitten på varvet.

Mormorsrutorna: 1 st i varje m

Virka vidare längs hela kant 2 på exakt samma sätt som fram till mormorsrutorna i mitten.

Kant 3 – långsida (mormorsrutor): som kant 1

Kant 4 – kortsida: som kant 2. Avsluta med 1 sm i den första st du gjorde på varvet.

Varv 54 (från rätsidan): Se på bilden ovan hur dina hörn ska se ut på detta varvet: 1 st, 2 lm, 1 st. Se även placeringen av st före och efter hörnet. Räkna så bakåt från ditt närmaste hörn var du ska placera din första st på varvet: 4 lm = 1:a st och 1 lm, hoppa över 1 m, *1 st*, 1 lm, hoppa över 1 m*. Upprepa mellan *orna med undantag för hörnen, som du virkar enligt bild och avsluta v med 1 sm i den 1:a st på v.

TIPS! Om dina maskor inte går jämnt upp för dig (det är lätt hänt att ha råkat få en st för mycket eller för litet) så försök trolla litet genom att lägga till en extra st på den kanten. Men gör det någon stans mitt på kanten, INTE nära ett hörn för där är det mest synligt.

Varv 55 (från rätsidan): Dags för uddar. Precis som innan vi började virka v 54 så spana in ditt närmaste hörn och placera dina uddar i rätt st för att hörnen ska bli som på bilden.

Uddarna virkas i stolparna på v 54 men inte i den översta m i st som man brukar virka i, utan bokstavligen genom den övre delen av st. Detta för att uddarna ska hamna rakt över st. I var annan st virkas 1 sm och i var annan 4 st. Detta upprepas längs hela kanterna med undantag för hörnen där du istället virkar 5 st.

Blocka eller stryk på uddkanten enligt tidigare instruktioner.

Din Vintage Rose är färdig!

Jag hoppas att du tycker att det har varit roligt virkning och att du är nöjd med ditt fina arbete!

Här nedan kommer jag länka till de 6 mönsterdelarna när jag släppt dem.

Du kommer även att hitta dem om du kikar bakom fliken DIY eller söker på Vintage Rose och BautaWitch. Utskrift ingår inte utan du bestämmer själv om du vill läsa från dator, platta, smartphone eller skriva ut sidorna. I slutet av varje blogginlägg hittar du en skrivarikon.

Fr o m 22/3 kommer mönstret även att gå att köpa i sin helhet både som elektronisk PDF och som ett utskrivet dokument, i min webbshop under heminredning.

Mer information om Crochet Along av Vintage Rose

1. Mormorsrutor (släpptes 1/2 2022)
2. Join as you go
(släpptes 15/2)
3. Spetsmönster & bobbles/muscher
(släpps 22/2)
4. Blad & rosor
(släpps 1/3)
5. Mer spetsmönster & bobbles/muscher (8/3)
6. Montering & uddkant
(släpps 15/3)

Vi ”ses” i mitt online virkcafé på Facebook!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!

Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, 
ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den virkade kramgoa hunden, Fläckis

$
0
0

Hunden Fläckis är den senaste familjemedlemmen i min, vid det här laget, ganska så stora kramgoa familj av virkade leksaker, sk amigurumis. Jag började designa dessa virkade gosedjur för ca 3 år sedan och ni har verkligen älskat dem för vi har sålt hela ca 3.300 materialkit till dem!

Hela familjen är virkade av mjukaste sammetsgarn, är ca 45 cm höga och är oemotståndliga att krama på. Alla mönster är gratis här i min blogg och materialkit finns att beställa i min webbshop.

Först ut var Nallen Love och Kaninen LoveNina med sina hjärtformade nosar. Sedan kom Musflickan LoveLi, Enhörningen Pastelle, Åsnan ÅsneLina, Isbjörnen LovIs, Lejonet Leo, Grisen Råsa, Elefanten Elvis och så nu Hunden Fläckis.

Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster utan kostnad! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…! 😉

Självklart finns det ett materialkit till hunden Fläckis, i min webbshop. De innehåller allt garn du behöver. Även restgarn till den stora svarta nosen, till munnen samt säkerhetsögon (18 mm). 

Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.

STORLEK:
Ca 45 cm lång.

DU BEHÖVER:
– 3 st 100 gr nystan brun myBoshi Samt
– 1 st 100 gr nystan sandfärgad myBoshi Samt (det går ca 1/3 nystan)
– 1 par ögon eller 2 knappar
– ca 10 gr restgarn av svart myBoshi Samt till nos
– ca 1 m restgarn av svart DMC Woolly till mun
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!

samt
– ca 200 gr vadd
– virknål 5
– stopnål
– markörer
– ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Personligen tycker jag att snickarpennor eller rundstav ca 8 mm, är bästa val. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.

DU BEHÖVER VETA:
Det är viktigt att du kollar att dina mått på kroppsdelarna överensstämmer med de i mönstret! Garnmängden i materialkitten är anpassad till måtten i mönstret!

När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.

Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().


Hunden Fläckis

Hunden Fläckis är ett hoppkok av tidigare mönster samt litet nytt. Hans huvud är Lejonet Leos och hans kropp, armar och ben är Kaninen LoveNinas och Nallen Loves. Vissa av bilderna är de samma jag använt mig av i tidigare mönster, vilket förklarar varför färgerna på bilderna inte alltid överensstämmer med Fläckis.

Nu börjar vi!

KROPP:
Mått: ca 18 cm lång.
Virkas med brunt garn.

Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm
v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm
v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 17. 1 fm i varje m = 35 fm
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fmVarv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm
v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm
v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 17. 1 fm i varje m = 35 fm
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm

Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt.
v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm
v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 27. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

ARMAR:
Mått: 18 cm långa
Virka 2 stycken med brunt garn.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x3 = 21 fm
v 5-7.
1 fm i varje m = 21 fm
v 8. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 9. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x2 = 12 fm

Stoppa handen ganska hårt med vadd.

v 10-24. 1 fm i varje m = 12 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy fast armarna med).
Fyll armen med vadd. Sy ihop öppningen rakt.

Armarna sys sedan fast på var sida om öppningen på kroppen.

BEN:

Virka 2 stycken med brunt garn. Själva fotsulorna kan virkas med sandfärgat garn om du önskar.
Mått: ca 16 cm långa

Vill du ha sandfärgade fotsulor så börjar du med det garnet. 
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm

Ta av garnet och byt till brunt garn.

v 7. 1 fm i varje m = 36 fm
v 8. 1 fm i de första 7 m, 2 fm tills, (1 fm, 2 fm tills) x7, 1 fm i de nästa 6 fm = 28 fm
v 9. 1 fm i varje m = 28 fm

Tips! Om du önskar och vill ”gömma” den litet sick-sack-aktiga färgbytet så ta nu en ny garnände och antingen virka lm eller sy kedjestygn längs färgbyteskanten.
v 10. 1 fm i de första 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 8 m = 24 fm
v 11. 1 fm i varje m = 24 fm
v 12. 1 fm i de första 8 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 3 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 5 m = 20 fm
v 13. 1 fm i varje m = 20 fm

Stoppa foten med vadd. Fotsulan ska helst inte bukta.
v 14. 1 fm i de första 5 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 9 m, 2 fm tills, 1 fm i de nästa 2 m = 18 fm
v 15-20. 1 fm i varje m = 18 fm
v 21. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm
v 22-25. 1 fm i varje m = 15 fm
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.
Fyll benen med vadd. Foten ska kännas fast medan benet ska kännas sladdrigt (som armarna). Sy ihop öppningen rakt. Sömmen ska gå lodrät om du har hälen mot dig och tån ifrån dig.

Sy fast benen. Ett på var sida, nedtill på kroppen. Bra placering är på varv 8.

SVANS:
Virkas med brunt garn. 
v 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2-12. 1 fm i varje m = 6 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy fast svansen med).

Sy fast svansen mitt bak. Varv 9-10 är en bra placering.

Nu är det bara magfläcken kvar på kroppen. Magfläcken kan dock kännas litet avskräckande så vi avvaktar litet till, innan vi virkar den. Istället börjar vi nu med huvudet.

ÖGONFLÄCK:
Virkas med sandfärgat garn.
OBS! Bild på fläcken hittar du litet längre ner i mönstret.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. 1 fm i varje m = 18 fm. Avsluta med sm så osynligt som möjligt. Du vill ha ”fläcken” helt rund.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast fläcken med.

NOS:
Virkas med svart garn.
OBS! Bild på nosen hittar du litet längre ner i mönstret.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3.
(2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4-5. 1 fm i varje m = 18 fm
v 6. (2 fm tills) x9 = 9 fm
v 7. (2 fm tills) x3 = 3 fm
Ta av garnet. Sy ihop hålet. Lämna en ände att sy fast nosen med.

HUVUD:
Mönstret till huvudet är det samma som till Lejonet Leo därav är kroppen gul på några av bilderna.
Mått: Ca 18-19 cm från nos till bakhuvud.

Virkas med det bruna garnet.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5. 
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6-10. 1 fm i varje m = 30 fm
v 11. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 12. 1 fm i varje m = 36 fm 
v 13. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6, 1 fm x6 = 42 fm
v 14-16. 1 fm i varje m = 42 fm

Placera en markör på v 16 (på lejonet är det på v 13 så räkna inte varven på bilden ovan) efter maska 16, dvs mitt på ovansidan av nosen. På detta varv kommer du litet senare att placera dina ögon symmetriskt på var sida om markören. 
v 17. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6, 1 fm x6  = 48 fm

På nästa v ska vi göra ett litet hål för ”ryggradspinnen” som djuret behöver för att inte nicka.

v 18. 1 fm x43 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm x4 = 48 m (foto)
v 19-23. 1 fm i varje m = 48 fm

Innan du börjar fylla huvudet med vadd börjar det nu bli dags att fästa hundens ögon. Placera ögonen symmetriskt på var sida om markören på v 16. Ca 7 cm är ett bra avstånd mellan ögonen.
OBS! Säkerhetsögat med fläck ska gå både genom ögonfläcken och huvudet.

v 24. (1 fm i de första 6 m, 2 fm tills) x6 = 42 fm
v 25. 1 fm i varje m = 42 fm
v 26. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x6 = 36 fm
v 27. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x6 = 30 fm
v 28. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm
Börja stoppa ditt huvud med vadd. 

v 29. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm
v 29. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x6 = 18 fm
v 30. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x6 = 12 fm
v 31. (2 fm tills) x6 = 6 fm
v 32. (2 fm tills) x3 om möjligt. Virka ihop övriga m med sm.
Ta sedan av garnet. Denna garnände kan du fästa direkt.

♥︎ Sy nu fast ögonfläcken.
♥︎ Sy fast den svarta nosen längst fram på huvudet med sin garnände.
♥︎ Brodera en mun nedanför nosen. Munnen har jag sytt av 3 enkla stygn med dubbel tråd av svart DMC Woolly.

ÖRON:
Virka 2 stycken i det bruna garnet.
Öronen ska se ut som ouppblåsta ballonger i formen.
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm i nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6-9.
1 fm i varje m = 30 fm
v 10. (1 fm i den första 3 m, 2 fm tills) x6 = 24 fm
v 11-13. 1 fm i varje m = 24 fm
v 14. (1 fm i den första 2 m, 2 fm tills) x6 = 18 fm
v 15-17. 1 fm i varje m = 18 fm
v 18. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x6 = 12 fm
v 19-23. 1 fm i varje m = 12 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).

Öronen ska inte stoppas med vadd.

Sy fast öronen på var sida om huvudet. Varv 23-27 på huvudet med ca 6-8 cm mellanrum är en bra placering. Jag har sytt dem litet snett så de på varv 23 sitter med 8 cm mellanrum och på varv 27 med 6 cm mellanrum.

MAGFLÄCK:
Virkas med sandfärgat garn.
Magfläcken kan nog verka litet klurig när du ser alla dessa förklarande bilder. Min tanke är att den ska vara oval men ändå litet droppformad så den är något smalare i överkant. Men men i själva verket så kan du egentligen strunta i mitt mönster här och virka en oval på fri hand. Du har dessutom gott om sandfärgat garn så blir det inte bra första gången – testa igen!

11 lm, vänd
v 1. 1 fm i varje m = 10 fm,
Vänd inte utan fr o m nu virkar du runt runt. Således fortsätter v 1.
(bild 2) virka ytterligare 2 fm i den sista m och (bild 3) sedan 1 fm i varje lm x10 samt (bild 4) 3 fm runt kortsidan = 25 fm
v 2. (bild 5) 1 fm i varje m x10 samt 5 fm runt kortsidan. (bild 6) 1 fm i varje m x10 samt (bild 7) 6 fm runt kortsidan = 31 fm
v 3. (bild 8) 1 fm i varje m x10, 6 fm runt kortsidan
För fortsättning på varv 3 – se bild nedan.

Forts v 3. (bild 1) ytterligare 1 fm på kortsidan, 1 fm i varje m x10, (bild 2), 10 fm runt kortsidan (Detta är den kortsida som kommer vara bredare och placeras längs ner på kroppen) = 37 fm
v 4. (bild 3) 1 fm i varje m x10, 3 fm längs kortsidan, (bild 4) ytterligare 5 fm längs samma kortsida, (bild 5-6) 1 fm i varje m x10, 12 fm i början av kortsidan = 40 fm
v 5. (bild 7) 1 fm i varje m x 10, 6 fm längs kortsidan, (bild 8) ytterligare 4 fm längs samma kortsida, 1 fm i varje m x10, 6 fm längs kortsidan. Avsluta med 1 sm.

Ta av garnet. Lämna en ände att sy fast fläcken med.

Sy fast fläcken på magen. Den smalare delen ska vara upptill och fästs i kanten på hålet på kroppen.

Alla delar är färdigvirkade! Kvar är nu bara att sy fast huvudet på kroppen.

MONTERING AV HUVUDET:
Sy fast huvudet ovan öppningen på kroppen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig pinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet. Tycker du att din pinne känns vass i ändarna kan du fästa vadd runt dem med tejp.

Behåller du Fläckis för egen räkning eller kommer han att kramas av ett litet barn? Hoppas din hund hittar en kärleksfull famn att bo i!

Kanske tar du nu ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den virkade kramgoa grodan, Froggy

$
0
0

Den charmiga Grodan Froggy, är den senaste familjemedlemmen i min, vid det här laget, ganska så stora kramgoa familj av virkade leksaker, sk amigurumis. 

Hela familjen är virkade av mjukaste sammetsgarn, är ca 45 cm höga (nu med undantag för Froggy som är hela 65 cm lång) och är oemotståndliga att krama på. Alla mönster är gratis här i min blogg och materialkit finns att beställa i min webbshop.

Först ut var Nallen Love och Kaninen LoveNina med sina hjärtformade nosar. Sedan kom Musflickan LoveLi, Enhörningen Pastelle, Åsnan ÅsneLina, Isbjörnen LovIs, Lejonet Leo, Grisen Råsa, Elefanten Elvis, Hunden Fläckis och så nu Grodan Froggy. Froggy skiljer sig litet från sina övriga kompisar, pga sina extremt långa och smala ben. Han mäter hela 65 cm från krona till tå.

Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster utan kostnad! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…! 😉

Självklart finns det ett materialkit till grodan Froggy, i min webbshop. De innehåller allt garn du behöver. Även restgarn till ögonvitorna, till munnen samt säkerhetsögon (18 mm).  MEN om du vet med dig att du virkar löst så köp till ett extra nystan med grön sammetsgarn. Jag fick endast 15 gr grönt garn över när min Froggy var klar.

Du behöver själv bara komplettera med någon sorts stoppning. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.

STORLEK:
Ca 65 cm lång.

DU BEHÖVER:
– 2 st 100 gr nystan grön myBoshi Samt
– 1 st 50 gr nystan Durable Glam i färgen guld
– 1 par ögon eller 2 knappar
– ca 10 gr restgarn av vit myBoshi Samt till ögonvitor
– ca 4 gr restgarn av svart DMC Woolly till mun
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!

samt
– ca 100 gr vadd
– virknål 3 (till kronan)
– virknål 5 (till grodan)
– stopnål
– markörer
– ev kraftig blompinne, ca 20 cm lång i plast eller annat hållbart material. En rundstav ca 8 mm, är bästa val. (Ibland har jag använt snickarpennor men de blir litet för långa för grodan som har ett ganska litet huvud.) Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.

DU BEHÖVER VETA:

OBS! Det är viktigt att du kollar att dina mått på kroppsdelarna överensstämmer med de i mönstret! Garnmängden i materialkitten är anpassad till måtten i mönstret! Vet du med dig att du virkar löst, så köp till ett extra nystan av det gröna sammetsgarnet!

När man virkar amigurumi måste du kunna hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Du virkar fm runt, runt och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Personligen tycker jag det är enklast att alltid placera markören i maska 1 på varven.

Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan garnet gå av eller tappa ”fluff”.

Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar varje del med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

Alla garnändar på insidan av ditt djur kan du knyta ihop med sin ”närmaste kompis”. Klipp inte av dem vid knuten utan låt dem vara långa (och bli en del av stoppningen). Du behöver inte fästa på annat sätt.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().

Grodan Froggy

Grodan Froggy har helt andra former på sina kroppsdelar än de övriga djuren med undantag för själva kroppen. Där har jag använt mig av samma mönster som till de flesta av de övriga djuren.

Nu börjar vi!

Plocka fram det gröna sammetsgarnet, virknål och en markör. Markören använder du för att hålla koll på vilket varv du är på. Jag brukar alltid sätta den i första maskan på mina varv, så snart jag virkat den.

KROPP:
Mått: ca 18 cm lång.

Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x 7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x7 = 49 fm
v 8-11. 1 fm i varje m = 49 fm
v 12. (1 fm i de första 5 m, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 42 fm
v 16. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 17. 1 fm i varje m = 35 fm
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 28 fm

Dags att börja stoppa kroppen med vadd. Den stoppas ganska hårt. Ju plattare du stoppar ”rumpestumpe”, desto lättare kommer din groda att sitta själv.
v 22. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 23-25: 1 fm i varje m = 21 fm
v 26. (1 fm i den första m, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 27. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

HUVUD:
Mått: Ca 16 cm brett och 10 cm högt.
Virkas cylinderformat från kortände till kortände.

Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x7 = 28 fm
v 5. 
1 fm i varje m = 28 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x7 = 35 fm
v 7-12. 1 fm i varje m = 35 fm 

På nästa varv kan du göra ett litet hål för ”ryggradspinnen” som djuret behöver för att inte nicka.

v 13. 17 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 17 fm = 35 m
v 14-17. 1 fm i varje m = 35 fm 
v 18. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x7 = 28 fm
v 19. 1 fm i varje m = 28 fm
v 20. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 21. 1 fm i varje m = 21 fm
Börja stoppa ditt huvud med vadd. 

v 22. (1 fm, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 23. (2 fm tills) x7 = 7 fm
Fyll på med vadd. 
v 24. (2 fm tills) så länge det går.
Ta av garnet. Denna garnände kan du fästa direkt.

Du kan även sy dit grodans glada mun redan nu om du vill. I materialkittet följer det med litet svart DMC Woolly för att brodera munnen. Glöm inte att ta hänsyn till hålet för ”ryggraden” när du syr munnen så att den hamnar på rätt sida av huvudet.

Bäst resultat får du om du innan du börjar bestämmer dig för var mungipor och den mittersta nedre delen på munnen ska placeras. Markera gärna med markörer. Jag placerade mina på varv 7, 13 och 19 med en ”höjdskillnad” på ca 7 m.

Använd dubbelt garn. Börja i ena mungipan utan att fästa tråden. Sy vanliga stygn först åt ena hållet. (Då ser du vilken form din mun kommer att få och det är enkelt att repa om du inte blir nöjd.) Vänd sedan. Sy löst! Annars gömmer sig stygnen i garnets fluff. När du är tillbaka vid den första mungipan så vänder du igen.

Denna gången trär du nålen enbart under stygnen (inte i huvudet). Nerifrån och upp. Lika dant på dem alla. Det tar bort den litet zick zackiga form som stygnen hade.

Vill du ha mer markerade mungipor så sy några stygn innan du fäster tråden.

OBS! Vänta med att sy fast huvudet på kroppen tills du sytt fast ögonen och kronan. Vänta även med att sy fast huvudet på kroppen tills du sytt fast armarna på sidorna av kroppens öppning.

ÖGON
Mått: ca 6 cm tvärsöver
Virka 2 stycken.

Börja med det vita garnet (myBoshi Samt) som följer med i materialkittet.
Varv 1. 2 lm. 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2. 2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
Ta av garnet.

Det är nu dags att montera säkerhetsögat i mitten av din rundell. Se till att trycka fast baksidan på ögat ordentligt.

Med det gröna garnet:
v 4. 1 fm i den bmb (=bakre maskbågen) i varje m = 21 fm
v 5-6. 1 fm i varje m = 21 fm

Sätt en markör i din maska så du låser den och ta fram ditt andra gröna nystan. Med nystan nummer 2:
Virka 21 sm, ett varv runt den vita rundeln, kant i kant med den fmb (= främre maskbågen) så att du slipper den taggiga vit/gröna kanten på vitan. Ta av garnet.

Fortsätt nu med varv 7:
v 7. (1 fm, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 8. (2 fm tills) x7 = 7 fm
Fyll ögat med vadd.
v 9. (2 fm tills) så många ggr du kan.
Ta av garnet och sy ihop det lilla hålet på baksidan.

OBS! Vänta med att sy fast ögonen tills du virkat klart kronan och sytt fast den.

TIPS! När du sedan syr fast ögonen. Sy fast dem samtidigt parallellt, dvs först ett stygn i ena ögat och sedan ett i det andra. På så vis gör du exakt på samma sätt. Det är svårt att komma ihåg efteråt hur man sydde och du vill att ögonen ska sitta på exakt samma sätt på huvudet.

KRONAN
Mått: Ca 6 cm hög

Ta fram nystanet med guldgarnet (Durable Glam) och virknål 3. Lämna en lång ände för vi ska sedan virka en kant nedtill på kronan med den.

TIPS! Du vill att din krona ska ha litet stadga så om du i vanliga fall virkar löst, byt till virknål 2.5.
– 25 lm som virkas samman med 1 sm till en ring.
v 1. 1 fm i varje m = 24 fm
v 2. Hoppa över sm, 1 fm i varje m = 24 fm
v 3-13. 1 fm i varje m = 24 fm

Uddar:
v 14. (1 sm, 4 lm, vänd, 1 fm, 1 fm, 1 hst, hoppa över 1 m på själva kronan, 1 sm) x8
Ta av garnet och fäst änden.

Kant nedtill:
Med den långa änden som du sparade i början, ska du nu virka ett varv med sm runt kanten längst ner på kronan. Det jämnar till den litet och ger dig en bra kant att sedan sy i när kronan ska fästas på huvudet.
Ta av garnet.

Sy fast kronan mitt på huvudet (sätt gärna en markör på varv 13 så du vet var mitten är) med garnänden innan du fäster tråden.

FOT MED LÅNGA SMALA BEN:
Mått: ca 35 cm
Virka 2 stycken. Varken fötter eller ben stoppas med vadd.

Vi ska först virka 3 tår:
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2-3. 1 fm i varje m = 6 fm
– Låt markören sitta kvar i första m på v3 på samtliga tår.
– Avsluta med 1 sm i den första m på v3 på de 2 första tårna. Ta även av garnet på dessa 2. Lämna en lång ände på en av dem att använda senare för att sy fot- och knäled.
– När du är färdig med den tredje tån så ta inte av garnet.

Nu ska de alla tre virkas samman:
v 4. 3 fm i den tredje tån, 3 fm i den andra tån (börja med maskan med markören i), 3 fm i den första tån (börja med maskan med markören i. Nu är översidan på foten virkad. Fortsätt så vidare runt den första tån med 3 fm, så 3 fm i den andra tån och 3 fm i den sista tån. = 18 fm
v 5-7.
1 fm i varje m = 18 fm
v 8. (1 fm i de första 4 m, 2 fm tills) x3 = 15 fm
v 9. 1 fm i varje m = 15 fm
v 10. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x3 = 12 fm
v 11. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x3 = 9 fm
v 12-44. 1 fm i varje m = 9 fm
Ta av garnet.

– Sy ihop öppningen rakt. Lämna en ände att sedan sy fast benet med.
– Sy ihop hålen mellan tårna. Spara den längsta änden.
– Med den längsta änden ska vi nu sy en fotled mellan varv 11 och 12: Sy raksöm vågrätt ett par gånger fram och tillbaka över benet. En naturlig böjpunkt bildas då här. Ta inte av garnet.

– Vik benet dubbelt så öppningen hamnar vid den fotled du nyss sydde. Med samma garnände: vandra på insidan av benet upp till vecket. Det bör vara mellan varv 28 och 29. Sy raksöm vågrätt ett par gånger fram och tillbaka över benet. Du har nu sytt en knäled. Fäst garnet.

När det blir dags för montering så sys benen fast nedtill på kroppen. Ett på var sida. Bra placering är på varv 8.

HÄNDER OCH ARMAR:
Mått: Ca 20 cm.
Virka 2 stycken. Varken händer eller armar stoppas med vadd.

Vi ska först virka 2 korta fingrar:
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2-3. 1 fm i varje m = 6 fm
– Låt markören sitta kvar i första m på v3 på båda fingrarna.
– Avsluta med 1 sm i den första m på v3. Ta även av garnet. Lämna en lång ände på en av dem att använda senare för att sy armbåge.

Mittenfingret virkas litet längre:
Varv 1. 2 lm. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2-4. 1 fm i varje m = 6 fm
– När du är färdig med den tredje tån så ta inte av garnet.

Nu ska de alla tre virkas samman:
v 5. 3 fm i den längsta fingern, 6 fm runt finger 1 (börja med maskan med markören i), 3 fm längs baksidan på längsta fingret, 6 fm runt finger 3 (börja med maskan med markören i) = 18 fm

Nu gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Varv 6 är klurigt då det inte är alldeles lätt att urskilja sina maskor. Så innan du börjar – räkna att du verkligen har 18 m på varv 5!
v 6.
(1 fm, 2 fm tills) x6 = 12 fm
v 7. 1 fm i varje m = 12 fm
v 8. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x3 = 9 fm

v 9-25. 1 fm i varje m = 9 fm
Ta av tråden.
– Sy ihop öppningen rakt och lämna en ände att sy fast armen med.
– Sy ihop hålen mellan fingrarna.

Armarna sys sedan fast på var sida om öppningen på kroppen innan du syr fast huvudet.

Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så som de sedan kommer att sitta. Då ser du om de är proportionerliga med varandra eller om du måste repa upp någon och virka om.

MONTERING:
Du har redan broderat munnen på din groda samt sytt fast kronan på huvudet, om du följt mitt mönster.

Ögonen sys fast på var sida om kronan uppe på huvudet. Sy fast dem parallellt, dvs använd 2 garnändar och 2 nålar. Sy först ett stygn i ena ögat och sedan ett i det andra. På så vis gör du exakt på samma sätt. Det är svårt att komma ihåg efteråt hur man sydde och du vill att ögonen ska sitta på exakt samma sätt på huvudet.

Armarna sys fast på var sida om öppningen på kroppen.

Benen sys fast på var sida om kroppen, rakt under armarna. Jag placerade mina på varv 8.

Sy fast huvudet ovan öppningen på kroppen och armarna. Vill du att huvudet inte ska ”nicka” så ta en kraftig pinne, ca 20 cm lång i plast eller annat hållbart material, och placera den som ”ryggrad” i mitten av kroppen och upp i huvudet som stöd, innan du syr fast huvudet.

Behåller du Froggy för egen del eller kommer han att kramas av ett litet barn? Hoppas din groda hittar en kärleksfull famn att bo i oavsett!

Liten video: Grodan Froggy på äventyr.

Kanske tar du nu ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY- Virkad oversized topp för alla kroppar

$
0
0

I sommar har jag jobbat med detta här mönstret – en oversized topp som passar alla kroppar. Finns det något skönare än att bära lätta plagg som inte smiter åt? Toppen har en härlig vidd och ett snyggt fall.

Storleken är lätt att anpassa utifrån originalmönstret som kommer i 2 storlekar S/M & L/XL. Mått för storlekarna hittar du litet längre ner här i inlägget.

Det här är toppen som alla kan virka! Oavsett om du är nybörjare eller har virkat länge och längtar efter ett enklare projekt att virka på framför TV:n så du inte behöver titta ner på ditt arbete mer än någon gång ibland, så är denna toppen det perfekta valet.

Det här är toppen som passar alla! Oavsett om du är lång, smal, liten, rund eller stor i din kroppsform så kommer denna oversized topp att bli din favorit. Bekvämare än så här, kan det knappast bli!

Jag tänker att vi virkar den tillsammans i mitt Online Virkcafé på Facebook under de sista veckorna i augusti (vecka 34-35). Det är så trevligt när vi har ett gemensamt projekt att virka på i gruppen!

Jag är så glad att se att det är en otroligt fin stämning i min grupp trots att vi närmar oss hela 2.000 medlemmar! Alla är fantastiskt hjälpsamma och peppande. Så snart någon visar upp en bild på sitt arbete trillar det in positiva kommentarer. Det är verkligen fint att se och vara en del av!

Du som inte redan är medlem är varmt välkommen att gå med! ❤ Glöm bara inte att svara på de tre medlemsskapsfrågorna! Du behöver ännu inte vara kund till mig eller virkat några av mina mönster men observera att gruppens tema är just mina mönster och garner. Du hittar gruppen här!

Toppen kan vara helt fyrkantig eller så virkar du vidare nedtill när du är nöjd med dess bredd och gör den längre.

Här i mönstret kommer jag ge er mått och antal maskor för två storlekar: S/M och L/XL men jag kommer även berätta hur du enkelt virkar den ännu större.

GARN & GARNÅTGÅNG
Jag har gjort mönstret för vårt underbara garn LoLa och i synnerhet med tanke på våra YarnCakes som själva ändrar färg successivt och därför ger plagget liv utan att man behöver fästa 100 garnändar. Även valet av detta garn gör virkningen av denna topp enklare för alla.

Både min och Ias topp (Ia har testvirkat den litet större toppen åt mig) är virkade av LoLa YarnCakes ur min egen serie. Det är nystan som jag själv har färgsatt och som nystas speciellt för min webbshop.

Det finns garnpaket att beställa till de båda storlekarna. Du kan välja mellan alla färgställningar i min egen färgsatta serie av LoLa har ovan. Du hittar dem alla här!

Jag har använt 2 Lola YarnCake i färgen Sanddyner till min topp i storlek S/M. Till S/M klarar du dig med 2 YarnCakes men till L/XL behöver du även köpa till 2 små matchande Lola Solo. Jag rekommenderar att du avslutar ditt arbete med Lola Solo Denim Brun till färgen Sanddyner.

Ia använde 2 Lola YarnCake i färgen Ljung och avslutade sitt arbete med 2 stycken matchande Lola Solo Denim Antracitgrå.

Vill du göra din topp större än mönstret så köp till fler Lola Solo i matchande färg. Om det bara är på längden du vill utöka kan du istället köpa ytterligare en YarnCake för när du virkat ihop sidorna så fortsätter du då nedtill att virka mormorsränder runt/runt hela plagget.

MÅTT
S/M = 60 cm bred och 62 cm lång
L/XL = 67 cm bred och 69 cm lång


Nu börjar vi!

DU BEHÖVER
– virknål 4.0 (virkar du väldigt löst så välj 3.5) för en luftig ruta. Du vill inte ha den för kompakt!
– garnnål
– 400 gr Lola till S/M alternativt 500 gr Lola till L/XL

Det finns garnpaket att beställa till de båda storlekarna.

MORMORSRUTOR
Toppen består av två stora mormorsrutor. Jag började mina mormorsrutor med 5 lm som jag slöt med 1 sm till en ring. För att få dem så luftiga som möjligt är de virkade med 1 luftmaska mellan varje stolpgrupp. Stolpgrupperna består av 3 stolpar. Alla hörn virkas 3 st, 3 lm, 3 st. Detta kallar jag att ”virka mormorsruta” i mönstret nedan.

Om du inte har virkat mormorsrutor tidigare eller känner dig litet ringrostig så kika här!

Vissa gillar att vända sitt arbete efter varje varv när de virkar större mormorsrutor. De blir inte lika skeva då. Jag brukar dock inte ha det problemet så jag virkar alla mina varv från rätsidan. Du bestämmer själv vilket sätt som passar dig bäst!

OBS! Mät din första ruta då du virkat de 5 första varven. Din ruta ska då mäta ca 9-9,5 cm tvärs över. Är den större? Repa upp och byt till virknål 3.5.

BAKSTYCKE S/M
5 lm som sluts med 1 sm
Varv 1-35 Virka mormorsruta (Se den rosa rutan.)
V 36 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 9 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa över 17 st gr. 3 lm = 1 st, 9 stgr med 1 lm mellan. Ta av garnet.

BAKSTYCKE L/XL
Varv 1-42 Virka mormorsruta (Se den rosa rutan.)
Varv 43 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 12 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa över 18 st gr. 3 lm = 1 st, 12 stgr med 1 lm mellan. Ta av garnet.

FRAMSTYCKE S/M
5 lm som sluts med 1 sm
Varv 1-33 Virka mormorsruta (Se den rosa rutan.)

TIPS! Nåla ihop dina stycken och prova! Din top kommer bara bli någon cm bredare/längre än så här om du fortsätter följa mönstret. Sitter den lagom avslappnat? Den ska inte smita åt över mage eller rumpa. I så fall – beställ mer garn och virka vidare med fler varv mormorsruta. Vill du inte köpa mer garn och din topp endast sitter litet tajt över rumpan kan det kanske avhjälpas genom att du lämnar slitsar i sidorna på din topp när du syr ihop den.

OBS! Gör du din topp större än S/M så använd dig av mönstret för L/XL när det blir dags för halsringning och axlar. Det gäller självklart båda dina stycken.

Är det bara längden du inte är nöjd med? När du sytt ihop din topp fortsätter du med mormorsränder runt, runt nedtill på din topp. Först när du är nöjd med längden, virkar du kanten med mossvirkning, längst ner på toppen.

V 34 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 11 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa över 11 st gr. 3 lm (= 1 st), 11 stgr med 1 lm mellan.
V 35 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 10 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa tills du kommer till den stolpe du virkade som första m på v34 för vänster axel. Virka 3 lm (= 1 st) mellan st och nästa stgr, 10 stgr med 1 lm mellan.
V 36 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 9 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa tills du kommer till den stolpe du virkade som första m på v35 för vänster axel. Virka 3 lm (= 1 st) mellan st och nästa stgr, 9 stgr med 1 lm mellan. Ta av garnet.

FRAMSTYCKE L/XL
5 lm som sluts med 1 sm
Varv 1-39 Virka mormorsruta (Se den rosa rutan.)

TIPS! Nåla ihop dina stycken och prova! Din top kommer bara bli någon cm bredare/längre än så här om du fortsätter följa mönstret. Sitter den lagom avslappnat? Den ska inte smita åt över mage eller rumpa. I så fall – beställ mer garn och virka vidare med fler varv mormorsruta. Vill du inte köpa mer garn och din topp endast sitter litet tajt över rumpan kan det kanske avhjälpas genom att du lämnar slitsar i sidorna på din topp när du syr ihop den.

Är det bara längden du inte är nöjd med? När du sytt ihop din topp fortsätter du med mormorsränder runt, runt nedtill på din topp. Först när du är nöjd med längden, virkar du kanten med mossvirkning, längst ner på toppen.

V 40 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 15 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa över 9 st gr. 3 lm (= 1 st), 15 stgr med 1 lm mellan.
V 41 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 14 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa tills du kommer till den stolpe du virkade som första m på v40 för vänster axel. Virka 3 lm (= 1 st) mellan st och nästa stgr, 14 stgr med 1 lm mellan.
V 42 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 13 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa tills du kommer till den stolpe du virkade som första m på v41 för vänster axel. Virka 3 lm (= 1 st) mellan st och nästa stgr, 13 stgr med 1 lm mellan.
V 43 Virka mormorsruta med undantag för den kanten där du tänker placera din halsringning.
Höger axel: Virka 12 stgr med 1 lm mellan. Avsluta axeln med 1 st i nästa lmb. Ta av garnet.
Vänster axel: Hoppa tills du kommer till den stolpe du virkade som första m på v42 för vänster axel. Virka 3 lm (= 1 st) mellan st och nästa stgr, 12 stgr med 1 lm mellan. Ta av garnet.

MONTERING
Nåla ihop dina stycken och prova igen! Känns den bra?

Jag tycker inte om att sy så jag virkade ihop mina delar på avigan. Jag virkade med smygmaskor över stolpgrupperna och med fasta maskor runt luftmaskebågarna.

– Börja med att sy eller virka ihop styckena vid axlarna.
– Sedan är det dags för sidorna. Här måste du även ta hänsyn för ärmhål:
OBS! De översta 13 stgr (S/M) alt 15 stgr (L/XL) lämnas för ärmhål.

Vill du ha slitsar i sidan så lämnar du den öppen nedtill ca 1 dm eller hur långa slitsar du nu önskar.

KANTER
Det enda som möjligen skulle kunna kännas litet klurigt för dig som är nybörjare är kanterna kring halsringning, ärmhål samt nedtill. Tycker du de känns svåra/onödiga eller jobbiga på något sätt så behövs de egentligen inte. Du kan istället välja att bara virka ett varv med fm runt alla öppningar. Ditt plagg kommer inte se lika arbetat ut men det är inte alltid det viktiga. Lycka är att ha virkat sitt egna klädesplagg!

Jag har virkat mina kanter med mossvirkning, dvs *1 fm, 1 lm, hoppa över 1 m* osv och på nästa varv placerar man *1 fm i lm, 1 lm och hoppar över fm*.

ÄRMHÅL
Du kommer virka 3 v med mossvirkning. Du avslutar inte v utan virkar bara vidare runt/runt:

Varv 1. Börja runt en lmb under armen: *1 fm, 1 lm, hoppa över 1 st, 1 fm i den mittersta st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till axeln: här placerar du 1 fm på var sida om axelsömmen med 1 lm mellan. Fortsätt så som mellan *:orna tills det blir dags att byta v.

V 2. Placera den första fm i den första lmb på v1, hoppa över fm, 1 lm, *1 fm i lmb, hoppa över 1 fm, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till axeln: du kommer minska 2 m genom att virka 1 fm, 1 lm och hoppa över 1 fm, 1 lm och 1 fm, innan du virkar nästa fm. Fortsätt så som mellan :orna tills det blir dags att byta v.
V 3. Placera den första fm i den första lmb på v2, hoppa över 1 fm, 1 lm, *1 fm i lmb, hoppa över 1 fm, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut och ansluta v med 1 sm.
Ta av garnet och fäst änden.

HALSRINGNING
Du kommer virka 3 v med mossvirkning. Du avslutar inte v utan virkar bara vidare runt/runt:
Runt halsringningen har du även stolpar från sidan att ta hänsyn till. Tänk på dem som lmb, dvs i dessa ska du placera en fm.
OBS! På bilden ovan har jag satt ut pilar där du ska placera dina fm. Mellan den virkar du din lm som vanligt.

Varv 1. Börja mitt bak i en lmb med 1 fm, *1 lm, hoppa över 1 st, 1 fm i den mittersta st, 1 lm, hoppa över 1 st, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna tills det blir dags att byta v.
V 2. Placera den första fm i din första lmb på v1, *1 lm, hoppa över fm, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna tills det blir dags att byta v.
V 3. Placera den första fm i din första lmb på v2, *1 lm, hoppa över fm, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna varvet runt och avsluta med 1 sm.
Ta av garnet och fäst änden.

KANTEN NEDTILL
Du kommer virka 3 v med mossvirkning. Du avslutar inte v utan virkar bara vidare runt/runt:
Varv 1. Börja i valfri lmb med 1 fm, *1 lm, hoppa över 1 st, 1 fm i den mittersta st, 1 lm, hoppa över 1 st, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna tills det blir dags att byta v.
V 2. Placera den första fm i din första lmb på v1, *1 lm, hoppa över fm, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna tills det blir dags att byta v.
V 3. Placera den första fm i din första lmb på v2, *1 lm, hoppa över fm, 1 fm i lmb*. Upprepa mellan *:orna varvet runt och avsluta med 1 sm.
Ta av garnet och fäst änden.

Glöm inte blocka eller stryka litet på ditt arbete (med ångstrykjärn och lakan mellan) för att få fin form på din topp!

Kanske tar du nu ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, tagga med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”, som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete. Enjoy!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿




DIY- Virkad kort mohairkofta av mormorsrutor

$
0
0

Till den här koftan har jag valt vårt lyxiga och otroligt mjuka garn, Diva! Diva är ett sk Premiumgarn – ett kvalitetsgarn av de allra finaste råvaror och består av 70% kidmohair och 30% mullbärssilke. Det ger koftan en romantisk look samtidigt som det värmer precis lagom ovanpå en klänning eller topp. Garnet är fjäderlätt, ljuvligt mjukt och romantiskt fluffigt!

Det är svårt att beskriva hur underbart detta garnet är! Jag önskar att jag hade möjlighet att skicka er alla ett prov så ni fick känna på det! Man blir kär! ❤

Den här koftan har en figurnära siluett. Den är midjekort och har 3/4 ärm. Den bärs öppen eller stängd med t ex en sjalnål. Den fina sjalnålen på bilderna finns att köpa i min webbshop både i silver och guld med pärlor! Du hittar dem här!

Mönstret är i 2 storlekar:
S/M = 53 cm över ryggen, 50 cm lång. Ärm från armhål: 34 cm.
L/XL = 60 cm över ryggen, 56 cm lång. Ärm från ärmhål: 36 cm.

Genom att virka dina rutor med fler än 5 varv (L/XL) kan du använda mitt mönster och relativt enkelt göra koftan ännu större.

Koftan består av enfärgade mormorsrutor som sedan virkas ihop med ”join-as-you-go” och alla kanter är virkade som mormorsränder, så har du baskunskaper i virkning är koftan inte speciellt svår att virka.
Svårighetsgrad: På en skala 1-5 där 5 är svårast, skulle jag säga 2.

GARN & GARNÅTGÅNG
Jag har gjort mönstret för vårt underbara garn Diva. Koftan virkas med dubbelt garn (dvs 2 trådar Diva) och i huvudsak virknål 5. Du virkar med båda ändarna på nystanen samtidigt.

Det finns garnpaket att beställa i samma färger som jag har använt mig av.

Du kan byta färger i garnpaketen om du har andra favoriter. Skriv då en kommentar när du kommer till kassan om vilka färger som ska bytas ut och till vilka, så ordnar vi det! Skulle en färg vara slut i lager, hör vi av oss till dig och så hittar vi tillsammans en lösning.

Bilden visar skillnaden på rutor med 4 varv (S/M) och 5 varv (L/XL).

Koftan virkas av mormorsrutor och skillnaden på de båda storlekarna är att rutorna i S/M virkas 4 varv och i L/XL, 5 varv. På så sätt blir koftan både bredare och längre.

Till koftan behöver du 20 rutor till ryggen samt 12 hela rutor och 2 halva till framstyckena = 34 rutor:
9 babyrosa
9 ljus petrol
7 hela + 2 trianglar i lavendel
7 ljusgrå

När jag först virkade koftan gjorde jag det som vanligt i min egen storlek, S/M och nyttjade då nystanen till max. Dvs jag fick ut 9 rutor virkade med 4 varv/nystan och så använde jag mig av 4 färger. Jag fick bara ett 20-tal meter över av respektive färg. Egentlig garnmängd som du behöver för S/M:
150 gr Diva av bottenfärgen (6 nystan)
100 gr Diva till rutor (4 nystan)

OBS! Var noga med måtten på rutorna och att inte ”slösa” med garnet! Lämna korta ändar och om det blir fel, repa försiktigt (ta hjälp av en nål för att peta upp ludd) så du kan använda garnet igen.

Du som vill virka koftan i L/XL får ut 6-7 rutor med 5 varv/nystan. Garnpaketet i den större storleken innehåller därför ett nystan extra av samtliga färger så du kommer få en hel del restgarner över. Självklart kan du istället välja att använda ytterligare en eller flera färger på rutorna och kommer på så sätt litet billigare undan. Egentlig garnmängd som du behöver är:
175 gr Diva av bottenfärgen (7 nystan)
140 gr Diva till rutor (6 nystan)

Färger som passar fint till de övriga i garnpaketet är t ex grå, denim eller kall rosa. Du hittar alla färger av Diva här!


Nu börjar vi!

DU BEHÖVER
– virknål 5.0 och 4,5
– garnnål
– Diva i minst 5 färger
S/M: 6x naturvit, 1x babyrosa, 1x ljus petrol, 1x lavendel, 1x ljusgrå
L/XL: 7x naturvit, 2x babyrosa, 2x ljus petrol, 2x lavendel, 2x ljusgrå
Det finns garnpaket att beställa till båda storlekarna.

MÅTT
S/M = 53 cm över ryggen, 50 cm lång. Ärm från armhål: 34 cm.
L/XL = 60 cm över ryggen, 56 cm lång. Ärm från ärmhål: 36 cm.


Dags att börja virka!

MORMORSRUTOR
Toppen består av enfärgade mormorsrutor. Jag började mina mormorsrutor med 4 lm som jag slöt med 1 sm till en ring. För att få dem så luftiga som möjligt är de virkade med 1 luftmaska mellan varje stolpgrupp. Stolpgrupperna består av 3 stolpar. Alla hörn virkas 3 st, 3 lm, 3 st.

Om du inte har virkat mormorsrutor tidigare eller känner dig litet ringrostig så kika här!

MORMORSRUTOR
Du som virkar S/M virkar dina mormorsrutor med 4 varv och du som virkar L/XL virkar dina med 5 varv.

OBS! Det är viktigt att dina mått överensstämmer med mina här i mönstret för att du ska få garnet i garnpaketet att räcka! Gör denna test och anpassa din virkning genom att byta virknål om du virkar för hårt eller för löst.
För S/M: Mät din första ruta då du virkat de 4 varven. Din ruta ska mäta 8 cm tvärs över.
För L/XL: Mät din första ruta då du virkat de 5 varven. Din ruta ska mäta 9,5 cm tvärs över.

Till koftan behöver du 20 rutor till ryggen samt 12 hela rutor och 2 halva (trianglar) till framstyckena = 34 rutor:
・9 babyrosa
・9 ljus petrol
・7 lavendel + 2 trianglar (för mönster för triangelrutorna, se nedan)
・7 ljusgrå

TREKANTER/TRIANGELRUTOR

Virka 4 lm och slut till en ring med 1 sm.
Varv 1 4 lm, 3 st om ringen, 3 lm, 3 st om ringen, 1 lm, 1 st om ringen. Vänd.
Varv 2 4 lm, 3 st runt lm, 1 lm. I toppen: 3 st, 3 lm, 3 st. 1 lm, 3 st runt lm, 1 lm, 1 st. Vänd.
Varv 3 4 lm, 3 st om lm, 1 lm, 3 st, 1 lm. I toppen: 3 st, 3 lm, 3 st. 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 1 st. Vänd.
Varv 4 4 lm, *3 st om lm, 1 lm*, upprepa mellan *orna ytterligare 2 ggr. I toppen: 3 st, 3 lm, 3 st. 1 lm, upprepa mellan *:orna 3 ggr, 1 st. Vänd.

Endast för L/XL:
Varv 5 4 lm, *3 st om lm, 1 lm*, upprepa mellan *orna ytterligare 3 ggr. I toppen: 3 st, 3 lm, 3 st. 1 lm, upprepa mellan *:orna 4 ggr, 1 st. Vänd.

VIRKA SAMMAN RUTORNA
Rutorna virkas samman med naturvitt och ”join as you go”. Dvs du fortsätter att virka ett varv mormorsruta runt dina rutor samtidigt som du virkar ihop dem. Denna teknik har jag använt i många av mina mönster och jag kommer inte här beskriva här på nytt hur man gör utan länkar till ett tidigare mönster (Godispläden) där detta förklaras noggrant. Hur du virkar ”join as you go”, hittar du här!

Du som föredrar att lära genom att istället kika på en förklarande video, rekommenderar jag att titta på denna av Bella Coco som visar just ”join as you go”.

Video gjord av Bella Coco som illustrerar hur man virkar ihop sina rutor med ”join-as-you-go.

Det enda som kan tänkas vara litet klurigt i detta mönster är triangelrutan och hur du virkar längs den tredje (diagonala) kanten på den, så vi lämnar den till sist:

✓ Börja med att sammanfoga bakstycket. Färgordningen ser du av bilden här ovan. Virkar du L/XL och har valt att använda fler färger rekommenderar jag att placera dem symmetriskt men det är självklart helt upp till din egen tycke och smak.

✓ Fortsätt så med rutorna i framstycket närmast bakstycket: här lämnar du plats för ärmarna. Spara triangelrutan till sist.

✓ Triangelrutan virkas fast enligt tidigare men när du kommer till den tredje kanten (öppningen på koftan) så virkas hörnet som vanligt: 3 st, 1 lm, 1 fm i rutan bredvid, 1 lm, 3 st. Sedan *1 lm, 3 st runt den liggande st*. Upprepa mellan *:orna ytterligare 2 ggr. 1 lm, hoppa över mitten på rutan, 3 st runt den liggande st. Upprepa mellan *:orna 2 ggr. 1 lm och så hörnet som vanligt.

KANTER
Kanterna runt koftan är virkade med mormorsränder.
Förklaring av ”mormorsränder”: dvs 3 st i varje lmb med 1 lm mellan med undantag för hörnen: 3 st, 3 lm, 3 st.
Börja mitt bak i nacken.
Varv 1 Du virkar mormorsrand enligt ovan med följande undantag:

✓ Mellan rutorna så virkar du inga stolpgrupper i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
✓ På båda sidorna av nacken virkas heller inga stgr i hörnen på ruta 1 och 3 utan endast en stgr i hörnet på den mittersta rutan (ruta 2).
✓ Innan triangeln på vänster sida, (dvs den första triangeln som du stöter på längs ditt varv) virkas inga stgr i hörnen på ruta 1 eller i triangeln (ruta 3) utan endast i hörnet på den mittersta rutan (ruta 2).
✓ Efter vänstra triangel: inga stgr i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
✓ Innan triangeln på höger sida: inga stgr i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
✓ Efter högra triangel: virkas ingen stgr i hörnen på triangeln eller i ruta 3 utan endast i hörnet på den mittersta rutan (ruta 2).

Varv 2-3 Mormorsrand – inga undantag på dessa varv.

Varv 4 Mormorsrand med undantag för 2 minskningar i sidorna på nacken. Minskningen sker rakt ovan där de 3 rutorna möts. Du hoppar över lm efter närmaste stgr, virkar 3 st utan att dra igenom garnet den sista gången, virkar ytterligare 3 st runt nästa lmb utan att dra igenom garnet. Först när du har alla 6 st på nålen gör du genomdragningen. Hoppa över lm och virka så vidare tills du kommer till motsvarande sida på nacken. Upprepa.

AVSLUTANDE KANTEN
OBS! Byt till virknål 4,5 (Har du virkat koftan med någon annan storlek än 5.0 så byt till en halvstorlek mindre än den nål du hittills har använt.)
Den avslutande kanten virkas med fm.
Varv 5 2 fm per stgr och 1 fm runt lmb med undantag för nackens minskningar på varvet innan: 1 fm innan minskningen, 1 fm i mitten på minskningen och 1 fm efter minskningen.
Hörn: 1 fm, 1 lm, 1 fm.
Varv 6 1 fm i varje m. Hörn: 2 fm, 1 lm, 2 fm.
Varv 7 1 fm i varje m. Hörn: 2 fm.

ÄRMAR
Ärmarna är 3/4 längd och virkas med mormorsränder. Du börjar uppifrån och virkar ner mot handleden.
Vi startar med vänster ärm, ca mitt på den petrolfärgade rutan på framstycket och virkar så över axeln, längs bakstycket och avslutar med armhålan.

Varv 1 Du virkar mormorsrand enligt ovan med följande undantag:
✓ Mellan rutorna så virkar du ingen stgr i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
✓ Under ärmen (i armhålan) ovan sidosömmen där 4 rutor möts, hoppar du över alla hörnen och virkar en stgr mellan ruta 1 och 2, gör ingen lm denna gång utan nästa stgr mellan ruta 3 och 4.
Varv 2 Mormorsrand.

Varv 3 Mormorsrand med undantag för en minskning under ärmen (rakt ovan sidosömmen):
✓ Minskningen virkas på samma sätt som i sidan på nacken:
Du hoppar över lm efter närmaste stgr, virkar 3 st utan att dra igenom garnet den sista gången, virkar ytterligare 3 st runt nästa lmb utan att dra igenom garnet. Först när du har alla 6 st på nålen gör du genomdragningen. Hoppa över lm och virka så vidare.
Varv 4-5 Mormorsrand.
Varv 6 Som varv 3.
Varv 7-8 Mormorsrand.
Varv 9 Som varv 3

För storlek L/XL:
Inga fler minskningar.
Varv 10-37 Mormorsrand

Byt till den mindre virknålen – den som du använde till koftans yttersta kanter.
Den avslutande kanten virkas med fm.
Varv 38 2 fm per stgr och 1 fm runt lmb.
Varv 39-40 1 fm i varje m.

För storlek S/M:
Varv 10-11 Mormorsrand
Varv 12 som varv 3
Varv 13-18 Mormorsrand
Varv 19 som varv 3
Inga fler minskningar.
Varv 20-35 Mormorsrand

Byt till den mindre virknålen – den som du använde till koftans yttersta kanter.
Den avslutande kanten virkas med fm.
Varv 36 2 fm per stgr och 1 fm runt lmb.
Varv 37-38 1 fm i varje m.

Kanterna på koftan kan behövas strykas litet (med ångstrykjärn och lakan mellan) för att få fin form.

Kanske tar du nu ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, tagga med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”, som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete. Enjoy!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿





DIY- Virkad långkofta med luva av mormorsrutor

$
0
0

Det här är egentligen samma kofta som den kortare mohairkofta av mormorsrutor som jag designade och virkade i somras. Jag har anpassat det mönstret med en luva, hellång ärm samt gjort den längre.

Då virkade jag mig den mindre storleken, dvs S/M eftersom jag ville att den kortare koftan skulle sitta figurnära. Denna gång har jag istället utgått från den större storleken av den korta koftan, dvs L/XL då jag tycker om när en lång kofta är stor och vid med massor av plats för en tjockare tröja under!

Jag har i detta mönster valt att kalla storleken Oversized M:
Mått: 62 cm över ryggen. 90 cm lång. Ärm 48 cm från ärmhål.
På bilderna i detta mönster ser ni samma kofta på mig 1.68 cm lång, min äldsta dotter Nikolina (blond) som är 1.78 cm och min yngsta dotter Danijela (brunett) som är 1.65.

Mönstret i detta inlägg är i en storlek, oversized M men anpassas enkelt till både större eller mindre storlek:
Det enda du behöver ändra på för att virka en annan storlek är antalet varv på rutorna samt ev antalet minskningar på ärmarna samt ev längden på just ärmarna.

TIPS! Om du inte gillar luva på din kofta så kan du istället använda mönstret för min ringningen på den korta koftan. Till luvan går det 3 nystan Diva som du då slipper införskaffa.

Koftan består av enfärgade mormorsrutor som sedan virkas ihop med ”join-as-you-go” och alla kanter, ärmar samt luvan är virkade som mormorsränder, så har du baskunskaper i virkning är koftan inte speciellt svår att virka.
Svårighetsgrad: På en skala 1-5 där 5 är svårast, skulle jag säga 2.

Jag älskar min kofta!

GARN
Till båda mina koftor har jag valt vårt lyxiga och otroligt mjuka garn, Diva! Diva är ett sk Premiumgarn – ett kvalitetsgarn av de allra finaste råvaror och består av 70% kidmohair och 30% mullbärssilke. Garnet är fjäderlätt, ljuvligt mjukt och romantiskt fluffigt! En så här pass lång och vid kofta drar massor av garn men väger den ändå bara 600 gr!

Det är svårt att beskriva hur underbart detta garnet är! Jag önskar att jag hade möjlighet att skicka er alla ett prov så ni fick känna på det! Man blir kär! ❤

Pga garnets otroliga kvalitet & det stora antal nystan som krävs, blir koftan dyr! Vi kommer därför inte ha möjlighet att lagerhålla garnpaket i samma utsträckning som vi brukar till mina mönster. Till garnpaketet!

Istället kommer vi att ta hem mot beställning, så räkna med litet leveranstid (ca 2 veckor). Detta gör att du kan välja precis vilka färger du vill till din kofta men ändå få priset för garnpaketet. Vid beställning av andra färger så maila mig: asa@bautawitch.se. Självklart finns jag även behjälplig med tips och råd om du känner dig osäker över om vissa färger passar ihop eller inte!

GARNALTERNATIV
Koftan går även att virka i vår nya mjuka merinoull från Schachenmayr (som även tillverkar Catania), om du vill komma billigare undan. Då detta garn är grövre virkar du med enkel tråd.
OBS! Jag har INTE testvirkat en hel kofta i merinoullen utan endast jämfört masktäthet och storlek på rutor. Jag har heller tyvärr inga bilder på hur koftan skulle se ut färdig.

För att få måtten att stämma när du virkar i vår merinoull så virkar du då koftan med virknål 4.5 och kanterna med 4.0.

Jag har satt ihop ett garnpaket för storlek Oversized M i motsvarande färger. Det hittar du här! Observera dock att koftan blir betydligt tyngre i detta garn och och inte lika fluffig.

MÅTT & GARNÅTGÅNG
Mönstret är gjort för vårt underbara garn Diva. Koftan virkas med dubbelt garn (dvs 2 trådar Diva) och i huvudsak virknål 5. Du virkar med båda ändarna på nystanen samtidigt.

Koftan virkas av mormorsrutor. Det är enkelt att anpassa mönstret till en mindre eller större storlek! Det enda du behöver ändra på är antalet varv på rutorna, ev antalet minskningar på ärmarna samt ev längden på just ärmarna.

OBS! Det är viktigt att dina mått överensstämmer med mina här i mönstret för att uppnå rätt storlek på koftan! Anpassa din virkning genom att byta virknål om du virkar för hårt eller för löst.

OBS! Storlek Oversized S och L/XL har jag INTE testvirkat, så alla mått & garnmängd är en uppskattning. Här nedan anges egentlig garnåtgång, dvs utan hänsyn till antal rutor/färg enligt mönstret.

OVERSIZED SMALL
Vill du ha din kofta mindre, dvs i Oversized Small så virkar du dina rutor 4 varv istället för 5.
För att måtten ska stämma ska din ruta mäta 8 cm.
Mått S = ca 53 cm över ryggen, ca 80 cm lång. Ärm från armhål: 48 cm.
Garnmängden du behöver blir något mindre då du får ut 9 rutor/nystan istället för 6-7 stycken.
Jag gissar att det går 2 nystan mindre av basfärgen (dvs 11 nystan) och den egentliga garnmängden för rutorna blir 7-8 stycken/nystan.
Basfärg = 275 gr Diva (11 nystan)
Rutor = 200 gr Diva (8 nystan)

OVERSIZED MEDIUM – den storlek som detta mönster är gjort för.
Du virkar dina mormorsrutor med 5 varv och de mäter 9,5 cm.
Mått M = ca 60 cm över ryggen, 90 cm lång. Ärm från ärmhål: 48 cm.
Garnmängd: Du får ut ca 6,5 ruta/nystan.
Basfärg = 325 gr Diva (13 nystan)
Rutor = 275 gr Diva (11 nystan)

OVERSIZED L/XL
Vill du göra din kofta större, dvs Oversized Large/XL så virkar du dina rutor 6 varv istället för 5.
För att måtten ska stämma ska din ruta mäta 11 cm.
Mått L/XL = ca 68 cm över ryggen, 100 cm lång. Ärm från ärmhål: 50 cm.
Garnmängd: Jag gissar att det går ca 3 nystan mer till basfärgen (dvs 16 nystan) och den eg garnmängden för rutorna blir 4-5 stycken/nystan.
Basfärg = 400 gr Diva (16 nystan)
Rutor = 400 gr Diva (16 nystan)

OBS! Var noga med måtten på rutorna och att inte ”slösa” med garnet! Lämna korta ändar och om det blir fel, repa försiktigt (ta hjälp av en nål för att peta upp ludd) så du kan använda garnet igen.


Nu börjar vi!

DU BEHÖVER
– virknål 5.0 och 4,5
– garnnål
– 24 nystan Diva (25 gr) varav 13 nystan av bottenfärgen (antracit) samt 3 cyklamen, 2 lila, 2 ljuslila, 2 turkos, 1 cerise, 1 kall rosa

Mått: 60 cm över ryggen, 90 cm lång. Ärm från ärmhål: 48 cm.

Koftan har inga knappar utan bärs öppen eller stängd med t ex en sjalnål. Den fina sjalnålen på bilderna finns att köpa i min webbshop både i silver och guld med pärlor! Du hittar dem här!


Dags att börja virka!

MORMORSRUTOR
Koftan består av enfärgade mormorsrutor. Jag började mina mormorsrutor med 4 lm som jag slöt med 1 sm till en ring. För att få dem så luftiga som möjligt är de virkade med 1 luftmaska mellan varje stolpgrupp. Stolpgrupperna består av 3 stolpar. Alla hörn virkas 3 st, 3 lm, 3 st.

Om du inte har virkat mormorsrutor tidigare eller känner dig litet ringrostig så kika här!

MORMORSRUTOR
För storlek Oversized M virkar du dina mormorsrutor med 5 varv. Din ruta ska mäta 9,5 cm tvärs över.

Till koftan behöver du 35 rutor till ryggen samt 2×14 rutor till framstyckena = 63 rutor:
・18 cyklamen
・13 lila
・13 ljuslila
・8 turkos
・6 cerise
・5 kall rosa

VIRKA SAMMAN RUTORNA
Rutorna virkas samman med tekniken ”join as you go”. Dvs du fortsätter att virka ett varv mormorsruta runt dina rutor samtidigt som du virkar ihop dem. Denna teknik har jag använt i många av mina mönster och jag kommer inte här beskriva här på nytt hur man gör utan länkar till ett tidigare mönster (Godispläden) där detta förklaras noggrant. Hur du virkar ”join as you go”, hittar du här!

Du som föredrar att lära genom att istället kika på en förklarande video, rekommenderar jag att titta på denna av Bella Coco som visar just ”join as you go”.

Video gjord av Bella Coco som illustrerar hur man virkar ihop sina rutor med ”join-as-you-go.

Vill du virka ”continous-join-as-you-go” som är ett litet mer avancerat sätt för att slippa ta av garnet efter att du virkat fast varje ruta så rekommenderar jag istället denna video nedan av Hooked by Robin! Du kommer aldrig vilja virka vanlig ”join-as-you-go” igen!

Video gjord av Hooked by Robin som illustrerar hur man virkar ihop sina rutor ”continous-join-as-you-go”.

RYGGEN
Börja med att sammanfoga bakstycket. 7 rader med 5 rutor = 35 stycken. Färgordningen ser du av bilden här ovan.

Virka så ihop de 4 översta rutorna på de 2 framstyckena. OBS! Rutorna högst upp i ytterkanterna virkas samtidigt ihop med bakstycket som på bilderna här ovan.

LUVA
De fetare strecken på bild 2 visar var du kommer virka din luva.
Luvan virkas fram och tillbaka med ”mormorsrand”, dvs stolpgrupper som består av 3 st med 1 lm mellan.

Varv 1 Börja i det högra framstyckets övre yttersta kant med mormorsrand. När du kommer till hörnet (svarta pricken på bild 2 ovan) så virkar du där: 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, dvs mormorsranden fortsätter. Mellan rutorna på ryggen så virkar du inga stolpgrupper i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna. Nästa hörn som virkas på exakt samma sätt som det första. Avsluta varvet med 1 stgr i ytterkanten på det vänstra framstycket. Vänd.

Varv 2 Mormorsrand: Börja varvet med 4 lm (= 1 st samt 1 lm) avsluta det med 1 lm och 1 st. Vänd.
Varv 3 Mormorsrand: Börja varvet med 3 lm och 2 st runt första lmb (= 1 stgr), 1 lm och avsluta det med 1 lm och 1 stgr. Vänd.
Varv 4-36 Upprepa v 2 och 3 tills din luva mäter ca 30 cm.

✓ Ta fram en garnnål.
✓ Vik luvan dubbel och sy ihop den i lmb med rätsidan utåt.
✓ Pressa sedan sömmen (du kan använda ett ångstrykjärn med ett laka mellan).
Kanten runt luvan virkas senare när du virkat fast hela framstyckena på din kofta.

FRAMSTYCKENA
Fortsätt så att virka samman rutorna till de båda framstyckena.
OBS! Om du virkar ”continous join-as-you-go” gäller det att hålla tungan rätt i munnen så du inte missar virka ihop koftan i sidorna samtidigt som du måste lämna plats för ärmarna.

KANTER
Kanterna runt koftan är även de virkade med mormorsränder och virkas längs framstyckena, luvan och nedtill på bakstycket.
Börja på valfritt ställe längs kanten.

Varv 1 Du virkar mormorsrand enligt ovan med följande undantag:
Hörnen längst ner på koftan virkas 3 st, 3 lm, 3 st. Mellan rutorna så virkar du inga stolpgrupper i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
OBS! Det finns en bild som visar hur du maskorna mellan 2 rutor om du scrollar ner litet. Till det bildcollage som förklarar hur du virkar runt ärmhålet. Det är bilden högst upp till vänster i collaget.

Varv 2-4 Mormorsrand.

OBS! Fr o m nu har nu använt mig av den korta koftans förklarande bilder då det är mycket lättare att urskilja vita maskar på bild än antracitgrå.

AVSLUTANDE KANTEN
OBS! Byt till virknål 4,5 (Har du virkat koftan med någon annan storlek än 5.0 så byt till en halvstorlek mindre än den nål du hittills har använt.)
Den avslutande kanten virkas med fm.
Varv 5 2 fm per stgr och 1 fm runt lmb med undantag för nackens minskningar på varvet innan: 1 fm innan minskningen, 1 fm i mitten på minskningen och 1 fm efter minskningen.
Hörn: 1 fm, 1 lm, 1 fm.
Varv 6 1 fm i varje m. Hörn: 2 fm, 1 lm, 2 fm.
Varv 7 1 fm i varje m. Hörn: 2 fm.

ÄRMAR
Ärmarna virkas med mormorsränder. Du börjar uppifrån och virkar ner mot handleden.
Plocka fram virknål 5 igen.

Vi startar med vänster ärm, ca mitt på den petrolfärgade rutan på framstycket (på den grå koftan är rutan cerise) och virkar så över axeln, längs bakstycket och avslutar med armhålan.

Varv 1 Du virkar mormorsrand enligt ovan med följande undantag:
✓ Mellan rutorna så virkar du ingen stgr i hörnen på respektive ruta utan endast en stgr mellan rutorna.
✓ Under ärmen (i armhålan) ovan sidosömmen där 4 rutor möts, hoppar du över alla hörnen och virkar en stgr mellan ruta 1 och 2, gör ingen lm denna gång utan nästa stgr mellan ruta 3 och 4.
Varv 2 Mormorsrand.

Varv 3 Mormorsrand med undantag för en minskning under ärmen (rakt ovan sidosömmen):
✓ Minskningen virkas på samma sätt som i sidan på nacken:
Du hoppar över lm efter närmaste stgr, virkar 3 st utan att dra igenom garnet den sista gången, virkar ytterligare 3 st runt nästa lmb utan att dra igenom garnet. Först när du har alla 6 st på nålen gör du genomdragningen. Hoppa över lm och virka så vidare.
Varv 4-5 Mormorsrand.
Varv 6 Som varv 3.
Varv 7-8 Mormorsrand.
Varv 9 Som varv 3

OBS! Ärmen på bilden är 3/4. För hellång ärm behöver du virka 52 varv med mormorsrand och minskningarna är placerade på andra ställen än på den översta bilden.

Varv 10-11 Mormorsrand
Varv 12 som varv 3
Varv 13-14 Mormorsrand
Varv 15 som varv 3
Varv 16-17 Mormorsrand
Varv 18 som varv 3
Varv 19-23 Mormorsrand
Varv 24 som varv 3
Inga fler minskningar.
Varv 25-52 Mormorsrand

Byt till den mindre virknålen – den som du använde till koftans yttersta kanter.
Den avslutande kanten virkas med fm.
Varv 53 2 fm per stgr och 1 fm runt lmb.
Varv 54-55 1 fm i varje m.

Virka så den högra ärmen på samma sätt.

Kanterna på koftan kan behövas strykas litet (med ångstrykjärn och lakan mellan) för att få fin form.

Kanske tar du nu ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, tagga med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”, som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete. Enjoy!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿




DIY – Virkad spetsig halsduk med bubblor

$
0
0

Jag ville göra en halsduk som ser litet annorlunda ut. Därför har min halsduk en litet ovanlig form med spetsiga ändar och en romantisk uddkant av små bubblor.

Jag har använt vår mjuka merinoull, Schachenmayr Merino Extrafine 120 och virknål 4,5 till min halsduk. Den mäter blockad (struken) ca 2.50 m lång och är ca 34 cm (bred på det bredaste stället). Den är således lång nog att vira 2 varv runt din hals och håller dig garanterat varm i vinter.

Färgen är en underbart ljust antikrosa – en ljus rosa nyans som går mycket åt grått. 10134 har den som färgnummer. Den romantiska uddkanten virkad med bobblestitch bryter av litet i en grå melerad nyans med färgnummer 192.

Det finns ett garnpaket i min webbshop som innehåller de färger (8 rosa + 2 grå nystan) som jag har använt.

Det går dock utmärkt att byta till dina favoritfärger eller de färger som passar bäst till din jacka eller kappa. Det för du genom att skriva en kommentar när du kommer till kassan, om byte och till vilka färger.

Sjalen är nybörjarvänlig (bara stolpar) tills du kommer till uddkanten. Inte heller den är särskilt svår men för en nybörjare kan det nog vara bra att öva litet på bubblorna innan man virkar dem på halsduken i fall man är noga med att få dem lika stora runt om.

Halsduken består av 3 delar (+ uddkant):
Del 1/Början består av stolpar och ökningar = ökningsdelen
Del 2/Mittendelen bara stolpar = mittenpartiet
Del 3/Sista delen av stolpar och minskningar = minskningsdelen


Nu börjar vi!

Mått: ca 2.50 m x 34 cm
20 st x 11 varv = 10×10 cm efter blockning/strykning.
Jag rekommenderar dig att göra en provlapp som du stryker med ångstrykjärn och om dina mått blir annorlunda så byt storlek på din virknål så du slipper få problem med att få garnet att räcka. Garnåtgången i mönstret är beräknad efter mina mått.
Blir din provlapp större – byt till mindre virknål.
Blir din provlapp mindre – byt till en större virknål.

Du behöver:
・8 nystan SMC Merino (400 gr) i antikrosa
・2 nystan SMC Merino (100 gr) i melerad grå
・virknål 4,5
・garnnål
・markörer

VIKTIGT ATT VETA!
Alla ökningar och minskningar görs i slutet på varven.
Ökning = 2 st i sista m på varvet
Minskning = de 2 sista st på v virkas ihop till en st

OBS! Bestäm dig för om du vill göra 2 eller 3 lm som första st på dina v. Det viktiga är att maskorna tillsammans mäter samma höjd som dina övriga st. I mönstret kommer jag bara skriva ut, på det första varvet att den första st består av lm. I mitt fall har jag använt mig av 3 lm.

TIPS! Använd markörer och placera ut dem var 25:e eller var 50:e varv för att slippa räkna alla varv från början om och om igen, när du tappar bort dig.

TIPS! Var extra noga när du virkar dina spetsar att de blir snygga och utan misstag. Det är dem som du kommer visa mest!

TIPS! När ett nystan är slut och det är dags att börja på ett nytt, byt i kanten av din sjal och inte mitt på ett varv. Du kan då virka in dina ändar samtidigt som du virkar uddkanten.

Ökningsdelen:
Ökning = 2 st i den sista m

Varv 1 4 lm (= 1 lm + din första st), 2 st i den första lm = 3 st
varv 2-32 1 st i varje m samt 1 ökning i slutet av varje v
・På varv 32 ska du ha 34 st

v 33-36 2 varv utan ökning (dvs 1 st i varje m) och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 36 ska du ha 36 st
v 37-40 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 40 ska du ha 38 st
v 41-44 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 44 ska du ha 40 st
v 45-48 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 48 ska du ha 42 st
v 49-52 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 52 ska du ha 44 st
v 53-56 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 56 ska du ha 46 st
v 57-60 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 60 ska du ha 48 st
v 61-64 2 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 64 ska du ha 50 st

v 65-71 5 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 71 ska du ha 52 st
v 72-78 5 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 78 ska du ha 54 st
v 79-85 5 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 85 ska du ha 56 st
v 86-92 5 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 92 ska du ha 58 st
v 93-99 5 varv utan ökning och sedan 2 varv med ökning,
・På varv 99 ska du ha 60 st

Mittenpartiet:
v 100-178 1 st i varje m = 60 st

Vill du göra en kortare eller längre sjal, är det här i mittenpartiet som du virkar fler/färre varv. Ett nystan räcker till ca 25 cm av mittenpartiet.

Minskningsdelen:
minskning = de 2 sista st virkas samman till 1 st

v 179-180 1 st i varje m samt 1 minskning i slutet av v
・På varv 180 ska du ha 58 st

v 181-187 5 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 187 ska du ha 56 st
v 188-194 5 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 194 ska du ha 54 st
v 195-201 5 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 201 ska du ha 52 st
v 202-208 5 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 208 ska du ha 50 st

v 209-212 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 212 ska du ha 48 st
v 213-217 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 217 ska du ha 46 st
v 218-222 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 222 ska du ha 44 st
v 223-227 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 227 ska du ha 42 st
v 228-232 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 232 ska du ha 40 st
v 233-237 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 237 ska du ha 38 st
v 238-242 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 242 ska du ha 36 st
v 243-247 2 varv utan minskning och sedan 2 varv med minskning,
・På varv 247 ska du ha 34 st

v 248-278 1 st i varje m samt 1 minskning i slutet av varje v
・På varv 278 ska du ha 3 st
Ta av garnet.

Innan du börjar med uddkanten, så blocka (eller stryk med ett ångstrykjärn).

Byt till det grå garnet. För att slippa ha en ev varvskarv i blickfånget, dvs i en av ändarna så börja längs en långsida minst 30 cm från närmaste ände.

Du kommer endast virka i den övre delen av de liggande stolparna.
Varv 1 *1 fm, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet runt med undantag av spetsen på ändarna. De virkas: 1 fm, 1 lm, 1 fm, 1 lm.

v 2 Vänd inte utan fortsätt runt med 2 fm runt lm på v 1. Spetsarna: ingen m i den fm, 1 lm, 3 fm runt lm, hoppa över den fm, 1 lm.

Bubbla:
Bubblorna virkas från avigan. I en och samma m: 1 sm, 2 lm, 3 st som du inte gör det sista omslaget på. När du har 4 m på nålen gör du det sista omslaget och drar garnet genom alla 4 maskorna. Läs med 1 lm.

v 3 Vänd med 1 lm. 1 sm, *1 bubbla, 1 sm, 1 sm*. Upprepa mellan *:orna med undantag för halsdukens ändar.

Ändarna: Du vill att bubblorna hamnar symmetriskt i spetsarna och kan därför behöva placera dem litet tätare här. Det görs genom att sm efter bubblan istället virkas i samma m som bubblan. Du kan behöva göra detta på flera bubblor. (Jag gjorde det på de nedersta 4 bubblorna på båda sidorna av spetsarna på min halsduk.)

Hoppas du kommer trivas med din halsduk!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter mina mönster,
oavsett social media, tagga med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver texten: ”mönster av BautaWitch”,
som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virka in/fästa garnändar

$
0
0

På begäran har jag spelat in en liten video (ca 3 minuter lång) där jag tipsar om hur jag virkar in och fäster mina garnändar.

Obs! Titta med ljud!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad kofta i sammetsgarn

$
0
0

Jag är helt överväldigad över responsen på den här koftan! 🥰 Så snart jag la ut de första bilderna på den i mina sociala media gav ni mig så mycket positiv feedback och hejarop!

När jag sedan släppte garnpaketen i söndags (en knapp vecka innan detta mönstersläpp) kastade ni er in i min webbshop och köpte upp dem. Bokstavligen har ni mina underbara kunder, köpt upp vart enda garnpaket i skogsgrönt!

Så jag hoppas att ni som ännu inte har bestämt er, gillar någon av våra andra färger och väljer en av dem! Vi importerar garnet själva och nästa lastbil med garn kommer nämligen först i mitten på mars…

Vi kommer att virka koftan tillsammans i min virkgrupp på Facebook: BautaWitch Online Virkcafé de närmaste veckorna. Där får man tips och råd, stöd och hejarop från mig och andra virkare/virkerska som virkar mina mönster och/eller i mina garner. Det är en mycket trevlig gemenskap!

Det här mönstret är gjort för en kofta med omkrets 112 cm (oversized S/M) och ca 129 cm (L/XL). Båda är 92 cm långa. Behöver du större än så, så berättar jag även i mönstret hur du gör (se de gråmarkerade styckena).

Observera dock att jag inte testvirkat koftan i någon större storlek utan endast matematiskt räknat ut antal maskor/varv/garnåtgång.

Min kofta på bilderna, passar dig som är storlek S/M. Den är 112 cm i omkrets (56 cm från armhål till armhål) och 92 cm lång. Tanken är att den ska vara stor/oversized så att du kan använda den både som myskofta inomhus och som ett ytterplagg vår och höst.

Jag har använt mig av Wolans Bunny Baby. Deras 100 gr nystan innehåller 120 meter garn (de flesta andra märken bara 100 m) och det gick 11 nystan = 1.320 meter.

Jag älskar detta garn och använder det både till Danijelas sammetspläd samt min kramdjursfamilj. Det är dock litet besvärligt att sy med och därför har jag använt ett matchande nystan Catania att sy ihop delarna till koftan med.

Wolans sammetsgarn finns i ett 30-tal färger hos oss. Färgen jag har använt heter Skogsgrön och matchande Catania är Kiwi 212. Denna finns som garnpaket i min webbshop men det går utmärkt att byta färg.

Du skriver i så fall en kommentar när du kommer till kassan att du vill byta färg och vilken färg du önskar. Oavsett vilken färg på kofta du väljer så hjälper jag dig så att du får ett matchande nystan Catania i ditt garnpaket.

FAKTA:
Garn: 1100/1300 gr Wolans Bunny Baby, 25 gr Catania
Färg: Skogsgrön och Kiwi 212
Virknål: 6 och 7
Storlek: Oversized S/M alt L/XL
Mått: 112 cm/129 cm i omkrets och 92 cm lång
Virksätt: stolpgrupper som består av 2 stolpar med 1 luftmaska mellan

UTRÄKNING:
1 nystan Wolans Bunny Baby räcker till 76 m x 18 varv = 56 cm x 25 cm = 0,14 m2
3 m (2 st + 1 lm) = ca 2,14 cm
12 m enligt ovan = 8,5 cm
8,5 cm på bredden x 92 cm längden = ca 3/4 nystan

STÖRRE STORLEKAR:
Oversized L/XL: ca 129 cm x 92 cm – du behöver ytterligare 2 nystan = totalt 13 nystan
XXL och större: Vill du ha din kofta ännu bredare så räkna att du behöver ytterligare 1 nystan för 8,5 cm extra omkrets.

DU BEHÖVER:
S/M: 11 nystan Wolans Bunny Baby = 1.100 gr = 1.320 meter alt.
L/XL: 13 nystan Wolans Bunny Baby = 1.300 gr = 1.560 meter
– matchande Catania att sy ihop din kofta med
– virknål 7 till själva koftan
– virknål 6 till kanter
– en garnnål
– markörer
– måttband

TIPS! Det fina koftknäppet finns att köpa i min webbshop!

.
Koftan är virkad med virknål 7 så att den inte ska kännas för kompakt. Var noga med att dina mått överensstämmer med de i mitt mönster för annars kan du få problem med att få garnet att räcka! Börja med att virka en provlapp med 14 maskor x 7 varv = 10×10 cm. Om måtten inte stämmer så korrigera detta genom att byta virknål.

.
TIPS!
Det är besvärligt att försöka fästa garnändarna med en nål. Luddet kommer att åka av. Så för att undvika för mycket av sådant huvudbry – virka in dina ändar under arbetets gång! Knyt ihop dem vid garnbyte, lägg dem åt olika håll och virka över dem.

Nu börjar vi!

För din egen skull så rekommenderar jag dig dock att läsa igenom hela mönstret innan du börjar!

BautaWitch Sammetskofta

VIRKSÄTT:
Koftan virkas på samma sätt som mormorsränder fast med 2 st i dina stgr. Mellan varje stgr virkas 1 lm.
Första v och sedan alla udda v börjar och slutar med 2 st.
Alla jämna v börjar med 4 hårda lm och slutar med 1 st.

STÖRRE STORLEK ÄN L/XL:
Ökningen görs alltid med minst 3 m (2 st + 1 lm)/stycke

Du kan öka storleken med:
8,5 cm (1 extra nystan) = 137,5 cm i omkrets (+ 6 m på bakstycket och + 3 m på de båda framstyckena).
17 cm (2 extra nystan) = ca 146 cm i omkrets (+ 12 m på bakstycket och + 6 m på de båda framstyckena)
25,5 cm (3 extra nystan) = ca 154,5 cm i omkrets (+ 18 m på bakstycket och + 9 m på de båda framstyckena.

Bredare ärmar:
Vill du ha en större öppning på din ärm än 28 cm (L/XL) så börja med dina ökningar (se mönstret här nedan) tidigare än på v 10. Varje ökning gör litet drygt 1 cm på bredden (= 2,14 cm på omkretsen).

Förklaring:
Första siffran innan / = S/M
Andra siffran efter / = L/XL

BAKSTYCKET:
52/59,5 cm brett och 89 cm långt.

Med virknål 7 eller om du har svårt att lägga upp en lös kedja med lm – använd en större virknål! Stycket ska vara rakt. Inte större eller mindre i nederkant. Byter du virknål så glöm inte byta tillbaka till 7:an när du börjar virka varv 1.

79/91 lm
Varv 1. De sista 3 lm (= 1:a st), 1 st, *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 st*. Upprepa mellan *:orna v ut = 26/30 stgr
Varv 2. 4 hårda lm (= 1:a st + 1 lm), *hoppa till närmsta lmb, 2 st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna v ut och avsluta v med 1 st mellan de 2 sista st på v innan.
Varv 3-61. Upprepa v 1 och 2.
Ta av garnet.

FRAMSTYCKEN x2:
Båda framstyckena virkas lika dana.
26/30 cm breda och 89 cm långa.

Med virknål 7 eller den du använde till lm-kedjan på bakstycket.
41/47 lm
Varv 1. De sista 3 lm (= 1:a st), 1 st, *1 lm, hoppa över 1 m, 1 st, 1 st*. Upprepa mellan *:orna v ut = 13/15 stgr
Varv 2. 4 hårda lm (= 1:a st + 1 lm), *hoppa till närmsta lmb, 2 st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna v ut och avsluta v med 1 st mellan de 2 sista st på v innan.
Varv 3-41. Upprepa v 1 och 2.

V 42. Som v 2 men du slutar v i den sista lmb med 2 st – du gör alltså ingen lm och st i slutet av v som tidigare
V 43. Vänd och kryp med sm till närmsta lmb. Virka i den 3 lm (= 1:a st), 1 st. Fortsätt så som v 1.
V 44. och alla övriga jämna v t o m v 60 – som v 42.
V 45. och alla övriga udda v t o m v 61 – som v 43.
Du virkar således 61 v. Ta av garnet.

TIPS!
Ta fram Catania och sy ihop axelsömmarna på dina stycken. Nåla ihop sidorna på koftan och prova!

ÄRMAR x2:
Ärmarna mäter ca 51 cm och är som bredast 26/28 cm.

Vi börjar med resåren med virknål 6.
Resåren har samma längd för alla storlekar i mitt mönster. Öppningen är töjbar och stretchar till en omkrets av 32 cm.

RESÅR:
10 lm
Varv 1-26. fm i den bakre maskbågen
V 27. virka ihop resåren med sm genom lm-kedjan och den bmb.
Vänd ditt arbete så att sömmen hamnar på avigan.

Byt till virknål 7.
OBS! Nästa varv är egentligen v 28 på ärmen men då det är ett helt nytt moment har jag valt att kalla det varv 1.


Nu kommer vi till en liten utmaning. På varv 1 ska vi klämma in 17 stgr med 1 lm mellan.
Du har 26 v där du ska få in 17 stgr = 34 st med lm mellan. Det går inte riktigt jämnt upp men nästan…

Varv 1. 3 lm (= 1:a st), 1 st, *1 lm, 2 st i samma m, 1 lm, 1 st, 1 st*. Upprepa mellan *:orna v ut. Avsluta m 1 sm mellan de 2 första st.
Sätt en markör i din första st på v 1.

Efter som koftan är virkad både från rätan och avigan (dvs fram och tillbaka) kommer vi även att vända när vi virkar ärmen. Den virkas alltså INTE runt, runt. Virksättet är det samma, dvs du virkar stgr som består av 2 st i lmb med 1 lm mellan.

V 2. Vänd och kryp med 1 sm tillbaka till närmaste lmb. 3 lm (= 1:a st), 1 st, 1 lm,*hoppa till nästa lmb, 2 st, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna v ut och avsluta med 1 sm mellan de 2 första st.
V 3-9. Som v 2

ÖKNING AV MASKOR:
Runt en lmb mitt under ärmen virkar du 2 stycken stgr med 1 lm mellan: 2 st, 1 lm, 2 st.
V 10 Nu kommer vi att göra vår första ökning. Den görs rakt ovan din markör (dvs i mitten på undersidan av din ärm. I övrigt virkas varvet som v 2. Du har nu totalt 18 stgr på ditt varv.

Ärmen virkas på samma sätt som v 2 tills du virkat totalt 31 v med undantag för de varv vi gör ökningar på.

För S/M (26 cm bred ärm) görs ökningar på varv: 10, 15, 20, 23, 26, och 29 dvs 6 ggr
För L/XL (28 cm bred ärm) görs ökningar på varv: 10, 13, 16, 19, 22, 25, 28 och 30 dvs 8 ggr
Vill du ha din ärm bredare än 28 cm så gör varje ökning litet drygt 1 cm på bredden (= 2,14 cm på omkretsen).
Ta av garnet.

Nu är alla delarna till koftan virkade och det är dags att sy ihop dem. Det gör vi med Catania pga att det garnet är betydligt enklare att sy med. Tråden är dessutom så pass tunn att den sjunker in i fluffet i sammetsgarnet så stygnen kommer inte att synas.

Om du inte sytt ihop axelsömmarna ännu, så är det dags nu. Markera sedan ut på dina stycken var ärmarna kommer hamna. Sedan syr du ihop sidosömmarna. Prova din kofta som nu ser ut som en väst.
Sy dina ärmar på plats.
Prova din kofta!

Nu ska vi ge oss på kanterna!

KANTER:
Med virknål 6 kommer vi att först virka ett varv med fm runt hela öppningen samt nederkanten på koftan och sedan en resår runt öppningen.

Du kan börja var du vill men får minst ändar om du börjar i ett hörn nedtill och i det hörnet så att du först kommer att virka nederkanten:
Kanten nedtill: 1 fm i hörnet och sedan 2 fm mellan varje stgr. Hörn: 1 fm, 1 lm, 1 fm.

.

Längs öppningen: 3 fm över 2 v med st: När du har dubbla st bredvid varandra 2 fm och v med 1 st, 1 fm.

Nacken: 2 fm mellan varje stgr.

När du kommit varvet runt ska vi nu virka resår längs framkanterna. Som nybörjare kanske detta kan verka litet krångligt men med litet övning har du snart full koll!

TIPS!
Sätt flera markörer längs koftans kanter, mitt emot varandra så kan du lättare hålla koll på att du har lika många varv resår på båda sidorna av koftan. I synnerhet runt u-ringningen är detta viktigt då den annars blir att se sned ut!

OBS! Om resåren blir bubbligt längs öppningen (den ska ligga platt) så korrigera genom att hoppa över en kantmaska i koftan när du kommer från resåren.

I hörnet, virka 6 lm, vänd
1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 sm i maskan ovan hörnet i koftan och 1 sm i nästa m oxå (dvs 2 sm i koftans kant av fm som vi nyss virkade), vänd
*Virka nu resår: 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 lm, vänd
1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 fm bmb, 1 sm i koftan, 1 sm i koftan, vänd*
Upprepa mellan *:orna längs hela öppningen.
Ta av garnet.

Din kofta är färdig att mysa i!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter mina mönster, 
oavsett social media, tagga med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver texten: ”mönster av BautaWitch”
som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Stickad tröja för nybörjaren

$
0
0

Jag har inte stickat sedan 80-talet, då ALLA stickade och det fanns garnaffärer i varje kvarter i Stockholm. Jag stickade färgglada tröjor i långhårig mohair, tröjor med flätor och t o m en tröja med Mimmi Pigg på. Den sista var stor nog att rymma min gravidmage 1992, då jag väntade min äldsta dotter, Nikolina.

Men kanske är det som att cykla?! När man väl plockar fram stickorna igen, så sitter det där. Och vad kul det är! Herregud, jag är helt besatt! Jag stickade den här tröjan på mindre än en vecka för jag stickade varje ledig stund. Jag la t o m virkningen åt sidan…

Virkningen är mitt liv – min största passion och dessutom mitt jobb. Men just pga att den även är mitt jobb så medför det, en hel del måsten och krav. Det gör inte stickningen för mig. Det var bara avkoppling!

Men min vana trogen skrev jag ner hur jag gjorde. Mest för att jag tänkte att om det inte blev så bra så skulle jag veta hur jag INTE ska göra nästa gång. Däremot fotade jag inte steg-för-steg, som ju är mitt signum som virkdesigner.

Jag hade inte alls tänkt att dela något mönster på min allra första tröja på 30 år men då flera som sett bilder på min stickning ”in progress” bett om det, så varför inte?!

Mönstret är dock utan förklarande bilder och bara i min egen storlek. Det blir bara text rakt upp och ner och så hänvisar jag dig till YouTube om du behöver litet extra hjälp.

EFTERSLYSNING:
Jag hoppas en dag att hitta någon duktig och trevlig stickare/stickerska som kan hjälpa mig att räkna ut och teststicka min tröja i större storlek. Du bör ha storlek L eller större och besitta kunskap om hur man modifierar storleken på min tröja till din storlek. Är du han/hon?
Jag kan tyvärr inte erbjuda dig någon ersättning för ditt arbete (mer än garnet till tröjan) så det är inget du blir rik på…
Du måste förutom att vara duktig på att sticka, även vilja vara med, leende på bild iförd din tröja samt ha någon i din närhet som är hyfsat duktig på att ta bilder på dig. Om detta stämmer in på dig, skicka mig ett mail: asa@bautawitch.se.

Det är verkligen enklast tänkbara tröja (teknikmässigt) men den blir helt underbar pga det vackra och mjuka garnet!

Som nybörjare är det svårt att virka jämnt så då är det toppen att bara behöva sticka räta maskor. Använder man dessutom ett litet melerat garn och fluff, som jag gjorde, kamoufleras ojämna maskor lättare.

Min tröja är stickad med 2 olika garnsorter och rundsticka 7 (40 och 100 cm lång). Den stickas med 3 nystan samtidigt: ett Lola Tweed (som består av 4 trådar i 50% bomull och 50% akryl) och 2 Diva (Mullbärssilke och Mohair). Masktäthet: 14 m = 10 cm.

För att ta reda på hur många maskor som jag skulle lägga upp sökte jag i Drops Designs gedigna bibliotek av mönster på just masktätheten. Sedan läste jag i ”Den stora boken om Stickning” hur man enklast stickar raglan. Därefter satte jag igång!

MÅTT:
Jag skulle säga att min tröja är storlek oversized S/M.
Bredd: 56 cm från armhåla till armhåla, dvs 112 cm i omkrets
Längd: 62 cm (kanten rullar sig dock litet så den upplevs litet kortare)
Armar från armhåla: 47 cm (kanten rullar sig dock litet så den upplevs litet kortare)

Masktäthet: 14 m = 10 cm

GARNÅTGÅNG:
Vi säljer ett garnpaket till tröjan i denna färgställning i min webbshop!
Du kan välja enfärgad LoLa, LoLa Tweed eller LoLa Yarncakes som ändrar färg gradvis som basgarn till denna tröja. Och till det 2 trådar matchande Diva – antingen i en eller två nyanser. Behöver du hjälp med färgval så maila mig gärna till asa@bautawitch.se.
∙ 250 gr LoLa Tweed i färgen Krokus
∙ 75 gr Diva i färgen Lavendel
∙ 75 gr Diva i färgen Ljuslila

STICKOR:
(Tyvärr säljer vi inte stickor i nuläget.)
∙ Rundsticka 7, 40 cm
∙ Rundsticka 7, 80-100 cm
∙ Sticka 8 till avmaskning

DU BEHÖVER ÄVEN:

∙ markörer
∙ 2 hjälpstickor eller garnändar för att vila ärmmaskorna på.
∙ garnnål
∙ måttband
∙ sax

DU BEHÖVER KUNNA:
∙ Lägga upp maskor
∙ Sticka räta maskor/slätstickning
∙ Öka åt höger
∙ Öka åt vänster
∙ Plocka upp maskor (detta kan hoppas över och du kan virka en kant runt halsringningen istället)
∙ Maska av


Nu börjar vi!

Hela tröjan stickas runt, runt med räta maskor/slätstickning.

Man virkar uppifrån och ner. Dvs man börjar med halsen, sen oket, kroppen och sist ärmarna.
∙ Lägg upp 64 m på rundsticka 40 cm.
∙ Slut till en ring och sätt en markör i den första m på ditt första v. Denna markör flyttar du under arbetets gång till första m på varje v.
Varv 1-3. Slätstickning.

Varv 4. Slätstickning men med uppdelning av maskorna till raglan med hjälp av 4 markörer:
Sticka 1 m och sätt en markör i den.
Sticka 8 m (=ärm)
Sticka 1 m och sätt en markör i den.
Sticka 22 m (=framstycket)
Sticka 1 m och sätt en markör i den.
Sticka 8 m (=ärm)
Sticka 1 m och sätt en markör i den.
Sticka 22 m (=bakstycket)

TIPS! Kolla på Youtube om du inte vet hur man ökar åt olika håll.
Varv 5. Slätstickning med ökning för raglan:
I maskan före markör, ökar du åt höger och i maskan efter markör, ökar du åt vänster. Du ökar alltså med 8 m totalt (= 72 m)

Varv 6. Slätstickning.

Upprepa varv 5 och 6, 20 ggr. (= 232 m)
Byt till din längre rundsticka när det börjar bli trångt.
Du har nu stickat totalt 46 v och ditt arbete mäter ca 30 cm.

Nu ska vi dela upp maskorna till ärmar och kroppen:
Varv 47. Sticka till första markören. Sticka maskan med markören.
Sätt de närmaste 51 m på en hjälpsticka/garnände att vila.
Lägg upp 4 m (under armen),
Sticka fram till nästa markör. Sticka maskan med markören.
Sätt de närmaste 51 m på en hjälpsticka/garnände att vila.
Lägg upp 4 m (under armen).
Sticka tills du kommer till din varvsmarkör.
Du har nu 138 m på din rundsticka = kroppen.

KROPP:
Sticka slätstickning i ytterligare 64 v.
Från ärmhålet mäter kroppen då 39 cm.
Maska av mycket löst med sticka 8.

ÄRMAR:
Sätt maskorna för en av ärmarna på den mindre rundstickan.
Plocka upp 4 m under armen (51 m + 4 m = 55 ).
Sätt en markör mitt under armen. Här börjar dina varv.
Sticka slätstickning i 75 v.
Från ärmhålet mäter ärmen då 46 cm.
Maska av mycket löst med sticka 8

HALSRINGNING:
Alternativ: Du kan lämna halsen som den är eller virka en liten kant om du tycker det verkar för svårt att plocka upp maskor.

TIPS! Kolla på Youtube om du inte vet hur man plockar upp maskor men vill lära dig.
Plocka upp 64 m + en extra m rakt ovan dina raglan = 68 m
Sticka slätstickning i 4 v.
Maska av mycket löst med sticka 8.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du stickar efter mitt mönster, 
oavsett social media, tagga med #bautawitch eller @bautawitch 
alternativt att du skriver texten: ”mönster av BautaWitch”
som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den kramgoa älgen Hälge

$
0
0

Äntligen är det dags för tillökning i min kramdjursfamilj! Den kramgoa älgen Hälge virkas precis som de övriga djuren i mjukaste sammetsgarn med virknål 5 och mäter ca 45 cm.

Hälge är ett hopkok av det bästa från mina tidigare gosedjursmönster och nya idéer som jag bollat med bästa Ia Haag. Ia, brukar hjälpa mig att testvirka mina djur innan jag släpper mina mönster. Hon är fantastisk och så full av tålamod! Hon är så att säga, en av två föräldrar till Hälge.

Innan jag delar mönstret med dig så vill jag tipsa dig om att Ia gärna virkar mina kramdjur på beställning åt dig, om/när du inte hinner virka själv och barn och barnbarn ändå vill ha en Hälge eller någon av de andra av mina djur att krama på. Maila i så fall Ia till: evamariehaag@gmail.com.

Även denna gång har jag valt att dela mitt mönster gratis här i bloggen! Men jag blir väldigt glad om du är gullig tillbaka genom att handla garnet/materialkit till Hälge av mig! Det är faktiskt bara pga försäljningen i min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis med dig…! 😉

Tack på förhand!

Det finns som alltid ett materialkit att köpa i min webbshop. Det innehåller allt garn du behöver samt stora svarta (18 mm) säkerhetsögon.

MATERIALMÄSSIGT BEHÖVER DU: 
Wolans Bunny Baby sammetsgarn (100 gr nystan som mäter 120 m)
– 4 nystan brunt
– 1 nystan valnöt
– 1 nystan svart
– 1 par 18 mm stora säkerhetsögon i plast
Materialkit som innehåller ovan hittar du här!

Du behöver själv komplettera med någon sorts stoppning och ev en pinne (se här nedan). Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.

samt
– ca 300 gr vadd
– virknål 5
– stopnål
– markörer
– ev kraftig pinne, ca 30 cm lång
Pinnen fungerar som ryggrad och bör vara av ett material som inte går av. En blompinne i plast, snickarpenna eller en kanske en kraftig ståltråd. För att inte ändarna ska sticka ut genom maskorna är det smart att linda dem med stoppning, tyg eller något annat lämpligt. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.

DU BEHÖVER VETA:
När man virkar amigurumi måste du veta hur man ökar (2 fm i samma m) och minskar (2 m virkas samman till 1 fm) med fm. Sammetsgarn är dock väldigt förlåtande. Luddet gör att små ojämnheter som kan uppstå vid t ex minskningar inte är så synliga. Kanon för nybörjare alltså!

Du virkar fm runt, runt (med undantag för hornen) och använder dig av en markör eller garnände för att hålla koll på var dina varv börjar och slutar. Avsluta dina delar med 1 sm och lämna ändar som är ca 15-20 cm långa så du kan använda dem att sy ihop delarna med.

Om du behöver repa så repa försiktigt en maska åt gången annars kan sammetsgarnet gå av eller tappa ”fluff”.

Sammetsgarnet lämpar sig inte för att börja med en magisk ring (vilket är vanligast när man virkar amigurumi) så vi börjar de flesta delarna med 2 lm och sedan virkar vi våra fm i den första lm.

Förklaring: Texten inom () upprepas så många ggr som det står direkt efter ().

Nu börjar vi!


Den virkade Älgen Hälge

VIKTIGT!
Det är viktigt att dina mått överensstämmer med mina för de olika kroppsdelarna om du vill vara säker på att garnet ska räcka. Virkar du löst så dina delar blir för stora – repa då upp och välj en mindre storlek på virknål. Maskorna ska vara så pass täta att din fyllning inte tittar ut! Lagom är bäst för virkar du för hårt kommer älgen inte bli lika mjuk och go att krama på…

HUVUD:
Mått: ca 19 cm på längden (från nos till bakhuvud).

Virkas med det bruna garnet.
Vi börjar med nosen och virkar bakåt.
Start: 2 lm
Varv 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5. 
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm
v 8. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 20 m) x2 = 44 fm
v. 9-18. 44 fm
v 19. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x11 = 33 fm
v 20. 33 fm
Placera en markör mitt för den du använder för varvbyten, dvs mitt på ovansidan av nosen. Detta för att du vill ha ett riktmärke så att dina ökningar vid ögonen hamnar symmetriskt. 


v 21.
 1 fm i de första 10 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x10 = 37 fm
v 22. 37 fm
v 23. 1 fm i de första 16 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x3, 2 fm i nästa m, 1 fm x16 = 39 fm
v 24. 39 fm
v 25. 1 fm i de första 7 m, 2 fm i nästa m, 1 fm x11, 2 fm i nästa m, 1 fm x11, 2 fm i nästa m, 1 fm x7 = 42 fm
v 26-27. 42 fm

En bra placering av säkerhetsögonen är på var sida om markören mellan varv 21 och 22 med ca 5 maskors mellanrum.

Om du blir fundersam över de konstiga färgerna på vissa av de förklarande bilderna i mönstret så beror det på att jag återanvänt bilder från mönster på andra av mina djur. De i vitt och rosa är t ex från mönstret på min enhörning, Pastell.

På nästa v (28) kommer vi göra ett hål för ”ryggrad”, om du önskar sätta en stödpinne genom kropp och huvud så att din älg kommer kunna hålla upp huvudet litet enklare. Det är annars litet framtungt med sin stora mule.
Jag använder en snickarpenna från Görans verktygsbod som passade perfekt. De går inte av i första taget…

v 28. 1 fm, 1 lm, hoppa över 1 m, 1 fm, 1 fm x40 = 42 m
v 29. 42 fm
v 30. 1 fm, 2 fm tills x2, 1 fm x37 = 40 fm

v 31. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x10 = 30 fm
v 32. (1 fm, 2 fm tills) x10 = 20 fm
v 33. 20 fm
Dags att stoppa huvudet hårt med vadd. 
v 34. (2 fm tills) x10 = 10 fm
v 35. 10 fm
v 36. (2 fm tills) x5 = 5 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med) och sy ihop det sista hålet.

KROPP:
Mått:
ca 18 cm lång.

Virkas i det bruna garnet.
Start: 2 lm
Varv 1.
 7 fm runt den första lm = 7 fm
v 2.
2 fm i varje m = 14 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x7 = 21 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x7 = 28 fm
v 5. (2 fm i första m, 1 fm x3) x7 = 35 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm x4) x7 = 42 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm x5) x7 = 49 fm
v 8. (2 fm i första m, 1 fm x6) x7 = 56 fm
v 9-11.
1 fm i varje m = 56 fm
v 12. (1 fm x6, 2 fm tills) x7 = 49 fm
v 13-15. 1 fm i varje m = 49 fm
v 16. (1 fm x5, 2 fm tills) x7 = 42 fm
v 17. 1 fm i varje m = 42 fm
v 18. (1 fm x4, 2 fm tills) x7 = 35 fm
v 19-21. 1 fm i varje m = 35 fm
v 22. (1 fm x3, 2 fm tills) x7 = 28 fm
Dags att börja stoppa kroppen med vadd. 

v 23-24. 1 fm i varje m = 28 fm
v 25. (1 fm x2, 2 fm tills) x7 = 21 fm
v 26-27. 1 fm i varje m = 21 fm
v 28. (1 fm, 2 fm tills) x7 = 14 fm
v 29. 1 fm i varje m = 14 fm
Stoppa kroppen upp till kanten.
Ta av garnet. Lämna en ände att sy med.

BEN:
Mått: ca 18 cm

FRAMBEN:
Virkas 2 stycken med början i det svarta garnet.
Start: 2 lm
v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm x3) x6 = 30 fm
v 6-10. 1 fm i varje m = 30 fm
Ta av det svarta garnet och byt till det bruna.
v. 11 (1 fm x4, 2 fm tills) x5 = 25 fm
v 12-13. 1 fm i varje m = 25 fm
v 14. (1 fm x3, 2 fm tills) x5 = 20 fm
v 15-20. 1 fm i varje m = 20 fm

Börja stoppa benet med vadd.
v 21. (1 fm x3, 2 fm tills) x4 = 16 fm
v 22-23. 1 fm i varje m = 16 fm
v 24. (1 fm x6 m, 2 fm tills) x2 = 14 fm
v 25-29. 1 fm i varje m = 14 fm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll resten av benen med vadd. Lämna någon cm tomt högst upp.

BAKBEN:
Virkas 2 stycken med början i det svarta garnet.
Start: 2 lm
v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm x2) x6 = 24 fm
v 5.
(2 fm i första m, 1 fm x3) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm x4) x6 = 36 fm
v 7-11. 1 fm i varje m = 36 fm
Ta av det svarta garnet och byt till det bruna.
v 12. (1 fm x4, 2 fm tills) x6 = 30 fm
v. 13. 30 fm
v 14. (1 fm x4 m, 2 fm tills) x5 = 25 fm
v 15-16. 25 fm

Börja stoppa benet med vadd.
v 17. (1 fm x3, 2 fm tills) x5 = 20 fm
v 18-21. 1 fm i varje m = 20 fm
v 22. (1 fm x3, 2 fm tills) x4 = 16 fm
v. 23-27. 1 fm i varje m = 16 fm
v 28. (1 fm x6, 2 fm tills) x2 = 14 fm
v 29. 1 fm i varje m = 14 fm.
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Fyll resten av benen med vadd. Lämna någon cm tomt högst upp.

SVANS:
Mått: 
ca 5 cm.

Virkas i det bruna garnet.
10 lm som du virkar till en ring med 1 sm.
v 1-3. 10 fm
v 4. (1 fm i de första 3 m, 2 fm tills) x2 = 8 fm
v 5. 8 fm
v 6. (2 fm tills) x4 = 4 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Svansen stoppas inte med vadd. Sy ihop kanterna.

ÖRON:
Mått: 
ca 8,5 cm.

Virka 2 stycken i det bruna garnet.
20 lm som du virkar till en ring med 1 sm.
v 1-6. 1 fm i varje m = 20 fm
v 7. (1 fm i de första 2 m, 2 fm tills) x5 = 15 fm
v 8. (i fm i den första m, 2 fm tills) x5 = 10 fm
v 9-10. 1 fm i varje m = 10 fm
v 11. (2 fm tills) x5 = 5 fm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).
Öronen stoppas inte med vadd. Vik örat dubbelt i nederkant och sy ihop kanterna.

Nu kommer vi till hornen som kan tyckas vara litet kluriga men när du väl gjort ditt första horn kommer du inte ha några svårigheter med det andra. Det tar en liten stund innan man inser hur de är uppbyggda men sen är det enkelt.

HORN:
Jag har virkat mina horn med virknål 4 då jag behövde antalet maskor att ”spela med” men tyckte att det med virknål 5 blev litet för stort. Du har gott om garn i färgen valnöt så det räcker till större horn, om du föredrar det.

Mått: ca 17 cm från kant till kant.

Virkas 2 stycken i valnöt.
Start: 2 lm
v 1. 6 fm runt den första lm = 6 fm
v 2. 2 fm i varje m = 12 fm
v 3. (2 fm i första m, 1 fm i nästa m) x6 = 18 fm
v 4. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 2 m) x6 = 24 fm
v 5. 
(2 fm i första m, 1 fm i de nästa 3 m) x6 = 30 fm
v 6. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 4 m) x6 = 36 fm
v 7. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 5 m) x6 = 42 fm
v 8. (2 fm i första m, 1 fm i de nästa 6 m) x6 = 48 fm

Du har nu en cirkel som kommer vara basen på hornen. Vi kommer virka 4 ”taggar”, varav den första är den del som sys fast på huvudet. Cirkeln viks dubbel och taggarna virkas upptill. Du har 48 m så 24 m på var sida.
Första taggen: 5 + 5 = 10 m
Andra taggen: 6 + 6 = 12 m
Tredje taggen: 5 + 5 = 10 m
Fjärde taggen: du har nu 16 m kvar till den sista taggen

OBS! Du kommer få små hål mellan taggarna och uppepå taggarna som du syr ihop när du är färdig med hornen.
Du fyller hornen med vadd allt eftersom du får taggarna klara.

Första taggen:
Sätt en markör i första m.
v 1. 5 fm. Stanna och räkna 10 m bakåt. Sätt virknålen i den 10:e m och virka 5 fm runt tills du kommer till markören.
v 2-4. 1 fm i varje m = 10 fm
v 5. (2 fm tills) x4 = 6 fm
1 sm, ta av garnet och sy ihop taggen upptill.

Andra taggen:
Sätt en markör i första m närmast efter den första taggen.
v 1. 1 lm och 1 fm i den första m, 5 fm. Räkna 6 m från taggen på motsatt sida och sätt virknålen i den och virka 6 fm tills du kommer runt till markören.
v 2-5. 1 fm i varje m = 12 fm
v 6. (2 fm tills) x6 = 6 fm
1 sm, ta av garnet och sy ihop taggen upptill.

Tredje taggen:
Sätt en markör i första m närmast efter den andra taggen.
v 1. 1 lm och 1 fm i den första m, 4 fm. Räkna 5 m från taggen på motsatt sida och sätt virknålen i den och virka 5 fm tills du kommer runt till markören.
v 2-5. 1 fm i varje m = 10 fm
v 6. (2 fm tills) x4 = 6 fm
1 sm, ta av garnet (lämna en ände att sy med).

Fjärde taggen:
Du ska nu ha 16 m kvar på din cirkel att virka i.
Sätt en markör i första m närmast efter den tredje taggen.
v 1. 1 lm och 1 fm i den första m, virka 15 fm tills du kommer runt till markören.
v 2. 1 fm i varje m = 16 fm
v 3. 5 fm, (2 fm tills) x3, 5 fm = 13 fm
v 4-5. 1 fm i varje m = 13 fm
v 6. (2 fm tills) x 6, 1 fm = 7 fm
1 sm, ta av garnet (lämna en ände att sy med).

Alla delar är färdigvirkade! Lägg ut dem på ett bord så du får se hur ditt gosedjur börjar ta form. Häll upp en kopp kaffe eller te. Gör en liten ”happy dance”. Kanske tar du ett foto på ditt arbete? Lägg ut det på Instagram och tagga det med #bautawitch eller @bautawitch så kommer det upp i mitt flöde (om du inte har privat profil förstås). Jag lovar bomba med ❤!

MONTERING:
Använd dig i första hand av de garnändar som du lämnat.

Bilden visar kropp och framben på min Enhörning Pastelle där kropp och framben monteras på samma sätt.

FRAMBEN:
♥︎ Sy ihop öppningen rakt. Sy sedan fast frambenen på var sin sida om öppningen på kroppen.

KROPPEN:
♥︎ Stoppa i ”ryggraden och mer vadd.

HUVUDET:
♥︎ Med hjälp av det lilla hål som du virkade på varv 35 på huvudet, trär du det på ”ryggraden” innan du syr fast huvudet, så att det sedan inte tippar över/nickar.

ÖRON:
♥︎ Öronen viks dubbla nedtill och sys fast på huvudet. Om du räknar varven från bakhuvudet har jag placerat dem från varv 5 till 8.

HORN:
♥︎ Sy ihop de små hålen på hornen.

♥︎ Sy fast den första taggen i huvudet, framför öronen. De sys så att hornen står ut på sidorna av ansiktet.

BAKBENEN:
♥︎ Sy ihop öppningen på benenprecis som på frambenen. Benen sys så fast på sidorna av kroppen mellan varv 8 och 9. Sy längs kanten på benen. 

SVANSEN:
♥︎ Sy fast svansen mellan varv 10 och 11.

Nu är du klar! Säg hej till Hälge! Behåller du honom för egen räkning eller kommer han att kramas av ett litet barn? Hoppas din älg hittar en kärleksfull famn att bo i!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Kort hexagonkofta med volanger

$
0
0

Denna lilla kofta är redan en av mina favoriter! Koftan virkas i mjukaste merinoull. Jag älskar min och virkar därför i skrivande stund även på en enfärgad (vit) variant.

Koftan görs i 2 stycken. Styckena är hexagonformade, dvs har 6 kanter. Dessa viks dubbla och virkas ihop upptill, vilket bildar en ärm och halva fram- och bakstycket. Virksättet är mormorsränder. Den har 3/4-ärm och avslutas med volangkant både nedtill och runt ärmavslut.

Det som skiljer denna hexagonkofta åt från andra liknande mönster är att den har en avsmalnande ärm för en snyggare passform. (Det har dock även min längre kofta – se bild här nedan.)

Känner du dig istället sugen på en längre kofta i ett litet tunnare garn – spana in min hexagonkofta i LoLa!

OBS!
Alla mått för storlekar är efter blockning. Bra att komma ihåg är att merinoull ”växer” vid blockning!

STORLEKAR
Mönstret är gjort och testvirkat för storlek S/M. De större storlekarna är matematiskt uträknade och inte testvirkade.

S/M – MÅTT:
Omkrets: 96 cm (48 cm över ryggen)
Längd: 56 cm
Ärm: 33 cm lång och 20 cm bred ovan ärmhål

STÖRRE STORLEKAR
I mönstret finns även anvisningar för hur man gör koftan större.
Det är enkelt att virka koftan större än min i storlek S/M bara genom att fortsätta virka flera varv innan styckena viks och virkas ihop. Vill man bara ha den längre virkar man istället flera varv nedtill efter att styckena är ihopvirkade.

Eftersom koftan är randad på ett speciellt sätt kan du utöka den med 3/6/9 varv osv. För varje 3 v blir koftan 14 cm bredare och 7 cm längre.

L/XL & XXL/XXXL – MÅTT:
När du ökar med 3 varv/6 varv får du:
Storlek: L/XL och XXL/XXXL
Omkrets: 110 cm/124 cm
Längd: 63 cm/71 cm – vill du ha längre kan du bygga på med extra varv efter att styckena är ihopvirkade
Ärm: 36,5 cm/40 cm lång och 27 cm/34 bred – vill du ha längre ärm kan du bygga på med extra varv efter att styckena är ihopvirkade.

Jag har inte testvirkat koftan i någon större storlek så garnåtgången till dessa är endast matematiskt uträknad och en rekommendation. Med anledning av detta så säljer jag enbart garnpaket till storlek S/M och vill man göra sin kofta större så köper man till extra nystan.

FÖR L/XL behöver du köpa garnpaketet samt:
+ 1 nystan 137, knallrosa
+ 1 nystan 138, bär

FÖR XXL/XXL behöver du köpa garnpaketet samt:
OBS! Volanger för storlek XXL/XXXL kräver ytterligare 1 varv med knallrosa för att proportionerna ska bli bra!
+ 2 nystan 137, knallrosa
+ 1 nystan 140, cyklamen
+ 1 nysatan 138, bär

MÅTT
Storlek: S/M
Omkrets: 96 cm (48 cm över tyggen)
Längd: 56 cm
Ärm: 33 cm lång och 20 cm bred ovan ärmhål

Garnåtgång: 600 gr merinoull (eg garnåtgång vid enfärgad kofta: 515 gr)

FÄRGER
Jag älskar ju rosa i alla olika nyanser och har valt färgerna till min kofta därefter. Alla är konstigt nog inte lika förtjusta i just denna färgkombination så därför har jag även tagit fram 7 några fler färgförslag som jag är övertygad om kommer göra sig väldigt fina till denna modell av kofta. Säljs så långt lagret räcker.

Det går alltså jättebra att byta färger i ditt garnpaket. Skriv bara en kommentar när du kommer till kassan om byte och vilken färg du vill byta mot vilken. Du kan även välja helt andra färger och blanda våra 2 merinoullsmärken i ditt projekt för ännu fler färgval! Garnpaket köper du här!

FÄRGFÖRSLAG
Färg 1 = längst ner i stapeln, grundfärgen på koftan/volangfärgen – (5 nystan)
Färg 2 = mitten i stapeln – (4 nystan)
Färg 3 = längst upp i stapeln (3 nystan)

Du kan söka på garnernas färgnummer i min webbshop om du vill se bättre bilder på respektive färg! Du hittar vår ljuvliga merinoull här!

DET HÄR BEHÖVER DU
Schachenmayr Merino Extrafine i färgerna:
5 nystan 137, knallrosa (det blir ca 30 gr över)
4 nystan 140, cyklamen (det blir ca 45 gr över)
3 nystan 138, bär (det blir ca 10 gr över)

virknål 6
markörer
garnnål för att fästa ändar

Jag har använt virknål 6 denna gång (i vanliga fall 4,5 eller 5 för detta garnet) för att jag ville ha min kofta virkad litet lösare än vad jag vanligtvis gör.

Masktäthet: 20 st x 10 v = 10 x 10 cm innan blockning. Om måtten inte stämmer för dig så byt till den virknål som ger dig dessa mått.


Nu börjar vi!

RANDNING
Färgerna står även utskrivna i mönstret. Jag skriver rosa istället för knallrosa.
*1 v rosa, 2 v bär, 1 v rosa, 2 v cyklamen*. Färgerna mellan *:orna upprepas hela koftan igenom.

Magisk ring (rosa)
Varv 1 (rosa) (3 st, 2 lm) x6
Alla lmb på v1 är hörn, dvs du har 6 hörn på din hexagon.

Vi kommer virka alla varv som mormorsränder fortsättningsvis, dvs *3 st (=1 stgr), 1 lm*.
I hörnen virkas 1 stgr, 2 lm, 1 stgr.

Varv 2 (bär) mormorsränder
Varv 3 (bär) mormorsränder men sätt även en markör i mitten av den tredje kanten. Detta är din blivande ärm.

Varv 4 (rosa) mormorsränder

Du kommer nu fortsätta virka mormorsränder till önskad storlek MEN om man inte gör minskningar längs en kant, den kant som sedan blir ärmen så kommer du att få en väldigt vid ärm. I synnerhet om du virkar tröjan i en större storlek. Det vill vi inte ha. Istället vill vi att ärmen ska gå in något och sedan avslutas med en volangkant.

Varv 5 (cyklamen) mormorsränder men på den tredje kanten (den med markören) hoppar du över lm mellan stgr. Hörnen virkas dock som vanligt.
Varv 6 (cyklamen) mormorsränder som vanligt längs alla kanter. På kanten med markör kommer du dock även göra en minskning.

MINSKNING
Görs bara på den kant där du satt din markör. I mitten på varvet. På vardera sida av den mittersta stgr.
Börja med 1 lm. Virka 2 st utan sista genomdragningen innan den mittersta stgr samt 2 st utan sista genomdragningen efter den mittersta stgr. Dessa 4 st avslutas så tillsammans med den sista genomdragningen. 1 lm. Du minskar således ditt varv med 1 stgr.

Varv 7 (rosa) mormorsränder
varv 8-9 (bär) mormorsränder
Varv 10 (rosa) som v5
Varv 11 (cyklamen) som v6
Varv 12 (cyklamen) mormorsränder
Varv 13 (rosa) mormorsränder
Varv 14 (bär) mormorsränder
Varv 15 (bär) som v5
Varv 16 (rosa) som v6
Varv 17-18 (cyklamen) mormorsränder
Varv 19 (rosa) mormorsränder

OBS! Nu kommer det skilja sig mellan storlekarna så var noga med att läsa det som gäller för just din storlek!

Om du ska göra din kofta större än min är det nu du kommer att lägga till dina 3 (L/XL) eller 6 (XXL/XXXL) varv.

L/XL och XXL/XXXL:
Varv 20 (bär) som v5
Varv 21 (bär) som v6
Varv 22 (rosa) mormorsränder

XXL/XXXL:
Varv 23 (cyklamen) mormorsränder
Varv 24 (cyklamen) mormorsränder
Varv 25 (rosa) mormorsränder

ÄRM x 2
Angående färger så följer du din storleks färgschema. S/M samt XXL/XXXL gör de nästa 2 varven med bär och L/XL med cyklamen.

Varv 1 Lägg ut ditt arbete på bordet med rätan upp. Börja med 1 stgr i hörnet på kanten med markören och virka mormorsränder runt alla kanter utom den sista. Vik ihop ditt stycke så att delen med markören bildar en ärm.

Den sista kanten virkas ihop med den första (redan virkade) med ”join as you go”. Det finna många bra videos på YouTube som förklarar tekniken om du känner dig litet osäker!

Du gör så här:
I stället för 1 lm mellan dina stgr så virkar du 1 fm i motsvarande lmb på den första kanten.
I första hörnet virkas 1 stgr, 1 lm, 1 fm i hörnet på den första kanten,
I sista hörnet avslutar du med 1 sm i den första st och vandrar med sm tills du kommer till första lmb nedtill på ärmen.

Vi fortsätter nu med samma färg som varv 1 att förlänga ärmen.
Varv 2 mormorsränder men utan lm mellan stgr och när du kommer mitt för sömmen så virkar du inte några stgr i hörnen utan istället en stgr mitt i sömmen.

OBS! Virkar du en av de större storlekarna men kanske inte har jättelånga ärmar kan du hoppa över varv 3-5 innan volangen.
Varv 3 (rosa) mormorsränder utan lm mellan stgr
Varv 4-5 (cyklamen för S/M & XXL/XXXL samt bär för L/XL) mormorsränder utan lm mellan stgr

Tröjan har 3/4 ärm.
S/M: Om du mäter ditt arbete innan blockning så ska ärmen vara 23 cm från armhåla till ärmkanten.
Blockad kommer motsvarande mått vara 28 cm (dvs innan volangkanten).

VOLANG (rosa)
Varv 6 1 fm i varje m
*(2 st i varje m) x4, 3 st i nästa m*. Upprepa varvet runt. Och det är inte hela världen om det inte går jämnt upp. En stolpe mer eller mindre gör inte någon visuell skillnad på volangen.
Varv 7-8 1 st i varje m
Varv 9 – gäller endast XXL/XXXL 1 st i varje m
Ta av garnet. Fäst tråden.

Gör lika dant på ditt andra stycke.

FRAM- & BAKSTYCKE
Angående färger så följer du din storleks färgschema. S/M samt XXL/XXXL gör de nästa 2 varven med bär och L/XL med cyklamen.

OBS! Eftersom de olika storlekarna är på olika varvnummer, vilket komplicerar så kommer jag i texten fr o m nu att börja om på varv 1 för samtliga storlekar.

Dina varv består nu av 3 kanter. De mormorsränder vi fortsättningsvis virkar är med lm mellan stgr om det inte står något annat.

Varv 1 Mormorsränder men när du kommer mitt för sömmen så virkar du inte några stgr i hörnen utan istället en stgr mitt i sömmen.

Varv 2 (rosa) Mormorsränder

OBS! Virka nu varv 1 och 2 även runt ditt andra stycke innan du börjar med varv 3.

Varv 3 (cyklamen för S/M & XXL/XXXL samt bär för L/XL) Mormorsränder men vi ska även virka ihop de två styckena samtidigt som du virkar detta varv på stycke 2.

Gör så här: Virka mormorsränder runt hela ditt ena stycke. När det sedan är dags för ryggsömmen på stycke 2 virkar du ihop styckena nerifrån och upp med ”join-as-you-go”, dvs precis på samma sätt som du gjorde med ärmsömmarna. Du börjar vid nacken med sömmen.
S/M: Räkna 3 stgr nedanför ärmsömmarna och börja där med 1 sm eller hård fm i stycke 1.
L/XL: Räkna 4 stgr nedanför ärmsömmarna och börja där med 1 sm eller hård fm i stycke 1.
XXL/XXXL: Räkna 4 eller 5 stgr (beroende på hur kraftig hals du har) och börja där med 1 sm eller hård fm i stycke 1.

Bilderna ovan visar nacken och nederkanten mitt bak på koftan.

Varv 4 (cyklamen för S/M & XXL/XXXL samt bär för L/XL) Mormorsränder men utan lm mellan stgr och med 2 undantag:
– I nederkanten vid sömmen på koftan virkar du inte några stgr i hörnen utan istället en stgr mitt i sömmen.
– I överkant vid sömmen (vid nacken) virkas dock stgr i hörnen och ingen stgr mitt i sömmen.

PROVA DIN KOFTA!

Tänk på att den fortfarande inte är blockad vilket gör att den kommer sitta litet tajt och ärmarna kommer kännas kortare än 3/4. Det ska vara så! Koftan kommer växa flera cm både på bredden och längden efter blockning.

Bilderna 1, 2 och 4 ovan visar hörnen nedtill på koftan samt nacken (bild 3).

KANT RUNT ÖPPNINGEN & VOLANG I NEDERKANT
Börja i höger hörn nedtill med 1 sm, 1 lm, 1 fm
Varv 5 (rosa) 1 fm i varje m med undantag för hörnen. Hörn: 1 fm 2 lm 1 fm. Avsluta med 1 sm i första lm.

Varv 6 (rosa)
Volang: 3 lm, 1 st i samma m, 2 st i samma m, 3 st i nästa m, *(2 st i varje m) x4, 3 st i nästa m*. Upprepa längs hela nederkanten. Och det är inte hela världen om det inte går jämnt upp. En stolpe mer eller mindre gör inte någon visuell skillnad på volangen MEN i de 2 sista m (hörnet och den innan) bör du bara ha 2 st.
Öppningen: Hörnet: 1 lm, 2 fm runt den senaste st, 1 st i varje m till nästa hörn. 1 fm i hörnet och 2 fm runt varvets första st.

Varv 7-8 (rosa) och om du virkar XXL/XXXL virkar du även ett varv 9 på samma sätt.
Volang: 3 lm, 1 st i varje m tills du kommer till den sista: 2 st.
Öppningen: Hörnet: 1 lm, 2 fm runt den senaste st, 1 st i varje m till nästa hörn. 1 fm i hörnet och 2 fm runt varvets första st.

Fäst alla ändar och blocka din kofta! Jag har dåligt tålamod och blockar sällan på traditionellt sätt. Istället stryker jag med ångstrykjärn med ett lakan mellan strykjärn och mitt arbete.

Visst blev den fin!? Lova maila mig foto eller tagga mig, så jag får se dig i din nya virkade kofta!

På mina foton i detta inlägg ser ni min äldsta dotter Nikolina i den korta hexagonkoftan vi nu virkar och min yngsta dotter Danijela i den långa. Sen skymtar jag på några bilder oxå…

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig!
Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch eller @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿






DIY – Virkad väska i Catania med botten i konstläder

$
0
0

Det här är en uppdaterad och förbättrad version av min populära väska och tidigare mönster ”DIY – Virkad rosa väska i Catania” daterat 2018-07-14. Dvs denna väskmodell fyller 6 år i år!

Den väskbotten som jag då använde till min väska har utgått och ersatts. Den nya har en mer oval form och ett annat antal hål, så därav behövde mönstret anpassas.

Alla de väsktillbehör i konstläder som vi säljer i webbshoppen idag, tillverkas åt oss i Grekland. De finns i svart, konjak och créme. Det är väskbottnar i olika storlekar, väsklås och väskhandtag som alla matchar varandra.

Vi har dock även väldigt fina väskhandtag i textil också som matchar snyggt till bottnarna och väskorna. Det är bara att välja och vraka!

Väskan virkas med virknål 3.0 i mitt favoritgarn, Catania som finns i +100 färger, i min webbshop.

Den rosa väskan är virkad i Pink Tulip 408 och har väsktillbehör i konjak. Denna finns som komplett materialkit. Du kan dessutom välja att byta färg på både garn och tillbehören.

Den gröna väskan är virkad i Reseda 402 och har väsktillbehör i créme. Även denna finns som materialkit att köpa. Du kan välja att byta färg på både garn och tillbehören.

Övriga väskor i inlägget är virkade av underbara kunder till mig. Denna i Serenity 180 (ljusblå) är t ex virkad av My Henriksson.

Väskorna i Linen 248 (beige), Cream 130 och Fog 434 (ljusgrå) är alla virkade av Agneta Bardh.

Om jag får säga det själv så är den här modellen av väska helt underbar! Både snygg att se på och oj, så användbar! Den passar utmärkt som din dagliga handväska och fungerar även bra, när du behöver ha med dig litet mer saker. En hyfsat stor necessär får t ex plats. Väskans mått är 31x31x10 cm. Väskhandtagen jag valde, är precis lagom långa för att antingen ha över ena axeln eller för att bära väskan i handen.


Nu börjar vi!

Mått: 31x31x10 cm exkl väskhandtag.

Du behöver:
– Virknål 3 för en tät väska (virkar du löst så kan du även testa med 2,5)
– 4 markörer
– garnnål

– 5 nystan Catania
– 1 väskhandtag (samt D-ringar för vissa modeller)
– 1 väskbotten 31×10 cm
– 1 magnetlås

Alla delarna till den rosa och gröna väskan finns som kompletta materialkit som du hittar i webbshoppen. Så länge du väljer samma modell av väskhandtag kan du byta färg på både garn, botten och väskhandtag genom att skriva en kommentar om detta innan du betalar i kassan.

Vill du ha en annan sorts väskhandtag eller -botten kan du självklart även köpa alla delarna som separata produkter. Du har flera modeller av både bottnar, väskhandtag och lås att välja mellan i min webbshop.

Varv 1: Börja i ett hål i början av ena långsidan, där botten är rak. Då hamnar varvbytet på ett bra ställe. Då får du dem alla på en sida av väskan.

Du ska virka 3 fm i alla hålen förutom på kortsidorna (de prickade strecken visar vilka 7 hål som avses) där du virkar 4 fm. Avsluta detta varv med 1 sm. Du har 164 fm.

Den här väskan virkas vart annat varv med fasta maskor och vart annat varv med stolpar. När man virkar runt, runt som vi kommer att göra kan det vara svårt att få till snygga varvbyten.

På den rosa väskan avslutade jag mina varv med 1 sm och började nästa med 1 lm (varven med fm) alternativt 3 lm (varven med st). Skarven blir ganska så synlig och går snett över hela baksidan på väskan.

På den gröna väskan gjorde jag litet annorlunda och jag tycker skarven syns betydligt mindre. Stryker du dessutom på den när väskan är klar syns den bara ytterst litet.

Det är ett litet krångligare sätt att virka på innan du blir van men det sitter snart. Jag visar både med bilder ner vi kommer till dessa varvbyten i mönstret samt i dessa 2 videos här nedan, hur jag gör.
Detta sättet är skrivet med kursiv text i mönstret.

Video 1. Varvbyte från varv med st till ett varv med fm.
Video 2. Varvbyte från varv med fm till ett varv med st samt stående st.

Varv 2: 1 lm, 1 fm i varje m.

Vill du göra dina varvbyten som på min gröna väska slutar du ditt varv med att dra ut din ögla ca 2-3 cm, släpper öglan, går in med virknålen under v första m. drar igenom öglan från baksidan till framsidan och stänger på så vis varvet. (Se även videon här ovan om text och bild förvirrar).

Ovan bild gäller endast om du vill virka med ”mindre synliga varvbyten”:
Varv 3 kommer vara ett stolpvarv och vi börjar med en stående st. I samma m som din ögla, virkar du 1 fm. När du virkat den virkar du ytterligare en fm i den främre maskbågen på din första fm. Du kommer då upp i samma höjd som 3 lm hade gjort. Detta kallas en stående stolpe. Fortsätt nu enligt varv 3.

Varv 3: 1 st i varje m med undantag för kortsidorna. Här ökar du med 9 st så jämnt fördelat som du kan. Detta innebär att du ökar totalt 18 maskor på detta varvet. Varvet kommer att bestå av 182 m.

Här nedan ser du hur man avslutar stolpvarven på den gröna väskan. Dra ut din ögla ca 2-3 cm, släpp öglan, gå in med virknålen genom toppen på v första m. drar igenom öglan från baksidan till framsidan och stänger på så vis varvet. (Se även videon här ovan om text och bild förvirrar).

*Varv 4: 1 fm i varje m.

Varv 5:
1 st i varje m.*

Övriga varv: Upprepa varv 4 och 5 tills du har 30 v med st.

VÄSKHANDTAG
Sätt markörer i mitten av kortsidorna på väskan (för placering av väskhandtag).
Virka ett sista v med fm men när du kommer till markörena i kortsidorna ska ringarna till väskhandtagen virkas fast med fm. Ju fler fm du virkar över din D-rings undre kant, desto bättre kommer den att sitta. Du vill inte att ringen ska hänga snett när du sedan hakar fast själva väskhandtaget och bär saker i din väska.

MAGNETLÅS
Sätt markörer mitt fram och mitt bak på din väska.
Sy fast ditt magnetlås ca 1-2 cm från kanten. Jag tycker våra pärlnålar fungera utmärkt för detta ändamål!
Jag är inget vidare på att sy så jag fick repa ett par gånger innan jag fick till det snyggt även på framsidan av väskan… 🙃 Så ha litet tålamod och gör om tills du är nöjd!

Önskar du lägga ner litet mer möda på din väska, så varför inte fodra den med något vackert tyg och kanske sy i en dragkedja?!

FODRINGSTIPS! Ett mycket smidigt fodringstips är att använda sig av ett örngott eller kuddfodral. Då är de flesta sömmar redan sydda och du behöver bara tråckla fast det i överkanten på väskan.

Annars har du bara det roligaste kvar! Att visa upp din fina väska och berätta för alla att du faktiskt har gjort den själv!

Fortsatt glad virksommar!

Virkad-väska-by-BautaWitch-Blomsterlandet

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter eller med inspiration av mina mönster, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – En virkad ”unicorn love story”

$
0
0

Ni som följt mig ett tag eller om du som jag, älskar unicorns/enhörningar har säkert redan stött på (och kanske t o m virkat) min goa enhörning Pastelle. Pastelle föddes 2019 och är en typisk enhörning som skimrar och glittrar i pastelliga nyanser av rosa, lila och ljusblått. Den är dessutom underbart mjuk och go att krama på.

Den har dock känt sig litet ensam och har länge letat efter en partner. Därför skapades Glittra. Glittra är en enhörning med extra allt så jag tror att även du, ditt barn eller ditt barnbarn kommer att falla pladask för henne. Dessutom är hon rosa!

Enhörningen är ett av de djur med mest magiskt skimmer. Den står för fantasi, kreativitet och drömmar. En enhörning är ett mytologiskt väsen, oftast avbildad som en vit vacker häst med ett spiralvridet horn i pannan och frodig man och svans.

Enhörningen Pastelle och Glittra ser mer ut som snälla och gulliga sagofigurer än en vacker och smäcker häst men de har ett spiralvridet horn i silver och lockig glittrig man och svans. De är ca 45 cm hög (exkl hornet i pannan) och väldigt mjuka och kramgoa.

Skillnaden på dem båda är färgen på garnet och så att det ingår mer glittergarn i materialpaketet till Glittra så att du kan virka en väldig massa lockar att fästa som man och svans. Glittra har även blå ögon att tindra med.

Mönstret är det samma som till Pastelle. Du virkar bara många fler korkskruvar. Du hittar mönstret på Pastelle här!

TIPS! Dessa skruvar/lockar är roliga att virka! Vill du inte virka dig en enhörning kan du istället virka dem i t ex julens glitterfärger och dekorera din julgran med dem.

MAN & SVANS
Virkas med det du har kvar av glittergarnet. Enkel tråd och virknål 4. 
Jag virkade mina korkskruvar i 2 längder:
6 st ca 10 cm av 40 lm till manen i pannan.
De övriga (till manen i nacken och svanssen) ca 12 cm av 50 lm med virknål 4 till svansen.

Gör så här:
– 40 alt 50 lm
v 1. 4 fm i varje lm
Ta av garnet (lämna en ände att sy med).

Det finns som alltid materialkit att köpa till både Pastelle och Glittra i min webbshop. Även ett där du får med allt garn och säkerhetsögon som du behöver för att virka dem båda två.

Materialkit hittar du här!

UTÖVER MATERIALKITTET BEHÖVER DU: 
Du behöver komplettera med någon sorts stoppning och ev en pinne. Kanske du har någon gammal prydnadskudde där hemma som börjar bli ful som du kan slakta? Vadd eller kuddstoppning finns annars att köpa både i hobby- och sybehörsbutiker på nätet.
Pinnen fungerar som ryggrad och bör vara av ett material som inte går av. En blompinne i plast eller en kanske en kraftig ståltråd. För att inte ändarna ska sticka ut genom maskorna är det smart att linda dem med stoppning, tyg eller något annat lämpligt.

samt
– ca 200 gr vadd
– virknål 4 och 5
– stopnål
– markörer
– ev kraftig blompinne, ca 30 cm lång i plast eller annat hållbart material. Denna placeras som ”ryggrad” mellan/genom kropp och huvud så att huvudet inte nickar.

Behåller du en enhörning för egen räkning eller kommer det att kramas av ett litet barn? Oavsett hoppas jag att din enhörning hittar en kärleksfull famn att bo i!


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar, efter eller med inspiration av mina mönster, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver i klartext att du virkat efter ett ”mönster av BautaWitch”. 

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – The Gucci Wannabe

$
0
0

Jag vill börja med att tacka er som redan handlat materialet till denna väska och som sedan väntat tålmodigt på att jag äntligen ska publicera mönstret! ❤

Ibland kommer livet emellan och det var precis det som hänt mig!

Ni som följt mig en längre tid eller som läst de inlägg jag skrev under de första åren jag bloggade, vet att jag har en sk High Sensitive Personality = HSP*. Om du undrar vad det innebär och vill veta litet mer om det så har jag skrivit om det här:  Drunkna inte i dina egna känslor.
*) HSP = Highly Sensitive Personality – sensitivt begåvad eller stark-skör.


Under en längre period har jag oroat mig för väldigt många saker och personer som för mig är väldigt viktiga och ja, det har helt enkelt blivit för mycket! Sjukvården kallar det jag drabbats av för utmattningssyndrom. I folkmun, är jag utbränd.

Det har gjort att jag har svårt att koncentrera mig. Att få ihop all text och bilder till det här mönstret har många dagar känts oöverstigligt.

Dessutom är allt som flimrar och hela tiden påkallar uppmärksamhet, som mobilen, datorn och sociala media ett stort no-no för att kunna påbörja min återhämtning.

Så för att överhuvudtaget kunna färdigställa det här mönstret har jag tagit hjälp av tre av mina underbara virksystrar:

Ia, som ni känner igen sedan tidigare. Ia brukar testvirka åt mig. Framför allt så har hon testvirkat i stort sett alla kramdjuren i min stora kramdjursfamilj och plagg i de litet större storlekarna. På bilden här ovan ser ni hennes ”Gucci Wannabe väska” i min senaste färgkoordinerade 7-pack Catania, Hortensia packen.

Carina och Anette, som från början var kunder till mig. Så efterlyste jag sällskap för att åka och virka i Spanien med den kända holländska virkdesignern, Adinda. Carina och Anette var då två av dem som nappade. Vi har nu varit till Spanien och virkat tillsammans flera gånger och dessutom umgås vi numera som goda vänner.

Om jag ska vara ärlig så är det faktiskt så, att Carina är mycket bättre än vad jag är, på att läsa mönster. Och Anette är den frågvisa, som vill förstå och ha svar på alla frågor innan hon ger sig i kast med ett projekt. Så Carina och Anette har hjälpt mig korrläsa.

De är alla tre underbara och hjälpsamma tjejer/vänner som jag funnit genom virkningen och som jag är så lyckligt lottad att ha i mitt liv! 😍

Nu börjar vi!

Min senaste virkade väska är inspirerad av Guccis Horsebit 1955 Multicolored tote bag från kollektionen SS21. Jag har dock valt att inte göra min riktigt lika färggrann även om jag faktiskt har använt 7 färger till den.

För mig har det istället handlat om att hitta en kombination av färger som ger en mysig höstkänsla. Jag vet inte om det beror på att jag är ett höstbarn, född i mitten av oktober som gör att jag tycker att hösten är en otroligt härlig årstid?

Ja ok då, jag kanske inte är något fan av den senare delen av hösten. Inte sedan i november då alla blad på träden har försvunnit och allt mest bara är grått, grått, grått utanför fönstret… Men nu, då träden börjat ändra färg och luften känns klar och krispig. Då är underbart att vara ute i skog och mark! Och skiner dessutom solen, ja då är det inte mycket som slår det!

En mysig höstkänsla för mig stämmer väldigt bra in på vad danskarna verkar kalla för ”Hygge”. Så utifrån den känslan satte jag ihop min senaste färgkoordinerade 7-pack med Catania och ja, namnet gav liksom sig självt.

Det danska order ”Hygge” står för en varm atmosfär, välbefinnande och gemytlighet, där du känner dig lugn och kan njuta av varje ögonblick och det enkla sakerna i livet.

Catania Hygge Pack – ett 7-pack med Catania, i varma mysiga ”hyggefärger”. Packen innehåller färgerna:
Forest 244, Marigold 383, Charcoal 393, Plum 394, Camouflage 414, Dark Chocolate 415 och Burgundy 425.

Jag har ju redan lagt ut ett foto på Instagram och Facebook på min väska och fick ett sådant fantastiskt gensvar! Jag vill tacka var och en av er för att ni skrivit så mycket fint om väskan i era kommentarer där! Och jag är så glad och tacksam för att så många av er redan beställt garnpaket med väskhandtag av mig! Gulle er! ❤

Så här gör du!

Mått: Se bild här nedan.

Du behöver:
– Virknål 7 för uppläggningsvarvet (virkar du mycket löst så 6)
– Virknål 5 för övriga väskan (virkar du löst så prova med 4,5 eller kanske t o m 4)
– garnnål

– 7 nystan Catania (vilket innebär att du kan använda alla våra 7-packar Catania till denna väska)
– 1 par runda väskhandtag i bambu med omkrets 15 cm

Önskar du virka din väska i exakt samma färger som min så hittar du ett materialkit  i webbshoppen, som vanligt.

Tycker du istället det vore roligt att virka med liknande färger som Guccis väska, tycker jag att de färger av Catania som bäst överensstämmer med bilden här ovan, är dessa:
Dandelion 280, jeans blue 164, vintage pink 437, claret 192, aqua 397, mango 411 och sea green 241.

Liten inledning

– Väskan virkas med dubbelt garn, på längden och viks sedan dubbel.
– Väskan virkas med 7 färger.
– Ev foder sys på plats.
– Väskhandtaget sys på plats.

Väskan virkas med dubbelt garn.
Jag virkar med nystanets båda ändar samtidigt. Det gäller då att försiktigt pilla ut änden inuti nystanet. Drar man för hårt kan det bli väldigt trassligt! Så det gäller att ha en bra dag då tålamodet är på topp!

Om du känner att det verkar för besvärligt och hatar tanken att det kan innebära litet trassel, kan du istället börja med att nysta om ditt garn så att du har två separata nystan att jobba med. Använd en köksvåg så du ser att dina 2 nystan kommer innehålla ungefär lika mycket garn, dvs ca 25 gr/styck.

FÖRKORTNINGAR
smo = smygmaska med omslag
sm = smygmaska
lm = luftmaska
fm = fast maska
hst = halvstolpe
mb = maskbåge

MASKOR
Smygmaska med omslag = smo (Används till väskans resårdelar.)
Gör ett omslag, stick virknålen i nästa maska, hämta garn och dra upp en ögla = 3 öglor på nålen. Dra så öglan genom de två första som du har på din nål.
Dessa maskor virkas i den 3e mb på dina räta varv och i den 1a mb på dina aviga varv.

Halvstolpar = hst
Du kommer främst att virka med halvstolpar. Dessa har 3 maskbågar och när du virkar är det viktigt att du håller koll på vilken maskbåge = mb som du ska virka runt! Detta så att du får rätt struktur på din väska.

Bubblor eller bubble
Dessa består av 5 st. Om du behöver en liten refresh på hur du virkar själva tekniken, dvs bobble stitch bubblorna, så kika här!

Ökning
3 hst i samma m

Minskning
3 hst virkas ihop till 1 hst med sista genomdragningen

RESÅRDELARNA – dvs början och slutet på alla varven.
– Början och slutet av varje varv virkas på ett sätt som liknar resår”. I mönstret kallar jag den här delen för just RESÅR.

– Resårdelarna löper över 12 m och virkas med smygmaskor med omslag. En smygmaska med omslag har 3 maskbågar. I mönstret står det i vilken av maskbågarna du ska virka. Den 1a mb = fmb är alltid den som du har närmast dig och sedan räknar du bakåt.
– Var noga med att inte virka denna delen för hårt!
– Du vänder dina varv med 1 lm.
– Dessa 2 delar av väskan kommer senare vid montering, att sys runt de runda bambuhandtagen.

VÄSKDELEN
– Denna delen virkas mestadels med halvstolpar. En halvstolpe har 3 maskbågar. I mönstret står vilken av maskbågarna du ska virka i. Den 1a mb är alltid den som du har närmast dig och sedan räknar du bakåt.

Nu börjar vi!

FÄLT 1 – DET MÖRKBRUNA FÄLTET
Plocka fram Dark Chocolate 415, båda dina virknålar (storlek 5 och 7) samt markörer.

Vi kommer virka med dubbelt garn och börjar med virknål 7 så att upplägget inte blir för stramt. Virkar du dock väldigt löst så kan det vara bättre att använda virknål 6. Upplägget ska inte vara lösare eller stramare än ditt övriga arbete. Märker du under arbetets gång att det ändå blir så, måste du repa upp och byta virknål.

1. Vi börjar med att lägga upp följande: 12 lm (= resårdelen), 43 lm (= ena väsksidan), 1 lm (= väskbotten/arbetets mitt), 43 lm (= andra väsksidan), 12 lm (= resårdelen). = 111 lm

2. Vi sätter markörer där resårerna börjar: dvs i den 12:e (ljusrosa på bilden) och 100:e m (ljusgrön) Dessutom i den 56:e m = mittenmaskan/botten (turkos).

3. Viktigt att komma ihåg!
Resårdelarna kommer att bestå av 12 m vardera under hela arbetets gång.

Varv 1
Byt till virknål 5.
Gör 2 lm (= dina vändmaskor.)
OBS! Övriga varv på väskan vänds med 1 lm.

Vänd på luftmaskeormen så du har baksidan mot dig.
Vi kommer på detta varvet endast virka i den översta mb.
Vi börjar i den 3:e lm från nålen med 1 hst. Virka så 1 hst i varje m = 111 hst

Fr o m nu gäller det att hålla koll på vad som är den sk resårsdelen (dvs de 12 första och sista m på varje varv) och vad som är själva väskdelen på ditt arbete. Använd dig av markörerna.

Det kommer i mönstret t ex att stå:
Varv X.
Resår: fmb
Väska: fmb

Förklaring till ”Resår: fmb”
Resårdelen är de 12 första och de 12 sista maskorna på varje varv.
”Resår: fmb” innebär att du virkar resårvirkning i den främre maskbågen, dvs den maskbåge som är närmast dig.
(Resårvirkning finns förklarad tidigare i mönstret).

Det kan även stå 2a mb och 3e mb. Den andra maskbågen är den mittersta av de 3 och den tredje maskbågen är den som är längst bort från dig när du virkar.

Hur vänder man?
Alla varv vänds med 1 lm utom det allra första där jag använde mig av 2 lm.

VIKTIGT!
Kom ihåg att alla dina maskor består av dubbelt garn så varje maska har ”2 maskbågar”. Du ska aldrig virka bara runt enkelt garn!

Låt oss virka vidare!

Varv 2 – virkas på avigan mot dig och det gäller alla jämna varv
Resår: fmb
Väska: fmb samt en ökning i botten på väskan, dvs i maska 56 (turkos markör).
Ökning: istället för 1 hst virkar du 3 hst i samma m = 113 m (flytta markören så den sitter i den mittersta av de 3 hst du nyss gjort.)

Varv 3 – virkas med rätsidan mot dig och det gäller alla ojämna varv
Resår: 3e mb
Väska: 3e mb

Varv 4
Resår: 1a mb
Väska: 3e mb. Räkna från resårens slut: (9 hst och i 10:e m virka 1 bobble*) x3 ggr.
Det innebär att du gör bobbles i maska 10, 20 och 30. Avsluta sidan med 14 hst.
Gör en likadan ökning med 2 hst i botten på väskan som du gjorde på varv 2 (din turkosa markör).
Andra sidan på din väska virkas så spegelvänt, (räkna från den turkosa markören och upp mot resåren): 14 hst, (1 bobble, 9 hst) x 3 ggr. Det innebär att du gör bobbles i maska 15, 25 och 35 räknat från markören.
Du har nu totalt 115 m.

Bobble: istället för 1 hst virkar du en bobble bestående av 5 st.
(*Hur du virkar en bobble förklaras tidigare i texten.)

Varv 5
Resår: 3e mb
Väska: fmb

Varv 6
Resår: fmb
Väska: fmb

Nu ska vi byta färg. Ta av garnet men spara en ca 25-30 cm lång ände som du sedan kan använda för att sy fast väskhandaget med. Det blir snyggast/osynligast om du sparar en ände av varje färg och använder den när du syr och sedan fäster den. Mer om hur du syr senare.

FÄLT 2 – DET VINRÖDA FÄLTET
Plocka fram Burgundy 425.

Varv 7
Resår: 3e mb
Väska: 3e mb

Varv 8
Resår: fmb
Väska: runt både 2a och 3e mb

Varv 9
Resår: 3e mb
Väska: fmb

Varv 10
Resår: fmb
Väska: runt både 2a och 3e mb (du stoppar alltså in din virknål under båda samtidigt)

Nu ska vi byta färg igen. Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände som du sedan kan använda för att sy fast väskhandaget med.

FÄLT 3 – DET PLOMMONFÄRGADE FÄLTET
Plocka fram Plum 394.

Varv 11
Resår: 3e mb
Väska: fmb

Varv 12
Resår: fmb
Väska: fmb

Varv 13
Resår: 3e mb
Väska: 3e mb

Varv 14
Resår: fmb
Väska: 3:e mb. Räkna från resårens slut: (4 hst och i 5:e m virka 1 bobble*) x7 ggr. Det innebär att du gör bobbles i maska 5, 10, 15, 20, 25, 30 och 35. Avsluta sidan med 10 hst. 1 hst i botten/mittenmaskan (turkos markören).

Andra sidan på väskan virkas spegelvänt, (räkna från den turkos markören och upp mot resåren): 10 hst, (1 bobble, 4 hst) x7 ggr. Det innebär att du gör bobbles i maska 11, 16, 21, 26, 31 och 41 räknat från markören.

Varv 15
Resår: 3:e mb
Väska: fmb

Varv 16
Resår: fmb
Väska: fmb

Nu ska vi byta färg. Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände.

FÄLT 4 – DET SENAPSGULA FÄLTET
Plocka fram Marigold 383

Varv 17
Resår: 3:e mb
Väska: 3:e mb

Varv 18
Resår: fmb
Väska: runt både 2a och 3e mb

Varv 19
Resår: 3:e mb
Väska: 3:e mb

Varv 20
Resår: fmb
Väska: 3:e mb

Varv 21
Resår: 3:e mb
Väska: 3:e mb

Nu ska vi byta färg. Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände.

FÄLT 5 – DET KHAKIGRÖNA FÄLTET
Plocka fram camouflage 414.

Varv 22
Resår: fmb
Väska: 3:e mb

Varv 23
Resår: 3:e mb
Väska: 3:e mb

Varv 24
Resår: fmb
Väska: fmb

Varv 25
Resår: 3:e mb
Väska: fmb. Räkna från resårens slut: (4 hst och i 5:e m virka 1 bobble*) x7 ggr. Det innebär att du gör bobbles i maska 5, 10, 15, 20, 25, 30 och 35. Avsluta sidan med 10 hst. 1 hst i botten/mittenmaskan (turkos markören).

Andra sidan på väskan virkas spegelvänt, (räkna från den turkos markören och upp mot resåren): 10 hst, (1 bobble, 4 hst) x7 ggr. Det innebär att du gör bobbles i maska 11, 16, 21, 26, 31 och 41 räknat från markören.
Du har totalt 115 m.

Varv 26
Resår: fmb
Väska: runt både 2a och 3e mb

Varv 27
Resår: 3:e mb
Väska: 3:e mb

Nu ska vi byta färg igen. Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände.

FÄLT 6 – DET BLYERTSGRÅ FÄLTET
Plocka fram Charcoal 393.

Varv 28
Resår: fmb
Väska: fmb

Varv 29
Resår: 3e mb
Väska: fmb

Varv 30
Resår: fmb
Väska: runt både 2a och 3e mb

Varv 31
Resår: 3e mb
Väska: fmb

Nu är det bara det sista fältet kvar och vi ska vi byta färg. Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände.

FÄLT 7 – DET BLÅGRÖNA FÄLTET
Plocka fram Forest 244.

Varv 32
Resår: fmb
Väska: 3e mb

Varv 33
Resår: 3e mb
Väska: 3e mb

Varv 34
Resår: fmb
Väska: fmb

Varv 35
Resår: 3e mb
Väska: fmb – Räkna från resårens slut och virka 1 bobble i maska 10, 20 och 30.
Gör en minskning* med 2 hst, i botten på väskan (din turkos markör).
Minskning: du virkar samman 3 hst med sista genomdragningen.

Andra sidan på din väska virkas så spegelvänt, dvs 14 hst, en bobble i 15:e, 25:e och 35:e m (räknat från minskningen du nyss gjorde), 9 hst.
Du har nu 113 m.

Varv 36
Resår: fmb
Väska: Väska: runt både 2a och 3e mb

Varv 37
Resår: 3e mb
Väska: 3e mb med en minskning* med 2 hst i botten på väskan.
Du har nu 111 m.

Varv 38
Resår: fmb
Väska: fmb

Ta av garnet och spara liksom förra gången en ca 25-30 cm lång ände.

MONTERING

STEG 1
En snyggare kant.
För att båda kanterna på väskan ska se lika dana ut kommer vi nu med det mörkbruna garnet att virka ett varv med sm längs ytterkanten på det första mörkbruna fältet. Du virkar så ovanpå de yttersta maskorna.

Använd den virknål som gör att arbetets sidor blir lika långa. (Jag använde mig av virknål 5.) Det är viktigt att inte virka för hårt eller för löst för då kan väskan komma att se sned ut.

STEG 2
Pressa resåren.
Pressa försiktigt med ångstrykjärn på resårdelarna så att de inte rullar sig i kanterna. Du ska INTE trycka ut den så att den blir bredare utan bara pressa litet försiktigt! Resårsdelen ska vara smalare än övriga väskan.

STEG 3
Sy fast väskhandtagen på avigsidan.

Lägg ett av väskhandtagen på plats och vik resårdelen dubbel över det. Använd dig av de garnändarna du har sparat. Dvs du använder brunt garn för det bruna fältet och vinrött garn för det vinröda osv. Sy så osynligt som möjligt! Fäst så dina ändar och klipp av dem.
Gör så på samma sätt med ditt andra väskhandtag.

STEG 4
Sidosömmarna.

De börjar ca 12 m från resåravslut (efter nederkanten på dina översta bubblor på det mörkbruna och blågröna fältet.) och så syr vi nedåt mot botten på väskan.

Hoppas du känner dig nöjd med din fina väska!


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
 
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar, efter eller med inspiration av mina mönster, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver i klartext att du virkat efter ett ”mönster av BautaWitch”. 

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad vårsjal

$
0
0

Turkos-vårsjal-by-BautaWitch

OBS! Detta är INTE ett nytt mönster utan en uppdatering av min vårsjal från 2018. Uppdatering pga garnbyte i sortimentet.

Jag var på Sy- och Handarbetsfestivalen på Stockholms Mässan här om helgen (2018), som besökare. Jag har ännu inte modet att ta steget att istället deltaga som utställare… Men en dag kanske om inte hyran för en monter är astronomisk?!

Det var roligt att se så många handarbetande damer på en och samma plats! Och tråkigt att det var så få handarbetande män…

Det förvånade mig att det var en så stor andel utställare med trikåtyger i märkliga brokiga mönster och färger. Och gillar folk verkligen alla dessa stickiga ullgarner? Jag var inte så där superimponerad av mässan… Var du där? Och i så fall, vad är dina intryck?


Jag blev i alla fall oerhört sugen på att virka mig en ny sjal efter att ha sett otaliga otroligt snygga (men stickiga) sjalar.

Min vårsjal är dock virkad i 100% ostickigt garn. Det blev faktiskt t o m 2 stycken. Samma modell men i 2 olika färgställingar: en i turkos och en i rosa. De finns som garnkit i min webbshop.

OBS! Garnet jag använt till just denna rosa sjal på bilderna i detta inlägg, finns inte längre att tillgå (2023-03-25). Tyvärr inte heller Catania som jag använt till den turkos sjalen (2025-03-01).

Jag föreslår att du virkar sjalen i vårt nya garn, Durable Coral eller någon av våra yarncakes. Med en yarncake som skiftar färg blir inte skarvarna mellan färgskiftningarna så hårda utan de flyter likom ihop. Du klarar dig precis på en 200 gr/750 gr yarncake.

Till en sjal i rosa nyanser rekommenderar jag t ex ljuvliga Rosenträdgård och för den turkos sjalen finns en underbar turkos YarnCake: Medelhavet. Båda dessa nystan har jag själv färgsatt.


Sjalen är enkel att virka och passar både dig som nybörjare och dig, som vill virka på något som du inte behöver titta ner på hela tiden. Ändå bildas ett skirt vackert spetsliknande mönster som gör sjalen skön och luftig att bära. Sjalen är helt perfekt virkprojekt framför TV:n och är klar på 4-5 kvällar.

Rosa-virkad-sjal-by-BautaWitch
Tyvärr infann sig inte någon vårkänsla när Finaste G idag hjälpte mig att ta dessa foton. Jag önskade +10 grader, porlande bäckar, kvittrande fåglar och vårblommor men istället var det -5 och gnistrande snö. Nå väl, jag tycker det är viktigt att du får se hur sjalen ”ser ut på”.

Turkos-virkad-sjal-by-BautaWitch

BautaWitch Vårsjal

Mått: 176 cm x 88 cm

Du behöver:
8 nystan Durable Coral (även om du gör den enfärgad) fördelat på 3 färger. Durable Coral finns i +90 vackra nyanser att välja mellan i min webbshop.
eller 1 Lola YarnCake 200 gr/750 m som också hittas i min webbshop.

OBS! Väljer du att använda en av våra YarnCakes så är det dock ett annat mönster du ska följa då du behöver göra några mindre anpassningar: Det hittar du här!

Virknål 3,5

Spring-shawls-by-BautaWitch

Turkos sjalen i Durable Coral: 2 nystan Bright Mint 2136, 3 nystan Aqua 338 och 3 nystan Pacific Green 2138.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg1Börja med: den färg du har minst nystan av (dvs 2 nystan) och gör en magisk ring.
Varv 1: I ringen virkar du 6 lm, 3 st, 3 lm (mitten på sjalen), 3 st, 3 lm, 1 st. Dra åt ringen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg2
Varv 2: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg3
Varv 3: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den andra lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den 4:e lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Dessa 3 varv upprepas (en rapport) nu gång på gång tills det är dags för en uddkant runt om sjalen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg4Varv 1 = stolpar. 

– 6 lm och vänd.
– 3 st i den första lmb, 1 lm, *3 st i nästa lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på detta varv alltid: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 3 st, 3 lm, 1 st.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg5Varv 2 och 3 = luftmaskebågar.
– 6 lm och vänd.
– 1 fm i första lmb, 5 lm, *1 fm i nästa lmb, 5 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på dessa varv alltid, 1 fm, 5 lm, 1 fm, 5 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 1 fm, 3 lm, 1 st.

Färgbyten görs mellan varv 2 och 3. Första färgbyte sker på den 13:e rapporten och det andra den på den 21:a rapporten.

Uddkanten börjar när du virkat 25 hela rapporter. Du fortsätter med samma färg som du virkat de sista rapporterna med.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg6Uddkant.
– 3 lm (= första st) och ytterligare 6 st runt första lmb, *1 fm i nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*. Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till den sista lmb innan spetsen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg7– I den virkas 5 st, 5 st runt spetsen och 5 st i den första lmb på nästa kant av sjalen.
– *1 fm i nästa lmb, 7 st runt nästa lmb*. Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg8– Längs den långa kanten högst upp på sjalen virkas picoter: 2 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm i närmaste lmb.

Fäst dina garnändar. Blocka eller stryk försiktigt på din sjal med ett ångstrykjärn. Dra litet i den så att dina kanter på sjalen blir raka och fina och spetsmönstret kommer till sin fulla rätt.

Virkade-sjalar-by-BautaWitch-m-hundar

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”. 😍

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿
Viewing all 119 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>